Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε Tor και πότε VPN;

Το Tor είναι ο μόνος τρόπος για πρόσβαση σε ιστότοπους onion. Αν και μπορεί να κάνει ανώνυμη την περιήγησή σας, είναι πιο αργός από τα VPN, οπότε δεν τον συνιστούμε, εκτός αν πρέπει να επισκεφθείτε έναν ιστότοπο onion.

Αν έχετε ψάξει τους διάφορους τρόπους για να περιηγηθείτε ανώνυμα, δύο όροι θα εμφανίζονται τακτικά: VPN και Tor. Ωστόσο, όταν συγκρίνετε αυτά τα δύο, θα δείτε γρήγορα ότι έχουν πολύ διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης.

tor vpn

Πώς λειτουργούν το VPN και το Tor

Για να καταλάβετε πότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το Tor αντί για ένα VPN, ας δούμε πρώτα πώς λειτουργούν και τα δύο. Τα VPN είναι εργαλεία προστασίας της ιδιωτικής σας ζωής που σας επιτρέπουν να συνδέεστε σε διακομιστές που ανήκουν και λειτουργούν από τον πάροχό σας. Με τον τρόπο αυτό, η σύνδεσή σας κρυπτογραφείται σε μια λεγόμενη σήραγγα VPN.

Η απόκρυψη της τοποθεσίας σας με αυτόν τον τρόπο σας δίνει μεγαλύτερη ευελιξία κατά την πρόσβαση σε ιστότοπους σε όλο το διαδίκτυο: μπορείτε να ξεμπλοκάρετε περιοχές του Netflix εκτός της χώρας σας, να παρακάμψετε τη στο διαδίκτυο που επιβάλλεται από χώρες όπως η Κίνα ή η Ρωσία ή ακόμη και να αποκτήσετε πρόσβαση σε τραπεζικές υπηρεσίες στο διαδίκτυο ενώ βρίσκεστε σε διακοπές. Όλα αυτά επιτυγχάνονται με την ταυτόχρονη διασφάλιση της σύνδεσής σας.

Το Tor λειτουργει λίγο διαφορετικά. Αντί να είναι ένα εργαλείο που κρυπτογραφεί ολόκληρη τη σύνδεσή σας, είναι ένα πρόγραμμα περιήγησης που ανακατευθύνει την κυκλοφορία σας. Ωστόσο, δεν το κάνει αυτό μέσω διακομιστών VPN, αλλά μέσω των λεγόμενων κόμβων. Οι κόμβοι μπορεί να είναι οποιαδήποτε που συνδέεται στο διαδίκτυο – , smartphones, ακόμη και συσκευές IoT – και είναι εντός του δικτύου μέσω των οποίων δρομολογείται η κυκλοφορία.

Αυτοί οι κόμβοι ανήκουν και λειτουργούν από εθελοντές, οι οποίοι παρέχουν δωρεάν τη χρήση των συσκευών τους για τον σκοπό της ανωνυμίας στο διαδίκτυο. Ως αποτέλεσμα, το Tor είναι εντελώς δωρεάν στη χρήση και συνεπώς πολύ δημοφιλές μεταξύ των ανθρώπων στις αναπτυσσόμενες χώρες που θέλουν έναν τρόπο να περιηγηθούν ανώνυμα στο διαδίκτυο.

Αν κοιτάξετε τον τρόπο λειτουργίας του Tor και των VPN, αυτή είναι η μεγάλη διαφορά. Τα VPN χρησιμοποιούν κεντρικούς διακομιστές, οι οποίοι ανήκουν και λειτουργούν από εταιρείες με κίνητρο το κέρδος. Το Tor, από την άλλη πλευρά, είναι αποκεντρωμένο και δεν λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος. Τελευταία, όμως, υπάρχει μια τρίτη επιλογή που κερδίζει έδαφος, τα αποκεντρωμένα που αφήνουν τους χρήστες να πληρώνουν ο ένας τον άλλον για να χρησιμοποιούν τους κόμβους.

Προβλήματα σχετικά με το Tor

Επειδή λειτουργούν διαφορετικά, το Tor και τα VPN είναι καλύτερο να χρησιμοποιούνται για διαφορετικά πράγματα. Τα VPN είναι ολοκληρωμένες λύσεις: προσφέρουν συνολική προστασία χάρη στην κρυπτογράφησή τους, αν και δεν πρέπει να θεωρείτε ότι όλα είναι σωστά. Για πραγματική ανωνυμία πρέπει να χρησιμοποιείτε τα VPN και τη λειτουργία incognito τουλάχιστον σε συνδυασμό.

Το Tor δεν είναι τόσο απλό, καθώς δεν κρυπτογραφεί τη σύνδεσή σας. Για να είναι το Tor ανώνυμο και ασφαλές, βασίζεται στην αδυναμία των κόμβων να δουν πέρα από αυτούς με τους οποίους συνδέονται. Για παράδειγμα, αν συνδεθείτε σε έναν κόμβο και στη συνέχεια σε έναν άλλο κόμβο, ο πρώτος κόμβος μπορεί να δει από πού συνδέεστε και σε ποιον κόμβο πηγαίνει. Ωστόσο, οτιδήποτε μετά τον δεύτερο κόμβο είναι μυστήριο για αυτόν.

Ως αποτέλεσμα, για να χρησιμοποιήσετε το Tor αποτελεσματικά, πρέπει να δημιουργήσετε μια αλυσίδα κόμβων, τουλάχιστον τρεις, για να διατηρήσετε την περιήγησή σας ιδιωτική. Ωστόσο, όλη αυτή η αναπήδηση μεταξύ των κόμβων επιβραδύνει άσχημα τη σύνδεσή σας, καθιστώντας το Tor μη ελκυστικό για οτιδήποτε απαιτεί υψηλές ταχύτητες, όπως η λήψη μεγάλων αρχείων. Τα VPN έχουν το ίδιο πρόβλημα, αλλά δεδομένου ότι επαναδρομολογείτε μόνο μία φορά, οπότε το πρόβλημα δεν είναι τόσο σοβαρό.

Ωστόσο, υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με το πόσο ιδιωτικό είναι πραγματικά το Tor: τεχνικά, κάποιος θα μπορούσε να σας εντοπίσει μέσω της αλυσίδας daisy chain (αν και δεν είναι σαφές πόσο πρακτικό θα ήταν αυτό). Αν το απόρρητο είναι το κύριο μέλημά σας, ένα VPN χωρίς καταγραφή μπορεί να είναι πιο ασφαλές από τη χρήση του Tor, με την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείτε ένα αξιόπιστο VPN.

Πότε πρέπει να χρησιμοποιήσετε το Tor αντί για VPN

Φυσικά, αν το Tor είναι τόσο αργό, ίσως αναρωτηθείτε γιατί κάποιος να το χρησιμοποιεί ως πρόγραμμα περιήγησης. Το κύριο πλεονέκτημα του Tor, εκτός από το ότι είναι δωρεάν, είναι ότι είναι το μόνο πρόγραμμα περιήγησης που μπορεί να έχει πρόσβαση σε ιστότοπους onion. Πρόκειται για ιστότοπους που για οποιονδήποτε λόγο, θέλουν οι επισκέπτες τους να είναι ανώνυμοι κατά την περιήγησή τους.

Άλλα προγράμματα περιήγησης δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Ούτε τα VPN μπορούν να το κάνουν, απλά και μόνο επειδή δεν είναι προγράμματα περιήγησης. Ως αποτέλεσμα, ο κύριος λόγος για να χρησιμοποιήσετε το Tor είναι για να αποκτήσετε πρόσβαση στο λεγόμενο dark web (δεν πρέπει να συγχέεται με το deep web), όπου μπορείτε να βρείτε πράγματα που αγοράζονται και πωλούνται υπό την κάλυψη της ανωνυμίας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral stories straight into your inbox!
tor,vpn

Written by Anastasis Vasileiadis

Οι μεταφράσεις είναι σαν τις γυναίκες. Όταν είναι ωραίες δεν είναι πιστές και όταν είναι πιστές δεν είναι ωραίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).