Τι βλέπετε στο σημερινό Doodle της Google για την Ημέρα της Γης

Η σήμερα και η αφιερώνει το της στο πόσο άσχημα φερόμαστε τον αγαπημένο μας πλανήτη. Πρόκειται για ένα πολύ ωραίο Doodle, με τέσσερα διαφορετικά GIF που εμφανίζουν χρονικά τις δραματικές αλλαγές που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Από τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας, θα δείτε πλάνα με κοράλλια να χάνουν το χρώμα τους λόγω των θερμότερων νερών. Τα κοράλλια είναι ζωντανά πλάσματα που παίρνουν το χρώμα τους από τα φύκια με τα οποία έχουν συμβιωτική σχέση. Με την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών, τα κοράλλια χάνουν αυτά τα φύκια και έτσι έχουμε ένα θλιβερό φαινόμενο που ονομάζεται “λεύκανση”.

googearth
Great Barrier Reef coral bleaching on Lizard Island, Australia. The images were taken each month from March to May 2016. GIF: Google / The Ocean Agency

Μια μαζική λεύκανση έπληξε τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο φέτος, σύμφωνα με την Ocean Agency τον Μάρτιο. Είναι μια από τις συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά περισσότερο από 1 βαθμό Κελσίου. Το time-lapse στο doodle της Google δείχνει την λεύκανση το 2016, όταν είχαμε άλλη μια εκδήλωση μαζικής λεύκανσης. Οι εικόνες προέρχονται από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση The Ocean Agency.

  Ολλανδία απαγόρευσε υπηρεσίες της Google στα σχολεία της
gearth
Υποχώρηση παγετώνων στην κορυφή του όρους Κιλιμάντζαρο από τον Δεκέμβριο του 1986 έως τον Δεκέμβριο του 2020. GIF: Google

Τα άλλα δύο GIF δείχνουν παγετώνες να εξαφανίζονται από το Sermersooq της Γροιλανδίας και από την κορυφή του όρους Κιλιμάντζαρο της Τανζανίας για αρκετές δεκαετίες. Το Κιλιμάντζαρο είναι ένα αδρανές ηφαίστειο και είναι μία από τις τρεις κορυφές της Αφρικής με παγετώνες. Εάν αυτοί οι παγετώνες συνεχίσουν να υποχωρούν με τον ρυθμό που λιώνουν τώρα, θα μπορούσαν να εξαφανιστούν εντελώς μέσα σε λίγες δεκαετίες.

g earth
Υποχώρηση παγετώνων στο Sermersooq της Γροιλανδίας από τον Δεκέμβριο του 2000 έως τον Δεκέμβριο του 2020. Εικόνα: Google

Το τελευταίο GIF της Google απεικονίζει την καταστροφή δασών στο Elend της Γερμανίας. Εδώ, τα γκρίζα απομεινάρια των  δέντρων καταλαμβάνουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του Εθνικού Πάρκου Harz  (Harzer Silberwald ή Harz Silver Forest). Είναι το αποτέλεσμα της καταστροφικής ξηρασίας που αποδυνάμωσε τα δέντρα, αφήνοντάς τα πιο επιρρεπή στην επίθεση από σκαθάρια του φλοιού.

gearth1
Καταστροφή δασών. Δεκέμβριος 1995 – Δεκέμβριος 2020 Καταστράφηκαν τα δάση Harz στο Elend της Γερμανίας. Εικόνα: Google

Κάνοντας κλικ στο σημερινό Doodle θα βρείτε πάρα πολλές πληροφορίες που έχει επιμεληθεί η Google για την συνεχιζόμενη κλιματική κρίση.

Ημέρα της Γης,google,doodle,iguru

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


  +  56  =  66