Windows Server και Windows ποιες οι διαφορές

Η διαθέτει εκδόσεις του λειτουργικού για υπολογιστές και για διακομιστές. Με την πρώτη ματιά, τα Windows 10 και ο 2016 είναι παρόμοια, αλλά το καθένα από τα δύο λειτουργικά έχει διαφορετικές χρήσεις και φυσικά διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Τα Windows 10 υπερέχουν σε βελτιώσεις για την καθημερινή χρήση, ενώ ο Windows Server μπορεί να διαχειριστεί παράλληλα πολλούς υπολογιστές, αρχεία και υπηρεσίες.Windows Server

Windows 10 και Windows Server διαθέτουν παρόμοιο κώδικα

Αν τρέξετε ένα καθαρό αντίγραφο των Windows 10 και του Windows Server 2016, θα ήταν εύκολο να τα μπερδέψετε. Μπορούν να έχουν την ίδια επιφάνεια εργασίας, το ίδιο κουμπί έναρξης και το ίδιο task bar. Χρησιμοποιούν τον ίδιο πυρήνα και μπορούν να τρέξουν το ίδιο λογισμικό. Μπορείτε, για παράδειγμα, να εγκαταστήσετε τον Google Chrome, τον Firefox ή το Microsoft Office και στα δύο λειτουργικά.

Όμως οι ομοιότητες σταματούν εκεί. Η Microsoft σχεδίασε τα Windows 10 για χρήση σαν επιφάνεια εργασίας σε άτομα που βρίσκονται μπροστά από τον υπολογιστή, ενώ ο Windοws Server ως διακομιστής μπορεί να τρέξει υπηρεσίες και εφαρμογές από άτομα που έχουν πρόσβαση σε ένα δίκτυο.
Αν και ο Windows Server διαθέτει μια επιφάνεια εργασίας, η Microsoft συνιστά να εγκαταστήσετε το λειτουργικό χωρίς κάποια γραφική διεπαφή χρήστη (ή να την αφαιρέσετε), αφήνοντας μόνο μια γραμμή εντολών. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται οι πόροι που απαιτούνται για την εκτέλεση του διακομιστή.

Έτσι το λειτουργικό σας αφήνει να επιλέξετε να τρέξετε τον Nano Server, που δεν διαθέτει GUI και δυνατότητες τοπικού login για τη χρήση πολύ λιγότερου χώρου από μια κανονική εγκατάσταση του Server.

Ο Windows Server διαθέτει λογισμικό διακομιστή

Εάν ενεργοποιήσετε το γραφικό περιβάλλον (GUI), αμέσως μετά το άνοιγμα Windοws Server, εκκινείται ένα πρόγραμμα Διαχείρισης διακομιστή που εμφανίζει την πρώτη διακριτή διαφορά ανάμεσα στα δύο λειτουργικά συστήματα.

  Μην πετάξετε το παλιό σας laptop. Αναβαθμίστε τον με αυτά τα 8 βήματα

Από το συγκεκριμένο πάνελ μπορείτε να προσθέσετε σε λειτουργίες διακομιστή, όπως Windows Deployment services, DHCP services, και Active Directory Services. Αυτές οι δυνατότητες επιτρέπουν την απομακρυσμένη εγκατάσταση ενός λειτουργικού συστήματος σε άλλες μηχανές, τη δημιουργία στατικής διεύθυνσης IP για υπολογιστές-πελάτες, τον έλεγχο ενός domain δικτύου για την προσθήκη άλλων υπολογιστών σε ένα domain και τη δημιουργία χρηστών ανά domain.

Τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν είναι διαθέσιμα για τα Windows 10, παρόλο που θα μπορούσατε να τα εγκαταστήσετε με κάποιο λογισμικό τρίτων όπως τον Apache.

O Windows Server υποστηρίζει επίσης λειτουργίες όπως το SMB Direct για ταχύτερη κοινή χρήση αρχείων, καλύτερη υποστήριξη για το Resilient File System. Τα συγκεκριμένα χαρακτηρισριστικά μπορείτε να τα έχετε μόνο με διακομιστή ή αν χρησιμοποιείτε το Windows 10 Pro for Workstations.

Οι διακομιστές έχουν σχεδιαστεί για να λειτουργούν και σε συνδυασμό, οπότε μπορεί να έχετε έναν διακομιστή που πληροί ένα ή δύο από τους παραπάνω ρόλους και ένα άλλο διακομιστή που αναλαμβάνει άλλους ρόλους για το ίδιο συνολικό project.

Ο Windows Server υποστηρίζει υλικό ανώτερης ποιότητας

Ο Windows Server υποστηρίζει πιο ισχυρό υλικό. Tο λειτουργικό Windows 10 Pro για παράδειγμα έχει μέγιστο όριο μνήμης 2 TB RAM, ενώ ο Windows Server επιτρέπει μέχρι 24 TB. Ένας απλός χρήστης είναι απίθανο να χρησιμοποιήσει τέτοιο όγκο μνήμης RAM, αλλά οι διακομιστές την χρειάζονται για την διαχείριση περισσοτέρων χρηστών, υπολογιστών και πιθανών VM μέσω του Hyper-V.

Τα Windows 10 έχουν επίσης ένα όριο για τους επεξεργαστές. Η έκδοση των Windows 10 Home υποστηρίζει μόνο μία φυσική CPU, ενώ τα Windows 10 Pro υποστηρίζουν δύο. Ο Windows Server 2016 υποστηρίζει έως και 64 υποδοχές. Ομοίως, ένα αντίγραφο 32-bit των Windows 10 υποστηρίζει μόνο 32 πυρήνες και η έκδοση 64-bit υποστηρίζει 256 πυρήνες. Ο Windows Server δεν έχει όριο στους πυρήνες.

  Z-Library έριξαν 3 domains της δημοφιλούς βιβλιοθήκης

Για να “έρθετε” κάπως πιο κοντά σε αυτές τις δυνατότητες, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το Windows 10 Pro for Workstations, που υποστηρίζει 4 CPU και 6 TB RAM.

Ο Windows Server είναι κλειδωμένος

Ο Windows Server έχει αφαιρέσει πολλές από τις λειτουργίες των Windows. Δεν θα βρείτε την ψηφιακή βοηθό Cortana, το Microsoft Store, τον Edge ή το Timeline. Αντί του , ο Windows Server εξακολουθεί να χρησιμοποιεί τον και είναι κλειδωμένος για να εμποδίσει την κανονική περιήγηση στο Web. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τον Google Chrome, θα πρέπει να προσθέσετε πολλές εξαιρέσεις για πολλές διευθύνσεις URL της Google για να ολοκληρώσετε τη λήψη.

Ο Windows Server δεν υποστηρίζει τη σύνδεση με κάποιο λογαριασμό της Microsoft, οπότε δεν μπορείτε να μεταφέρετε τις ρυθμίσεις σας σε άλλο υπολογιστή. Έτσι θα πρέπει να συνδεθείτε με ένα τοπικό λογαριασμό ή με ένα λογαριασμό domain.

Το λειτουργικό Windows 10 Home άρχισε να διαθέτει επιτέλους μια λειτουργία παύσης των ενημερώσεων, ενώ ο Windows Server μπορεί να απενεργοποιήσει τις ενημερώσεις εντελώς μέσω της πολιτικής ομάδας (όπως και τα Windows 10 Enterprise και τα Windows LTSB).

Τα Windows 10 διαθέτουν περισσότερες λειτουργίες όπως τις Your Phone, Progressive Web Apps, και το Windows Subsystem for . Ορισμένες από αυτές τις λειτουργίες βασίζονται στο Microsoft Store, στο οποίο δεν έχει καθόλου πρόσβαση ο Windows Server.

Ο Windows Server είναι πιο ακριβός

Αν έχετε κλειδιά των Windows 7, 8 ή 8.1, μπορείτε να εγκαταστήσετε τα Windows 10 ακόμα δωρεάν. Οι άδειες του Windows Server 2016 είναι πολύ ακριβές γιατί απευθύνονται σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησής σας μια ενιαία άδεια χρήσης μπορεί να κοστίσει από 500 μέχρι και 6200 δολάρια.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


7  +  3  =