Αγορά νέου laptop : Τι να προσέξετε για την σωστή επιλογή του

Συνήθη λάθη κατά την επιλογή του

Αν θέλετε να αγοράσετε ένα νέο laptop θα πρέπει να προσέξετε οκτώ σημεία ώστε η επιλογή να είναι η κατάλληλη για εσάς και για να μην πάρετε γουρούνι στο σακί.

windows 11 laptop

Η επικείμενη αγορά ενός νέου φορητού υπολογιστή στην αρχή προκαλεί ενθουσιασμό αλλά κατά την αναζήτηση της κατάλληλης μάρκας και μοντέλου εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια άγχους.

Η γκάμα των laptops είναι τεράστια, με πολλές παραλλαγές σε ποιοτικά χαρακτηριστικά και με τεχνικές ορολογίες που κάθε εταιρεία προσπαθεί να πλασάρει για να μπερδέψει τον αγοραστή.

Αν πάρετε αψήφιστα μία τόσο σημαντική απόφαση και αγοράσετε το πρώτο laptop που απλά σας γυάλισε στο μάτι, τότε το πιθανότερο είναι να πάρετε την λάθος απόφαση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συσκευή που είτε δεν έχει τις βασικές δυνατότητες που χρειάζεστε, είτε έχει πάρα πολλά που στην πραγματικότητα δεν χρειάζεστε.

Τι πρέπει λοιπόν να προσέξετε όταν αγοράζετε ένα νέο φορητό υπολογιστή; Πάμε να δούμε οκτώ καίρια σημεία.

1. Μέγεθος

laptop case

Το μέγεθος του φορητού υπολογιστή έχει μεγάλη σημασία. Δεν θέλετε να καταλήξετε με έναν φορητό υπολογιστή που είναι πολύ μεγάλος και κατά συνέπεια ογκωδέστερος ή πολύ μικρός με αποτέλεσμα να μην σας ικανοποιεί η οθόνη.

Σημειώστε ότι η αγορά ενός μεγάλου φορητού υπολογιστή έχει μεν το πλεονέκτημα της καλύτερης θέασης, αλλά η μεταφορά του μπορεί να γίνει δυσκίνητη καθώς μειώνει τη φορητότητα.

Από την άλλη πλευρά, η αγορά ενός φορητού υπολογιστή μικρού μεγέθους σάς προσφέρει την ευκολία φορητότητας, επειδή μπορεί να μεταφερθεί εύκολα, αλλά ένα μειονέκτημα θα ήταν μια μικρή οθόνη ή το μικρό πληκτρολόγιο.

Εάν κάνετε μεγάλα ταξίδια ή είστε πάντα εν κινήσει, ένας μικρός φορητός σας ταιριάζει καλύτερα, αλλά εάν η οθόνη είναι αυτό που σας ενδιαφέρει, ειδικά ως gamer ή επειδή βλέπετε πολλές ταινίες, τότε ένας φορητός υπολογιστής μεγάλου μεγέθους θα σας ταίριαζε καλύτερα.

Τι γίνεται όμως αν θέλετε και τα δύο; Και να τον κουβαλάτε πάντα μαζί σας και να βλέπετε ταινίες. Τότε θα πρέπει να βρείτε την χρυσή τομή. Ποτέ δεν θα έχετε το απόλυτο μηχάνημα, αλλά τουλάχιστον αφού υπάρχει μία τεράστια γκάμα στην αγορά, μπορείτε να βρείτε τις ίντσες οθόνης σε συνδυασμό με το βάρος που θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών σας.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να λάβετε υπόψη και να δώσετε προτεραιότητα στις ανάγκες σας πριν αγοράσετε έναν φορητό υπολογιστή που σας φαίνεται ελκυστικός.

2. Ports

hplaptop

Οι θύρες είναι απαραίτητες όταν συνδέετε τον φορητό υπολογιστή σας με εξωτερικές συσκευές, όπως εκτυπωτές, ποντίκια, κ.λπ. Για να απολαύσετε απρόσκοπτη συνδεσιμότητα, πρέπει να δώσετε προσοχή στους τύπους θυρών που συνοδεύουν έναν φορητό υπολογιστή, αλλά και στο πού βρίσκονται.

Ξεκινήσετε ελέγχοντας:

  • η φορτιστή του φορητού υπολογιστή είναι USB-C ή θα χρειαστείτε τροφοδοτικό;
  • υπάρχει υποδοχή κάρτας SD ή θα χρειαστεί να αγοράσετε μια συσκευή ανάγνωσης καρτών;
  • έχει αρκετές θύρες USB για να εξυπηρετήσει τις συσκευές πρόσθετων; υπάρχει USB 3.0 ή μεγαλύτερη ή όχι;
  • υπάρχουν υποδοχές μικροφώνου και ακουστικών;
  • διαθέτει θύρα HDMI ή DisplayPort για σύνδεση σε εξωτερική οθόνη;

Ελέγξτε τις προδιαγραφές και τη συμβατότητα των θυρών πριν από την αγορά. Οι καιροί έχουν αλλάξει και ο αριθμός των θυρών που συνοδεύουν έναν φορητό υπολογιστή μειώνεται σταδιακά, αφού πλέον σχεδόν όλα γίνονται μέσω των USB.

Μην συμπεράνετε ότι όποιο φορητό υπολογιστή και να  αγοράσετε θα συνοδεύεται αυτόματα με όλες τις απαραίτητες θύρες. Οι καινούργιοι υπολογιστές τείνουν να μην έχουν ούτε καν πολλές θύρες USB. Διαφορετικά, μπορεί να χρειαστεί να ξοδέψετε επιπλέον χρήματα αγοράζοντας ένα hub για επιπλέον ports.

3. Ποιότητα οθόνης και ήχου

pc diagnostics laptop error doctor

Δεδομένου ότι θα κοιτάτε την οθόνη του φορητού υπολογιστή σας ενώ τον χρησιμοποιείτε, μια οθόνη υψηλής ποιότητας είναι σημαντική, καθώς επηρεάζει σημαντικά την εμπειρία χρήστη.

Επομένως, λάβετε υπόψη την ανάλυση, το μέγεθος, τον τύπο πάνελ, τον ρυθμό ανανέωσης, την ακρίβεια χρώματος, την γωνία θέασης και τον επεξεργαστή γραφικών της οθόνης για να δείτε αν ταιριάζουν με το γούστο σας.

Για παράδειγμα, μία οθόνη που ανάλογα πως κάθεστε θα πρέπει να πειράζετε και την γωνία της οθόνης ώστε να μην γυαλίζει ή να φαίνεται πιο λαμπρή, δεν είναι και ότι καλύτερο.

Μια ιδανική οθόνη για laptop που προορίζεται για παιχνίδια θα ήταν ένα μοντέλο 15,6 ιντσών με υψηλή ανάλυση (τουλάχιστον 1920 x 1080 pixel) για ευκρινή και λεπτομερή γραφικά και υψηλό ρυθμό ανανέωσης (τουλάχιστον 120 Hz) για ομαλή κίνηση. Θα πρέπει επίσης να έχει χαμηλό χρόνο απόκρισης (λιγότερο από 5 ms), μειώνοντας την καθυστέρηση εισόδου και το ghosting, με υψηλή χρωματική ακρίβεια (τουλάχιστον 72% NTSC) που αποδίδει ζωντανά και ρεαλιστικά χρώματα.

Επίσης, δεν πρέπει να κάνετε συμβιβασμούς στην ποιότητα του ήχου. Εάν σκοπεύετε να παρακολουθείτε πολλές ταινίες ή να ακούτε μουσική στον φορητό υπολογιστή σας, η αδύναμη έξοδος ήχου μπορεί να σας κάνει να χάσετε το ενδιαφέρον σας να δείτε ταινίες.

Αγοράστε ένα φορητό υπολογιστή με καλά ηχεία και έξοδο ήχου. Ηχεία με μεγάλη εμβέλεια για περισσότερη ευκρίνεια και λεπτομέρεια, υψηλή ευαισθησία για περισσότερη ένταση ,λιγότερη εξάντληση της μπαταρίας και χαμηλή παραμόρφωση για μεγαλύτερη ακρίβεια και πιστότητα.

Επιπλέον, προσέξτε την τοποθέτηση των ηχείων, καθώς λάθος τοποθετημένα ηχεία μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή ήχου και την εμπειρία ακρόασης και πιθανότατα να σας οδηγήσει στην αγορά ενός ζεύγους εξωτερικών ηχείων.

4. Δοκιμάστε τον φορητό υπολογιστή πριν τον αγοράσετε

laptop,φορητός,υπολογιστής

Είμαστε σίγουροι ότι έχετε διαβάσει άπειρες κριτικές, αναλύσεις προδιαγραφών και αξιολογήσεις ειδικών. Όλα αυτά είναι πολύ χρήσιμα, όμως η αγορά ενός laptop χωρίς πρότερη δοκιμή μπορεί να είναι ένα τεράστιο λάθος.

Μην περιμένετε να πληρώσετε για να λύσετε ιδίοις όμμασι όσες απορίες και ερωτήσεις μπορεί να έχετε κατά νου και δεν έχετε ακόμα διερευνήσει. Σίγουρα όλες αυτές οι απορίες θα μπορούσαν να απαντηθούν αν δοκιμάζετε μόνοι σας τον φορητό υπολογιστή.

Βρείτε ένα κατάστημα που τον έχει στην βιτρίνα του, δοκιμάστε τον και απολαύστε μια πρακτική αίσθηση για το νέο μηχάνημά σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να τον συνηθίσετε. Νιώστε το βάρος, την άνεση του πληκτρολογίου, την απόκριση της επιφάνειας αφής, τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και την ποιότητα της οθόνης, ανάλογα με τις ανάγκες και τη χρήση σας.

Συνολικά, η δοκιμή του φορητού υπολογιστή πριν τον αγοράσετε σας βοηθά να λάβετε μια τεκμηριωμένη απόφαση. Τελικά, όσες κριτικές και να διαβάσετε θα πρέπει να πιστέψετε αυτό που βλέπετε με τα μάτια σας.

5. Χωρητικότητα της μπαταρίας

laptop,φορητός,υπολογιστής

Το μέγεθος της χωρητικότητας της μπαταρίας ενός φορητού υπολογιστή έχει μεγάλη σημασία αν είστε πάντα εν κινήσει ή χωρίς πρόσβαση σε σταθερή παροχή ρεύματος.

Ελέγξτε τον διαφημιζόμενο αριθμό ωρών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον φορητό υπολογιστή μετά από πλήρη φόρτιση, για να προσδιορίσετε αν ταιριάζει στις ανάγκες σας.

Ωστόσο, να θυμάστε ότι η διαφημιζόμενη διάρκεια ζωής της μπαταρίας μπορεί να μην αντικατοπτρίζει πάντα την πραγματική απόδοση σε σενάρια πραγματικού κόσμου. Επομένως, ελέγχετε πάντα τις κριτικές και τις αξιολογήσεις των χρηστών πριν κάνετε την αγορά.

6. Αγορά ενός απαρχαιωμένου υπολογιστή

sad girl laptop

Η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς, καθώς και η αγορά με νέα μοντέλα και δυνατότητες φορητών . Μην σκέφτεστε μόνο το τώρα όταν αγοράζετε ένα φορητό υπολογιστή, αλλά και το μέλλον, για να μην καταλήξετε με ένα laptop που θα είναι γρήγορα ξεπερασμένος.

Κάντε την έρευνά σας σχετικά με τις πιο πρόσφατες δυνατότητες, τις ενσωματωμένες προδιαγραφές και άλλα εξαρτήματα υλικού, για να βεβαιωθείτε ότι ο φορητός υπολογιστής που αγοράζετε είναι εξοπλισμένος με τις πιο ενημερωμένες προδιαγραφές.

Αν οι προδιαγραφές και το υλικό του φορητού υπολογιστή θα εξακολουθήσουν να είναι ικανοποιητικές σε λίγα χρόνια, τότε δεν θα πιεστείτε να το αλλάξετε.

7. Προσέξτε τα τεχνάσματα μάρκετινγκ και τα περιττά χαρακτηριστικά

laptop,φορητός,υπολογιστής

Οποιαδήποτε μορφή μάρκετινγκ ή διαφήμισης που βλέπετε σε ένα συγκεκριμένο φορητό υπολογιστή έχει τον πρωταρχικό σκοπό να σας “πουλήσει” εντυπωσιακά χαρακτηριστικά. Τις περισσότερες φορές, αυτές οι δυνατότητες είναι κάποιες που δεν θα χρησιμοποιήσετε καν.

Μην πέφτετε θύμα της διαφημιστικής εκστρατείας μάρκετινγκ. Μάλλον, σκεφτείτε προσεκτικά γιατί χρειάζεστε ένα φορητό υπολογιστή και τα επιπλέον πράγματα που μπορείτε να κάνετε με αυτόν. Θα υπάρχουν πάντα νεότερες τεχνολογίες ή χαρακτηριστικά, είναι ένας κύκλος που δεν τελειώνει ποτέ.

Τα εξέχοντα χαρακτηριστικά ενός φορητού υπολογιστή πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις χρήσης σας και να είναι σημαντικά για εσάς.

Μην αγοράζετε νέο φορητό υπολογιστή λόγω της διαφημιστικής εκστρατείας γύρω από νεότερες λειτουργίες που μπορεί να μην χρειάζεστε. Αντίθετα, εστιάστε περισσότερο στην ταχύτητα επεξεργασίας, τη μνήμη RAM, τον αποθηκευτικό χώρο, την απόδοση γραφικών και τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

8. Διαβάστε οπωσδήποτε κριτικές και σχόλια από άλλους πελάτες

laptop,φορητός,υπολογιστής

Οι κριτικές είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μάθετε για διάφορες μάρκες των διαθέσιμων laptops και τις προδιαγραφές τους.

Παρακολουθήστε βίντεο με κριτική του μελλοντικού σας φορητού υπολογιστή από δημοφιλείς κριτικογράφους του YouTube, για να ακούσετε τις διαφορετικές απόψεις τους σχετικά με τις δυνατότητες του φορητού υπολογιστή.

Θυμηθείτε ότι κάποιοι από αυτούς έχουν πληρωθεί για να πουν καλά λόγια, οπότε πάρτε την γνώμη από όσους περισσότερους μπορείτε.

Η ανάγνωση κριτικών σάς δίνει επίσης γνώση από πρώτο χέρι σχετικά με τις εμπειρίες άλλων αγοραστών και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του συγκεκριμένου φορητού υπολογιστή που σκοπεύετε να αγοράσετε. Σας ξαναλέμε να μην βασίζεστε σε σχόλια ή κριτικές από μία πηγή για να αποφασίσετε.

Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε φίλους που έχουν χρησιμοποιήσει την ίδια μάρκα φορητού υπολογιστή που σκοπεύετε να αγοράσετε. Αυτό θα σας δώσει μια ισορροπημένη προοπτική όσο αναφορά την πολιτική της εταιρείας.

Μην αγοράζετε φορητό υπολογιστή στα τυφλά

windows computer laptop error boot bios uefi
Λογικά η αγορά ενός νέου φορητού υπολογιστή μπορεί και πρέπει να μην είναι στην τύχη, γιατί υπάρχει ένας υπολογιστής για κάθε περίπτωση. Θυμηθείτε, είναι δική σας επιλογή και θα πρέπει να έχετε κάνει τους λιγότερους συμβιβασμούς πριν αποφασίσετε.

Επομένως, ακολουθήστε τις συμβουλές αγοράς, ερευνήστε, συγκρίνετε επιλογές και επιλέξτε έναν φορητό υπολογιστή με τις δυνατότητες που ευθυγραμμίζονται με τις ανάγκες σας. Και όταν είστε έτοιμοι, αγοράστε από ένα κατάστημα που να προσφέρει πραγματική εγγύηση.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

laptop,φορητός,υπολογιστής

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).