Trump vs TikTok τι συμβαίνει πίσω από την διαμάχη;

Για μήνες, ο Πρόεδρος Trump των ΗΠΑ τα έχει βάλει με την εφαρμογή TikTok, διατηρώντας τις λεπτομέρειες για τους λόγους ασαφείς. Έτσι όταν έσκασε η επίσημη εκτελεστική εντολή την περασμένη εβδομάδα, κανείς δεν ήξερε τι να σκεφτεί.

Η παραγγελία του Trump απαιτεί την πλήρη διακοπή όλων των συναλλαγών των ΗΠΑ με τη μητρική εταιρεία της TikTok έως τις 20 Σεπτεμβρίου, για θέματα εθνικής ασφάλειας που παραμένουν αδιευκρίνιστα. Πολλοί παρατηρητές θεωρούν την συγκεκριμένη ενέργεια σαν μια τακτική για την επιτάχυνση των συνομιλιών με τη Microsoft. Αλλά αν η απαγόρευση του TikTok είναι μια τακτική διαπραγμάτευσης, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

Η εξαγορά της Microsoft θα μπορούσε να γίνει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Εάν η συμφωνία καταρρεύσει, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να διακόψουν τους δεσμούς τους με την TikTok μόλις φτάσει η προθεσμία της 20ης Σεπτεμβρίου, προκαλώντας καταστροφή στις καθημερινές της εταιρείας. Η ζημιά δεν θα είναι συνολική ή άμεση, αλλά είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η επιχείρηση των ΗΠΑ της TikTok θα μπορέσει να επιβιώσει μέσα σε αυτό το χάος.

Ένα κοινωνικό δίκτυο που χρησιμοποιείται από εκατομμύρια ανθρώπους πρόκειται να απαγορευτεί από ένα προεδρικό φιρμάνι, χωρίς δημόσια αποδεικτικά στοιχεία για αδικήματα, μόνο με συνταγματικούς περιορισμούς από την εκτελεστική εξουσία.

Το γεγονός ότι αυτή η ενέργεια φαίνεται να είναι νόμιμη το καθιστά πολύ άσχημο. Αν ο Trump πραγματοποιήσει την απειλή του, το αποτέλεσμα θα ήταν ένα καταστροφικό προηγούμενο για το αμερικανικό λογισμικό και ένα ανησυχητικό ορόσημο στο πως λειτουργούν οι ΗΠΑ σε σχέση με την διαφθορά.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν υπάρχει κάποια σαφής ένδειξη του τι συμβαίνει. Το TikTok αποτελεί αντικείμενο επανεξέτασης για την εθνική ασφάλεια για περίπου ένα χρόνο. Η εξέταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Επιτροπής Εξωτερικών Επενδύσεων των Ηνωμένων Πολιτειών (CFIUS από το Committee on Foreign Investment in the United States).

Ωστόσο, αυτή η εκτελεστική εντολή είναι πολύ εκτός από τη συνήθη διαδικασία της CFIUS και απλά δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κριτική επιτροπή βρήκε κάτι που δεν ήταν συνηθισμένο.

Η εκτελεστική εντολή αναφέρει ένα σωρό γενικολογίες, όπως την συλλογή δεδομένων ή την πιθανότητα παραπληροφόρησης, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που δεν ισχύει για δεκάδες άλλες εφαρμογές.

Ο δεν παρουσίασε στοιχεία που να δείχνουν ακατάλληλη συλλογή δεδομένων από το TikTok ή εξαιρετικούς δεσμούς μεταξύ της ByteDance και της Κινέζικης κυβέρνησης.
Αν μη τι άλλο, έχουμε δει το αντίθετο: μια πρόσφατη αξιολόγηση της CIA που δημοσιεύτηκε από τους The New York Times δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η εφαρμογή είχε χρησιμοποιηθεί από Κινέζικες υπηρεσίες κατασκοπείας για την παρακολούθηση δεδομένων.

Οι ΗΠΑ έχουν πιέσει τα Κινέζικα συμφέροντα εταιρειών τεχνολογίας στο παρελθόν, όμως δεν υπήρξε ποτέ μια διαταγή έκτακτης ανάγκης όπως αυτή. Κανένας πρόεδρος δεν κήρυξε ποτέ την ύπαρξη ενός προτος σε αμερικανικές συσκευές σαν εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Και ενώ η πώληση της Microsoft φαίνεται να προσφέρει ένα διέξοδο στην TikTok, υπάρχει και ένα δημόσιο χρονικό όριο 45 ημερών για να προσθέσει επιπρόσθετη πίεση σε μια περίεργη διαπραγμάτευση. Πρόκειται για πρωτοφανή μέτρα και δεν υπάρχει κάποια εξήγηση στο γιατί η χρήση της TikTok είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.

Το προφανές προηγούμενο είναι η απαγόρευση της Huawei, αλλά η TikTok είναι διαφορετική από πολλές κρίσιμες απόψεις. Η ανησυχία με την Huawei ήταν στο hardware του δικτύου: συσκευές που δεν μπορούν να ελεγχθούν ή να παρακολουθούνται επαρκώς μόλις ενσωματωθούν στο δίκτυο. Τα τηλεφωνικά δίκτυα αποτελούν ένα μακροχρόνιο σημείο ενδιαφέροντος για την εθνική ασφάλεια και έτσι η κυβέρνηση έχει ενεργό ρόλο στο σύστημα. Όμως τίποτα από όλα αυτά δεν ισχύει για τις καταναλωτικές εφαρμογές σε καταναλωτικά τηλέφωνα.

Ταυτόχρονα, ο Trump έδωσε πολλούς λόγους ανησυχίας για διεφθαρμένα κίνητρα στην πρόσφατη αλλαγή.

Το ενδιαφέρον για την TikTok ξεκίνησε μετά την εκλογική εκστρατεία του προέδρου στην Τάλσα τον Ιούλιο, η οποία λόγω της πενιχρής συμμετοχής κατηγορήθηκε (δίκαια ή όχι) σε μια εκστρατεία κατά του Trump που ξεκίνησε στο TikTok.

Πέρα από αυτό το συγκεκριμένο περιστατικό, είναι ασυνήθιστο να ξεκινάει μια τόσο μεγάλη διαμάχη μόλις τρεις μήνες πριν από τις , κάτι που υποδηλώνει ότι ο πρόεδρος μπορεί να το χρησιμοποιεί ως πολιτικό τέχνασμα, αυξάνοντας το δράμα στο μέγιστο. Μετά τον καταστροφικό πόλεμο, η εφαρμογή TikTok μπορεί να είναι η μόνη ευκαιρία του Trump για μια πολιτική νίκη εναντίον της Κίνας.

Υπάρχει όμως και μια σειρά από άλλα συγκεχυμένα ζητήματα. Ο Trump ζήτησε ρητά να διατεθούν χρήματα στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αν περάσει η συμφωνία της Microsoft. Σε μια παράξενη σύμπτωση, το Facebook λανσάρει τον ανταγωνιστή του TikTok μέσα από το Instagram την ίδια στιγμή που το μέλλον του αντίπαλου κοινωνικού δικτύου αμφισβητείται.

Μπορεί τίποτα από τα παραπάνω να μην ισχύει, αλλά είναι ανησυχίες που συνήθως ξεπερνιέται μέσω της διαφάνειας και της τήρησης καθιερωμένων διαδικασιών. Με τον Trump, δεν φαίνεται να υπάρχει διαφάνεια ή καθιερωμένες διαδικασίες. Όπως συμβαίνει συχνά στις κινήσεις εθνικής ασφάλειας, ζητείται από κοινό να εμπιστευτεί την απόφαση του προέδρου. Όμως τώρα υπάρχουν έχουμε σαφείς λόγοι για να μην υπάρχει εμπιστοσύνη.

Επειδή σε όλα τα παραπάνω δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο λογικό μονοπάτι, θα πρέπει μάλλον να σκεφτούμε λογικά. Γιατί νοιάζεται η Ουάσιγκτον για της TikTok;

Δεν υποστηρίζω την ByteDance ή τις θυγατρικές της, αλλά η εφαρμογή έχει συγκεντρώσει μια κοινότητα που αξίζει τον σεβασμό. Η καταστροφή αυτής της κοινότητας δεν θα ήταν ευχάριστη, όπως η απαγόρευση ενός βιβλίου ή την καταστροφή μιας ταινίας.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο theverge.com

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).