This January 6, 2015 aerial photo shows the Pentagon building in Washington, DC. AFP PHOTO / FREDERIC WALLOIS (Photo by FREDERIC WALLOIS / AFP)

Pentagon Leaks σύλληψη από το FBI

Το FBI προχώρησε στη σύλληψη του 21χρονου Εθνοφρουρού της Αεροπορίας, ο οποίος πιστεύουν ότι συνδέεται με μια σειρά από διαβαθμισμένα έγγραφα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσαν, τα οποία μάλιστα οδήγησαν σε σοβαρές επιπτώσεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με τους συμμάχους τους ενώ παράλληλα αποκάλυψαν αδυναμίες του ουκρανικού στρατού.

This January 6, 2015 aerial photo shows the Pentagon building in Washington, DC. AFP PHOTO / FREDERIC WALLOIS (Photo by FREDERIC WALLOIS / AFP)

Ο άνδρας, τον οποίο οι New York Times αναγνώρισαν πρώτοι ως Jack Teixeira, είναι μέλος της πτέρυγας πληροφοριών της αεροπορικής εθνοφρουράς της Μασαχουσέτης και συνδέεται με μια διαδικτυακή ομάδα όπου πρωτοεμφανίστηκαν τα έγγραφα που διέρρευσαν.

Οι New York Times συγκέντρωσαν ψηφιακά στοιχεία και ταυτοποίησαν τον 21χρονο συγκρίνοντας φωτογραφίες από διαδικτυακό του προφίλ με φωτογραφίες από την τοποθεσία όπου φωτογραφήθηκαν τα έγγραφα που διέρρευσαν και φαίνεται ο πάγκος της κουζίνας μέσα στο πατρικό του σπίτι.

Εκπρόσωπος του F.B.I. δήλωσε:

“Σήμερα, το F.B.I. συνέλαβε τον 21χρονο Jack Teixeira χωρίς να σημειωθούν επεισόδια σε μια κατοικία στο North Dighton της Μασαχουσέτης, για τη φερόμενη εμπλοκή του στη διαρροή απόρρητων κυβερνητικών και στρατιωτικών εγγράφων των ΗΠΑ”.

“Το FBI συνεχίζει να διεξάγει εγκεκριμένη δραστηριότητα επιβολής του νόμου στην κατοικία”, δήλωσε. “Από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας το F.B.I. ακολουθεί επιθετικά τα στοιχεία της έρευνας και η σημερινή σύλληψη αποτελεί παράδειγμα της συνεχούς δέσμευσής μας να εντοπίζουμε, να καταδιώκουμε και να θέτουμε προ των ευθυνών τους όσους προδίδουν την εμπιστοσύνη της χώρας μας και θέτουν σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια” αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο 21χρονος συνελήφθη στο Νορθ Ντάιτον, μια αγροτική κοινότητα νότια της Βοστώνης. Θεωρείται επικεφαλής του Thug Shaker Central, μιας διαδικτυακής ομάδας με 20-30 μέλη, τα οποία μοιράζονταν την αγάπη τους για τα όπλα, ρατσιστικά μιμίδια και βιντεοπαιχνίδια.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος Πατ Ράιντερ, λίγο νωρίτερα χαρακτήρισε τη διαρροή αυτή «προμελετημένη εγκληματική ενέργεια».

Ορισμένα από τα στοιχεία που διέρρευσαν φέρεται να αφορούν τις στρατιωτικές δυνατότητες και τις ελλείψεις της Ουκρανίας, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τους συμμάχους των ΗΠΑ, όπως το Ισραήλ, η Νότια Κορέα και η Τουρκία.

Η διαφορά της υπόθεσης με προηγούμενες διαρροές απόρρητων πληροφοριών στις ΗΠΑ

Το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής στις υποθέσεις “διαρροών” τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί σε αξιωματούχους που παρείχαν πληροφορίες σε δημοσιογράφους με σκοπό την ευρεία ενημέρωση του κοινού, οδηγώντας σε συζητήσεις σχετικά με το whistleblowing και το ρόλο του ελεύθερου Τύπου. Με βάση τα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι πρόκειται για μια πολύ διαφορετική κατάσταση.

Η έρευνα για τις διαρροές έχει προκαλέσει συγκρίσεις με την υπόθεση του Έντουαρντ Σνόουντεν, όπως σημειώνουν αναλυτές στους New York Times – όμως ο Σνόουντεν δεν δικάστηκε ποτέ σε δικαστήριο των ΗΠΑ και οι πρώην εισαγγελείς βλέπουν μεγαλύτερους παραλληλισμούς με τη δίωξη του 2018 στον εργολάβο στον χώρο της Άμυνας Reality Winner, ο οποίος καταδικάστηκε σε περισσότερα από πέντε χρόνια για τη διαρροή μιας έκθεσης πληροφοριών σχετικά με την ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές του 2016.

Ωστόσο, εντοπίζεται μια βασική διαφορά: Σε αντίθεση με τη διαρροή στην Ουκρανία, η οποία αρχικά περιορίστηκε σε μια μικρή ομάδα διαδικτυακής συνομιλίας, στην υπόθεση του Winner η διαρροή έφτασε κατευθείαν στα Μέσα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε ξεκινήσει επίσημη προκαταρκτική έρευνα από την περασμένη εβδομάδα για τη διαρροή ενώ το Πεντάγωνο αξιολογεί επί του παρόντος τον αντίκτυπο της ίσως πιο επιζήμιας δημοσιοποίησης απόρρητων αμερικανικών εγγράφων εδώ και πολλά χρόνια.

Οι έρευνες του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τις διαρροές εθνικής ασφάλειας χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες – “εύκολες και δύσκολες”, δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής Γενικός Εισαγγελέας Rod Rosenstein, ο οποίος διετέλεσε επίσης Εισαγγελέας των ΗΠΑ για το Maryland, το οποίο περιλαμβάνει την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας στο Ft. Meade σύμφωνα με τους New York Times. “Οι δύσκολες είναι αυτές στις οποίες πρέπει να βρεις την πηγή. Οι εύκολες είναι αυτές που ξέρεις ποιος το διέρρευσε. Αυτό φαίνεται, αυτή τη στιγμή, να είναι εύκολο”.

Το Πεντάγωνο με τη σειρά του έχει υποσχεθεί να επανεξετάσει την πολιτική του για τη χορήγηση άκρως απόρρητης εξουσιοδότησης.

News 24/7

Pentagon Leaks,pentagon papers leaked

Written by newsbot

Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω ... γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).