Πως να κάνετε mount ένα αρχείο iso στα Windows 10/11

Δείτε σε αυτό το άρθρο για αρχαρίους πως να κάνετε mount και unmount ένα αρχείο iso στα Windows 10 και 11.

Windows 10,Windows 11,mount,unmount,μοντάρισμα,εξαγωγή

Στα Windows 10 και 11, το Explorer μπορεί πλέον να ανοίξει και να εξαγάγει αρχεία ISO χωρίς να απαιτείται από τους να εγκαταστήσουν τρίτων κατασκευαστών. Αυτή η λειτουργία είναι χρήσιμη όταν προσπαθείτε να εργαστείτε με (iso), να δείτε και να αλληλεπιδράσετε με το περιεχόμενό τους.

Στα προηγούμενα Windows (7 και πιο πίσω) η εξερεύνηση αρχείων δεν είχε αυτήν την δυνατότητα και σχεδόν οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούσαν το δωρεάν λογισμικό Daemon Tools Lite. Σαν λογισμικό υπάρχει ακόμα στο διαδίκτυο αλλά μετά τα Windows 10 έχει πέσει σε αφάνεια. Μάλιστα αν το εγκαταστήστε τώρα θα δείτε ότι έρχεται με bloatware.

Πώς να ανοίξετε αρχεία ISO με την Εξερεύνηση Αρχείων στα Windows 10 και 11
Το ISO είναι η πιο δημοφιλής μορφή αρχείου για εικόνες δίσκου. Όταν ανοίγετε μια εικόνα δίσκου, βλέπετε τα περιεχόμενά της, σαν να είχατε ένα δίσκο ή ένα cd, εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εικόνα του δίσκου με τον ίδιο τρόπο που θα χρησιμοποιούσατε ένα κανονικό σκληρό δίσκο.

Ενώ οι προηγούμενες εκδόσεις των Windows χρειάζονταν λογισμικό τρίτων κατασκευαστών για αυτήν την εργασία, στα Windows 10 / 11 η Εξερεύνηση Αρχείων συνοδεύεται από δυνατότητα να τοποθετήσετε μια εικόνα δίσκου σε ένα virtual δίσκο με λίγα μόνο κλικ.

Α Μέθοδος:
Αρχικά, ανοίξτε το File Explorer και μεταβείτε στο αρχείο “.iso” που θέλετε να ανοίξετε. Σε αυτό το σεμινάριο xρησιμοποιήσαμε ο ISO του επίσημου δίσκου εγκατάστασης των Windows 10. Ο πιο γρήγορος τρόπος για να το ανοίξετε, είναι να κάνετε διπλό αριστερό κλικ στο αρχείο ISO.

Β Μέθοδος:
Εναλλακτικά μπορείτε κάνετε τα κάτωθι:
Κάντε δεξί κλικ επάνω στο αρχείο iso και, στη συνέχεια, πατήστε το κουμπί Μοντάρισμα (Mount). Η λέξη μοντάρισμα δεν μας “κολλάει” καθόλου, αλλά έτσι την μεταφράζει η Microsoft.

mount

Γ Μέθοδος:
Κάντε δεξί κλικ επάνω στο αρχείο iso και, στη συνέχεια, να κάνετε κλικ στο “Ανοιγμα με” > “Εξερεύνηση των Windows”.

Επιπρόσθετα αν έχετε εγκαταστήσει μια εφαρμογή τρίτου κατασκευαστή που λειτουργεί με αρχεία ISO (πχ. Daemon tools lite), μπορείτε να το ανοίξετε και με αυτήν.

Ανεξάρτητα από τη μέθοδο που χρησιμοποιείται για το άνοιγμα του αρχείου ISO, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: η εικόνα του δίσκου ανοίγει σαν να ήταν ένας ς δίσκος, παίρνει ένα γράμμα που δεν χρησιμοποιείται από άλλο δίσκο από το σύστημά σας (π.χ. Η:) και μπορείτε να το δείτε και να αποκτήσετε σε ολόκληρο το περιεχόμενό του και από το File Explorer (εξερεύνηση αρχείων).

Τώρα μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα εσωτερικά αρχεία και φακέλους του iso, όπως θα κάνατε με έναν φυσικό δίσκο. Μπορείτε να αντιγράψετε αρχεία από την εικόνα του δίσκου, να τα εκτελέσετε και ούτω καθεξής.

Πώς να κάνετε unmount (εξαγωγή) αρχεία ISO στα Windows 10
Όταν τελειώσετε με την εργασία σας με ένα μονταρισμένο αρχείο ISO και θέλετε να το αποσυνδέσετε, ανοίξτε το File Explorer και μεταβείτε στο “Αυτός ο υπολογιστής”.

Κάντε δεξί κλικ στη μονάδα δίσκου που χρησιμοποιείται για το αρχείο ISO (πχ. Η:) και στη συνέχεια, κάντε κλικ στο “Εξαγωγή” .

unmount

Το αρχείο ISO αποσυνδέεται αμέσως και η μονάδα δίσκου εξαφανίζεται από τον υπολογιστή. Το γράμμα δίσκου (π.χ. Η:) που χρησιμοποιούσε δεν υπάρχει πια και είναι ελεύθερο για οποιαδήποτε άλλη χρήση.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Windows 10,Windows 11,mount,unmount,μοντάρισμα,εξαγωγή

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).