Το YouTube θέλει να σταματήσει τα βίντεο συνωμοσιολογίας


Το YouTube θέλει να σταματήσει να σας προτείνει όσα βίντεο αναφέρονται σε φανταστικές συνωμοσίες και σε fake θεωρίες.

Δεδομένου ότι ακόμη και οι πιο αβλαβείς αναζητήσεις στο YouTube μπορούν να σας παρασύρουν αλγοριθμικά σε βίντεο που περιέχουν ισχυρισμούς για εξωγήινους πολιτισμούς που ζουν ανάμεσά μας, η εταιρεία αποφάσισε να αναλάβει δράση. Από αυτήν την κατάσταση δεν γλυτώνει ούτε η εφαρμογή Kids του YouTube, καθώς και εκεί εμφανίζονται τέτοια βίντεο.

Η υπηρεσία streaming της Google αναφέρει ότι δεν θα προτείνει “οριακά” βίντεο που ακροβατούν στους όρους των οδηγιών της κοινότητας του YouTube ή εκείνων που «παραπληροφορούν τους χρήστες». Παραδείγματα τέτοιων τύπων βίντεο είναι όσα αναφέρονται σε θεωρίες επίπεδης Γης, σε παραπληροφόρηση για τη κατάρρευση των δίδυμων πύργων στις 9/11, σε θαυματουργές θεραπείες για τις μεγάλες ασθένειες κλπ.

Ένας αλγόριθμος θα αποφασίσει ποια βίντεο δεν θα εμφανίζονται στις συστάσεις, παίζοντας σε μία ισορροπία μεταξύ της ελευθερίας του λόγου και της διατήρησης της ευθύνης του YouTube προς τους χρήστες. Για μερικούς αυτή είναι ίσως μια αμφισβητήσιμη απόφαση, δεδομένου ότι όταν αναλαμβάνουν οι αλγόριθμοι να επιλέξουν κάτι, συνήθως δημιουργούν προβλήματα. Παρόλα αυτά η πλατφόρμα θα ξεκινήσει, η νέα πολιτική θα επιβληθεί σταδιακά, ξεκινώντας με ένα μικρό αριθμό βίντεο στις ΗΠΑ, πριν αναπτυχθεί παγκοσμίως καθώς ο αλγόριθμος θα μαθαίνει και θα γίνεται πιο εκλεπτυσμένος.

Σύμφωνα με το YouTube η απόφαση επηρεάζει κάτι λιγότερο από το 1% των βίντεο, αλλά δεδομένου του μεγάλου αριθμού των κλιπ στην πλατφόρμα, η κίνηση θα έχει αντίκτυπο σε εκατομμύρια βίντεο.

Όμως τα “οριακά” βίντεο θα εξακολουθούν να εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης και θα τα βλέπετε στις συστάσεις σας, εφόσον έχετε εγγραφεί ένα κανάλι το οποίο περιέχει τέτοιο περιεχόμενο.


Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news