Αφήνοντας το PC συνεχώς ανοικτό. Τα υπέρ και κατά

Είναι καλύτερο να αφήνετε τον υπολογιστή σας ενεργοποιημένο, ακόμα και όταν δεν τον χρησιμοποιείτε; Ή θα πρέπει πάντα να τον απενεργοποιείτε μετά το τέλος της εργασία σας. Δείτε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.

Είναι μια από τις πιο μακροχρόνιες συζητήσεις στον τομέα της πληροφορικής: να αφήνετε τον υπολογιστή ή τον φορητό υπολογιστή σας, όλη την νύκτα ανοικτό ή μήπως πρέπει να τον απενεργοποιείτε πάντα;

Υπάρχουν πραγματικά αρκετά ισχυρά επιχειρήματα για κάθε προσέγγιση, που σημαίνει ότι η απάντηση εξαρτάται από τον τρόπο και από το πόσο χρησιμοποιείτε τον υπολογιστή. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά από τα υπέρ και τα κατά.

Γιατί πρέπει να αφήνετε τον υπολογιστή σας συνεχώς ανοικτό

Υπάρχουν αρκετοί καλοί λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να αφήνετε πάντα τον υπολογιστή σας ανοικτό την νύκτα. Δεν έχει να κάνει μόνο με το γρηγορότερο ξεκίνημα, αλλά μπορεί να βελτιώσει και τη λειτουργικότητα.

Είναι πιο βολικό
Ο κύριος λόγος για τον οποίο θέλετε να αφήσετε τον υπολογιστή σας είναι η ευκολία. Αντί να περιμένετε να ξεκινήσει, αυτός θα είναι πάντα έτοιμος να λειτουργήσει, ενώ εσείς θα είστε ακόμα με την τσίμπλα στο μάτι.

Ένα τυπικό σύστημα με SSD θα διαρκέσει έως και 30 δευτερόλεπτα για την εκκίνηση στο λειτουργικό σύστημα, και μπορεί να χρειαστεί έως και ένα λεπτό ή περισσότερο με έναν παλιό σκληρό δίσκο. Εάν έχετε μεγάλο αριθμό προγραμμάτων που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν κατά την εκκίνηση, τότε η εκκίνηση θα διαρκέσει περισσότερο.

Εάν αφήσετε τον υπολογιστή σε λειτουργία αναστολής, η αφύπνιση του θα διαρκέσει λίγα δευτερόλεπτα και όλες οι εφαρμογές που έχετε ξεκινήσει στο παρελθόν θα εξακολουθούν να εκτελούνται.

Ο υπολογιστής σας θα παραμείνει ενημερωμένος
Υπάρχουν πολλές εργασίες που είναι απαραίτητες για τη συντήρηση του υπολογιστή και των δεδομένων σας. Σχεδόν όλες τους είναι καλύτερα να εκτελούνται την νύκτα.

Η εγκατάσταση ενημερώσεων του λειτουργικού συστήματος, η δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, η εκτέλεση σαρώσεων ιών ή το backup μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων, όπως η μεταφορά της μουσικής ή της συλλογής φωτογραφιών σας στο σύννεφο, χρειάζονται όλα χρόνο και χρησιμοποιούν ποικίλους πόρους συστήματος και εύρος ζώνης.

Το να τα αφήσετε να τρέχουν ενώ βρίσκεστε μακριά από τον υπολογιστή σας ή ακόμη και να προγραμματίσετε να πραγματοποιηθούν τη νύχτα, θα σας κρατήσει το μηχάνημα ενήμερο, χωρίς να παρεμβαίνουν σε οποιαδήποτε άλλη εργασία κάνετε.

Θα έχετε πάντα πρόσβαση σε αυτό
Εάν ο υπολογιστής σας είναι ενεργοποιημένος συνεχώς, σας επιτρέπει να εκτελείτε συγκεκριμένα κομμάτια λογισμικού που διαφορετικά δεν θα τα θέλατε.

Αυτό περιλαμβάνει λογισμικό απομακρυσμένης πρόσβασης, όπως η απομακρυσμένη επιφάνεια εργασίας στα Windows. Δεν θα χρειαστεί ποτέ να αντιμετωπίσετε την απογοήτευση αν αφήσετε ένα σημαντικό αρχείο στον υπολογιστή σας στο σπίτι και δεν έχετε πρόσβαση σε αυτό. Μπορείτε απλώς να συνδεθείτε εξ αποστάσεως από το τηλέφωνο, το tablet ή τον υπολογιστή εργασίας σας και να πάρετε ό, τι χρειάζεστε.

 

Γιατί είναι κακό να αφήνετε τον υπολογιστή σας συνεχώς ανοικτό

Πιθανότατα όπως απενεργοποιείτε όλες τις άλλες συσκευές σας, όταν τελειώσετε τη χρήση τους, έτσι και τώρα υπάρχουν καλοί λόγοι για  να κάνετε το ίδιο με τον υπολογιστή σας.

Κάθε συστατικό έχει περιορισμένη διάρκεια ζωής
Είναι γεγονός ότι όλο το υλικό του υπολογιστή έχει πεπερασμένη διάρκεια ζωής . Ο οπίσθιος φωτισμός μιας οθόνης έχει συνήθως ονομαστική διάρκεια ζωής σε δεκάδες χιλιάδες ώρες. Η χωρητικότητα μιας μπαταρίας φορητού υπολογιστή θα μειωθεί αισθητά με μόλις 300 κύκλους φόρτισης, ενώ ορισμένα SSD αντέχουν μόνο για περίπου 3000 κύκλους εγγραφής / διαγραφής.

Στην πραγματικότητα, θα έχετε αναβαθμίσει τον υπολογιστή σας πολύ πριν φτάσετε σε οποιοδήποτε από αυτά τα όρια. Αλλά αφήνοντας τον υπολογιστή σας ενεργοποιημένο, τον βάζετε σε συνεχή πίεση, αν και μικρή. Παράγει επίσης θερμότητα, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες για τη μείωση της διάρκειας ζωής του υλικού σας.

Σπαταλάτε ενέργεια
Είναι αυτονόητο ότι αφήνοντας κάτι ενεργοποιημένο, όταν δεν το χρησιμοποιείτε, είναι σπατάλη ενέργειας. Αλλά πόσο;

Ένα μοντέρνο laptop 13 ιντσών χρησιμοποιεί έως και 25 watt σε μέτρια χρήση. Αυτό μειώνεται στα 8W όταν είναι αδρανές και σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας, πέφτει στα μόλις 0,3W.

Λοιπόν, υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ της κατανάλωσης ενέργειας ενός υπολογιστή που είναι ενεργός, και ενός που είναι αδρανής και σε αναστολή. Η απενεργοποίηση της οθόνης εξοικονομεί μεγάλη ποσότητα ενέργειας και η θέση της σε κατάσταση αναστολής εξοικονομεί ακόμη περισσότερο. Ωστόσο, σε κατάσταση αναστολής λειτουργίας του υπολογιστή, θα χάσετε πολλά από τα οφέλη σε σχέση με την πλήρη ενεργοποίηση του, όπως η πρόσβαση σε αυτόν από απόσταση.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσετε ότι ένας υπολογιστής είναι απενεργοποιημένος αλλά εξακολουθεί να είναι συνδεδεμένος, θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί μια μικρή ποσότητα ενέργειας. Επομένως, εάν θέλετε να μειώσετε πλήρως την ισχύ που χρησιμοποιεί ο υπολογιστής σας , φροντίστε να τραβήξετε το βύσμα του ρεύματος, αφού το απενεργοποιήσετε (ή να κλείσετε το διακόπτη του τροφοδοτικού).

Δεν θα διατρέχει κίνδυνο από υπερτάσεις ρεύματος
Οι υπερτάσεις και οι διακοπές ρεύματος είναι ένας σχετικά σπάνιος αλλά πολύ εύκολος τρόπος να καταστρέψετε έναν υπολογιστή.

Οι υπερτάσεις ισχύος θεωρούνται συχνά ότι σχετίζονται με κεραυνούς, αλλά μπορούν επίσης να προκληθούν από οικιακές συσκευές υψηλής ισχύος, όπως τα ψυγεία. Εάν μία ηλεκτρική βύθιση είναι αρκετά μεγάλη, μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε ηλεκτρικά είδη, ιδίως στα ευαίσθητα εξαρτήματα του υπολογιστή.

Μπορείτε να το αποφύγετε συνδέοντας τον υπολογιστή σε ένα προστατευτικό υπέρτασης ή καλλίτερα σε ένα UPS . Αυτά συνιστώνται ούτως ή άλλως για γενική χρήση, αλλά ακόμη περισσότερο αν σκοπεύετε να αφήσετε τον υπολογιστή σας συνεχώς ανοικτό.

Η επανεκκίνηση βελτιώνει την απόδοση
Τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα είναι πολύ ικανά στη διαχείριση πόρων και αν επιλέξετε να μην απενεργοποιήσετε τον υπολογιστή, δεν θα παρατηρήσετε υπερβολική υποβάθμιση της απόδοσης τους.

Ωστόσο, η επανεκκίνηση εξακολουθεί να είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος επίλυσης πολλών καθημερινών σφαλμάτων, που θα συναντήσετε. Είτε πρόκειται για μια εφαρμογή που παρουσιάζει σφάλμα, είτε για έναν εκτυπωτή που έχει σταματήσει να λειτουργεί, μια γρήγορη επανεκκίνηση συχνά θα το διορθώσει.

Η απενεργοποίηση του υπολογιστή σας στο τέλος της ημέρας “ξεπλένει” το σύστημα και διασφαλίζει ότι θα ξεκινήσει φρέσκο ​​και, ελπίζουμε, χωρίς σφάλματα το επόμενο πρωί.

Είναι πιο ήσυχο
Τέλος, ανάλογα με το πού κρατάτε τον υπολογιστή σας, ίσως θελήσετε να τον απενεργοποιήσετε απλώς και μόνο επειδή θα έχει ησυχία το δωμάτιο. Μπορείτε να σιγήσετε τις ειδοποιήσεις αρκετά εύκολα, αλλά θα εξακολουθείτε να έχετε τον θόρυβο περιβάλλοντος από τους ανεμιστήρες και τον σκληρό δίσκο.

Φυσικά, αυτό δεν θα είναι πρόβλημα με έναν σύγχρονο, φορητό υπολογιστή που διαθέτει SSD χαμηλής ισχύος. Αλλά για ένα πιο παραδοσιακό σύστημα επιτραπέζιου υπολογιστή, η απενεργοποίησή του είναι ο τρόπος για μια ειρηνική βραδιά.

 

Είναι εντάξει να αφήνετε τον υπολογιστή σας συνεχώς ανοικτό;

Δεν έχει νόημα να ενεργοποιείτε και να απενεργοποιείτε τον υπολογιστή σας αρκετές φορές την ημέρα, και σίγουρα δεν υπάρχει κίνδυνος να τον αφήσετε να διανυκτερεύσει, ενώ εκτελείτε πλήρη σάρωση ιών.

Ένας υπολογιστής θα επωφεληθεί αν τον επανεκκινείτε κατά καιρούς. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, είναι καλή ιδέα να του δώσετε την ευκαιρία να κρυώσει σωστά.

Λοιπόν, θα πρέπει να το αφήσετε ανοικτό ή να το απενεργοποιήσετε;
Τελικά, εξαρτάται από τις ανάγκες σας. Εάν φύγετε λίγες μέρες χωρίς να το χρησιμοποιήσετε, τότε απενεργοποιήστε το. Αλλά αν το χρειάζεστε για να έχετε πάντα πρόσβαση σε αυτόν, δεν υπάρχει μεγάλη βλάβη να το αφήσετε για όσο διάστημα το χρειάζεστε.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

Get the best viral stories straight into your inbox!















Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

One Comment

Leave a Reply
  1. Δεν νομίζω με σκεδον γεμάτος ssd κάνει λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα να ανοίξει ο υπολογιστής μου και αστραπιαία ανοίγω browser και πληκτρολογώ για εμένα δεν ισχύει ο περιορισμός αυτς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).