Αφαιρέστε τις πληροφορίες σας από την αναζήτηση της Google

Δείτε τι πρέπει να κάνετε για να αφαιρέσετε τα προσωπικά σας στοιχεία και δεδομένα από τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

google

Η παρουσία των προσωπικών σας στοιχείων στο διαδίκτυο αντιπροσωπεύει έναν πιθανό κίνδυνο ασφάλειας. Αν και ορισμένες από αυτές τις πληροφορίες μπορεί να φαίνονται αβλαβείς, θα μπορούσαν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα σε λάθος χέρια. Με λίγες κινήσεις μπορείτε να διασφαλίσετε ότι τα ευαίσθητα προσωπικά σας στοιχεία δεν είναι εύκολα προσβάσιμα σε κανέναν.

Για να μάθει κάποιος κάτι για εσάς, είτε είναι η παλιά σας σχέση, είτε ένα κακόβουλο πρόσωπο, συνήθως ξεκινά με μια απλή αναζήτηση στο Google. Είναι τόσο συνήθης αυτή η τεχνική που στην καθομιλουμένη έχει βγει η έκφραση για κάτι που ψάχνουμε “το γκούγκλαρες;”. Πώς μπορείτε όμως να διασφαλίσετε ότι η Google δεν θα εμφανίζει τα προσωπικά σας στοιχεία, όταν κάποιοι τα αναζητούν; Δείτε τι πρέπει να κάνετε.

Γιατί πρέπει να ανησυχείτε;

Google,private,data,ευαίσθητη,πληροφορία

Ένας αριθμός τηλεφώνου, μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ίσως μια φυσική διεύθυνση κατοικίας στα αποτελέσματα αναζήτησης Google, δεν φαίνεται να είναι κάτι το ανησυχητικό. Πιθανότατα έχετε δώσει πρόθυμα αυτές τις πληροφορίες σε δεκάδες ανθρώπους. Γιατί λοιπόν θα πρέπει να ανησυχείτε ότι μερικά επιπλέον άτομα μπορεί να το βρουν στο διαδίκτυο;

Είναι πιθανό να δίνετε τα προσωπικά σας στοιχεία μόνο σε μια στενή ομάδα ανθρώπων (οικογένεια, φίλους, συναδέλφους ή επαγγελματικούς συνεργάτες). Όταν παρέχετε τα προσωπικά σας στοιχεία σε αυτήν την κλειστή ομάδα, πιστεύετε ότι έχουν καλές προθέσεις.

Ωστόσο, όταν τα προσωπικά σας στοιχεία βρίσκονται σε δημόσιο χώρο όπως το διαδίκτυο, η όλη δυναμική αλλάζει. Χάνετε τον έλεγχο του ποιος έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες και για ποιο σκοπό.

Τα κακόβουλα άτομα μπορούν να αναζητήσουν αυτές τις πληροφορίες και να τις χρησιμοποιήσουν για να εξαπατήσουν άτομα χρησιμοποιώντας την ταυτότητά σας. Επιπλέον, με τις εικόνες της άδειας οδήγησης ή της ταυτότητάς σας που συλλέγονται στο διαδίκτυο, οι απατεώνες μπορούν εύκολα να βγάλουν παρόμοια πλαστή ταυτότητα και να διαπράξουν απάτη στο όνομά σας.

Εκτός από την κλοπή ταυτότητας, οι πληροφορίες σας θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να υποκινήσουν άτομα εναντίον σας στο διαδίκτυο. Η κοινοποίηση της φυσικής σας διεύθυνσης ή των στοιχείων επικοινωνίας μαζί με αβάσιμους ισχυρισμούς για αδικήματα που διαπράξατε, μπορεί να ωθήσει τους ανθρώπους να σας παρενοχλήσουν ή να σας βλάψουν σωματικά. Το λιγότερο οι γείτονές θα σας κοιτάνε με “μισό μάτι”.

Υπάρχει μια μακρά λίστα με πράγματα που θα μπορούσαν να πάνε στραβά. Δεδομένου ότι η αναζήτηση Google είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους εύρεσης πληροφοριών σχετικά με άτομα στο διαδίκτυο, το να κρατάτε τις πληροφορίες σας μακριά από αυτήν είναι μία καλή αρχή απόκρυψης ευαίσθητων πληροφοριών.

Πώς να ζητήσετε την αφαίρεση των πληροφοριών σας από τα αποτελέσματα αναζήτησης Google

Εάν κάνετε αναζήτηση στην Google το όνομά σας ή οποιονδήποτε άλλο όρο σχετικό με εσάς και εμφανιστούν ευαίσθητες πληροφορίες σας, η Google έχει έναν τρόπο να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από αυτό.

Για να ξεκινήσετε, μεταβείτε στη Βοήθεια της Αναζήτησης της Google. Αν το link αυτό δεν ανοίξει στην γλώσσας σας, στην κάτω μεριά της σελίδας έχετε την επιλογή να του αλλάξετε γλώσσα ώστε να είναι πλήρως κατανοητό. Θα βρείτε μια φόρμα με ερωτήσεις σχετικά με το αίτημά σας για κατάργηση των δεδομένων σας από τα αποτελέσματα αναζήτησης. Ωστόσο, η φόρμα είναι λίγο δύσκολη.

Στην σελίδα της Google πριν την φόρμα με τα πεδία προς συμπλήρωση, θα δείτε μία λίστα με πέντε αρχικές ερωτήσεις, στις οποίες έχουμε απαντήσεις προκαταβολικά. Μπορείτε εύκολα να αλλάξετε την απάντησή σας σε κάθε μία από αυτές τις ερωτήσεις πατώντας το “μολύβι” στα αριστερά τους.

Ανάλογα με την απάντησή σας στις αρχικές ερωτήσεις, μπορεί να λάβετε την συγκεκριμένη φόρμα για να ολοκληρώσετε τη διαδικασία αφαίρεσης πληροφοριών ή να ανακατευθυνθείτε σε διαφορετική σελίδα. Για να βεβαιωθείτε ότι όλα πάνε ομαλά, απαντήστε στις ερωτήσεις, ανάλογα με την περίπτωσή σας και όπως φαίνεται παρακάτω:

google help support 1

 1. Για την πρώτη ερώτηση (τι θέλετε να κάνετε;), επιλέξτε “Κατάργηση πληροφοριών που εμφανίζονται στην αναζήτηση Google”.
 2. Για τη δεύτερη ερώτηση (ενημερώστε μας σχετικά με το πού είδατε τις πληροφορίες που θέλετε να καταργηθούν), επιλέξτε “Στα αποτελέσματα αναζήτησης Google και σε έναν ιστότοπο”.  Χρησιμοποιήστε αυτήν την επιλογή μόνο εάν έχετε κάνει κλικ σε έναν ενεργό ιστότοπο στα αποτελέσματα αναζήτησης για να βρείτε τις πληροφορίες που θέλετε να καταργήσετε.
 3. Για την τρίτη ερώτηση (Επικοινωνήσατε με τον webmaster του ιστότοπου σας;), επιλέξτε “Θα προτιμούσα όχι” εάν δεν έχετε επικοινωνήσει με τον διαχειριστή του ιστότοπου που φιλοξενεί τις πληροφορίες για να ζητήσετε κατάργηση.
 4. Από εδώ και στο εξής, επιλέξτε τον τύπο των προσωπικών πληροφοριών που θέλετε να αφαιρέσει η Google από τις σελίδες αποτελεσμάτων αναζήτησής της. Λογικά θα πρέπει να εμφανιστεί μια νέα φόρμα. Δώστε όλες τις πληροφορίες που ζητάει και πατήστε το κουμπί υποβολής.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να ακολουθηθεί ακόμα και για την αφαίρεση φωτογραφιών ανήλικών παιδιών. Είτε γιατί τα παιδία σας ανεβάσανε μία φωτογραφία τους, είτε γιατί η μητέρα σας καμάρωνε υπερβολικά για εσάς και ανέβαζε τότε ότι έβρισκε μπροστά της.

google help support 2

Αφού υποβάλετε το αίτημά σας, θα πρέπει να λάβετε ένα email επιβεβαίωσης. Η Google θα αξιολογήσει το αίτημα χρησιμοποιώντας μια σειρά κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναφέρονται παρακάτω.

Μπορεί επίσης να σας ζητήσει να δώσετε περισσότερες πληροφορίες εάν παραστεί ανάγκη. Εάν το αίτημα πληροί τις απαιτήσεις τους, θα λάβετε μια ειδοποίηση μόλις γίνει μια ενέργεια.

Ποιες είναι όμως οι προϋποθέσεις για να εγκριθεί το αίτημά σας;

Τι είδους πληροφορίες μπορείτε να ζητήσετε να αφαιρεθούν;

Ενώ η Google μπορεί να αποδεχτεί το αίτημά σας για την κατάργηση ενός ευρέος φάσματος στοιχείων προσωπικής ταυτοποίησης, οι πληροφορίες θα πρέπει ιδανικά να είναι:

 • Εικόνες των εγγράφων ταυτότητάς σας, όπως άδεια οδήγησης.
 • Εικόνες της χειρόγραφης υπογραφής σας.
 • Εικόνες ανηλίκου.
 • Σεξουαλικές φωτογραφίες σας που μοιραστήκατε χωρίς τη συγκατάθεσή σας.
 • Στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού και πιστωτικής κάρτας.
 • Ένας εμπιστευτικός αριθμός ταυτοποίησης που έχει εκδοθεί από την κυβέρνηση, όπως ο Αριθμός Ταυτότητάς σας.
 • Προσωπικά ή επίσημα αρχεία όπως τα ιατρικά σας αρχεία. και
 • Διαπιστευτήρια σύνδεσης

Από τον Απρίλιο του 2022, μπορείτε επίσης να ζητήσετε την κατάργηση των προσωπικών στοιχείων επικοινωνίας, όπως οι αριθμοί τηλεφώνου, οι διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και οι φυσικές διευθύνσεις σας.

Ωστόσο, ακόμη και όταν το αίτημά σας πληροί όλες τις παραπάνω απαιτήσεις, η Google ενδέχεται να απορρίψει το αίτημά σας εάν οι πληροφορίες που θέλετε να καταργήσετε είναι:

 • Προς το συμφέρον του κοινού (π.χ., εάν προσπαθείτε να αφαιρέσετε πληροφορίες που σχετίζονται με την επαγγελματική σας ανάρμοστη συμπεριφορά στο παρελθόν, ενδέχεται να απορριφθούν)
 • Αξιοσημείωτες (π.χ. δημοσιογραφικά άρθρα που περιέχουν τα προσωπικά σας στοιχεία)
 • Παρέχεται από μια κυβέρνηση ή άλλες επίσημες πηγές (π.χ. Αστυνομία)

Εάν το περιεχόμενο που θέλετε να καταργηθεί δεν εμφανίζεται πλέον στην ιστοσελίδα που το δημοσίευσε, η εταιρεία αναζήτησης συμβουλεύει τους χρήστες να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο αφαίρεσης παλιού περιεχομένου της Google .

Τι συμβαίνει όταν το αίτημα κατάργησης εγκρίνεται;

Δεδομένου ότι η αναζήτηση Google είναι απλώς μια μηχανή αναζήτησης, η Google θα είναι σε θέση να αφαιρέσει μόνο το αντίγραφο αυτών των πληροφοριών που έχει αποθηκεύσει στην κρυφή μνήμη ή απλώς να σταματήσει να εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης. Τα πρωτότυπα αντίγραφα πιθανότατα θα παραμείνουν στον ιστότοπο που τα δημοσίευσε.

Ωστόσο, εάν ο ιστότοπος που δημοσίευσε τις πληροφορίες φιλοξενείται από την πλατφόρμα ιστολογίων της Google (Blogger), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το εργαλείο παραβίασης πολιτικής περιεχομένου του Blogger για να καταργήσετε το περιεχόμενο. Εάν ο διαχειριστής του ιστότοπου συνεχίσει να επαναλαμβάνει παρόμοιες παραβιάσεις μετά την αρχική κατάργηση, η Google μπορεί να φτάσει στο σημείο να καταργήσει ολόκληρο το ιστολόγιο ή να αναστείλει τον λογαριασμό Google του κατόχου.

Εάν θέλετε να καταργήσετε τα προσωπικά σας στοιχεία που φιλοξενούνται απευθείας σε οποιοδήποτε από τα προϊόντα της Google, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το πιο ευρείας εφαρμογής εργαλείο αντιμετώπισης προβλημάτων Google.

google help support 3

Μοιραστείτε τα προσωπικά σας στοιχεία με προσοχή

Ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψετε τις προσωπικές σας πληροφορίες στο διαδίκτυο είναι να διασφαλίσετε ότι δεν εμφανίζονται εκεί εξαρχής. Όποτε είναι απαραίτητο να προσέχετε που μοιράζεστε τα προσωπικά σας στοιχεία, και να κοινοποιείτε όσο το δυνατόν λιγότερα.

Ως εναλλακτικές λύσεις στη διεύθυνση email σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προσωρινές διευθύνσεις email από παρόχους όπως το temp-mail.org. Μπορείτε επίσης να μοιραστείτε μόνο αριθμούς τηλεφώνου μιας χρήσης με ιστότοπους που τους απαιτούν.

Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλος ή ασφαλής πιστεύετε ότι μπορεί να είναι ένας ιστότοπος, να είστε προσεκτικοί στην κοινή χρήση ευαίσθητων πληροφοριών. Συχνά συμβαίνουν παραβιάσεις δεδομένων και οι ευαίσθητες πληροφορίες σας θα μπορούσαν να παγιδευτούν σε διασταυρούμενα πυρά.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.112 εγγεγραμμένους.
Google,private,data,ευαίσθητη,πληροφορία

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).