Πρόστιμο ρεκόρ 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Meta

για παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής

Πρόστιμο ρεκόρ 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,2 δισεκατομμύρια ευρώ) στην Meta από τις ρυθμιστικές αρχές δεδομένων της ΕΕ. Η εταιρεία διατάχθηκε να σταματήσει τη μεταφορά των δεδομένων του Facebook των πολιτών της ΕΕ στις ΗΠΑ, σύμφωνα με αναφορές του Bloomberg και του Politico.

Τα δικαστήρια της ΕΕ πιστεύουν ότι τέτοιες διαβιβάσεις δεδομένων εκθέτουν τους πολίτες της ΕΕ σε παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής — μια καταγγελία που προέρχεται από το 2013 και τις αποκαλύψεις του Edward Snowden για τα προγράμματα μαζικής παρακολούθησης των ΗΠΑ.

meta

Η απόφαση ελήφθη από την Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας (DPC). Το πρόστιμο υπερβαίνει το προηγούμενο ρεκόρ της ΕΕ των 746 εκατομμυρίων ευρώ που επιβλήθηκε στην Amazon το 2021 για παρόμοιες παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής.

Η μεταφορά δεδομένων στις ΗΠΑ είναι ζωτικής σημασίας για την τεράστια επιχείρηση στόχευσης διαφημίσεων της Meta, η οποία επεξεργάζεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της. Πέρυσι, η Meta ανέφερε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσει το Facebook και το Instagram στην ΕΕ αν δεν ήταν σε θέση να στείλει δεδομένα πίσω στις ΗΠΑ, μια προειδοποίηση που οι πολιτικοί της ΕΕ θεωρούσαν προφανή απειλή.

“Η Meta δεν μπορεί απλώς να εκβιάσει την ΕΕ να εγκαταλείψει τα πρότυπα προστασίας δεδομένων της”, απάντησε τότε ο βουλευτής της ΕΕ Axel Voss στην είδηση. “Η αποχώρηση από την ΕΕ θα είναι απώλεια για αυτούς”.

Προηγουμένως, αυτές οι μεταφορές δεδομένων προστατεύονταν από ένα διατλαντικό σύμφωνο γνωστό και ως Privacy Shield. Ωστόσο, αυτό το πλαίσιο κηρύχθηκε άκυρο το 2020, αφού το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ διαπίστωσε ότι δεν προστάτευε τα δεδομένα από τα προγράμματα επιτήρησης των ΗΠΑ. Αυτή η απόφαση δόθηκε σαν απάντηση σε έναν ισχυρισμό του Αυστριακού δικηγόρου Max Schrems, του οποίου η νομική μάχη εναντίον του Facebook χρονολογείται από το 2013 και τις αρχικές αποκαλύψεις Snowden για την παρακολούθηση από τις ΗΠΑ.

Αν και η Meta έλαβε τώρα την εντολή να σταματήσει αυτές τις μεταφορές δεδομένων, υπάρχει μια περίοδος χάριτος πέντε μηνών πριν η Meta σταματήσει τις μελλοντικές μεταφορές, με τελική προθεσμία την 22η Οκτωβρίου. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ διαπραγματεύονται ωστόσο μια νέα συμφωνία για τη μεταφορά δεδομένων που θα μπορούσε να είναι σε ισχύ ήδη από αυτό το καλοκαίρι.

Παρά το ρεκόρ του ύψους του προστίμου, οι ειδικοί διατυπώνουν αμφιβολίες για το αν αλλάξει κάτι θεμελιώδες στις πρακτικές απορρήτου της Meta.

“Ένα πρόστιμο δισεκατομμυρίων ευρώ δεν θα προβληματίσει μια εταιρεία που κερδίζει πολλά δισεκατομμύρια”, είπε ο Johnny Ryan, ανώτερος συνεργάτης στο Ιρλανδικό Συμβούλιο Πολιτικών Ελευθεριών, στον Guardian αυτό το Σαββατοκύριακο.

Meta

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).