Φορητά monitor: Τι είναι και πως δουλεύουν

Τα φορητά monitor είναι εύχρηστες, ελαφριές συσκευές, που μπορείτε να τις μεταφέρετε οπουδήποτε και να τις συνδέσετε σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή. Δείτε τα υπέρ και κατά αυτών.

portable monitor

Ένα gadget που δεν γνωρίζουν την ύπαρξή του αρκετοί χρήστες είναι μεταξύ άλλων και τα φορητά monitor ή αν θέλετε Ελληνικά οι φορητές οθόνες. Σας βοηθούν να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας, χωρίς να χάσετε την φορητότητα των συσκευών σας.

Αυτές οι εύχρηστες συσκευές είναι μικρές, ελαφριές και τοποθετούνται εύκολα σε μια τσάντα μαζί με τον φορητό υπολογιστή σας για να σας προσφέρουν μια εγκατάσταση πολλαπλών οθονών σχεδόν οπουδήποτε.

Οι φορητές οθόνες αποτελούν μια εξαιρετική προσθήκη σε μια ελαφριά εγκατάσταση υπολογιστή γραφείου. Μπορείτε απλά να συνδέσετε την οθόνη και να επωφεληθείτε άμεσα από την παραγωγικότητα και άλλα πλεονεκτήματα που προσφέρει ένα σύστημα πολλαπλών οθονών.

Τι είναι τα φορητά monitor

Οι φορητές οθόνες είναι λεπτές, ελαφρές οθόνες που συνδέονται με τον υπολογιστή σας για να λειτουργήσουν ως λύση διπλής οθόνης. Είναι σχεδιασμένες να μπορούν να μεταφέρονται εύκολα με δικιά τους αναδιπλούμενη βάση που τις προστατεύει, αλλά και τις σταθεροποιεί στο γραφείο σας, χρησιμεύοντας ως εξαιρετικά χρήσιμος εξοπλισμός για αυξημένη παραγωγικότητα.

Έτσι τις καθιστούν ως την καλύτερη λύση για χρήση με φορητές συσκευές, όπως laptop, tablet, κονσόλες παιχνιδιών, ακόμη και κινητών τηλεφώνων. Τοποθετούνται οριζόντια ή κάθετα, είναι αφής και μπορούν να εργαστούν τόσο σαν καθρέπτης (mirror) την βασικής οθόνης όσο και σαν extended (επέκταση).

Προδιαγραφές και χαρακτηριστικά

Κάθε μάρκα αλλά και κάθε μοντέλο αυτής έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά. Όμως γενικότερα οι περισσότερες χαρακτηρίζονται από τις ακόλουθες γενικές προδιαγραφές.

Χαρακτηριστικό Ανάλυση Παρατηρήσεις
Μέγεθος Οθόνης από 13,3″ έως 17,3″ Λόγω της φορητότητας αυτών των οθονών, σπάνια θα δείτε μια οθόνη άνω των 17,3″, με τις περισσότερες να είναι περίπου 15,6″.
Ανάλυση 1366 x 768 (720P HDTV), 1920 x 1080 (1080P Full HD), 3840 x 2160 (4K). Ανάλογα με την αναλογία διαστάσεων της οθόνης, οι ακριβείς αναλύσεις ενδέχεται να διαφέρουν ελαφρώς.
Ρυθμός ανανέωσης 60Hz – 300Hz Εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε μια φορητή οθόνη για παιχνίδια, βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει υψηλό ρυθμό ανανέωσης για να εξασφαλίσετε πιο ομαλό παιχνίδι. Για τυπικές εργασίες παραγωγικότητας, τα 60Hz είναι κατάλληλα.
Φωτεινότητα 200 – 450 nits Η φωτεινότητα των φορητών οθονών είναι ασύγκριτη με τις τυπικές επιτραπέζιες οθόνες. Η μέγιστη φωτεινότητα που θα βρείτε συνήθως είναι 450 nits, ενώ οι επιτραπέζιες οθόνες μπορεί να είναι 1.000 nits.
Χρόνος απόκρισης 3ms – 16ms
Αναλογία αντίθεσης 800:1 – 100.000:1 Οι λόγοι αντίθεσης μπορεί να ποικίλλουν πολύ. Για την καλύτερη εμπειρία θέασης, επιλέξτε μια οθόνη με υψηλότερο λόγο αντίθεσης. Όσο μεγαλύτερη είναι η αναλογία, τόσο πιο “βαθιά” είναι τα μαύρα.
Λειτουργία Αφής Ναι Συνήθως με χωρητική οθόνη αφής δέκα σημείων, αν και υπάρχουν οθόνες και χωρίς αφή, φυσικά φτηνότερες.
Βάρος 580 – 990 γραμμάρια Οι φορητές οθόνες έχουν σχεδιαστεί να ζυγίζουν λιγότερο από ένα κιλό για να διασφαλίζουν ότι μπορούν να συμπεριληφθούν σε μία τσάντα laptop χωρίς να δυσανασχετεί ο χρήστης.
Μπαταρία Όχι Οι περισσότερες δεν έχουν λόγω βάρους, και παίρνουν ρεύμα από ένα USB-C, αν και υπάρχουν φορητές οθόνες με ενσωματωμένη μπαταρία.

Συμβατότητα και συνδεσιμότητα

Οι περισσότερες φορητές οθόνες δεν έχουν ενσωματωμένη μπαταρία και έτσι απαιτούν εκτός από το σήμα και παροχή ρεύματος. Όλες διαθέτουν τουλάχιστον μία θύρα USB-C η οποία μπορεί να μεταφέρει σήμα και ρεύμα ταυτόχρονα.

Το θέμα είναι αν από την άλλη μεριά διαθέτετε ένα μηχάνημα που δεν έχει σαν έξοδο βίντεο θύρα USB-C αλλά μία απλή HDMI. Τότε θα πρέπει να αγοράσετε μία φορητή οθόνη που να έχει εκτός από την USB-C θύρα (η οποία θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τροφοδοσία ρεύματος) και μία δεύτερη θύρα HDMI ή Mini-HDMI.

Οι περισσότερες τέτοιες φορητές οθόνες έχουν Mini-HDMI λόγω μείωσης πάχους. Σε συνδεσμολογία με HDMI εκτός από την σύνδεση HDMI σε Mini-HDMI για το σήμα, θα πρέπει να συνδέσετε και ένα δεύτερο καλώδιο, συνήθως USB-A 3.0 σε USB-C για το ρεύμα της δεύτερης οθόνης.

portable monitor usb

Εναλλακτικά στην USB-A μπορείτε να συνδέσετε ένα κλασσικό φορτιστή κινητού τηλεφώνου.

Εάν η συσκευή σας διαθέτει θύρα USB-C σαν έξοδο βίντεο σήματος, αυτή θα μεταφέρει και ρεύμα και έτσι η συνδεσμολογία θα είναι ένα μόνο καλώδιο. Σε αυτήν την περίπτωση στη δεύτερη φορητή οθόνη θα ενεργοποιηθεί η λειτουργία αφής αυτόματα χωρίς άλλη ρύθμιση. Διαφορετικά θα χρειαστεί να “παίξετε” λίγο με τι ρυθμίσεις.

Χρησιμότητα της φορητής οθόνης

Μια φορητή οθόνη κάνει τέλεια της εργασία μίας δευτερεύουσας οθόνης. Δίνει τη δυνατότητα σε άτομα που τους αρέσει να ταξιδεύουν μια πληθώρα πλεονεκτημάτων όπως:

Επέκταση οθόνης : Μπορείτε να συνδέσετε μια φορητή οθόνη και να επεκτείνετε την τρέχουσα οθόνη σας. Αυτό μπορεί να δώσει ώθηση στην παραγωγικότητα. Για παράδειγμα, μπορείτε να προβάλετε ένα έγγραφο ή έναν οδηγό στη μια οθόνη και να κρατάτε σημειώσεις στη άλλη ταυτόχρονα.

Παρουσίαση : Εάν είστε επιχειρηματίας, μπορείτε να επιδείξετε τη δουλειά σας σε άλλους. Δεν είναι πολύ βολικό εάν ο φορητός υπολογιστής σας έχει μια μικρή οθόνη. Έτσι οι φορητές οθόνες προσφέρουν μια μεγαλύτερη πλατφόρμα προβολής για τους πελάτες σας.

Ψυχαγωγία : Αξιοποιήστε στο έπακρο μια μεγαλύτερη οθόνη όταν παρακολουθείτε ταινίες, τηλεόραση ή παίζετε παιχνίδια.

Άλλες δυνατότητες

Οι πιο πολλές φορητές οθόνες εκμεταλλεύονται τον ελαφρύ σχεδιασμό τους και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κατακόρυφους και οριζόντιους προσανατολισμούς. Αυτό θα σας βολέψει αρκετά αν τις συνδέσετε με ένα κινητό τηλέφωνο ή αν είστε προγραμματιστές, επειδή ορισμένες εφαρμογές έχουν καλύτερη προβολή σε περιβάλλον κατακόρυφου προσανατολισμού.

Η φωτεινότητα στις φορητές οθόνες δεν είναι να μεγάλο τους ατού, ούτε δείχνουν σωστά από μεγάλη γωνία θέασης. Παρόλα αυτά είναι ικανοποιητικές.

Ορισμένες διαθέτουν εκτός από λειτουργία αφής και ενσωματωμένα ηχεία.

Γενικότερα, αν ψάχνετε για ώθηση στην παραγωγικότητά σας ή χρειάζεστε μια μεγάλη οθόνη για τη φορητή συσκευή σας, ένα φορητό monitor ίσως είναι η λύση για εσάς.

Ωστόσο, θυμηθείτε να ελέγξετε τις προδιαγραφές για να βεβαιωθείτε ότι η οθόνη ταιριάζει στις απαιτήσεις σας. Προσέξτε να μην αγοράσετε οθόνη με μόνο μία θύρα USB-C όταν από την άλλη μεριά διαθέτετε για σήμα βίντεο μόνο HDMI.

Οι τιμές τους ξεκινάνε από τα 150,00 ευρώ και μπορεί να φτάσουν κοντά στο χιλιάρικο.

portable,monitor,φορητή,οθόνη,laptop

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).