Windows 10 20H2 Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα

Τους τελευταίους μήνες, η Microsoft ετοιμάζει την επόμενη ενημέρωση δυνατοτήτων για τα . Προχωρώντας στην επόμενη ενημέρωση, η Microsoft αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ορίζει τις νέες εκδόσεις των Windows 10, οπότε αντί να είναι η έκδοση 2009 ή 2010, η Microsoft την ονομάζει έκδοση 20H2, χρησιμοποιώντας παράλληλα ένα πιο φιλικό όνομα, το October 2020 Update.

Αντί να υποδεικνύει τον μήνα που ολοκληρώθηκε η ενημέρωση, η νέα ονομασία έκδοσης δείχνει αν η κυκλοφόρησε το πρώτο ή το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αυτό θα βοηθήσει ορισμένους χρήστες, καθώς ο μήνας που αναφέρεται στον αριθμό έκδοσης ήταν σχεδόν πάντα διαφορετικός από τον μήνα που χρησιμοποιούνταν στο φιλικό όνομα.

Τα Windows 10 έκδοση 20H2 είναι μια σχετικά μικρή ενημέρωση δυνατοτήτων, όπως ήταν και η έκδοση 1909 πέρυσι. Αν τρέχετε την έκδοση 2004, αυτή η ενημέρωση θα είναι απλώς ένα πακέτο ενεργοποίησης, μετατρέποντας ουσιαστικά ορισμένες δυνατότητες που υπάρχουν ήδη στην έκδοση 2004, αλλά είναι απενεργοποιημένες.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλές νέες δυνατότητες, αλλά υπάρχουν ορισμένες αξιοσημείωτες. Ας ρίξουμε μια ματιά.

Επιφάνεια εργασίας

Η πιο άμεσα αισθητή αλλαγή σε αυτήν την έκδοση είναι στο μενού Έναρξη, ειδικά αν έχετε πλακίδια σε αυτό. Η Microsoft έχει προσθέσει πλακίδια που χρησιμοποιούν ένα εφέ διαφάνειας αντί να είναι ένα συμπαγές χρώμα.
Όχι μόνο αυτό, θα ακολουθούν το θέμα του συστήματός σας – ανοιχτό ή σκοτεινό – αντί να είναι πάντα χρωματισμένα, ώστε να μπορείτε να έχετε μονόχρωμα πλακίδια για να έχετε μια καλύτερη εμφάνιση των εικονιδίων των εφαρμογών.
Μπορείτε επίσης να ενεργοποιήσετε το χρώμα για το μενού Έναρξη από τις Ρυθμίσεις -> Εξατομίκευση.

Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ορισμένες βελτιώσεις και στη λίστα “Όλες οι εφαρμογές”. Τα εικονίδια των εφαρμογών είναι μεγαλύτερα, και η λίστα στο σύνολό της φαίνεται πολύ πιο καθαρή. Επιπλέον, υπάρχει ένα νέο εικονίδιο για φακέλους, το οποίο συμβαδίζει πολύ περισσότερο με τη σχεδιαστική πρόταση της Microsoft.

Στη γραμμή εργασιών, υπάρχει μια μικρή αλλαγή για νέους λογαριασμούς, οι οποίοι μπορεί να βλέπουν ορισμένες διαφορετικές εφαρμογές να είναι καρφιτσωμένες όταν συνδέονται για πρώτη φορά. Συνήθως, τα Windows 10 έχουν καρφιτσωμένα τα εικονίδια των εφαρμογών Edge, File Explorer, Microsoft Store και Mail στη γραμμή εργασιών. Με αυτήν την αλλαγή, μπορεί να δείτε κάποια διαφορετικά, όπως το εικονίδιο της εφαρμογής Your Phone που αντικαθιστά την αλληλογραφία εάν έχετε συνδέσει ένα τηλέφωνο Android με τον λογαριασμό σας της Microsoft ή την εφαρμογή Xbox εάν διαθέτετε υπολογιστή με παιχνίδια.

Η Microsoft συνεχίζει να καταργεί την παραδοσιακή λειτουργία tablet. Όταν αποσυνδέετε ένα πληκτρολόγιο ή περιστρέφετε την οθόνη, δεν θα βλέπετε πλέον μια προτροπή για εναλλαγή σε λειτουργία tablet.

Ωστόσο η εμπειρία tablet συνεχίζει να υπάρχει και μπορείτε να την ενεργοποιήσετε από τις Ρυθμίσεις -> Σύστημα -> Tablet.

Edge με βάση το Chromium

Το άλλο νέο σε αυτήν την ενημέρωση είναι ότι ο νέος Edge ενσωματώνεται στο λειτουργικό σύστημα, και υπάρχουν μερικά νέα χαρακτηριστικά για τη βελτίωση της ενοποίησης μεταξύ των δύο.

Στη γραμμή εργασιών, υπάρχουν ορισμένες βελτιώσεις για τους καρφιτσωμένους ιστότοπους. Εάν καρφιτσώσετε ιστότοπους στη γραμμή εργασιών, το εικονίδιο της γραμμής εργασιών θα σας αφήσει να παρακολουθείτε όλες τις καρτέλες που έχετε ανοίξει για αυτόν τον ιστότοπο, ακόμα κι αν βρίσκονται σε διαφορετικά παράθυρα του Edge. Η δυνατότητα απαιτεί την έκδοση 86 του Edge, η οποία είναι προς το παρόν διαθέσιμη μόνο σε έκδοση beta. Σύντομα όμως θα πρέπει να προωθηθεί στο σταθερό κανάλι, μάλλον την στιγμή που θα κυκλοφορήσει επίσημα η έκδοση 20H2 των Windows 10.

Μια άλλη βελτίωση που σχετίζεται με τον Edge βρίσκεται στο πρόγραμμα εναλλαγής εργασιών, στο οποίο έχετε πρόσβαση με το Alt Tab. Αν έχετε πολλές καρτέλες του Edge ανοιχτές, θα βλέπετε τώρα κάθε μία ξεχωριστά στη λίστα εργασιών, ώστε να μπορείτε να μεταβείτε πιο εύκολα σε αυτήν.

Ειδοποιήσεις

Η Microsoft έχει κάνει κάποιες αξιοσημείωτες βελτιώσεις στον τρόπο παρουσίασης των ειδοποιήσεων σε αυτήν την ενημέρωση, γεγονός που τις καθιστά πολύ πιο κατανοητές. Πρώτον, το όνομα της εφαρμογής και το εικονίδιο της εμφανίζονται τώρα στην κορυφή της ειδοποίησης, ενώ το προηγούμενο σχέδιο έδειχνε μόνο το όνομα της εφαρμογής σε μικρό κείμενο κάτω από το περιεχόμενο των ειδοποιήσεων. Επιπλέον, υπάρχει ένα νέο κουμπί X για άμεσο κλείσιμο των ειδοποιήσεων.

Θα παρατηρήσετε επίσης ότι το κουμπί με το γρανάζι για να προσαρμόσετε τις ρυθμίσεις των ειδοποιήσεων έχει αντικατασταθεί με ένα κουμπί τριών κουκκίδων.

Όσον αφορά το θέμα των ειδοποιήσεων, η Microsoft απενεργοποίησε τις ειδοποιήσεις για το πότε το Focus Assist είναι ενεργοποιημένο με κάποιο αυτόματο κανόνα. Το Focus Assist θέτει σε σίγαση τις εισερχόμενες ειδοποιήσεις αυτόματα κατά τη διάρκεια ορισμένων σεναρίων, όπως στα παιχνίδια ή όταν χρησιμοποιείτε εφαρμογές σε πλήρη οθόνη.

Διάφορα

Μια μικρότερη αλλαγή μπορεί να βρεθεί στην εφαρμογή Ρυθμίσεις – Σύστημα – Σχετικά. Η Microsoft εμφανίζει τις πληροφορίες συστήματος  αντικαθιστώντας την αντίστοιχη σελίδα στον παλιό Πίνακα Ελέγχου.

Τέλος, για τις επιχειρήσεις και τους ΙΤ, η εμπειρία της Σύγχρονης διαχείρισης συσκευών (Modern Device Management ή MDM) για τους τοπικούς χρήστες και τις ομάδες επιτρέπει τον λεπτομερή έλεγχο των πολιτικών για ομάδες.

Το Windows 10 October 2020 Update ή η έκδοση 20H2, κυκλοφορεί ήδη στο κανάλι Release Preview του προγράμματος Insider και η Microsoft ετοιμάζεται να την κυκλοφορήσει σύντομα.

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).