Σχεδόν το 50% των χρηστών ακόμα δεν γνωρίζει τι είναι το Ransomware

Μία πρόσφατη μελέτη της εταιρείας Kaspersky, σε πάνω από 5.000 ανθρώπους στον Καναδά και τις ΗΠΑ, αποκαλύπτει ότι παρόλο που στις μέρες μας τα ransomware είναι τα πιο διαδεδομένα και επικίνδυνα malware, πολλοί χρήστες δεν έχουν ιδέα τι είναι και τι κάνει.

kaspersky ransomware

Και ενώ οι υπεύθυνοι ασφαλείας ηλεκτρονικών συστημάτων ιδρώνουν μόνο με την σκέψη ότι μπορεί να πέσουν θύματα εκβιασμού, το 43% των χρηστών της έρευνας δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τι είναι το ransomware.

Η Kaspersky λέει ότι οι ερωτηθέντες χρήστες έδειχναν πιο φοβισμένοι για άλλες malware κατηγορίες, όπως virus, trojans, spyware κλπ, και ότι μόνο το 16% των περίπου 5.000 χρήστες δήλωσε ότι φοβόταν και το ransomware.

Υπήρξε και ένα επιπλέον 9% ότι το ransomware έχει να κάνει με hacking σε κάποιο λογαριασμό κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης για λύτρα.

Αυτή η έλλειψη γνώσης σχετικά με το τι είναι ένα ransomware, εξηγεί πως ένα μεγάλο κομμάτι των χρηστών δεν έχουν ποτέ ασχοληθεί με το θέμα. Το ένα τέταρτο των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν η καλύτερη μέθοδος για να καθαρίσετε μία ransomware λοίμωξη είναι να αποσυνδέσετε τον υπολογιστή από το Internet, κίνηση που στην πραγματικότητα δεν βοηθά καθόλου.

Επιπλέον, το 15% των Αμερικανών και το 17% των Καναδών θεωρούν ότι η απενεργοποίηση της συσκευής που θα λύσει κάθε πρόβλημά τους. Η πρακτική αυτή μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για ορισμένες λοιμώξεις, ειδικά αν το ransomware κάνει κρυπτογράφηση αρχείων εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή, με αποτέλεσμα η διακοπή της διαδικασίας της κρυπτογράφησης σε ορισμένες περιπτώσεις να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των δεδομένων.

Φυσικά, για ορισμένες ransomware κατηγορίες, αυτή η τεχνική θα μπορούσε να σώσει τα δεδομένα του χρήστη, αλλά η όλη λογική μοιάζει περισσότερο με Ρωσική ρουλέτα, και καλό είναι να μην το κάνετε.

Επίσης, σε σχετική ερώτηση της έρευνας, το 53% των χρηστών ανέφεραν ότι είναι πρόθυμοι να χάσουν μόνιμα τα δεδομένα τους παρά να πληρώσουν λύτρα. Το αποτέλεσμα αυτό είναι συμπίπτει με τα ευρήματα μιας παρόμοιας μελέτης από την Bitdefender.

Έτσι, δεν είναι να απορεί κανείς ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι πέφτουν θύματα ransomware λοιμώξεων. Οι περισσότεροι άνθρωποι μόλις και μετά βίας γνωρίζουν τι είναι, πόσο μάλλον πώς να αποτρέψουν και πως να μείνουν μακρυά από τέτοιους κινδύνους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).