Ποια είναι τα συνήθη λάθη κατά την συναρμολόγηση ενός υπολογιστή

Δείτε έντεκα συνήθη λάθη που κάνουν οι αρχάριοι χρήστες όταν συναρμολογούν ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή έτσι ώστε να τα αποφύγετε.

computer install cpu motherboard

Αποφασίσατε να αγοράσετε ή μάλλον να φτιάξετε ένα νέο υπολογιστή. Κάνατε την έρευνα αγορά σας, συμβουλευτήκατε τις οδηγίες μας για την motherboard και την επιλογή των επί μέρους υλικών ενός υπολογιστή και ήρθε η ώρα να τα συναρμολογήσετε. Δείτε πως να αποφύγετε τα λάθη των αρχαρίων.

Και υπάρχουν πολλά λάθη που κάνουν όσοι επιχειρούν για πρώτη φορά να συναρμολογήσουν ένα υπολογιστή. Ας ρίξουμε μια ματιά στα έντεκα πιο συνηθισμένα καθώς και μερικές συμβουλές για την αποφυγή τους.

1. Αγορά μη συμβατών ανταλλακτικών

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη κατασκευής υπολογιστή που κάνουν οι αρχάριοι είναι η επιλογή μη συμβατών στοιχείων. Για παράδειγμα, μπορεί να αντιστοιχίσουν λάθος CPU ή RAM με τη μητρική τους πλακέτα.

Για παράδειγμα, η σύζευξη ενός CPU Intel Core i7-9700K με μια μητρική πλακέτα LGA 1150 δεν θα λειτουργήσει επειδή και οι δύο είναι ασύμβατες. Αντ ‘αυτού, θα πρέπει να επιλέξετε μια μητρική πλακέτα υποδοχής LGA 1151 εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε επεξεργαστή Intel Core i7-9700K.

Επιπλέον, η αντιστοίχιση μιας μνήμης RAM DDR3 με μια μητρική πλακέτα που υποστηρίζει μόνο είναι επίσης ένα λάθος αρχαρίων. Όλα αυτά μπορείτε να τα αποφύγετε εάν χρησιμοποιήσετε κάποιον ιστότοπο ελέγχου συμβατότητας υλικών.

Υπάρχει μια πληθώρα ιστοτόπων που σας επιτρέπουν να ελέγχετε για ζητήματα συμβατότητας, όπως το PCBuilder και το PCPartPicker.

Η χρήση μιας υπηρεσίας, όπως το PCPartPicker, είναι εξαιρετική για την εύρεση συμβατών ανταλλακτικών, αλλά υπάρχει και μια άλλη σκέψη όσον αφορά τα υλικά ενός υπολογιστή: το bottlenecking.

Το Bottlenecking αναφέρεται στην περίπτωση που ένα στοιχείο περιορίζει την ισχύ επεξεργασίας ή την απόδοση γραφικών και συνήθως συμβαίνει λόγω διαφορών στις μέγιστες δυνατότητες δύο στοιχείων. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετές εξιδεικευμένες ιστοσελίδες που μπορουν να κάνουν τον έλεγχο για εσάς, όπως η CpuAgent και η Pc-Builds.

2. Αγορά ενός χαμηλής ποιότητας και φθηνού τροφοδοτικού

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην αγορά ενός προσιτού τροφοδοτικού και στην αγορά ενός φθηνού και χαμηλής ποιότητας. Ωστόσο, εάν έχετε περιορισμένο προϋπολογισμό και τα εξαρτήματα του υπολογιστή σας δεν είναι ιδιαίτερα «διψασμένα για ενέργεια», είναι καλό να ξοδέψετε λίγο λιγότερα για το τροφοδοτικό σας.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να επιλέξετε ένα τροφοδοτικό είναι να υπολογίσετε κατά προσέγγιση πόση ενέργεια θα καταναλώσουν τα εξαρτήματά σας. Για αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο όπως το OuterVision, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες επιλογές στο διαδίκτυο για αυτό τον υπολογισμό .

Επίσης, εάν τε το PCPartPicker για την κατασκευή του υπολογιστή σας, σας δίνει μια πρόχειρη εκτίμηση για το πόση ενέργεια θα καταναλώσει ο υπολογιστής σας και ποιο τροφοδοτικό μπορεί να φιλοξενήσει όλα τα εξαρτήματα.

Ένα άλλο σημαντικό πράγμα είναι να ελέγξετε την ονομαστική ένταση ρεύματος +12v του τροφοδοτικού σας . Εδώ θα αντλήσει την ισχύ της η γραφικών σας, που είναι το πιο απαιτητικό εξάρτημα του υπολογιστή σας. Και πάλι, το OuterVision θα σας πει για αυτήν την ονομαστική ένταση ρεύματος.

Επιπλέον, πριν αγοράσετε ένα νέο τροφοδοτικό, ελέγξτε αν είναι υψηλής ποιότητας ή όχι στα διάφορα περιοδικά που κάνουν συγκρίσεις, όπως το HardwareSecrets . Δοκιμάζουν τα πιο δημοφιλή τροφοδοτικά της αγοράς και σας δίνουν μια κριτική με βάση τις ενδελεχείς δοκιμές τους.

Τέλος, όσο αναφορά το τροφοδοτικό, δείτε τα μήκη των καλωδίων του! Δεν έχουν όλα ένα standar μήκος καλωδίων και αν χρησιμοποιήσετε ένα κουτί που το τροφοδοτικό μπαίνει στο πάτο του και η τροφοδοσία της μητρικής είναι στην οροφή του κουτιού, μπορεί το καλώδια να μην φτάνει και να χρειαστείτε κάποια επέκταση.

3. Χτίστε σε μεγάλη, καθαρή και ασφαλή επιφάνεια

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε πριν ξεκινήσετε την κατασκευή του υπολογιστή σας είναι να βρείτε έναν μεγάλο, καθαρό και ασφαλή χώρο για να εργαστείτε και να συναρμολογήσετε τον υπολογιστή σας. Οποιοδήποτε μεγάλο τραπέζι ή γραφείο κάνει.

Αν και είναι δυνατή η κατασκευή ενός υπολογιστή σε μία μικρότερη επιφάνεια, δεν είναι απαραίτητα η καλύτερη επιλογή. Υπάρχουν πολλά καλώδια, βίδες και εξαρτήματα που θα χρειαστεί να τα κρατήσετε κοντά σας και οργανωμένα, ώστε να μην τα χάσετε όταν πραγματικά πρέπει να τα τοποθετήσετε.

Επιπλέον, αποφύγετε την κατασκευή σε επιφάνειες όπου υπάρχει πιθανότητα στατικού ηλεκτρισμού. Αυτές περιλαμβάνουν επιφάνειες όπως χαλιά και μοκέτες. Εάν έχετε τραπέζι, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτό το βήμα. Απλώς φροντίστε να τοποθετήσετε τα πάντα στο ίδιο το τραπέζι, γι’ αυτό χρειάζεστε ένα τραπέζι μεγάλου μεγέθους για αυτή τη διαδικασία.

Βάλτε σε ένα κουτάκι τις βίδες.  Αν αφήσετε τις βίδες χύμα επάνω στο πάγκο να είστε σίγουροι ότι κάποια στιγμή θα είστε σκυφτοί στο πάτωμα και θα ψάχνετε… Φροντίστε να έχετε τις βίδες μαζεμένες σε ένα πλαστικό μπολ ώστε να μην “χαθούν”.

Και μην πιάνετε τα εξαρτήματα από τις ακίδες τους. Πιθανά δεν θα τα κάψετε αλλά το λιγότερο θα τους μεταφέρετε το λίπος από τα δάκτυλά σας επάνω τους.

4. Μην ξεχάσετε να εγκαταστήσετε τις βίδες Standoff

Φαίνεται ανόητο, αλλά συμβαίνει και περιστασιακά. Το να ξεχάσετε να εγκαταστήσετε τις βίδες ακινητοποίησης της μητρικής πλακέτας μπορεί να είναι καταστροφικό για την κατασκευή του υπολογιστή σας. Αυτές ουσιαστικά εμποδίζουν τη μητρική σας να έρχεται σε επαφή με τη θήκη και την εμποδίζουν να βραχυκυκλώσει.

Εάν ξεχάσετε να τις εγκαταστήσετε και έχετε βάλει μόνο 2-3, ίσα που να στέκεται και ενεργοποιήσετε τον υπολογιστή σας, ενδέχεται να προκληθεί μόνιμη βλάβη στα στοιχεία σας. Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο, αλλά συμβαίνει, οπότε μην ξεχάσετε να εγκαταστήσετε όλες τις βίδες ακινητοποίησης της μητρικής πλακέτας.

Σκεφτείτε ότι οι θέσεις τους που προτείνει ο κατασκευαστής της δεν επιλέχθηκαν τυχαία !!

5. Μην ξεχάσετε την θωράκιση στο I/O της μητρικής πλακέτας

io shields

Ένα άλλο σύνηθες λάθος κατασκευής υπολογιστών για αρχάριους είναι ότι ξεχνούν να εγκαταστήσουν την λαμαρίνα θωράκισης Ι/Ο (εισόδου/εξόδου) της μητρικής πλακέτας πριν εγκαταστήσουν τη μητρική πλακέτα στη θέση της.

Εάν ξεχάσετε να εγκαταστήσετε τη θωράκιση I/O, θα πρέπει να ξεβιδώσετε και να τα αφαιρέσετε όλα για να την εγκαταστήσετε και αυτό είναι μεγάλη ταλαιπωρία.

Για να το αποφύγετε, απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε εγκαταστήσει την θωράκιση εισόδου/εξόδου πριν βιδώσετε τη μητρική πλακέτα στη .

6. Λάθος εγκατάσταση της CPU

Ορισμένοι αρχάριοι κατασκευαστές υπολογιστών που δεν έχουν κατασκευάσει ποτέ έναν υπολογιστή στο παρελθόν ενδέχεται να κάνουν αυτό το λάθος. Η εγκατάσταση της CPU σας μπορεί να καταστρέψει ή ακόμα και να σπάσει τις ακίδες της, ανάλογα με το πόση δύναμη χρησιμοποιήσατε κατά την εγκατάστασή της.

Ευτυχώς, είναι πολύ εύκολο να γνωρίζετε την κατεύθυνση τοποθέτησης της CPU σας. Όλοι οι επεξεργαστές έχουν σημάνσεις σε μία από τις γωνίες της CPU για να σας ενημερώνουν ποιο μέρος πηγαίνει πού στη μητρική πλακέτα. Μόλις βρείτε τη σήμανση, ευθυγραμμίστε την με τη σήμανση στην υποδοχή CPU της μητρικής σας και εγκαταστήστε προσεκτικά τον επεξεργαστή.

Εάν εξακολουθείτε να μην είστε σίγουροι για την εγκατάσταση της CPU σας, το παρακάτω βίντεο περιέχει οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να προσέξετε κατά την εγκατάσταση μιας CPU Intel ή AMD.

7. Αποτυχία σύνδεσης όλων των καλωδίων

Αυτό είναι ένα άλλο κοινό λάθος μεταξύ των αρχαρίων κατασκευαστών υπολογιστών. Εάν αποτύχετε να συνδέσετε όλα τα καλώδια, το σύστημά σας δεν θα ενεργοποιηθεί. Για να αποφύγετε αυτό το ζήτημα, βεβαιωθείτε ότι κάθε φορά που εγκαθιστάτε ένα εξάρτημα, συνδέετε το καλώδιο του στη μητρική πλακέτα.

Εάν πιστεύετε ότι αυτό θα σας προκαλέσει προβλήματα κατά τη διαδικασία κατασκευής του υπολογιστή, σημειώστε όλα τα εγκατεστημένα εξαρτήματα σε ένα χαρτί ώστε να συνδέσετε όλα τα καλώδια τους στο τέλος. Εάν το σύστημά σας δεν ενεργοποιηθεί, βεβαιωθείτε ότι όλα είναι συνδεδεμένα και τοποθετημένα σωστά.

Στο τέλος, φροντίστε να πιάσετε όλα τα καλώδια μαζί (ανά περιοχή) έτσι ώστε ο χώρος γύρο από την μητρική να είναι καθαρός και να αερίζεται επαρκώς. Χρησιμοποιήστε πλαστικά δεματικά για αυτό τον σκοπό.

8. Εφαρμογή πολύ θερμικής πάστας

Αν δεν είστε προσεκτικοί με την εγκατάσταση της θερμικής πάστας μπορεί τα πράγματα να γίνουν χάλια. Η τοποθέτηση θερμικής πάστας είναι τέχνη. Εάν πέσει πολύ και είναι από υγρό μέταλλο, μπορεί να διαρρεύσει και να προκαλέσει ζημιά. Εάν είναι πολύ λίγη, ο υπολογιστής σας θα υπερθερμανθεί και μπορεί να μην συνειδητοποιήσετε ότι η έλλειψη θερμικής πάστας το προκαλεί αυτό.

Προσέξτε διότι όταν αγοράζετε ένα νέο μοντέλο της Intel. Αυτό έρχεται μαζί με την ψήκτρα του, η οποία έχει ήδη πάστα επάνω του. Δεν θέλει άλλη. Το πρόβλημα είναι α αποφασίσετε να αγοράσετε μία πιο καλύτερη ψήκτρα για τον επεξεργαστή σας. Εκεί θα πρέπει να βάλετε την πάστα μόνοι σας.

9. Εγκατάσταση ανεμιστήρων με λάθος τρόπο

Οι περισσότεροι κατασκευαστές υπολογιστών έχουν κάνει κάποια στιγμή αυτό το λάθος, και είναι βαθιά απογοητευτικό καθώς η εγκατάσταση των ανεμιστήρων της θήκης σας με λάθος τρόπο μπορεί να προκαλέσει υπερθέρμανση του συστήματός σας.

Εάν η θήκη του υπολογιστή σας συνοδεύεται από προεγκατεστημένους ανεμιστήρες, αυτό δεν θα πρέπει να είναι πρόβλημα. Τουλάχιστον, όχι μέχρι να θελήσετε να εγκαταστήσετε και τους δικούς σας ανεμιστήρες. Όσον αφορά την ψύξη του υπολογιστή, θέλετε οι ανεμιστήρες της θήκης σας να συνεργάζονται, να αντλούν δροσερό αέρα από το εξωτερικό της θήκης από την μία μόνο κατεύθυνση και μετά να τον σπρώχνουν προς τα έξω από την άλλη. Συνήθως, εάν η θήκη του υπολογιστή σας συνοδεύεται από ανεμιστήρες, αυτοί αντλούν αέρα από το μπροστινό μέρος και θα τον σπρώχνουν προς τα έξω, αν και η αντίθετη διαμόρφωση είναι επίσης βιώσιμη.

Εάν θέλετε να προσθέσετε περισσότερους ανεμιστήρες θήκης στην κατασκευή του υπολογιστή σας, μάθετε πρώτα το τρόπο που λειτουργούν οι υπάρχοντες ανεμιστήρες σας.

10. Λανθασμένη εγκατάσταση RAM

ddr3 rap slots

Έκτος ότι πρέπει να επιλέξετε τον σωστό τύπο μνήμης RAM για τη μητρική σας πλακέτα θα πρέπει και να φροντίσετε να την εγκαταστήσετε σωστά στη θέση της. Αυτό σημαίνει ότι πιέζετε τη μνήμη RAM στην υποδοχή με τον σωστό τρόπο, παρατηρώντας την εγκοπή παραγωγής της μνήμης RAM (η οποία διαφέρει για κάθε γενιά RAM) και μερικές φορές θα πρέπει να πιέζετε λίγο πιο σταθερά από ό,τι θα περίμενε κανείς.

Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι εγκαθιστάτε τη μνήμη RAM στα σωστά slots. Δεν θα αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα σε μια μητρική πλακέτα με δύο υποδοχές RAM. Ωστόσο, σε μια μητρική πλακέτα με τέσσερις υποδοχές και με δύο μονάδες RAM, θα πρέπει πάντα να αφήνετε ένα κενό μεταξύ τους. Η μητρική σας μπορεί ακόμη και να υποδεικνύει ποιες μονάδες RAM πρέπει να αντιστοιχιστούν.

Τίποτα κακό δεν θα συμβεί στη μνήμη RAM σας εάν τις χρησιμοποιήσετε σε παράλληλες υποδοχές. Απλά δεν θα αποδίδουν όπως αναμένεται.

11. Διατηρήστε την εγγύησή σας

Εντάξει, αυτό δεν αφορά συγκεκριμένα την κατασκευή υπολογιστών, αλλά σίγουρα βοηθάει αν κάτι πάει στραβά. Βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε σε ένα μέρος όλα τα έγγραφα εγγύησης υλικού του υπολογιστή σας και ότι καταχωρείτε στο διαδίκτυο τα στοιχεία σας για το υλικό που το απαιτεί, καθώς ενδέχεται να λάβετε ένα επιπλέον έτος κάλυψης για να το κάνετε.

Αποφύγετε αυτά τα λάθη κατασκευής υπολογιστή!

Αυτά δεν είναι τα μόνα λάθη που κάνουν οι αρχάριοι κατασκευαστές υπολογιστών. Στην πραγματικότητα, καθώς όσο περισσότερο υλικό υπολογιστή κυκλοφορεί στην αγορά, οι αρχάριοι θα συνεχίσουν να κάνουν νέα λάθη που πρέπει να διορθωθούν.

Ωστόσο, παρόλο που αυτές οι συμβουλές απευθύνονται σε αρχάριους στην κατασκευή υπολογιστών, είτε το πιστεύετε είτε όχι, ακόμη και οι έμπειροι κατασκευαστές υπολογιστών κάνουν κατά καιρούς τα ίδια λάθη.

Επιπλέον, καθώς το νέο υλικό κυκλοφορεί και τα σχέδια αλλάζουν, όλοι πρέπει να μάθουμε νέες τεχνικές κατασκευής Η/Υ, και έτσι η μάθηση δεν σταματάει ποτέ.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).