Τι είναι η RAM; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Διαβάστε το σημερινό μας άρθρο όλα όσα θα πρέπει να ξέρετε για την μνήμη RAM. Τι είναι, τι κάνει, πως δουλεύει, όλα με απλές λέξεις για να είναι κατανοητά από τους νέους στον κόσμο της πληροφορικής.

Οι άνθρωποι συχνά παρομοιάζουν τους υπολογιστές με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, και μερικές φορές, αυτό είναι μια σωστή σύγκριση. Για παράδειγμα, τόσο ο εγκέφαλος όσο και ο υπολογιστής έχουν βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη. Η μνήμη RAM είναι το τμήμα όπου ένας υπολογιστής αποθηκεύει τη βραχυπρόθεσμη μνήμη του.

Τι είναι η RAM;


Η συντομογραφία RAM σημαίνει Μνήμη Τυχαίας Προσπέλασης (Random Access Memory) και αν έχετε ανοίξει ποτέ έναν φορητό υπολογιστή ή έναν επιτραπέζιο υπολογιστή, την έχετε δει, αλλά πιθανά δεν την έχετε αναγνωρίσει. Στην παραπάνω , βλέπετε σύγχρονες ράβδους RAM για επιτραπέζιους υπολογιστές. Είναι μία μακριά πλακέτα με ή χωρίς κάποιο κομψό περίβλημα που λειτουργεί ως διανομέας θερμότητας. Επάνω της είναι καρφωμένα αρκετά τσιπάκια συνήθως ίδιου σχήματος και μεγέθους.

Οι φορητοί υπολογιστές, σε σχέση με τους επιτραπέζιους, έχουν συχνά περισσότερα ραβδιά RAM, αλλά μικρότερου μεγέθους, καθώς η κατανομή του  χώρο που καταλαμβάνει κάθε τμήμα είναι υψίστης σημασίας.

Όσοι έχετε ένα μοντέρνο κουτί για υπολογιστή με διαφανείς πλευρές και με πολύχρωμα λαμπάκια μέσα του,  μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε την RAM και μάλλον είστε τυχεροί καθώς οι νέοι χρήστες σπάνια βλέπουν το εσωτερικό ενός υπολογιστή.

Τι κάνει η RAM

Τώρα, γνωρίζουμε ότι αυτά τα ραβδιά στη πλακέτα του υπολογιστή σας είναι η RAM του συστήματος σας και λειτουργούν ως βραχυπρόθεσμη μνήμη, αλλά τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Όταν πραγματοποιείτε ενέργειες στον υπολογιστή σας, όπως το άνοιγμα ενός εγγράφου κειμένου κλπ, αυτό απαιτεί πρόσβαση στα δεδομένα που περιέχονται σε αυτό το αρχείο.

Όταν δεν εργάζεστε σε αυτό το έγγραφο ή όταν κάνετε κλικ στο κουμπί αποθήκευσης, το τελευταίο αντίγραφο αυτού του αρχείου έχει ήδη αποθηκευτεί ή αποθηκεύεται τώρα στον σκληρό δίσκο, δηλαδή σε ένα μακροπρόθεσμο χώρο αποθήκευσης.

Όταν όμως εργάζεστε στο αρχείο, τα πιο πρόσφατες αλλαγές στα δεδομένα του αποθηκεύονται στη μνήμη RAM για ταχύτερη πρόσβαση. Αυτό ισχύει για υπολογιστικά φύλλα, έγγραφα κειμένου, ιστοσελίδες και βίντεο συνεχούς ροής.

Και δεν είναι μόνο τα δεδομένα εγγράφων. Η μνήμη RAM μπορεί επίσης να αποθηκεύσει αρχεία προγραμμάτων και λειτουργικών συστημάτων για να κάνει τις εφαρμογές και τον υπολογιστή σας πιο γρήγορο. Ωστόσο, η μνήμη RAM δεν είναι η μόνη πηγή βραχυπρόθεσμης μνήμης. Για παράδειγμα, μια κάρτα γραφικών έχει τη δική της μνήμη RAM γραφικών και ο επεξεργαστής έχει μικρότερες προσωρινές μνήμες δεδομένων μέσα του.

Η μνήμη RAM είναι η βασική βραχυπρόθεσμη μνήμη και η θέση για δεδομένα που χρησιμοποιούνται ενεργά από το σύστημα. Η λειτουργία της ουσιαστικά συντελεί στην ταχύτερη δεδομένων και κατά συνέπεια να είναι γρήγορος ο υπολογιστή σας.

Πώς λειτουργεί η RAM


Η μνήμη RAM αποτελείται από μικροσκοπικούς πυκνωτές και τρανζίστορ, ικανά να διατηρούν φορτίο που αντιπροσωπεύει κομμάτια δεδομένων, παρόμοια όπως γίνεται με τους επεξεργαστές και άλλα μέρη του υπολογιστή σας. Αυτό το ηλεκτρικό φορτίο πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς. Εάν δεν ανανεώνεται, οι πυκνωτές χάνουν πολύ γρήγορα τη φόρτιση τους και τα δεδομένα εξαφανίζονται από τη μνήμη RAM.

Το γεγονός ότι τα δεδομένα μπορούν να χαθούν τόσο γρήγορα όταν τελειώσει η φόρτιση, είναι και ο λόγος για τον οποίο η αποθήκευση τυχόν αλλαγμένων δεδομένων στον σκληρό δίσκο ή στο SSD είναι τόσο σημαντική. Γι ‘αυτό και τόσα πολλά προγράμματα έχουν δυνατότητες αυτόματης αποθήκευσης των δεδομένων από τις προσωρινές μνήμες,  σε περίπτωση απροσδόκητου τερματισμού.

Οι ειδικοί που ασχολούνται με την ανάκτηση δεδομένων (ιδιωτικές εταιρείες, αστυνομία, κλπ)  μπορούν να ανακτήσουν δεδομένα και από τη μνήμη RAM, υπό ειδικές συνθήκες. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, όταν τελειώσετε με ένα αρχείο ή ο υπολογιστής σας τερματιστεί, οι πληροφορίες στη μνήμη RAM εξαφανίζονται.

Τι είναι το DDR;


Η πιο κοινή μορφή μνήμης RAM που χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή είναι το DDR4. Είναι η τέταρτη έκδοση της Σύγχρονης Δυναμικής Μνήμης Τυχαίας Προσπέλασης με Διπλό Ρυθμό Δεδομένων (Double Data Rate Synchronous Dynamic Random-Access Memory = DDR SDRAM). «Διπλός ρυθμός δεδομένων» σημαίνει ότι δεδομένα μπορούν να μεταφερθούν φορές ανά κύκλο ρολογιού, σε αντίθεση με μία μόνο φορά. Αποτελεσματικά, σημαίνει ότι διπλασιάζετε το εύρος ζώνης της μνήμης, δηλαδή στέλνετε διπλάσια ποσότητα δεδομένων και αναφέρεται επίσης στο πόσο γρήγορα τα δεδομένα μπορούν να μετακινηθούν μέσα και έξω από τη μνήμη RAM.

Πριν από το DDR4, οι υπολογιστές χρησιμοποιούσαν (μαντέψτε!) DDR3. Δεν είναι ασυνήθιστο για τους υπολογιστές να εξακολουθούν να χρησιμοποιούν RAM DDR3. Το DDR4 κυκλοφόρησε στα τέλη του 2014 και δεν χρειάστηκαν κάποια έτη για να γίνει ο πιο συνηθισμένος τύπος RAM.

Οι πλακέτες της RAM είναι «κλειδωμένες» για να αποτρέπουν τους ανθρώπους να αναμιγνύουν και να ταιριάζουν διαφορετικές γενιές που δεν είναι συμβατές. Οι πλακέτες αυτές συνήθως έχουν μία εγκοπή εκεί που καρφώνονται στην μητρική πλακέτα, έτσι ώστε να την τοποθετήσετε με την σωστή κατεύθυνση. Η εγκοπή αυτή είναι σε διαφορετική θέση στην DDR3 από την DDR4, με συνέπεια (μαζί με άλλες διαφορές) να καθιστά αδύνατη την τοποθέτηση μία DDR3 μνήμης σε μια υποδοχή DDR4 και αντίστροφα.

Η μνήμη RAM διατίθεται επίσης σε δύο τύπους: DIMM και SODIMM. Το DIMM χρησιμοποιείται σε επιτραπέζιους υπολογιστές και διακομιστές, ενώ το SODIMM χρησιμοποιείται σε μικρότερες συσκευές, όπως φορητούς υπολογιστές και compact υπολογιστές. Ορισμένοι προπαρασκευαστικοί υπολογιστές (ειδικά φορητοί υπολογιστές) διαθέτουν επίσης μονάδες RAM που συγκολλούνται απευθείας στη μητρική πλακέτα. Όταν συμβαίνει αυτό, δεν υπάρχουν ραβδιά RAM που αφαιρούνται εύκολα με το χέρι, γεγονός που καθιστά ανέφικτη την αναβάθμιση.

Ταχύτητες, τάσεις και χωρητικότητα


Ενώ τα βασικά του τι κάνει η RAM είναι πολύ απλά, υπάρχουν πολύ διαφορετικοί τύποι, ακόμη και μεταξύ της DDR4. Για παράδειγμα, η μνήμη RAM λειτουργεί σε διάφορες ταχύτητες, όπως 2.400, 3.000 ή 3.200 MHz. Διατίθεται επίσης σε διαφορετικά μεγέθη, όπως 4, 8 ή 16 GB.

Γενικά, οι σύγχρονοι υπολογιστές χρειάζονται δύο ραβδιά RAM (που ονομάζονται kit ή sticks) του ίδιου μεγέθους, για να λειτουργήσουν σε αυτό που ονομάζεται “λειτουργία διπλού καναλιού”. Βασικά, αυτό σημαίνει απλώς ότι ένας υπολογιστής λειτουργεί σε δύο πλακέτες RAM. Όμως η χρήση μόνο μία πλακέτας δεν είναι απαγορευτική, ο υπολογιστής μπορεί να λειτουργήσει και έτσι, αλλά δεν προτιμάτε για διαφόρους λόγους.

motherboard

Πολλοί χρήστες ισχυρίζονται ότι μπορείτε να συνδυάσετε και να αντιστοιχίσετε διαφορετικές διαμορφώσεις της RAM, τόσο σε ταχύτητα όσο και σε χωρητικότητα, και αυτό ισχύει. Ωστόσο, δημιουργεί προβλήματα και είναι πολύ πιο σωστό να έχετε έναν υπολογιστή με όλες τις πλακέτες RAM στην ίδια ταχύτητα και χωρητικότητα και να προέρχονται από τον ίδιο κατασκευαστή. Αν σώνει και καλά πρέπει να είναι διαφορετικές, θεωρήστε την παραπάνω σειρά ως σειρά σπουδαιότητας, οπότε φροντίστε να έχει τουλάχιστον ίδια ταχύτητα και αν είναι δυνατόν και ίδια χωρητικότητα.

Υπάρχει επίσης ένα θέμα με την ηλεκτρική τάση της μνήμης RAM που θα πρέπει να είναι ίδια σε όλες τις πλακέτες, αλλά οι περισσότερες μνήμες DDR4 για desktop πωλούνται για 1,35 βολτ. Για τους φορητούς υπολογιστές και τις προηγούμενες γενιές RAM, ωστόσο, είναι μια διαφορετική ιστορία.

Εάν δεν μπορείτε να αποκτήσετε την ίδια μνήμη RAM για φορητό υπολογιστή, τουλάχιστον βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε την ίδια τάση, ταχύτητα και χωρητικότητα. Το πόσο RAM μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξαρτάται επίσης από το τι μπορεί να δεχθεί η μητρική πλακέτα σας. Ένας γηρασμένος φορητός υπολογιστής, για παράδειγμα, πιθανά να μπορεί να χειριστεί μόνο έως 8 GB DDR3.

Ένας σύγχρονος επιτραπέζιος υπολογιστής, ωστόσο, μπορεί να πάρει κάτι σαν 128 GB DDR4, ανάλογα με τον επεξεργαστή και τη μητρική του πλακέτα. Ωστόσο, για τους περισσότερους ανθρώπους, τα 8 έως 16 GB είναι άφθονα.

Φυσικά όσο πιο πολύ εισέρχεστε στον κόσμο των υπολογιστών τόσα περισσότερα έχετε να μάθετε για τις RAM. Όπως αν κάνετε overclocking, τότε οι τάσεις και οι χρονισμοί γίνονται σημαντικοί. Το άρθρο αυτό παραμένει μία βασική επισκόπηση, και ελπίζουμε να αποκτήσατε μία καλύτερη κατανόηση του τι κάνει η RAM και γιατί είναι ένα τόσο σημαντικό στοιχείο του υπολογιστή σας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).