Ένα Τουρκικό δικαστήριο διέταξε την κυβέρνηση της χώρας να άρει το μπλοκ στο Twitter που επέβαλε την περασμένη εβδομάδα όταν εμφανίστηκαν tweets που συνέδεαν τον Τούρκο πρωθυπουργό με ένα σκάνδαλο διαφθοράς, αναφέρει το AFP. Η πρόσβαση στο Twitter φέρεται να αναμένεται να αποκατασταθεί σήμερα.
Το κοινωνικό δίκτυο είναι ήδη αποκλεισμένο από τις 20 Μαρτίου αν και πολλοί βρήκαν τρόπους να παρακάμπτουν την απαγόρευση. Το Associated Press αναφέρει ότι το δικαστήριο έχει εκδώσει μια προσωρινή διαταγή κατά της απαγόρευσης, και έτσι δεν είναι σαφές αν η πρόσβαση στο κοινωνικό δίκτυο παραμείνει ως έχει ή αποκατασταθεί. Το ενθαρρυντικό γεγονός πάντως είναι ότι η δικαστική εξουσία της χώρας παραμένει “αχρωμάτιστη” όπως οφείλει να είναι, εκτός και αν το γεγονός είναι εντελώς συμπτωματικό.
Η κυβέρνηση της Τουρκίας πήρε την απόφαση για την απαγόρευση καθώς οι διαμαρτυρίες από το κοινωνικό δίκτυο αυξανόταν συζητώντας ένα σκάνδαλο διαφθοράς που ενέπλεκε την κυβέρνηση, και αυτό λίγες μόλις μέρες πριν από τις εκλογές. Το μπλοκ στο κοινωνικό δίκτυο έφερε μόνο αρνητικά σχόλια και επικρίσεις και καταδικάστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, και το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Έθνών, μεταξύ άλλων.
“Η Γενική Συνέλευση πρόσφατα επιβεβαίωσε ότι τα δικαιώματα που έχουν οι άνθρωποι offline θα πρέπει να προστατεύονται και όταν είναι online,” ανέφερε ό εκπρόσωπος του γραφείου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Rupert Colville σε μια συνέντευξη Τύπου.
Εν αναμονή των εξελίξεων λοιπόν με την Τουρκία που το 2014 προσπάθησε να φιμώσει έναν ολόκληρο λαό. Τουλάχιστον ήταν καθαρό: “Απαγορεύω το Twitter.” Και το αναφέρουμε αυτό, γιατί υπάρχει και λογοκρισία που συμβαίνει αλλά κανείς δεν παραδέχεται ότι συμβαίνει. Ας μην δώσουμε παραδείγματα.