Ubuntu 19.10 Eoan Ermine μετά την εγκατάσταση

Αν και δεν είμαι φίλος των Ubuntoειδών (αφού υπάρχει το Debian) αποφάσισα να δοκιμάσω τη νέα έκδοση 19.10 .

Η εγκατάσταση του νέου λειτουργικού δεν θα σας δυσκολέψει, αφού δεν έχει αλλάξει κάτι στον εγκαταστάτη που χρησιμοποιεί η Canonical για χρόνια. Το λειτουργικό σύστημα της Canonical, έρχεται σε πάρα πολλές γεύσεις (διαφορετικά desktop environments). Αρχικά επέλεξα το ISO του Ubuntu 19.10 Eoan Ermine που χρησιμοποιεί το Gnome DE, γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να το αλλάξω αργότερα σε KDE Plasma, γιατί το desktop scaling του Gnome δεν με ικανοποίησε ποτέ.Ubuntu 19

Το Gnome DE διαθέτει επιλογή εμφάνισης οθόνης x1 και x2, κάτι που δεν βοηθάει σε HD οθόνες 1920×1080. Αντίθετα το HiDPI σύστημα του KDE Plasma είναι πολύ πιο εύχρηστο με περισσότερες επιλογές αφού προσφέρει scaling της τάξης του 1.1, 1.2, 1.3, 1.4 κλπ.

Η επιλογή του κανονικού ISO και όχι του Kubuntu ήταν γιατί ήθελα να δω τα default εργαλεία του Gnome. Ubuntu 19

Όμως πριν προχωρήσουμε στην περιγραφή της εγκατάστασης του KDE, ας δούμε λίγο την παραπάνω εικόνα.
Η νέα έκδοση υποστηρίζει (πειραματικά) το σύστημα αρχείων ZFS. Ναι είναι ακόμα σε πειραματική φάση, αλλά, μπορείτε να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε το ZFS αντί του προεπιλεγμένου συστήματος αρχείων EXT4 κατά την εγκατάσταση του Ubuntu 19.10.
Κάτι άλλο πολύ σημαντικό είναι η προσθήκη των ιδιόκτητων προγραμμάτων οδήγησης της NVIDIA στο πρότυπο ISO. Αυτό σημαίνει ότι τώρα μπορείτε να εγκαταστήσετε το ιδιόκτητο πρόγραμμα οδήγησης γραφικών της NVIDIA κατά την εγκατάσταση του Ubuntu 19.10 ακόμα και όταν είστε εκτός σύνδεσης.

Ubuntu 19

Τα προγράμματα οδήγησης (drivers) της NVIDIA έχουν μέγεθος περίπου 115 MB και αυτό αυξάνει το μέγεθος του ISO. Γεύσεις όπως το Ubuntu MATE έχουν αφαιρέσει λιγότερο χρησιμοποιημένα προγράμματα όπως τα πακέτα γλωσσών για να διατηρήσουν το μέγεθος του ISO περίπου στα 2 GB. Φυσικά, μπορείτε να κατεβάσετε αυτά τα πακέτα μετά την εγκατάσταση του λειτουργικού σας συστήματος.

Μετά από μια πρώτη ματιά, αποφάσισα να εγκαταστήσω το KDE Plasma, αφού δοκιμάζοντας να μεγαλώσω το μέγεθος των fonts δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα στο scaling σημαντικών εφαρμογών όπως το πρόγραμμα Firefox.

Για να εγκαταστήσετε το DE του Kubuntu:

Ανοίξτε την εφαρμογή Terminal μέσω του Dash ή μέσω της συντόμευσης Ctrl+Alt+T.
Αρχικά θα εγκαταστήσουμε το Tasksel, βασική εφαρμογή για την εγκατάσταση του Kubuntu.

sudo apt install tasksel

Το σύστημα θα σας ζητήσει να δώσετε τον κωδικό πρόσβασης για τον sudo λογαριασμό σας. Δώστε τον κωδικό πρόσβασης, για να ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης. Κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης, το σύστημα θα σας προτρέψει με μια επιλογή Y/n για την επιβεβαίωση εγκατάστασης. Πληκτρολογήστε y και πατήστε Enter για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του λογισμικού.

Τώρα που εγκαταστήσατε το tasksel στο σύστημά σας, πληκτρολογήστε την παρακάτω εντολή για να εγκαταστήσετε την επιφάνεια εργασίας του Kubuntu:

sudo tasksel install kubuntu-desktop

Θα εμφανιστούν οι δύο παρακάτω εικόνες. Απλά πιέστε Enter στην πρώτη, και στην δεύτερη επιλέξετε με τα βελάκια τον display manager που επιθυμείτε.

Επέλεξα τον DM του KDE (SDDM), γιατί μου είναι πιο οικείος.

Σε ορισμένα συστήματα, αυτή η δεύτερη επιλογή δεν παρουσιάζεται μόνη της. Για τα συστήματα αυτά, θα πρέπει να εγκαταστήσετε το sddm χειροκίνητα χρησιμοποιώντας την παρακάτω εντολή:

sudo apt install sddm

και μετά

sudo dpkg-reconfigure sddm

Μετά την ρύθμιση του sddm, θα πρέπει να κάνετε ένα restart στο σύστημά σας. Μετά το login θα έχετε μια βάση, με όλες τις εφαρμογές του Gnome, αλλά με τις δυνατότητες ρύθμισης του KDE HiDPI.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.087 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

2 Comments

Leave a Reply
  1. Τρέχω Ubuntu με Gnome εδώ και χρόνια και εδώ και ένα χρόνο, δηλαδή από την έκδοση 18.10 με μόνιτορ 4Κ και scaling 200%. Απορώ που βρήκατε το πρόβλημα και λέτε ότι το Gnome δεν το υποστηρίζει.

    • Το scaling στο 200% κάνει τα πάντα τεράστια. Το scaling στο KDE είναι ρυθμιζόμενο ΄όπου το θες, καμία σχέση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).