Ρυθμίσεις οθόνης στο Android που αξίζει να αλλάξετε

Τα τηλέφωνα με Android έχουν πολλές ρυθμίσεις οθόνης που οι περισσότεροι χρήστες δεν γνωρίζουν την ύπαρξή τους και που μπορούν να αλλάξουν ριζικά την εμφάνιση του τηλεφώνου σας.

smartphone phone

Οι περισσότεροι κάτοχοι των κινητών τηλεφώνων με λειτουργικό Android αφήνουν τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις οθόνης στο κινητό τους και δεν ασχολούνται παρά μόνο με τι εφαρμογές θα εγκαταστήσουν και ποια εικόνα θα βάλουν σαν backgroud.

Οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις οθόνης είναι προσαρμοσμένες για την πλειοψηφία των χρηστών και δεν έχουν το σκεπτικό της οικονομίας στην μπαταρία, αλλά ούτε και μπορούν να γνωρίζουν τα γούστα σας.

Όμως το λειτουργικό σάς δίνει την δυνατότητα να τροποποιήσετε πολλά πράγματα και να προσαρμόσετε το κινητό τόσο στο προσωπικό σας γούστο όσο και στις ανάγκες σας. Όπως αν έχετε πρεσβυωπία να μεγαλώσετε την γραμματοσειρά, να αλλάξετε την φωτεινότητα, τη ζωηρότητα των χρωμάτων, να βάλετε ένα σκούρο θέμα και πολλά άλλα. Πάμε να τις δούμε μία προς μία.

Οι φωτογραφίες μας και οι περιγραφές μας αναφέρονται σε ένα κινητό τηλέφωνο Xiaomi RedMi Note pro 9, με λειτουργικό μία παραλλαγή του Android, το MIUI 14 και στα Ελληνικά. Δεν βρίσκονται οι παρακάτω ρυθμίσεις στο ίδιο σημείο για κάθε τηλέφωνο.

Όμως υπάρχουν όλες κάπου μέσα στο μενού πιθανά σε κάποια αντίστοιχη θέση. Αν δυσκολευτείτε σε κάποια από αυτές, μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια γρήγορη αναζήτηση στις ρυθμίσεις συστήματος για να τη βρείτε.

Φωτεινή και σκοτεινή λειτουργία

dark mode android

Όλα τα σύγχρονα τηλέφωνα Android έχουν την επιλογή να επιλέξετε ανάμεσα σε μία φωτεινή και μία σκοτεινή λειτουργία (Dark Mode και Night Light) με την φωτεινή να είναι προεπιλεγμένη.

Άρα μπορείτε να δοκιμάσετε την σκοτεινή λειτουργία η οποία θα σας επιφέρει και οικονομία στην μπαταρία, αφού η οθόνη δεν θα χρησιμοποιεί περίσσεια ενέργεια για να φωτίζεται. Μπορείτε επίσης να το ρυθμίσετε ώστε να ενεργοποιείται και να απενεργοποιείται σε συγκεκριμένες ώρες, όπως η ανατολή και η δύση του ηλίου.

Αυτή η επιλογή αξίζει να ενεργοποιηθεί, καθώς μπορεί να μειώσει την καταπόνηση των ματιών τη νύχτα και μπορεί ενδεχομένως να βελτιώσει τον ύπνο σας. Μερικοί άνθρωποι προτιμούν επίσης ένα σκούρο φόντο από ένα ανοιχτόχρωμο.

Για να ενεργοποιήσετε την σκοτεινή λειτουργία, μεταβείτε στις ρυθμίσεις συστήματος, μετά στο “Προβολή” και θα το δείτε. Εναλλακτικά στις ρυθμίσεις, αναζητήστε την λέξη “Σκοτεινή”.

Μια άλλη ρύθμιση της σκοτεινής λειτουργίας είναι να την ενεργοποιείτε ανά εφαρμογή. Ορισμένες δηλαδή εφαρμογές να είναι σε σκοτεινή λειτουργία και άλλες στην φωτεινή λειτουργία.

Είδος και μέγεθος γραμματοσειράς

font size android

Η προεπιλεγμένη γραμματοσειρά του κινητού σας είναι η Roboto. Όμως μπορείτε να την αλλάξετε επιλέγοντας κάποια άλλη από μία μεγάλη διαθέσιμη λίστα.

Θα πρέπει και πάλι να πάτε στις Ρυθμίσεις > Προβολή και να κατεβείτε προς τα κάτω στην ενότητα Γραμματοσειρά. Εκεί θα δείτε τις δυνατότητες ρύθμισης “Γραμματοσειρά” και “Μέγεθος κειμένου”.

Το μέγεθος της γραμματοσειράς θα βοηθήσει όσους έχουν πρεσβυωπία και ιδιαίτερα τους μεγάλους σε ηλικία χρήστες. Το μέγεθος γραμματοσειράς δεν είναι με νούμερα αλλά με μεγέθη (small, medium, large, extra large κλπ).

Χρώματα

colors android

Μια άλλη ρύθμιση της οθόνης Android που πρέπει να αλλάξετε είναι τα χρώματα. Στο MIUI θα το βρείτε στις Ρυθμίσεις > Προβολή > Σχέδιο χρώματος.

Μπορείτε να τα ρυθμίσετε να φαίνονται ζωντανά, με κορεσμό (με ενίσχυση), ή κανονικά (φυσικά).  Αυτή η ρύθμιση μπορεί να βελτιώσει πολύ την εμπειρία σας, ειδικά αν παρακολουθείτε πολλές ταινίες στη συσκευή σας.

Παίζοντας με τις τρεις επιλογές θα δείτε την εικόνα – υπόδειγμα να αλλάζει σε κάθε επιλογή σας.

Λίγο πιο κάτω θα βρείτε και την θερμοκρασία Χρώματος. Εδώ οι επιλογές είναι θερμό, κρύο και προσαρμογή (με βάση μία παλέτα χρωμάτων σε ένα κύκλο). Υπάρχει πάντα η επιλογή της προεπιλογής, αν αποφασίσετε να γυρίσετε πίσω στις αρχικές ρυθμίσεις.

Φωτεινότητα

brightness android

Η ρύθμιση της φωτεινότητας είναι μια από τις πιο βασικές και ζωτικής σημασίας προσαρμογές του τηλεφώνου σας. Μπορείτε να την ρυθμίσετε χειροκίνητα ή να ενεργοποιήσετε την Αυτόματη φωτεινότητα για να ρυθμίσετε τη φωτεινότητα με βάση τα επίπεδα του εξωτερικού φωτισμού.

Μαθαίνει επίσης τις προτιμήσεις σας, επομένως θα πρέπει να αρχίσει να προσαρμόζεται έξυπνα όσο περισσότερο χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας.

Μπορείτε επίσης να ρυθμίσετε την φωτεινότητα με βάση την φωτεινότητα του εξωτερικού χώρου αλλά και την κατανάλωση της μπαταρίας, αν η μπαταρία σας δεν σας καλύπτει στις καθημερινές σας ανάγκες.

Λειτουργία ανάγνωσης

read android

Στις Ρυθμίσεις > Προβολή, και στην ενότητα Οθόνη, θα βρείτε την λειτουργία ανάγνωσης. Είναι μία πολύ καλή ρύθμισης όπου το τηλέφωνό σας κάνει τα χρώματά του πιο θερμά, επιτρέποντας έτσι να χαλαρώσουν τα μάτια σας από τον έντονο φωτισμό.

Μπορείτε να ρυθμίσετε την λειτουργία να είναι συνέχεια ανοικτή ή μπορείτε να την προγραμματίσετε υπό κάποιες συνθήκες. Είτε με την δύση και την ανατολή του Ηλίου, είτε σε συγκεκριμένες ώρες, ας πούμε από τις 11:00 το βράδυ μέχρι τις 06:00 το πρωί.

Το δεύτερο λειτουργεί άτυπα και ως υπενθύμιση ότι πήγε 11:00 το βράδυ και ίσως είναι η ώρα να προετοιμαστείτε για να πάτε για ύπνο.

Οθόνη κλειδώματος

lock screen android

Η χρήση μιας οθόνης κλειδώματος είναι απαραίτητη στο προσωπικό σας τηλέφωνο για να παραμείνετε ασφαλείς. Επομένως, αξίζει να ρυθμίσετε τον τρόπο λειτουργίας του. Ανάλογα με το τηλέφωνό σας, μπορεί να βρείτε αυτήν την δυνατότητα ακριβώς κάτω από τις Ρυθμίσεις, ή στις Ρυθμίσεις > Εμφάνιση.

Θα πρέπει να αλλάξετε την λήξη χρονικού ορίου οθόνης, που αναφέρεται ως “Αδράνεια” και είναι ο χρόνος αδράνειας μετά τον οποίο το τηλέφωνό σας κλειδώνεται.

Εκτός από το χρονικό όριο αδράνειας υπάρχουν αρκετές άλλες ρυθμίσεις που μπορείτε να “πειράξετε” και που έχουν να κάνουν με τις προσωπικές σας προτιμήσεις.

Εξατομικεύστε την οθόνη του τηλεφώνου Android σας
Η οπτική εμφάνιση και η εμπειρία χρήστη είναι δύο σημαντικοί παράγοντες για τους χρήστες smartphone. Είναι το πρώτο πράγμα που βλέπετε στη συσκευή σας. Οι συμβουλές που αναφέρονται παραπάνω θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε πώς και γιατί πρέπει να αλλάξετε ορισμένες ρυθμίσεις οθόνης του τηλεφώνου σας.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη σωστή ή λάθος προσέγγιση για την προσαρμογή αυτών των ρυθμίσεων. Μπορείτε να ρυθμίσετε το καθένα σε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

Android,setting,screen,phone,smartphone

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).