Σύγκριση Phoronix: Το Linux αποδίδει καλύτερα από τα Windows 11

Το Phoronix σύγκρινε διάφορες διανομές Linux μαζί με τα Windows 11 και όπως φαίνεται το Linux νίκησε στα σημεία.

windows linux

Οι περισσότερες συγκρίσεις που υπάρχουν στο διαδίκτυο αναφέρονται στις συγκρίσεις απόδοσης hardware και software που εκτελούνται στο ίδιο λειτουργικό σύστημα. Συγκρίσεις μεταξύ λειτουργικών συστημάτων δυστυχώς δεν εμφανίζονται τόσο συχνά, αλλά όταν πραγματοποιούνται μπορεί να παρέχουν μια καλή εικόνα για το πόσο καλό είναι ή όχι, ένα συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα σε σύγκριση με ένα άλλο.

Η πιο πρόσφατη σύγκριση του Phoronix μας δείχνει ότι το Linux ξεπερνά τα Windows 11 στα περισσότερα σημεία δοκιμής. Το Phoronix, για όσους δεν έχουν ξανασυναντήσει τον ιστότοπο, υπάρχει από το 2004. Είναι ένα site που εστιάζει στο υλικό Linux και σε άλλα θέματα Linux.

Ο ιστότοπος πραγματοποίησε πολλές δοκιμές μετά από την κυκλοφορία του high-end επεξεργαστή Core i9 12900K Alder Lake της Intel.

Με την αρχική κυκλοφορία του συγκεκριμένου κορυφαίου επεξεργαστή, τα Windows 11 ξεπέρασαν τις επιδόσεις των Linux εκδόσεων, (δοκιμές τον Νοέμβριο του 2021), και αυτό ήταν αποτέλεσμα ότι έλειπαν οι ενημερώσεις κώδικα του πυρήνα του Linux για την συγκεκριμένο επεξεργαστή (σύμφωνα με τον συγγραφέα της δοκιμής).

Στο επόμενο διάστημα όμως, ο πυρήνας του Linux έλαβε διορθώσεις απόδοσης για το Alder Lake και ο συγγραφέας αποφάσισε να εκτελέσει ξανά τα σημεία αναφοράς για να δει εάν η κατάσταση έχει βελτιωθεί.

Σαν μηχάνημα αναφοράς χρησιμοποιήθηκε ο ίδιος υπολογιστής, που διαθέτει έναν επεξεργαστή Intel Core i9 12900K σε προεπιλεγμένες ταχύτητες, μια μητρική ASUS ROG STRIX Ζ690-E gaming WiFI, 2×16 Gigabyte μνήμη DDR5-6000, έναν 500 Gigabyte Western Digital Black SN850 NVMe SSD και μία Radeon RX 6800 XT κάρτα γραφικών.

Επάνω σε αυτό το μηχάνημα δοκιμάστηκαν τα Windows 11 Pro, το Ubuntu 22.04 LTS, το Ubuntu 22.04 LTS ξανά αλλά μετά την εγκατάσταση του σταθερού πυρήνα Linux 5.18 και τέλος το Clear Linux 36580 της Intel.

Ο συγγραφέας έκανε πολλές δοκιμές για διάφορα σημεία σύγκρισης και στα τέσσερα λειτουργικά συστήματα. Κανένα σύστημα δεν ήταν πάντα στην κορυφή, αλλά τα Windows 11 Pro είχαν χειρότερη συνολική απόδοση στις περισσότερες δοκιμές. Ενώ τουλάχιστον ένα από τα τρία συστήματα Linux τα πήγε καλύτερα στα περισσότερα σημεία σύγκρισης από τα Windows 11 Pro, μόνο σε ορισμένα από τα σημεία σύγκρισης τα Windows 11 Pro ξεπέρασαν και τα τρία συστήματα Linux.

Κάποια σημεία σύγκρισης είχαν μάλλον παράξενα αποτελέσματα. Πάρτε για παράδειγμα τη δοκιμή με την εφαρμογή ParaView 5.10.1: Τα Windows 11 Pro είχαν τη χειρότερη βαθμολογία απόδοσης σε τρεις από τις τέσσερις εκτελέσεις συγκριτικής αξιολόγησης, αλλά στην τελευταία ήρθε πρώτο. Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι ότι το Ubuntu 22.04 LTS χωρίς τη σταθερή ενημερωμένη έκδοση κώδικα του πυρήνα 5.18 τα πήγε καλύτερα σε ορισμένα σημεία από το Ubuntu 22.04 LTS με τον πυρήνα Linux 5.18.

Στο μέσο όρο όλων των δοκιμών πρώτο αναδείχθηκε το Clear View, δεύτερο το Ubuntu 22.04+Linux 5.18, τρίτο Ubuntu 22.04 χωρίς την ενημερωμένη έκδοση πυρήνα των linux, και τελευταίο τα Windows 11 Pro.

phoronix results

Αν μη τι άλλο, η αξιολόγηση αυτή υπογραμμίζει ότι η απόδοση του Linux σε συστήματα με επεξεργαστή Core i9 12900K της Intel έχει βελτιωθεί τους τελευταίους δέκα μήνες. Είναι μια καλή εξέλιξη φυσικά.

Τα Windows 11 Pro δεν είχαν υπερβολικά καλή απόδοση σε πολλά σημεία σύγκρισης, αλλά η απόδοση είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης. Για την επιλογή ενός λειτουργικού συστήματος παίζουν και άλλα πράγματα ρόλο.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.097 εγγεγραμμένους.
Ubuntu,linux,clear,intel,Windows

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).