Shotcut : Ένας επεξεργαστής βίντεο ανοιχτού κώδικα για Windows, Linux και macOS


Το Shotcut είναι ένας δωρεάν επεξεργαστής βίντεο, ανοιχτού κώδικα, για τα λειτουργικά συστήματα των Windows, Linux και macOS. Η εφαρμογή έχει αξιόλογα χαρακτηριστικά και αξίζει ένα αφιέρωμα.

Shutcut

Συνήθως οι επεξεργαστές βίντεο είναι βαριά προγράμματα, με μεγάλη απαίτηση σε μνήμη και cpu, και κατά βάση κοστίζουν ακριβά. Το Shotcut είναι μία δωρεάν εναλλακτική λύση, που μαζί με το Openshot, διατίθονται εντελώς δωρεάν. Υποστηρίζει Windows, Linux, MacOS, 32-bit και 64-bit αρχιτεκτονική, installer και portable έκδοση.

Εγκαθιστώντας και τρέχοντας το Shotcut η πρώτη οθόνη ίσως να σας φανεί μπέρδεμα, καθώς είναι ουσιαστικά “άδεια” και θέλει κτίσιμο. Μόλις όμως κάνετε τα πρώτα βήματα, γρήγορα θα αντιληφθείτε ότι έχετε να κάνετε με ένα πρόγραμμα φιλικό προς το χρήστη. Καταρχήν υποστηρίζει Ελληνικά, δηλαδή έχει Ελληνικό μενού, γεγονός που θα βοηθήσει τους πιο άπειρους στην επεξεργασία βίντεο.

Με το ξεκίνημα επιλέξτε ή δημιουργήστε το φάκελο του έργου, το όνομα και τη λειτουργία βίντεο (ανάλυση) και κάντε κλικ στο κουμπί Εκκίνηση. Υπάρχουν μερικά πλαίσια στην αριστερή και δεξιά πλευρά της οθόνης, αυτά είναι τα φίλτρα, ο μετρητής κορυφών ήχου και τα πρόσφατα αρχεία. Μπορείτε να τα κλείσετε αν δεν τα χρειάζεστε,  και μπορούν να ανακληθούν από τη γραμμή εργαλείων στην κορυφή. Κλείνοντας τα ίσως η οθόνη να σας φανεί πιο απλούστερη.

Στην συνέχεια, χρησιμοποιήστε το μενού “Αρχείο” για να προσθέσετε κάποια βίντεο για επεξεργασία. Το βίντεο θα φορτωθεί στο παράθυρο προεπισκόπησης. Αν έχετε προσθέσει περισσότερα από ένα αρχεία, θα δείτε στο παράθυρο Λίστα (Playlist) να εμφανίζεται κάθε βίντεο που έχετε προσθέσει, τη διάρκεια του και τη μικρογραφία του. Χρησιμοποιήστε τη γραμμή εργαλείων στο κάτω μέρος του παραθύρου για να προσθέσετε / αφαιρέσετε στοιχεία στη λίστα αναπαραγωγής ή να αλλάξετε την προβολή.

Το Shotcut υποστηρίζει μία μεγάλη σύγχρονη γκάμα από βίντεο και ηχητικά κομμάτια (4Κ). Υποστηρίζει επίσης και εικόνες αρκεί να είναι JPEG, PNG, GIF, BMP, SVG, TGA, TIFF, WebP. Μπορείτε επίσης να καταγράψετε φωτογραφίες και βίντεο από την web κάμερα σας, καθώς επίσης να χρησιμοποιήσετε το μικρόφωνό σας ως πηγή ήχου.

Ο πίνακας “Φίλτρα” σας επιτρέπει να προσθέτετε εφέ στο βίντεο σας, όπως το Fade in/out, κείμενο, gain, φωτεινότητα, αντίθεση και πολλά άλλα. Τα ονόματα των εφέ όσο αναφορά το βίντεο, είναι στην Αγγλική γλώσσα, καθώς είναι αρκετά δύσκολο να αποδοθούν στην Ελληνική και να γίνουν αμέσως κατανοητά.

Η γραμμή εργαλείων έχει επιλογές για αναίρεση και επαναφορά, καθώς και την δυνατότητα να βλέπετε ή να κλείνετε τα επιμέρους παράθυρα στην οθόνη του προγράμματος. Οι επιλογές της διάταξης του Shotcut είναι ιδιαίτερα ωραίες και μπορείτε να αποθηκεύσετε την προσαρμοσμένη διάταξη με μόνο τα πλαίσια που θέλετε.

Το πρόγραμμα αναπαραγωγής βίντεο στη κεντρική οθόνη είναι στο παράθυρο προεπισκόπησης. Στην κάτω μεριά της προεπισκόπισης υπάρχουν τα κουμπιά αναπαραγωγής και άλλες ενδιαφέρον δυνατότητες, όπως μια προαιρετική προβολή πλέγματος, το ζουμ και το πλαίσιο αναζήτησης για να μεταβείτε στη συγκεκριμένη ώρα του βίντεο.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα αναπαραγωγής – προεπισκόπησης για να επεξεργαστείτε βίντεο, κάτι που δεν βλέπετε σε πολλά παρόμοια προγράμματα.

Σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό, στο Shotcut δεν θα δείτε το επιλεγμένο βίντεο στο Χρονολόγιο (Timeline). Έτσι, θα πρέπει να μεταφέρετε με μη αυτόματο τρόπο ένα βίντεο ή ένα κομμάτι ήχου από τη λίστα αναπαραγωγής στο χρονολόγιο για να το επεξεργαστείτε.

Shutcut

Τα project μπορούν να αποθηκευτούν ως αρχεία .MLT, και έχετε πολλές επιλογές για την εξαγωγή του βίντεο. Όταν τελειώσετε με το project (έργο), πατήστε το κουμπί Εξαγωγή στη γραμμή εργαλείων. Οι προεπιλογές εξαγωγής θα φορτωθούν στο αριστερό μέρος της οθόνης. Το Shotcut υποστηρίζει μορφές βίντεο όπως MP4, MKV, HEVC, H264, MP3, WAV, FLAC, FLV, AVI και πολλά άλλα. Υπάρχει ακόμη υποστήριξη για τη μορφή έτοιμου βίντεο για το YouTube. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε την ανάλυση βίντεο, τον λόγο διαστάσεων, τα καρέ ανά δευτερόλεπτο, τον codec (κωδικοποιητή), τα κανάλια ήχου, το samplerate (δείγμα), το bit rate κλπ.

Υπάρχει διαθέσιμο ένα προαιρετικό φωτεινό θέμα που μπορείτε να αλλάξετε από το μενού “Ρυθμίσεις”, αν δεν σας αρέσει το σκούρο αρχικό θέμα. Τέλος υπάρχουν στο Youtube βίντεο με παραδείγματα χρήσης καθώς και ένα forum με συζητήσεις σχετικά με αυτό και της λειτουργίες του.

Συμπερασματικά
Το Shotcut είναι μια εφαρμογή βασισμένη σε Qt. Διατίθεται σε εκδόσεις 32/64 bit και ως προαιρετική φορητή έκδοση. Το πρόγραμμα είναι πολύ καλό και αξίζει να το δοκιμάσετε. Ανήκει στο σπάνιο συνδυασμό “είναι φιλικό προς το χρήστη, αλλά είναι επίσης και ισχυρό”.

 


 

Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published.