Προειδοποίηση για την Ευρώπη: τι ετοιμάζει η Microsoft

Η Microsoft προετοιμάζεται να εξαναγκάσει τους χρήστες – ειδικά τους IT – να στραφούν σε συνδρομητικά μοντέλα που βρίσκονται στο cloud.

Από το 2025, πολλές εφαρμογές θα καταργηθούν σταδιακά και ο εξαναγκασμός για υπηρεσίες στο cloud θα είναι μια λογική συνέχεια de facto. Αυτό φυσικά θα συνοδεύεται από την πλήρη απώλεια της ψηφιακής μας κυριαρχίας.

clouds

Οι ιστότοποι της Microsoft έχουν δημοσιεύσει τους κύκλους ζωής που δείχνουν ότι πολλά από τα προϊόντα τους φτάνουν στο τέλος της υποστήριξης τους το 2025, το 2026 ή το 2027. Μετά όλα δείχνουν ότι η ανάπτυξη οικιακών εφαρμογών και λειτουργικών συστημάτων δεν θα συνεχιστεί, αφού η Microsoft κατευθύνεται προς τα συνδρομητικά μοντέλα cloud.

Η Γερμανική Επιχειρηματική Συμμαχία Ανοικτού Κώδικα (OSB από το Open Source Business Alliance) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου επειδή η Microsoft ανακοίνωσε ότι δεν θα υποστηρίζει πλέον λογισμικά, τα οποία χρησιμοποιούνται από τη διοίκηση μέχρι σήμερα, από το τέλος του 2025.

Φανταστείτε ότι το λογισμικό που χρησιμοποιείται από ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις για εργασίες Office και επικοινωνίας δεν θα μπορεί πλέον να διαχειρίζεται και να λειτουργεί από τις ίδιες τις κυβερνήσεις.

Στο εξής, θα υπάρχει το cloud της Microsoft, το οποίο είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμο όσον αφορά την προστασία των δεδομένων, και το απόρρητο του τελικού χρήστη.

Σκεφτείτε την τηλεμετρία και τον όρο “προστασία των δεδομένων.” Ακούγεται ειρωνικό, επειδή σύμφωνα με τον GDPR, τα περισσότερα προϊόντα της Microsoft μπορεί απλά να μην κάνουν λόγω της συλλογής δεδομένων (τηλεμετρίας). Το παράδοξο είναι ότι οι αρχές προστασίας δεδομένων απλώς κλείνουν τα μάτια μπροστά σε αυτό που ζούμε από την κυκλοφορία των Windows 10 και μετά.

Σκεφτείτε όμως και τα παρακάτω:

Οι εξειδικευμένες διαδικασίες που χρησιμοποιούνται στη κάθε διαχείριση θα σταματήσουν να υπάρχουν καθώς οι διαχειριστές θα πρέπει να χρησιμοποιούν τα ιδιόκτητα GUI προγραμματισμού και τις λειτουργίες των προσφορών του cloud της Microsoft. Η θέσπιση ανοιχτών προτύπων που θέτει μια ευρεία κοινότητα δεν θα είναι πλέον δυνατή.

Η μονοπωλιακή θέση θα επιτρέπει στη Microsoft να υπαγορεύει ουσιαστικά οποιαδήποτε τιμή θέλει. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος μονομερούς τερματισμού μιας σύμβασης από τη Microsoft, κάτι που θα προκαλούσε απρόβλεπτες συνέπειες.

Η εξάρτηση από τη Microsoft μπορεί όχι μόνο να απαιτεί παραχωρήσεις όσον αφορά την προστασία και την ασφάλεια των δεδομένων, αλλά να έχει και άμεση εξάρτηση από τις αποφάσεις που θα λαμβάνουν οι Αμερικάνικες αρχές.

Η Microsoft μπορεί να αναγκάσει την Ευρώπη να αποδεχτεί μη ανοικτά, ιδιόκτητα πρότυπα που θα ορίσει η εταιρεία, στα οποία άλλα κράτη (ΕΕ) και μεγάλα τμήματα της οικονομίας τους θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν.

Θα δημιουργηθεί μια τεράστια τεχνολογική εξάρτηση που θα έχει σαν συνέπεια σημαντικούς δημόσιους οικονομικούς πόρους να ρέουν συνεχώς στη Microsoft και τους παρόχους που αναπτύσσονται αποκλειστικά με τα πρότυπα της Microsoft, τα οποία θα απομακρύνονται οριστικά από το ευρωπαϊκό οικοσύστημα ψηφιοποίησης.

Ο Peter Ganten, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής OSB Alliance, γράφει:

“Εάν οι πολιτικοί επιτρέψουν την περαιτέρω εδραίωση των υφιστάμενων εξαρτήσεων των γερμανικών και ευρωπαϊκών αρχών από έναν μόνο κατασκευαστή, αυτό θα έχει θανατηφόρες συνέπειες στην εθνική ψηφιακή κυριαρχία και την απόδοση του ευρωπαϊκού ψηφιακού οικονομικού χώρου. Εκδίδουμε σαφή προειδοποίηση για το ότι το μέλλον της ψηφιακής πολιτικής της Ευρώπης δεν πρέπει να τεθεί στα χέρια μιας μόνο εταιρείας.”

Η OSB Alliance δημοσίευσε το έγγραφο Warum die Entscheidung für eine Microsoft Cloud den Aufbau echter digitaler Souveränität verhindert (Γερμανικά) το οποίο αποτυπώνει μια τρομακτική εικόνα.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.097 εγγεγραμμένους.
Microsoft,iguru

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).