794 λέξεις για την ανηθικότητα στον κλάδο της Τ.Ν.

Διαβάζοντας το Σταματήστε να εκπαιδεύετε μοντέλα πιο ισχυρά από το ChatGPT-4 αναρωτιέμαι αν πρέπει να ανησυχούμε ή να ανησυχούμε πάρα πολύ !

Και εξηγούμαι. Κάλλιστα ένας νους θα μπορούσε να σκεφτεί : “θέλουν να καθυστερήσουν την τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) διότι -για την ώρα- είναι στην απ’ έξω“, όμως υπάρχει και το άλλο ενδεχόμενο. Να έχουν αντιληφθεί πως ξεκίνησε “κάτι” που δεν μπορούν να το πιάσουν, να το τιθασεύσουν, να το ελέγξουν.

gkan

Και ΑΝ ισχύει η πρώτη σκέψη μου, τότε, σε ελάχιστο καιρό, θα αγοράζεις ένα κινητό, ένα ψυγείο, ένα αυτοκίνητο και θα εμπεριέχει μέσα και από ένα σκληρό δίσκο με αρχική δομή τεχνητής νοημοσύνης.

ΑΝ ΟΜΩΣ ισχύει η δεύτερη σκέψη μου, δηλαδή αυτή που επικαλούνται οι υπογράφοντες, τότε δεν πιστεύω ότι ενδιαφέρονται για το κοινό καλό (βλέπε σχετική παροιμία : ο χορτασμένος, τον νηστικό δεν τον λογάται).

Το βήμα που έπρεπε να δημιουργηθεί πρώτο κι όμως παραλείφθηκε

ΜΑΛΛΟΝ ανησυχούν διότι μέσω μιας τέτοιας τεχνολογίας, η οποία για την ώρα δεν διέπεται από Κανόνες Ηθικής, Αρχές και Δεοντολογία, ίσως και τονίζω το “ΙΣΩΣ”, όντας μαχαίρι δίκοπο (σ.σ. όχι μαχαίρι που να κόβει μόνο φτωχούς) να γίνει έναυσμα και πυροκροτητής για να επιτεθούν κατά μία έννοια, οι φτωχοί κατά των πλουσίων.

Σε κάθε επίπεδο. Από την οικονομία και τις … Αγορές, μέχρι την πρόβλεψη καταστάσεων και την επίλυση προβλημάτων που, μέχρι χθες, θα χρειάζονταν μεγάλα ποσά σε “ειδικούς” για να επιλυθούν.

Και αυτό το τελευταίο ίσως να είναι το κλειδί μιας υπόθεσης όπου -ενδεχομένως- αρχικά να ζητείται από κάποιον “χρήστη” : “τεχνητή νοημοσύνη, πες μου πως να δημιουργήσω μια πυρηνική βόμβα” και δε δεύτερο χρόνο να ζητείται από την ΤΝ το : “πες μου που θα βρω εμπλουτισμένο ουράνιο και μάλιστα σε καλή τιμή” …

Σημείωση : ήταν κάπου στο 1999 όταν χαζεύοντας στο τότε internet είχα βρει πολυσέλιδες αγγλόφωνες αναλυτικές οδηγίες δημιουργίας πυρηνικής βόμβας, στη βιβλιοθήκη κάποιου Πανεπιστημίου. Και μάλιστα τις είχα σώσει σε ένα CD-rom (που απεβίωσε, σκέβρωσε στη θήκη κάτω από τη σέλα της μοτοσυκλέτας μου). Περνώντας κάποια χρόνια, επιχείρησα να το ξαναβρώ. Εις μάτην. Είχε (ευτυχώς) εξαφανιστεί καθώς κάποιο ανθρωπάκι κάπου είπε : ρε σεις τι έχετε ανοικτό στο διαδίκτυο ; Και αυτό ! ήταν μιας μορφής ηθικός κανόνας της εποχής.

Επιστρέφοντας στα καθ’ ημάς, ανάλογο πρόβλημα ίσως να διέβλεψαν οι “μεγάλοι” που υπογράφουν την αίτηση, σκεπτόμενοι : “ρε λες να ζητηθεί από την ΤΝ να δημιουργήσει έναν αλγόριθμο – ρουτίνα που θα τσακίζει τις μετοχές μας ;” ή ακόμη να ζητηθεί να δημιουργηθεί μια “πρόβλεψη για το τι και πως θα πρέπει να κάνω έτσι ώστε να τσακιστούν οι τάδε μετοχές, μέχρι την ώρα που εγώ θα έχω αγοράσει ;“.

Η αυτοκτονική ανθρωπότητα που παραλείπει στάδια

Κούρασα ; Επαναλαμβάνομαι ; Ίσως. Το έκανα όμως ηθελημένα για να θυμίσω πως ένα θεμελιώδες στοιχείο έχει παραγκωνιστεί. Η αναγκαιότητα δημιουργίας κλάδου ΗΘΙΚΗΣ, κανόνων λειτουργίας της ΤΝ. Και επειδή απουσιάζει ή/και απολύονται ομάδες Ηθικής της ΤΝ, είναι σαν να έχουμε πάει στο στάδιο 2, παρακάμπτοντας το στάδιο 1 που είναι ΤΟ ΠΙΟ θεμελιώδες !

Παρατραβηγμένος συλλογισμός ; Μάλλον όχι.

Υπενθύμιση – τεκμηρίωση για την αναγκαιότητα κλάδου ηθικής της ΤΝ

Κι όποιος διαφωνεί ας θυμηθεί τι συνέβη με τις φαρμακοβιομηχανίες στις ΗΠΑ όπου, ΠΡΩΤΑ η όποια εταιρεία δημιουργεί ένα σκεύασμα, μετά βάζει 10 – 20 δικούς της (βλ. πληρωμένους επιστήμονες … ιατρούς) για να γνωματεύσουν πως ένα σκεύασμα είναι άριστο και ΑΝ δημιουργηθεί πρόβλημα δημοσιότητας και ΑΝ υπάρξουν καταγγελίες στον οργανισμό φαρμάκου των ΗΠΑ και ΑΝ πάρουν έκταση στα ΜΜΕ, τότε αυτός ο τελευταίος αρχίζει τις … έρευνες (που θα τελεσφορήσουν ΑΦΟΥ η φαρμακοβιομηχανία έχει κερδίσει άπειρα λεφτά και ΑΦΟΥ έχουν δημιουργηθεί εκατόμβες νεκρών και εξαρτημένων.

Και ΑΝ στο τομέα της ιατρικής και βιοϊατρικής η ΗΘΙΚΗ θα έπρεπε να είναι εκ των ουκ άνευ, τότε, στον κλάδο της ΤΝ είναι ΤΟ ΔΟΜΙΚΟ στοιχείο των πάντων.

Καθώς η ανυπαρξία μιας Ηθικής Βίβλου (σ.σ. όχι μίσθαρνης) -δυνητικά- μπορεί να επιφέρει μέχρι και την πιθανότητα εξάλειψης της ανθρώπινης ύπαρξης από τον πλανήτη ΓΗ. (*)

Υγ. Ας μη βιαστεί κάποιος να μου/μας πει : ρε σεις κόψτε την παρακολούθηση σε ταινίες τύπου Terminator, θα του απαντήσω : “πες τα σε όσους πέθαναν ή εξαρτήθηκαν από την κωδεΐνη. Πες τα σε όσους μας άφησαν χρόνους από το DDT. Πες τα σε όσα παιδάκια έπαθαν καρκίνο από την πούδρα ή σε όσους αποδήμησαν από το teflon. Πες τα σε όσους δέχθηκαν (στην Ινδία) να πιούν γλυφοσάτη. Πες τα στους δημιουργούς … σύγχρονων εμβολίων …”.

Όσο κι αν δεν αρέσει, ο παρανομαστής όλου του αριθμητή που περιλαμβάνεται στην ανωτέρω παράγραφο είναι η έλλειψη ΗΘΙΚΗΣ βίβλου, ΚΑΝΟΝΩΝ και ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ.

Τελικά, μήπως είναι καιρός να ζητηθεί από την Τ.Ν. να γράψει ένα κιτάπι ηθικής, δεοντολογίας και κανόνων ;

* με όσα διαβάζουμε καθημερινά στο αστυνομικό ρεπορτάζ, ίσως να πρέπει να εξαλειφθεί αυτό το … “σκεπτόμενο και ομιλών είδος”, για το καλό του υπόλοιπου πλανήτη.

Γιώργος Θ. Κανελλάκης

τεχνητή νοημοσύνη

Written by George Kanellakis

Νεανίας αρκετών δεκαετιών που ακόμη και στα 110 μου χρόνια θα ζω με νεωτεριστικές ιδέες αλλά παλαιές Αρχές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).