Ποιους αισθητήρες μπορεί να περιέχει ένα smartwatch

Τι να περιμένετε από ένα έξυπνο ρολόι

Τα smartwatch ότι δείχνουν την ώρα και επικοινωνούν με το κινητό σας, μπορούν να γίνουν εξαιρετικά εργαλεία αρκεί να είναι εξοπλισμένα με τους κατάλληλους αισθητήρες.

kids smartwatch

Τα σημερινά έξυπνα ρολόγια είναι ένα τεχνολογικό θαύμα. Μπορούν να λειτουργήσουν σαν ένα κινητό τηλέφωνο αλλά και σαν ιχνηλάτες της φυσικής σας κατάστασης και να σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε την υγεία σας. Έρχονται με ένα σωρό χρήσιμα χαρακτηριστικά που φυσικά όλα βασίζονται σε μια ποικιλία αισθητήρων.

Δεν έχουν όλα τα smartwatch ενσωματωμένη την μεγάλη γκάμα των αισθητήρων που υπάρχουν στην αγορά. Επιπλέον τα αισθητήρια έχουν διακυμάνσεις ποιότητας και αξιοπιστίας. Έτσι θα βρείτε στην αγορά έξυπνα ρολόγια από 25 ευρώ μέχρι και 500 ευρώ. Και επίσης, ειδικά στα Κινέζικα ρολόγια, θα βρείτε μία απίστευτη παραπληροφόρηση για το τι μπορεί να κάνει ένα ρολόι συγκεκριμένης μάρκας και μοντέλο.

Οι δυνατότητες ενός ρολογιού ότι και να σας λένε οι πωλητές, εξαρτάται από τους αισθητήρες που έχει ενσωματωμένους. Παράδειγμα, αν διαθέτει αισθητήρα υπέρυθρου φωτός τότε μπορεί να σας δείξει τον κορεσμό σας σε οξυγόνο. Όμως ποιοι αισθητήρες μπορούν να ενσωματωθούν στα έξυπνα ρολόγια, τι μπορούν να σας δείξουν και πως δουλεύουν; Ας τα δούμε.

Επιταχυνσιόμετρο

smartwatch,watch,ρολόι,έξυπνο,pressure,blood,μέτρηση,πίεσης,καρδιά

Ένα επιταχυνσιόμετρο είναι ένας χρήσιμος αισθητήρας για να γνωρίζετε την φυσικής σας κατάστασης. Γενικά, μετράει την επιτάχυνση που ασκείται επάνω του από την κίνηση του χεριού σας και κατά επέκταση του σώματός σας. Μπορεί να είναι βολικό όταν θέλετε να αλλάξετε τον προσανατολισμό της οθόνης αλλά και όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλους αισθητήρες.

Το επιταχυνσιόμετρο μπορεί να παρακολουθεί τα επίπεδα δραστηριότητάς σας και να προσφέρει πληροφορίες με βάση τους στόχους υγείας σας. Σας λέει πληροφορίες για τις κινήσεις του σώματός σας και σας παρέχει ένα μέτρο του αριθμού βημάτων και των επιπέδων δραστηριότητας.

Μπορεί επίσης να μετρήσει την ποιότητα του ύπνου με βάση τις αντανακλαστικές κινήσεις σας ενώ κοιμάστε. Πρόκειται για φτηνή και αξιόπιστη τεχνολογία και δεν θα βρείτε smartwatch στην αγορά που να μην έχει τουλάχιστον επιταχυνσιόμετρο.

GPS

gps spoof

Το GPS είναι ένα δορυφορικό σύστημα εντοπισμού θέσης που παρέχει πληροφορίες τοποθεσίας. Η πιο κοινή εφαρμογή της τεχνολογίας GPS είναι η παρακολούθηση της τοποθεσίας σας και η παροχή αναλυτικών οδηγιών για εύκολη πλοήγηση.

Συσκευές με GPS, όπως smartwatch, smartphone ή tracker γυμναστικής, μπορούν να βρουν την ακριβή τοποθεσία σας μέσω τριγωνισμού. Λειτουργεί με τον υπολογισμό της απόκλισης μεταξύ των σημάτων, δηλαδή πότε στάλθηκε το δορυφορικό σήμα στο ρολόι σας και πότε ελήφθη.

Οι δέκτες GPS σε συνδυασμό μαζί με άλλους αισθητήρες όπως επιταχυνσιόμετρο και γυροσκόπιο, μπορούν να σας δώσουν και μετρήσεις φυσικής κατάστασης σε πραγματικό χρόνο (!), αφού μπορούν να σας εντοπίσουν στον χάρτη και να μετρήσουν την , την απόσταση και τον χρόνο σας, ενώ τρέχετε ή κάνετε ποδήλατο.

Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για το πόσο χρόνο χρειάζεται για να μετακινηθείτε, ποιες διαδρομές θέλετε να ακολουθήσετε όταν κάνετε ποδήλατο ή τρέξιμο ή περπατώντας και πολλά άλλα.

Δεν απαιτεί τη ύπαρξη sim, μιλάει κατευθείαν με τους δορυφόρους, αλλά δεν θα το βρείτε σε όλα τα ρολόγια.

Γυροσκόπιο

sonysmartwatch2
Τα γυροσκόπια είναι βασικό συστατικό οποιασδήποτε φορητής συσκευής. Αυτοί οι αισθητήρες μετρούν τους γωνιακούς ρυθμούς ή την ταχύτητα και σας λένε περισσότερα για την κατεύθυνση και την ταχύτητα της κίνησης, ανιχνεύοντας αλλαγές προσανατολισμού.

Με αυτόν τον αισθητήρα μπορείτε να λάβετε πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα τοποθεσία και την ταχύτητά σας. έτσι μπορεί να αναγνωρίσει εάν τρέχετε, περπατάτε, κάνετε τζόκινγκ ή κάνετε κάποια άλλη μορφή σωματικής δραστηριότητας.

Επιπλέον, το smartwatch σας ελέγχει συνεχώς για αλλαγές στον προσανατολισμό του. Εάν μετακινήσετε τον καρπό σας, θα σας ειδοποιήσει σε πραγματικό χρόνο και θα αφυπνίσει την οθόνη. Ουσιαστικά, βοηθά στον εντοπισμό κίνησης, στην παρακολούθηση δραστηριοτήτων και χειρονομιών και στη βελτίωση της συνολικής λειτουργικότητας του έξυπνου ρολογιού σας.

Αισθητήρες SPO2/ Οξύμετρο

blood oxygen monitor smartwatch spo2

Στα smartwatches, οι αισθητήρες οξυμετρίας είναι ζωτικής σημασίας διαγνωστικές συσκευές που μετρούν τον περιφερειακό κορεσμό οξυγόνου ή τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Τα περισσότερα έξυπνα ρολόγια χρησιμοποιούν thn τεχνολογία παλμικής οξυμετρίας ανάκλασης για τη της ποσότητας υπέρυθρου φωτός που ανακλάται στο δέρμα σας.

Την ίδια δηλαδή τεχνολογία που χρησιμοποιεί και ένα επαγγελματικό οξύμετρο ενός γιατρού. Το έξυπνο ρολόι εκκενώνει το ορατό υπέρυθρο φως μέσω του δέρματος στον καρπό σας (την περιοχή όπου βρίσκεται ο παλμός). Στη συνέχεια, οι αισθητήρες θα ανιχνεύσουν τις ποσότητες του κόκκινου φωτός που ανακλάται από την κορεσμένη αιμοσφαιρίνη και την ακόρεστη αιμοσφαιρίνη στο σώμα σας και θα παρέχουν αντίστοιχα επίπεδα SPO2.

Συνήθως, η βαθμολογία 95 και άνω δείχνει φυσιολογικά επίπεδα οξυγόνου.

Αισθητήρες Bio-Impedance

sony wireless walkman

Οι αισθητήρες βιο-σύνθετης αντίστασης μπορούν να μετρήσουν την ποσότητα του ηλεκτρικού ρεύματος που διαρρέει το σώμα σας. Μετρούν τις αλλαγές στην αντίσταση, την ίδια την αντίσταση ή την ηλεκτρική αγωγιμότητα των ζωντανών ιστών.

Μπορουν εύκολα να ανιχνεύσουν την κατάσταση της υγείας σας μετρώντας τις αλλαγές στην αγωγιμότητα. Η λειτουργία body composition του ρολογιού Samsung Galaxy Watch 4 χρησιμοποιεί την τεχνολογία BIA για να εμφανίζει πληροφορίες σχετικά με τις θερμίδες που καίγονται, τα επίπεδα λίπους, τη μάζα των σκελετικών μυών και πολλά άλλα.

Αυτοί οι αισθητήρες μπορούν να εντοπίσουν πόσο δραστήριοι ήσασταν. Τις περισσότερες φορές, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι το έξυπνο ρολόι σας σας προτρέπει να ξεκινήσετε να περπατάτε, αν έχετε μείνει αδρανής για κάποιο διάστημα.

Οι συσκευές γυμναστικής χρησιμοποιούν αυτή τη λειτουργία για να σας υπενθυμίσουν να αρχίσετε να μετακινείστε για να ασκηθείτε και μπορούν να σας βοηθήσουν να ρυθμίσετε το μεταβολισμό σας και να διατηρήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Οι αισθητήρες βιο-σύνθετης αντίστασης (Bio-impedance) χρησιμοποιούνται συνήθως από αθλητές που θέλουν να ξέρουν πόσο καλά λειτουργεί για αυτούς η προπόνηση δύναμης και οι ασκήσεις αντοχής.

Μαγνητόμετρο

magneto x men

Το μαγνητόμετρο (ή αισθητήρας πυξίδας) είναι ένας τύπος αισθητήρα κίνησης στο smartwatch σας, που ανιχνεύει την παρουσία και την ισχύ των μαγνητικών πεδίων στους τρεις κατακόρυφους άξονες X, Y και Z, για να προσδιορίσει πόσο ισχυρό είναι το μαγνητικό πεδίο περιφερειακά της συσκευής, το οποίο στη συνέχεια χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του προσανατολισμού του.

Σε έξυπνα ρολόγια και άλλες φορητές συσκευές, το μαγνητόμετρο επιτρέπει την κίνησης, την παρακολούθηση και την κατεύθυνση. Το επιταχυνσιόμετρο του smartwatch μετρά επίσης την κίνηση και όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το μαγνητόμετρο, σας επιτρέπει να έχετε μια αίσθηση ταχύτητας, κατεύθυνσης και επιτάχυνσης.

Ο συγκεκριμένος αισθητήρας στα κινητά και με την προσθήκη της κατάλληλης εφαρμογής μπορεί να μετρήσει το μαγνητικό πεδίο σε Tesla, που υπάρχει στην θέση που βρίσκεται το τηλέφωνο.

Ουσιαστικά μετράει πόσο δυνατά είναι τα μαγνητικά πεδία από τις διάφορες κεραίες εκπομπής στην περιοχή σας. Αυτό για του ψεκασμένους φίλους μας.

Αισθητήρας καρδιακών παλμών και πίεσης αίματος

blood cell

Ο αισθητήρας καρδιακών παλμών είναι ένα ζωτικής σημασίας στοιχείο που παρακολουθεί τους καρδιακούς παλμούς σας ανά λεπτό (BPM) και ελέγχει για ανωμαλίες, βοηθώντας σας να παρακολουθείτε την υγεία σας σε πραγματικό χρόνο.

Τα περισσότερα έξυπνα ρολόγια και ιχνηλάτες γυμναστικής χρησιμοποιούν τεχνολογία PPG (Photopletthysmography = φωτοπληθυσμογραφία). Βασίζεται σε αισθητήρες φωτός υψηλής ακρίβειας που χρησιμοποιούν μια πηγή φωτός στο πίσω μέρος του ρολογιού σας για να μετρήσουν την ποσότητα του κόκκινου και του πράσινου φωτός που ανακλάται από το δέρμα του καρπού σας.

Κατά τη διάρκεια της κανονικής ροής του αίματος, μεγαλύτερη ποσότητα κόκκινου φωτός αντανακλάται από το δέρμα σας και τείνει να απορροφάται περισσότερο πράσινο φως, ενώ υπάρχει σχετικά μικρότερη απορρόφηση πράσινου φωτός μεταξύ των καρδιακών παλμών.

Με αυτόν τον τρόπο, αυτοί οι αισθητήρες ανιχνεύουν τον παλμό και τον όγκο της ροής του αίματος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσδιορίσουν εάν ο ρυθμός του σφυγμού σας είναι κανονικός ή ασταθής, ανιχνεύοντας την ποσότητα του φωτός που ανακλάται από το δέρμα σας. Στα έξυπνα ρολόγια υψηλής ποιότητας, προσφέρουν σχεδόν ακριβή αποτελέσματα όσο αναφορά τον καρδιακό παλμό.

Οι μετρητές καρδιακών παλμών μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν ανωμαλίες στον σφυγμό σας. Εάν έχετε ασυνήθιστα υψηλούς ή χαμηλούς καρδιακούς παλμούς, το έξυπνο ρολόι σας θα το λάβει και θα στείλει ένα SOS στις επαφές σας έκτακτης ανάγκης.

Η ίδια τεχνολογία χρησιμοποιείται και για την μέτρηση της πίεσης του αίματος. Εδώ επειδή το αισθητήριο δεν είναι ιδιαίτερα ακριβείας συνεργάζεται με τα δεδομένα ηλικίας που θα του δώσετε και με ένα αλγόριθμο για να υπολογίσει την πίεσή σας.

Όπως είπαμε και πιο πάνω η φωτοπληθυσμογραφία χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα φωτός για να προσδιορίσει τον όγκο που ρέει στις αρτηρίες. Οι αλλαγές στον όγκο μπορεί να προκαλέσουν διακυμάνσεις στον καρδιακό ρυθμό, καταγράφοντας έτσι ποικίλες αρτηριακές πιέσεις.

Αυτή η μέθοδος έχει έναν περιορισμό στο ότι πρέπει να βαθμονομήσετε το smartwatch χρησιμοποιώντας ένα τυπικό πιεσόμετρο αρχικά και μετά από κάθε τέσσερις εβδομάδες για να διατηρήσετε ακριβείς μετρήσεις. Το Apple Watch χρησιμοποιεί αισθητήρες PPG και τεχνολογία ΗΚΓ για την παρακολούθηση της αρτηριακής πίεσης, μαζί με εφαρμογές τρίτων όπως το Qardio.

Η τεχνολογία ΗΚΓ (ηλεκτροκαρδιογραφίας) είναι μια ιδέα που χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα Bio-Impedance που παρακολουθεί το χρονισμό και την ισχύ των ηλεκτρικών σημάτων που παράγει ο καρδιακός παλμός. Ο αισθητήρας μετρά τον χρόνο που χρειάζεται ένας μόνο παλμός για να ταξιδέψει από την καρδιά στον καρπό. Αυτό το φαινόμενο αναφέρεται επίσης ως χρόνος διέλευσης παλμών (PTT).

Τα πιο πολλά ρολόγια διαθέτουν μόνο την μέτρηση του καρδιακού παλμού και όχι την μέτρηση πίεσης, καθώς δεν μπορείτε να είστε σίγουροι για την ακρίβεια των αποτελεσμάτων της, και το μόνο που μπορείτε να λάβετε υπόψη σας είναι αν υπάρχουν αλλαγές στην πίεσή σας, ώστε να θορυβηθείτε και να μετρηθείτε με ένα κανονικό πιεσόμετρο.

Αισθητήρες θερμοκρασίας δέρματος

temperature skin sensor

Με την αύξηση της δημοτικότητας των έξυπνων ρολογιών και των συσκευών παρακολούθησης φυσικής κατάστασης, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν τρόπους παρακολούθησης και αξιοποίησης των μετρήσεων της υγείας τους.

Τα έξυπνα ρολόγια όπως το Fitbit Versa 3 και το Samsung Galaxy Watch 5 είναι εξοπλισμένα με αισθητήρες θερμοκρασίας δέρματος ή σώματος που μπορούν να μετρήσουν την «περιφερική» θερμοκρασία του σώματός σας μετά από έντονη σωματική δραστηριότητα, όπως προπονήσεις και μπορούν ακόμη και να βοηθήσουν στη διαχείριση των επιπέδων άγχους.

Μπορούν να είναι χρήσιμα για την παρακολούθηση δραστηριοτήτων που αυξάνουν τη θερμότητα του δέρματος, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, το τζόκινγκ, το κολύμπι και άλλα. Αυτό μπορεί να προσφέρει χρήσιμες πληροφορίες, όπως μια εκτίμηση της θερμοκρασίας του πυρήνα του σώματός σας, την έναρξη των εμμηνορροϊκών κύκλων στις γυναίκες κλπ.

Αισθητήρες χειρονομίας

camera led

Οι αισθητήρες χειρονομίας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε το smartwatch σας πιο χρήσιμο και διαισθητικό.

Για παράδειγμα, σας επιτρέπουν να ξυπνήσετε την οθόνη ή να αποσυνδέσετε μια κλήση με μια κίνηση του καρπού σας. Είναι σύμφωνο με τη χρήση χειριστηρίων χειρονομιών στο smartphone σας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για γρήγορη πρόσβαση σε συντομεύσεις εφαρμογών ή ρυθμίσεων ή για εκτέλεση καθορισμένων ενεργειών.

Αυτό βοηθάει πολύ στη βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη και στην εξατομίκευση της αλληλεπίδρασής σας με smartphone ή φορητές συσκευές. Επίσης οι αισθητήρες χειρονομίας είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι για άτομα που έχουν προβλήματα επιδεξιότητας.

Τεχνικά βασίζεται απλά στην κάμερα της συσκευής, αρκεί το ρολόι σας να διαθέτει μία.

Αισθητήρες UV

smartwatch,watch,ρολόι,έξυπνο,pressure,blood,μέτρηση,πίεσης,καρδιά

Το φως του ήλιου είναι μια από τις πιο σημαντικές πηγές βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για να διατηρήσετε το σώμα σας υγιές. Ωστόσο, η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμα καρκίνο του δέρματος ή μελάνωμα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις δερματολογικές εφαρμογές για να αξιολογήσετε την κατάσταση του δέρματός σας και τα έγκαιρα προειδοποιητικά σημάδια πιθανών δερματικών διαταραχών.

Οι αισθητήρες υπεριώδους ακτινοβολίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των έξυπνων ρολογιών, επειδή σας βοηθούν να παραμείνετε ασφαλείς ειδοποιώντας σας πριν η έκθεση στον ήλιο γίνει επιβλαβής, ώστε να μπορείτε να λάβετε τις δέουσες προφυλάξεις και να αποφύγετε τις αρνητικές συνέπειες.

Συμπερασματικά
Όταν θα κάνετε έρευνα αγορά για το νέο σας smartwatch , λάβετε υπόψη σας όλες τις παραπάνω παραμέτρους για να διασταυρώσετε αν ένα ρολόι διαθέτει πραγματικά μία λειτουργία ή όχι.

Επίσης τώρα γνωρίζετε τι μπορείτε να περιμένετε από ένα έξυπνο ρολόι, και ποια από όλα τα κόλπα που μπορεί να διαθέτει σας χρειάζονται ή όχι ώστε να δώσετε το κάτι παραπάνω σε χρήματα για να αποκτήσετε.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

smartwatch,watch,ρολόι,έξυπνο,pressure,blood,μέτρηση,πίεσης,καρδιά

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).