Τα Windows XP αργοπεθαίνουν

Τα XP τελικά αργοπεθαίνουν, καθώς το λειτουργικό σύστημα του έχει φτάσει στο χαμηλότερο ποσοστό του, που είναι 2,29%.

Και ενώ όλα τα μάτια είναι στραμμένα στα Windows 10 και στα συντόμως συνταξιοδοτούμενα Windows 7, η Microsoft εξακολουθεί να παρακολουθεί την πορεία των Windοws XP.

Και υπάρχει ένας καλός λόγος για αυτό: το λειτουργικό σύστημα ΧΡ που ξεκίνησε το 2001 και αποσύρθηκε το , είναι παρόλα αυτά ακόμα, εκπληκτικά ευρέως χρησιμοποιούμενο.

Ωστόσο, σύμφωνα με κάποια νέα στατιστικά στοιχεία που παρέχονται από το NetMarketShare, τα Windows XP τελικά σβήνουν, μετά από ένα έτος , που ήταν γεμάτο σκαμπανεβάσματα.

Πριν από ένα χρόνο, τα Windοws XP λειτουργούσαν περίπου σε ποσοστό 4,59 % των σε όλο τον κόσμο, γεγονός που για ένα λειτουργικό σύστημα που αποσύρθηκε πριν τέσσερα χρόνια, είναι ένα αρκετά μεγάλο επίτευγμα.

Το πιο παράξενο είναι ότι το ποσοστό του στην αγορά κατά το 2018, βελτιώθηκε και έφτασε στο 5,04% το Μάιο, για έναν λόγο που είναι πολύ δύσκολο μπορεί κάποιος να εξηγήσει. Τα Windοws XP στην συνέχεια ακολούθησαν πτωτική τάση πέφτοντας στο 3,19% το Σεπτέμβριο του 2018, αλλά επανήλθαν και πάλι αυξάνοντας το νούμερο στο 4,54% το Δεκέμβριο.

Από τότε όμως, τα Windοws XP έχουν μειωθεί συνεχώς, και το Μάρτιο του 2019 έφτασαν το χαμηλότερο μερίδιο αγοράς από τη συνταξιοδότηση τους το 2014. Το λειτουργικό σύστημα σήμερα κατέχει μερίδιο μόλις 2,29% σε όλο τον κόσμο και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να συνεχιστεί η πτώση τους, στους επόμενους μήνες.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε γιατί θα πρέπει κάποιος να απαρνηθεί τα Windows XP, η απάντηση ευρίσκεται στην έλλειψη ενημερώσεων ασφαλείας και υποστήριξης λογισμικού για αυτά. Όχι μόνο η Microsoft δεν εμπλέκεται πλέον στα τρωτά σημεία των ΧΡ, αλλά λείπει και η υποστήριξη εφαρμογών τρίτων κατασκευαστών, επομένως τα περισσότερα από τα προγράμματα που εκτελούνται σε αυτό το λειτουργικό σύστημα είναι ήδη παρωχημένα.

Και από ότι φαίνεται και τα Windοws 7 θα ακολουθήσουν την ίδια ιστορία με τα Windοws XP και θα χρειαστούν και αυτά αρκετά χρόνια για να σβήσουν εντελώς.

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

2 Comments

Leave a Reply
  1. Δεν είναι και τόσο ακατανόητη η ζήτηση των ΧΡ. Πολύς κόσμος αγόρασε τα υπερμικρά laptop (πάρε κόσμε μ’ενα κατοστάρι), με προεγκατεστημένα win10 που δούλεψαν δε δούλεψαν κάνα μήνα και μετά κόλλησαν γιατί ήθελαν σόνι και καλά αναβαθμήσεις που απλά δεν χωρούσαν στον ελαχιστότατο χώρο μνήμης που διέθεταν. Και άντε να είναι σε αντικαταστάσιμη μορφή η SSD. Αν ήταν κολλημένη στη μητρική δεν αναβαθμίζεται με τίποτα. Βάλε λοιπόν ΧΡ που είναι μικρά και γρήγορα να κάνεις τη δουλειά σου. Έχω την αίσθηση οτι λείπει σήμερα μια βερσιόν των windows που νά’ναι μικρή και ελαφριά, και να μπορεί να ενημερωθεί χωρίς γιγαντισμούς στη λήψη των αναβαθμίσεων. Υπάρχουν πολλοί υπολογιστές χωρίς βλάβη και με παλιά τεχνολογία που δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τις τρέχουσες απαιτήσεις των win10.

    • συμφωνώ απόλυτα, αλλά η Microsoft μάλλον σκέφτεται διαφορετικά, στο πνεύμα της κατανάλωσης. Μάλλον δεν μπορούν να διανοηθούν ότι υπάρχουν άνθρωποι που δεν διαθέτουν το τελευταίο hardware, ή που δεν μπορούν να αναβαθμίσουν τις συσκευές τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).