in

10 λόγοι γιατί τα Windows είναι καλύτερα από το Linux


Υπάρχουν πάρα πολλοί χρήστες που θεωρούν ότι τα Windows εξακολουθούν να είναι το καλύτερο λειτουργικό σύστημα και υπερτερεί μακράν σε σχέση με τα Linux. Ας δούμε τους 10 βασικούς λόγους που βασίζουν την επιλογή τους.

linux,Windows

Είχατε ποτέ πρόβλημα με τα Windows; Έχετε απογοητευτεί ποτέ με τη προσέγγιση της Microsoft για την προστασία της ιδιωτικής ζωής; Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα Windows δεν βλέπουν το ολοκαίνουργιο περιφερειακό σας;

Σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε το Linux αντ ‘αυτού. Πιθανά αυτό μπορεί να αποφασίσετε εάν αφιερώνετε λίγο χρόνο διαβάζοντας αναφορές σε διάφορα διαδικτυακά φόρουμ.

Ωστόσο, όλα αυτά απέχουν πολύ από την αλήθεια. Εάν σκέφτεστε να κάνετε τη μετάβαση σε λειτουργικό σύστημα που βασίζεται σε Linux διαβάστε αυτό το άρθρο και μετά πείτε μας ότι εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι είναι λογική η απόφασή σας.

Εδώ είναι 10 λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να μην χρησιμοποιήσετε Linux.

1. Έλλειψη λογισμικού

Τι ψάχνετε σε ένα λειτουργικό σύστημα; Για τους περισσότερους ανθρώπους, η απάντηση είναι πιθανώς ευχρηστία και συμβατότητα. Παρακάτω θα εξετάσουμε την ευκολία χρήσης. Προς το παρόν, ας επικεντρωθούμε στη συμβατότητα.

Δημιουργήστε μια λίστα με τα προγράμματα που χρησιμοποιείτε καθημερινά. Ολοκληρώθηκε? Είναι μεγάλος. Τώρα συγκρίνετέ τα με αυτήν τη λίστα λογισμικού που δεν είναι εγγενώς διαθέσιμα σε συστήματα Linux:

α. Adobe Photoshop
β. Microsoft Office
γ. Dreamweaver
δ. 7-Zip
ε. Premiere Pro
ζ. Outlook
η. IrfanView

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε, ιδιαίτερα σε πιο εξιδεικευμένα λογισμικά για μηχανικούς, λογιστές, δικηγόρους κλπ,  αλλά δεν θα το κάνουμε. Είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει νόημα. Οι χρήστες Linux απλά δεν έχουν πρόσβαση σε μερικές από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες εφαρμογές στον πλανήτη αλλά και σε αρκετές εξιδεικευμένες. Ναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε να βρείτε αντίστοιχες λύσεις ή να χρησιμοποιείτε ενδιάμεσο λογισμικό, όπως το Wine, αλλά γενικώς είναι αναξιόπιστο. Αν κάποιος σας πει ότι έχει λύση για κάθε περίπτωση, λέει ψέματα.

2. Ενημερώσεις λογισμικού

Ακόμη και σε περιπτώσεις όπου το λογισμικό Linux είναι διαθέσιμο, συχνά υστερεί από το αντίστοιχο των Windows.

Γιατί; Σκεφτείτε το εξής: Συνολικά τα Windows XP, 7, 8 και 10 αντιπροσωπεύουν περίπου το 77% των desktop υπολογιστών στον κόσμο σήμερα. Και Linux; Λίγο κάτω από δύο τοις εκατό.

Ως εκ τούτου, οι εταιρείες επενδύουν τα χρήματά τους κυρίως στην ενημέρωση των εκδόσεων των Windows (και Mac) πρωτίστως. Σίγουρα, οι πολύ μεγαλύτερες εταιρείες μπορούν να αφιερώσουν χρήματα στο Linux, με παρόμοιο ρυθμό με τα Windows, αλλά οι μεσαίου μεγέθους εταιρείες (ή μεμονωμένοι προγραμματιστές) απλά δεν μπορούν να τρέχουν με τον ίδιο ρυθμό και στα δύο λειτουργικά.

3. Διανομές

linux,Windows

Εάν θέλετε να αγοράσετε ένα νέο μηχάνημα με Windows, έχετε μόνο μια επιλογή: Windows 10. Σίγουρα, υπάρχουν μερικές μικρές παραλλαγές, όπως Pro, S και Enterprise, αλλά είναι ουσιαστικά όλα τα ίδια προϊόντα.

Αλλά αν είστε για πρώτη φορά χρήστης, που αναζητά ένα νέο μηχάνημα Linux, τότε ήρθε η ώρα να επιστρέψετε στο σχολείο για διάβασμα. Υπάρχουν πάνω από 600 διαφορετικές διανομές Linux από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε.

Θα πρέπει να μελετήσετε έναν αξιοπρεπές αριθμό από αυτές προτού κάνετε μια σωστή επιλογή. Για να κάνουμε τα πράγματα πιο δύσκολα, μερικές από αυτές είναι μέρα με την νύκτα από άποψη λειτουργιών, οθόνης προς τον χρήστη και ευκολίας χρήσης.

Η ουσία είναι ότι ο κατακερματισμός του Linux είναι εξαιρετικά συγκεχυμένος και ως εκ τούτου απρόσιτος για τη μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων.

4. Σφάλματα

linux,Windows

Ναι, γνωρίζουμε, τα Windows δεν είναι τέλεια. Το λειτουργικό σύστημα έχει σφάλματα και αφού η Microsoft μετέτρεψε τα Windows 10 σε κάτι που μοιάζει με μόνιμα beta, τα ζητήματα είναι αναμφισβήτητα χειρότερα από ποτέ.

Αλλά κοιτάξτε τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο: Τα Windows 10 λειτουργούν τώρα σε μισό δισεκατομμύριο συσκευές. Η σιωπηλή πλειοψηφία δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Και είναι πολλοί αυτοί που δεν μιλούν.

Γιατί? Επειδή η Microsoft έχει έναν εκπληκτικό προϋπολογισμό και απασχολεί εκατοντάδες άτομα των οποίων η μόνη δουλειά τους είναι να δοκιμάζουν και να βελτιώνουν το λειτουργικό σύστημα. Το Linux δεν το κάνει. Ακόμη και οι πιο διαδεδομένες διανομές λειτουργούν από μια ομάδα ενθουσιωδών προγραμματιστών, που λειτουργεί ουσιαστικά με έναν μικρότερο προϋπολογισμό.

Για άτομα με τεχνική εξειδίκευση, τα σφάλματα ενδέχεται να μην είναι πρόβλημα. Έχουν αρκετές γνώσεις για αυτοδιάγνωση και επίλυση των προβλημάτων από μόνοι τους. Για τους απλούς περιστασιακούς χρήστες, η ανάγκη αντιμετώπισης προβλημάτων του Linux θα ήταν καταστροφή.

Εάν είχατε ένα μαγικό ραβδάκι και κάνατε το 77 τοις εκατό του κόσμου να αρχίσει από αύριο να χρησιμοποιεί desktop υπολογιστή που βασίζεται σε Linux, σας εγγυόμαστε ότι θα δείτε απεριόριστα περισσότερες δημοσιεύσεις που διαμαρτύρονται για πράγματα που δεν λειτουργούν, από ότι για τα Windows.

5. Υποστήριξη

linux,Windows

Εάν κάτι πάει στραβά εντελώς με το Windows μηχάνημά σας, έχετε πολλές δυνατότητες. Η ίδια η Microsoft προσφέρει online συνομιλία μέσω κειμένου και τηλεφωνική υποστήριξη, ενώ κάθε τεχνικός καταστημάτων επισκευής υπολογιστή στη χώρα είναι εξοικειωμένος με το λειτουργικό σύστημα και τον τρόπο λειτουργίας του.

Εάν χρησιμοποιείτε Linux, περιορίζεστε σε μερικές εξειδικευμένες εταιρείες και τα ειδικά διαδικτυακά φόρουμ. Και σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε, τα φόρουμ δεν είναι εύκολα μέρη για να λάβετε βοήθεια εάν είστε “αρχάριοι”.

6. Drivers

linux,Windows

Τα Windows παίρνουν συνήθως πρώτα τα νέα προγράμματα οδήγησης (drivers), ακολουθούμενα από macOS. Τα συστήματα που βασίζονται σε Linux θα είναι τυχερά αν λάβουν προγράμματα οδήγησης. Το αποτέλεσμα είναι ότι η κοινότητα Linux αναπτύσσει προγράμματα οδήγησης ανοιχτού κώδικα που αποστέλλονται με τις διανομές Linux.

Σεβόμαστε τους ανθρώπους που εργάζονται σε τέτοιους οδηγούς. Κάνουν σε μεγάλο βαθμό εξαιρετική δουλειά. Αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι συχνά ελλιπείς ή δεν διαθέτουν αρκετά χαρακτηριστικά. Και επειδή δεν έχουν την επίσημη υποστήριξη της μητρικής εταιρείας, δεν θα λάβουν βοήθεια εάν δεν το κάνουν πρώτα να λειτουργήσει.

Και πάλι, δεν είναι πρόβλημα για τους φανατικούς του Linux. Όλα είναι μέρος της διασκέδασης. Αλλά για τους κανονικούς οικιακούς χρήστες που θέλουν απλώς έναν υπολογιστή που λειτουργεί, είναι μια ασταθή κατάσταση.

7. Παιχνίδια

linux,Windows

Αυτό είναι ίσως το πιο συχνά επαναλαμβανόμενο επιχείρημα κατά των Linux, και με καλό λόγο. Πολλά παιχνίδια δεν φτάνουν ποτέ στο Linux για τον ίδιο λόγο, πολλά λογισμικά δεν ξεπερνούν ποτέ το χάσμα: δεν αξίζει τον χρόνο των προγραμματιστών.

Η κατάσταση βελτιώνεται. Το Steam εργάζεται σκληρά για τη μεταφορά παιχνιδιών στο Linux, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πίσω από τα Windows.

Ένας σκληροπυρηνικός παίκτης θα έβρισκε τη ζωή στο Linux, ανεφάρμοστη.

8. Περιφερειακά

Αυτό συνδέεται στενά με θέματα που σχετίζονται με το παιχνίδι. Ακόμα κι αν μπορείτε να ενεργοποιήσετε τα αγαπημένα σας παιχνίδια σε Linux, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να μην μπορείτε να ελέγξετε σωστά τους χειρισμούς του στην οθόνη, χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα περιφερειακά σας.

Το πρόβλημα των περιφερειακών επεκτείνεται και πέρα ​​από το παιχνίδι. Ακόμα και κάτι τόσο σημαντικό όσο η κάρτα Wi-Fi μπορεί να σας δώσει προβλήματα κατά την πρώτη εγκατάσταση μιας διανομής. Θέλετε πραγματικά να περάσετε ώρες παίζοντας με εντολές, repos και πηγές, μόνο για να συνδεθείτε στο διαδίκτυο; Και πάλι, για τους περισσότερους ανθρώπους, η απάντηση είναι όχι.

9. Περίπλοκο

Το Linux είναι περίπλοκο. Μην πείτε ότι δεν είναι. Είναι! Και δεν μιλάμε για τη διάταξη της επιφάνειας εργασίας ή για το πού θα βρείτε διάφορες ρυθμίσεις. Ένας νέος χρήστης μπορεί να φτάσει γρήγορα σε αυτά τα πράγματα σε λίγες μέρες.

Μιλάμε για τη χρήση του λειτουργικού συστήματος καθημερινά. Εάν χρησιμοποιείτε το Linux για 20 χρόνια, τότε σίγουρα, φαίνεται απλό. Για κάποιον που προέρχεται από τον κόσμο plug-and-play των Windows, ακόμη και κάτι τόσο απλό όσο η εγκατάσταση ενός προγράμματος απαιτεί έρευνα. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Ένα πραγματικό λειτουργικό σύστημα Linux δεν τελειώνει ποτέ. Τα πράγματα είναι πάντα περίπλοκα και χρειάζονται διόρθωση. Οι περισσότεροι απλοί χρήστες δεν έχουν το χρόνο ή την τάση να πολεμήσουν μια μάχη με τον υπολογιστή τους.

Όταν ένας τεχνολογικός γίγαντας παίρνει το Linux και τρέχει μαζί του, όπως η Google με το Chrome OS της, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εκπληκτικά. Αλλά οι διανομές που πιθανόν να εγκαταστήσετε δεν πλησιάζουν σε αυτό το επίπεδο ευκολίας χρήσης.

10. Η εγκατάσταση του Linux είναι δύσκολη

Και πάλι, αν διαβάζετε αυτό το άρθρο και κουνάτε το κεφάλι σας, είστε στη μειονότητα. Μην νομίζετε ότι όλοι είναι τόσο προικισμένοι όσο είστε εσείς. Για πολλούς χρήστες, η ιδέα της δημιουργίας εκκινήσιμων δίσκων USB ή CD εγκατάστασης, είναι μία τεράστια πρόκληση.

Η διπλή εκκίνηση, που πιθανά θα χρησιμοποιήσει ένας φρέσκος χρήστης Linux που έχει μόνο έναν υπολογιστή, είναι ακόμη πιο δύσκολη.

Φυσικά, το Ubuntu είναι ένα Linux από τις νέες διανομές, που διατίθενται στο Windows Store, οπότε αυτό θα βοηθήσει να καταστήσει το Linux πιο προσβάσιμο. Αλλά εάν δεν χρησιμοποιείτε Windows 10 ή θέλετε να εκτελέσετε μια διανομή που δεν είναι Ubuntu, είναι δύσκολο όσο ποτέ.

Το Linux (πιθανά) δεν είναι για εσάς

Ας μην είμαστε μεροληπτικοί. Το Linux δεν είναι κακό. Εάν είστε ένα άτομο με γνώση της τεχνολογίας που του αρέσει να παίζει, πιθανότατα θα το διασκεδάσετε πολύ. Επίσης, το Linux θεωρείται πιο ασφαλές από τα Windows και με πολλούς τρόπους, είναι πιο προσαρμόσιμο. Και τέλος για κάποιες εργασίες το Linux είναι μονόδρομος. Όπως σε θέματα δοκιμών διείσδυσης σε δίκτυα, σε servers κλπ

Ωστόσο, εάν είστε ο τύπος του χρήστη που του αρέσει να πατάει το κουμπί λειτουργίας και να έχει τα πάντα να λειτουργούν ομαλά και χωρίς παρατράγουδα, θα πρέπει να το αγνοήσετε. Εάν πιστεύετε ότι τα Windows σας προκαλούν περιστασιακά πονοκέφαλο, με το Linux δεν έχετε δει τίποτα ακόμη.

 


 

Εγγραφή στο Ιστολόγιο μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.

Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news