Assange πακέτο 18 κατηγοριών από τις ΗΠΑ

Ο Julian Assange “απέκτησε” ένα νέο κατηγορητήριο από τις Ηνωμένες Πολιτείες που περιέχει 18 κατηγορίες και αντικαθιστά όλα τα προηγούμενα που ίσχυαν κατά την σύλληψή του τον Απρίλιο, όταν ο ιδρυτής του WikiLeaks απομακρύνθηκε από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Assange

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται ότι ο Assange συνωμότησε, βοήθησε και συνέργησε, με την Chelsea Manning για την κλοπή διαβαθμισμένων εγγράφων των .

Ισχυρίζεται επίσης ότι η Assange δημοσίευσε στο WikiLeaks ονόματα πηγών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, που παρείχαν σε αντιπάλους των ΗΠΑ.

“Αυτές οι ανθρώπινες πηγές συμπεριελάμβαναν Αφγανούς και Ιρακινούς, δημοσιογράφους, θρησκευτικούς ηγέτες, υποστηρικτές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικούς αντιφρονούντες στα καταπιεστικά καθεστώτα”,  αναφέρει μια ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DOJ).

“Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι πράξεις του Assange είχαν σαν αποτέλεσμα να βλάψουν σοβαρά την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών προς όφελος των αντιπάλων μας και να θέσουν ανθρώπινες πηγές σε σοβαρό και άμεσο κίνδυνο σοβαρής σωματικής βλάβης ή/και αυθαίρετης κράτησης”.

“Ο Assange κατηγορείται για την υποτιθέμενη συνενοχή του σε παράνομες πράξεις για την ή τη λήψη τεραστίων βάσεων δεδομένων διαβαθμισμένων πληροφοριών και για συμφωνία και απόπειρα απόκτησης διαβαθμισμένων πληροφοριών μέσω ηλεκτρονικής πειρατείας”, ανέφερε ο Αμερικανός εισαγγελέας G. Zachary Terwilliger.

“Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κατηγορούν τον Assange για την παθητική λήψη ή την λήψη διαβαθμισμένων πληροφοριών.”

“Αντίθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τον Assange μόνο για τη δημοσίευση ορισμένων διαβαθμισμένων εγγράφων, στα οποία φέρεται να δημοσίευσε ονόματα αθώων ανθρώπων που διακινδύνευσαν την ασφάλεια και την ελευθερία τους για να παρέχουν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους”.

Το κατηγορητήριο αναφέρει τις διαβαθμισμένες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν μέσω της Manning και φέρεται να περιείχαν 90.000 αναφορές για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, 400.000 αναφορές για τον πόλεμο στο Ιράκ, 800 πληροφορίες για κρατούμενους στο Guantanamo Bay και 250.000 από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ο Assange αντιμετωπίζει την μέγιστη ποινή φυλάκισης των 10 ετών για κάθε μια από τις 18 κατηγορίες αν κριθεί ένοχος, εκτός από τις κατηγορίες συνωμοσίας για διείσδυση σε υπολογιστή, η οποία έχει τιμωρείται με πέντε χρόνια.

Η αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών δήλωσε ότι οι κατηγορίες στον Assange είναι “άμεση επίθεση στην Πρώτη Τροπολογία”.

“Αυτές οι κατηγορίες είναι μια έκτακτη κλιμάκωση των επιθέσεων της κυβέρνησης Trump στη δημοσιογραφία, δημιουργώντας ένα επικίνδυνο προηγούμενο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να στοχεύσει όλους τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς”.

“Οι κατηγορίες εναντίον του Assange είναι εξίσου επικίνδυνες για τους δημοσιογράφους των ΗΠΑ που αποκαλύπτουν μυστικά άλλων εθνών. Αν οι ΗΠΑ μπορούν να κατηγορήσουν και να δικάσουν έναν ξένο εκδότη για των νόμων περί απορρήτου, τίποτα δεν μπορεί να εμποδίσει την Κίνα ή τη Ρωσία να κάνουν το ίδιο”.

Ο Assange προς το παρόν έχει καταδικαστεί με 50 εβδομάδες φυλάκιση στο Ηνωμένο Βασίλειο για παραβίαση της εγγύησης.

Την περασμένη εβδ, η Manning φυλακίστηκε και πάλι επειδή αρνήθηκε να καταθέσει σε μια επιτροπή που διερευνούσε το WikiLeaks, αλλά αποφυλακίστηκε σύντομα.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.101 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).