Αγορά νέου σκληρού δίσκου: 6 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Η επιλογή ενός νέου σκληρού δίσκου είναι εύκολη υπόθεση, αν γνωρίζετε μερικές βασικές πληροφορίες. Ακολουθεί ένας οδηγός για την κατανόηση των πιο σημαντικών δυνατοτήτων ενός σκληρού δίσκου.

Όλοι οι σκληροί δίσκοι πεθαίνουν. Είναι φυσιολογικό να αγοράζετε καινούργιο σκληρό δίσκο κάθε λίγα χρόνια, είτε για να αντικαταστήσετε έναν παλιό σκληρό δίσκο είτε για να τον χρησιμοποιείτε ως πρόσθετο εφεδρικό.

Αλλά ποιον σκληρό δίσκο πρέπει να αγοράσετε; Τι πραγματικά χρειαζόσαστε ;!

Η αγορά ενός σκληρού δίσκου δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολύ λίγα περιθώριο για λάθη, οπότε μην ανησυχείτε! Απλώς ακολουθήστε αυτές τις οδηγίες και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ότι αγοράσατε λάθος σκληρό δίσκο.

gjhjh 1. Μονάδα HDD έναντι μονάδας

Το πρώτο ζήτημα όταν αποφασίζετε να αγοράσετε μια μονάδα αποθήκευσης δεδομένων είναι εάν χρειάζεστε μια μονάδα δίσκου στερεάς κατάστασης (SSD = -State Drive). Ενώ οι SSD εξυπηρετούν την ίδια γενική λειτουργία με τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους (HDD = Hard Disk Drive), έχουν μερικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Το SSD είναι ένας τύπος μονάδας δίσκου δεδομένων που χρησιμοποιεί μνήμη flash αντί των περιστρεφόμενων μεταλλικών δίσκων που βρίσκονται στους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους. Σκεφτείτε ένα SSD σαν μια τεράστια μονάδα flash USB ή κάρτα SD.

Αλλά πόσο σημαντική είναι αυτή η διάκριση;

α. Οι SSD διαβάζουν και γράφουν δεδομένα πιο γρήγορα.
β. Οι SSD καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα, γεγονός που εξοικονομεί ενέργεια και παρατείνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας ενός φορητού υπολογιστή.
γ. Οι SSD δεν έχουν κινούμενα μέρη, επομένως δεν κάνουν θόρυβο και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
δ. Οι SSD είναι ακριβότεροι ανά , που σημαίνει ότι κατά βάση κυκλοφορούν με μικρότερη χωρητικότητα δεδομένων σε σχέση με τους HDD.

Εάν τα χρήματα είναι ένας περιοριστικός παράγοντας και χρειάζεστε όσο περισσότερο χώρο αποθήκευσης μπορείτε, πηγαίνετε με έναν παραδοσιακό σκληρό δίσκο. Εάν αγοράζετε τη μονάδα δίσκου κυρίως για δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας δεδομένων και μακροπρόθεσμη αποθήκευση δεδομένων, χρησιμοποιήστε έναν παραδοσιακό σκληρό δίσκο.

Εάν η μονάδα δίσκου πρόκειται να εκτελέσει λειτουργικό σύστημα ή να διατηρεί πολλά αρχεία και προτα που χρειάζεστε συχνά πρόσβαση, τότε χρησιμοποιήστε ένα SSD. Η ταχύτητα και η απόδοση είναι τα κύρια πλεονεκτήματα ενός SSD έναντι ενός σκληρού δίσκου.

gjhjh 2. Μεγέθη και διασυνδέσεις σκληρού δίσκου

Μόλις αποφασίσετε μεταξύ HDD και SSD, πρέπει να επιλέξετε έναν παράγοντα φόρμας. Οι μονάδες σκληρών δίσκων διατίθενται σε δύο φόρμες όσο αναφορά την διάστασή τους: τη μονάδα δίσκου 3,5 ιντσών και τη μονάδα δίσκου 2,5 ιντσών. Οι δίσκοι των 3,5” είναι μεγαλύτεροι σε όγκο από αυτούς των 2,5”.

Στους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους, τα δεδομένα αποθηκεύονται σε περιστρεφόμενους μεταλλικούς δίσκους, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότεροι δίσκοι για μεγαλύτερη χωρητικότητα δεδομένων. Για αυτόν τον λόγο, οι σκληροί δίσκοι επιτραπέζιων υπολογιστών τείνουν να είναι 3,5 ίντσες με μέγιστη χωρητικότητα 10-20 TB, ενώ οι σκληροί δίσκοι ενός φορητού υπολογιστή τείνουν να είναι 2,5 ίντσες με μέγιστη χωρητικότητα 5-10 TB.

Οι SSD δεν έχουν κινούμενα μέρη, επομένως μπορούν να γίνουν μικρότεροι από τους σκληρούς δίσκους. Ως εκ τούτου, οι περισσότεροι SSD έρχονται σε συντελεστή μορφής 2,5 ιντσών. Τι γίνεται αν πρέπει να τοποθετήσετε ένα SSD σε περίβλημα 3,5 ιντσών; Ορισμένοι προσαρμογείς σάς επιτρέπουν να τοποθετήσετε μονάδες δίσκου 2,5 ιντσών σε μονάδες δίσκου των 3,5 ιντσών.

Όσον αφορά τις συνδέσεις, οι περισσότερες σύγχρονες εσωτερικές μονάδες δίσκου (τόσο HDD όσο και SSD) χρησιμοποιούν υποδοχές SATA. Οι παλαιότεροι εσωτερικοί σκληροί δίσκοι που κατασκευάστηκαν πριν από το πρότυπο SATA χρησιμοποιούν σύνδεση IDE. Οι εξωτερικές μονάδες δίσκου, ωστόσο, συνδέονται στο σύστημά σας μέσω θύρας USB ανεξάρτητα από το αν είναι HDD ή SSD.

gjhjh 3. Προδιαγραφές και απόδοση του σκληρού δίσκου

Δείτε τι πρέπει να αναζητήσετε σε έναν σύγχρονο σκληρό δίσκο:

Χωρητικότητα αποθήκευσης. Οι οικιακοί HDD διατίθενται σε ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, με ανώτατο όριο τα 18 TB ανά μονάδα λόγω φυσικών περιορισμών. Οι SSD δεν μπορούν να κρατήσουν τόσο χώρο και έτσι οι καταναλωτικοί SSD φτάνουν σήμερα τα 5-8 TB ανά μονάδα δίσκου.

Ταχύτητες μεταφοράς. Πολλοί παράγοντες καθορίζουν την απόδοση ενός παραδοσιακού σκληρού δίσκου (HDD) οικιακής ποιότητας, αλλά οι περιστροφές ανά λεπτό (RPM) είναι σημαντικές. Υψηλότερες στροφές (RPM) σημαίνει ταχύτερη μεταφορά δεδομένων από και προς τη μονάδα δίσκου. Σημαίνει όμως και περισσότερες τριβές άλλα μειωμένος χρόνος ζωής.

Μπορείτε να αγνοήσετε την ταχύτητα SATA της μονάδας δίσκου. Για παράδειγμα, μια σύγχρονη μονάδα δίσκου μπορεί να αναφέρεται ως 3.0GB / s και 7200RPM. Αυτή η πρώτη τιμή είναι η ταχύτητα SATA, η οποία περιγράφει τη θεωρητική μέγιστη ταχύτητα μιας σύνδεσης SATA. Κανένας δεν μπορεί να μεταφέρει δεδομένα με τέτοια ταχύτητα. Ωστόσο, μια μονάδα δίσκου 7200RPM θα είναι πάντα ταχύτερη από μια μονάδα δίσκου 5400RPM.

Φυσικά οι στροφές στους SSD δεν έχουν καμία εφαρμογή. Σε αυτούς μετράει η μέγιστη ταχύτητα εγγραφής και ανάγνωσης.

Χώρος προσωρινής αποθήκευσης. Όταν ένας HDD χρειάζεται να μεταφέρει δεδομένα από ένα τμήμα της μονάδας δίσκου σε άλλο, χρησιμοποιεί μια ειδική περιοχή ενσωματωμένης μνήμης που ονομάζεται cache (ή buffer ).

Μια μεγαλύτερη προσωρινή μνήμη επιτρέπει στα δεδομένα να μεταφερθούν ταχύτερα, επειδή περισσότερες πληροφορίες μπορούν να αποθηκευτούν ταυτόχρονα. Οι σύγχρονοι HDD μπορούν να έχουν μεγέθη προσωρινής μνήμης από 8MB έως 256MB.

H cache memory δεν έχει εφαρμογή στους SDD.

Χρόνοι πρόσβασης. Οι παραδοσιακοί σκληροί δίσκοι έχουν μερικούς άλλους παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση, όπως ο χρόνος που χρειάζεται ο αναγνώστης  να τοποθετηθεί για να διαβάσει δεδομένα ή να γράψει δεδομένα στη μονάδα δίσκου.

Παρόλο που είναι αλήθεια ότι δύο μονάδες με 7200RPM θα μπορούσαν να έχουν διαφορετική απόδοση (π.χ. μία από αυτές μπορεί να είναι πιο αργή κατά την επανατοποθέτηση της συσκευής ανάγνωσης δίσκου), δεν υπάρχει τυπικός τρόπος σύγκρισης των χρόνων πρόσβασης. Επιπλέον, στις μέρες μας πια, οι περισσότεροι σκληροί δίσκοι λειτουργούν σε παρόμοια επίπεδα, οπότε μην ανησυχείτε πάρα πολύ για αυτήν τη συγκεκριμένη λεπτομέρεια.

Για SSD, αναζητήστε τις ταχύτητες ανάγνωσης και εγγραφής. Εφόσον αυτές οι ταχύτητες βρίσκονται εντός της μέγιστης ταχύτητας της σύνδεσης SATA, που πιθανότατα θα είναι, θα πρέπει να είστε καλά.

Ποσοστό αποτυχίας. Δεδομένου ότι οι HDD έχουν κινούμενα μέρη, η φθορά αναμένεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά δεν έχουν όλοι τον ίδιο ρυθμό. Ορισμένα μοντέλα είναι επιρρεπή σε αποτυχία εντός 12 μηνών, ενώ άλλα έχουν μέση διάρκεια ζωής άνω των έξι ετών. Είναι δική σας ευθύνη να ερευνήσετε τι αναφέρουν οι καταναλωτές για κάθε μοντέλο, πριν κάνετε μια αγορά.

Συνολικά, οι σύγχρονοι SSD τείνουν να διαρκούν περισσότερο (μέσο ποσοστό αποτυχίας μετά από 2,0 εκατομμύρια ώρες χρήσης)  σε σχέση με τους σύγχρονους HDDs (μέσο ποσοστό αποτυχίας περίπου μετά από 1,5 εκατομμυρίων ωρών). Ωστόσο, για μακροπρόθεσμη αποθήκευση δεδομένων που παραμένει αποσυνδεδεμένη από το ρεύμα για μήνες ή χρόνια, οι HDD είναι πιο ανθεκτικοί από τους SSD.

Εγγύηση. Η εγγύηση που προσφέρει ένας κατασκευαστής συνήθως δεν είναι “μαϊμού” ή για κλίμα εντυπωσιασμού. Μπορείτε να την επικαλεστείτε και να γυρίσετε πίσω τον σκληρό σας δίσκο χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Αυτό σημαίνει ότι όποιο μοντέλο έχει μεγάλο χρόνο εγγύησης αντέχει και πιο πολύ στον χρόνο. Η συνήθης εγγύηση είναι 2-3 χρόνια, αλλά κυκλοφορούν στην αγορά και δίσκοι με 5 έτη εγγύηση. Προτιμήστε τους.

  Η ιστορία της δισκέτας και πως έγινε το διάσημο εικονίδιο Save
gjhjh 4. Τιμή και κόστος των σκληρών δίσκων

Όταν ψωνίζετε, θα συναντήσετε ένα ευρύ φάσμα τιμών σκληρών δίσκων. Εναπόκειται σε εσάς να αποφασίσετε ποιοι παράγοντες και χαρακτηριστικά σχετίζονται περισσότερο με τις ανάγκες σας και, στη συνέχεια, επιλέξτε έναν σκληρό δίσκο που ταιριάζει σε αυτές τις ανάγκες.

Ωστόσο, ένας τρόπος για να προσδιορίσετε αν ένας δίσκος έχει καλή τιμή είναι να διαιρέσετε την τιμή της μονάδας δίσκου με την χωρητικότητα αποθήκευσης για να λάβετε ένα κόστος χρημάτων ανά gigabyte αποθήκευσης.

Για παράδειγμα, εξετάστε τη σειρά Western Digital Blue HDD.

Ο δίσκος Western Digital 1TB Blue HDD είναι μια τυπική αγορά για τους καθημερινούς καταναλωτές με κόστος 0,03 ευρώ ανά GB (τιμή από Skroutz). Ενώ, ο WD 4TB Blue έρχεται στα 0,02 ευρώ ανά GB.

Ποιο από τα δύο προσφέρει την καλύτερη αξία; Το μοντέλο 4TB. Αυτό δεν συμβαίνει παντού. Άλλα μοντέλα και μάρκες ΔΕΝ γίνονται πιο προσιτά μεγαλώνοντας την κλίμακα, οπότε πρέπει να είστε προσεκτικοί: ορισμένες μονάδες κοστίζουν περισσότερο ανά gigabyte, όταν πωλιούνται σε υψηλότερες χωρητικότητες.

Για παράδειγμα, ο Samsung 860 EVO 250GB Internal SSD είναι προσιτός σε τιμή (0,19€/GB), αλλά το Samsung 860 EVO 500GB Internal SSD παρέχει διπλάσιο χώρο για πολύ λιγότερα (0,12 €/GB) από το διπλάσιο της τιμής και όταν φτάσετε στο Samsung 860 EVO 1TB Internal SSD (0,10 €/GB), έχετε μία τιμή σχεδόν σαν να αγοράζατε δύο δίσκους των 500 GB.

Αν μάλιστα πάτε στο SSD Samsung 860 EVO 2TB θα δείτε ότι κοστίζει πολύ περισσότερο από το διπλάσιο της τιμής του 1 TB (0,13€/GB)!

gjhjh 5. Εξωτερικοί σκληροί δίσκοι έναντι εσωτερικών σκληρών δίσκων

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι εάν ο σκληρός σας δίσκος θα τοποθετηθεί σε θήκη επιτραπέζιου υπολογιστή / φορητού υπολογιστή ή θα χρησιμοποιηθεί εξωτερικά για σύνδεση σε πολλές διαφορετικές συσκευές.

Οι εξωτερικές μονάδες δίσκου είναι ιδανικές για αποθήκευση, δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και μεταφορά. Συνδέονται συνήθως χρησιμοποιώντας USB 2.0, 3.0 ή 3.1, οι οποίες έχουν μέγιστες ταχύτητες μεταφοράς 60 MB/s, 625 MB/s και 1.250 MB/s, αντίστοιχα. Το USB 3.1 είναι προτιμότερο, φυσικά, αλλά δεν είναι απαραίτητο εκτός εάν μεταφέρετε ώρες δεδομένων κάθε μέρα.

Οι εξωτερικές μονάδες είναι φορητές. Μπορούν να τοποθετηθούν εύκολα και γρήγορα σε πολλούς υπολογιστές χωρίς καμία ταλαιπωρία. Απλώς αποσυνδέστε το USB, συνδέστε το αλλού και τελειώσατε. Μπορείτε επίσης να το συνδέσετε σε τηλεόραση ή σε κέντρο πολυμέσων για άμεση αναπαραγωγή πολυμέσων.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, οι εσωτερικές μονάδες δίσκου είναι προτιμότερες.

Σημείωση: Οποιαδήποτε μονάδα δεδομένων μπορεί να χρησιμοποιηθεί εσωτερικά ή εξωτερικά. Οι εξωτερικοί δίσκοι είναι ουσιαστικά εσωτερικοί δίσκοι τοποθετημένοι σε ένα ειδικό προστατευτικό περίβλημα. Εάν αγοράσετε μια εξωτερική μονάδα δίσκου, μπορείτε πραγματικά να την αφαιρέσετε από το περίβλημα και να την χρησιμοποιήσετε εσωτερικά!

Πώς να επιλέξετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο
Για εξωτερικούς δίσκους που χρησιμοποιούνται κυρίως για τη μεταφορά αρχείων, αποκτήστε ένα SSD με υποστήριξη USB 3.1 για ταχύτητα και απόδοση. Ένας των 1TB είναι καλός, για παράδειγμα τον Samsung Portable SSD T5 1TB.

Για εξωτερικές μονάδες δίσκου που χρησιμοποιούνται κυρίως για μακροχρόνια αποθήκευση δεδομένων, αποκτήστε έναν μεγάλο παραδοσιακό σκληρό δίσκο. Ένας των 4TB είναι καλός, για παράδειγμα τον WD Elements 4TB Desktop Drive.

Εάν η δεδομένων είναι το κύριο μέλημά σας, μπορείτε να σκεφτείτε κάτι σαν το εξωτερικό σκληρό δίσκο Transcend 2TB StoreJet M3. Έρχεται με αντοχή σε κραδασμούς, στρατιωτικής ποιότητας, μια ανθεκτική λαστιχένια θήκη, ένα εσωτερικό σύστημα ανάρτησης που μπορεί να επιβιώσει σε σταγόνες και ενσωματωμένη κρυπτογράφηση AES 256-bit.

gjhjh 6. Σκληροί δίσκοι παιχνιδιών: PlayStation, Xbox, PC

Η επιλογή του σκληρού δίσκου σας μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την απόδοση των παιχνιδιών, γι ‘αυτό συνιστούμε πάντα SSD για παιχνίδια.

Δεδομένου ότι οι ταχύτητες SSD υπερβαίνουν κατά πολύ τις ταχύτητες των HDD, τα παιχνίδια θα ξεκινήσουν πολύ πιο γρήγορα και θα φορτωθούν πολύ πιο γρήγορα μεταξύ επιπέδων, σταδίων και χαρτών. Σοβαρά, η διαφορά μεταξύ SSD και HDD για gaming είναι μέρα με την νύχτα. Θα μετανιώσετε για τη χρήση ενός HDD!

Όταν επιλέγετε μια μονάδα δίσκου, πρέπει να τηρείτε τις παραμέτρους της συσκευής:
Για υπολογιστές: Οποιοσδήποτε σκληρός δίσκος θα λειτουργήσει αρκεί να γνωρίζετε το format του σκληρού δίσκου και τους τύπους σύνδεσης στη μητρική σας κάρτα. Και πάλι, το πιθανό είναι ένας δίσκος των 3,5 ιντσών για επιτραπέζιους υπολογιστές και 2,5 ιντσών για φορητούς υπολογιστές με σύνδεση SATA να ταιριάξει μια χαρά.
Για Xbox 360: Το αρχικό Xbox 360 χρησιμοποιεί σκληρούς δίσκους 2,5 ιντσών που έχουν ρυθμιστεί σε προσαρμοσμένες περιπτώσεις. Για αναβάθμιση ή αντικατάσταση, θα πρέπει να αγοράσετε μία από τις υπερτιμημένες αντικαταστάσεις της Microsoft. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν μονάδες δίσκου τρίτων κατασκευαστών, αλλά πρέπει να εφαρμοστούν με υλικολογισμικό συμβατό με Xbox, το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ το πεδίο αυτού του άρθρου.
Για Xbox 360 S και E: Οι σκληροί δίσκοι που χρησιμοποιούνται στις κονσόλες Xbox 360 S και E δεν είναι συμβατοί με το αρχικό Xbox 360 και αντίστροφα. Τα μοντέλα των 4 GB έχουν εσωτερική μνήμη flash που δεν μπορεί να αφαιρεθεί ή να αντικατασταθεί. Τα μοντέλα των 250 GB μπορούν να αναβαθμιστούν σε 500 GB αγοράζοντας μία από τις υπερτιμημένες αντικαταστάσεις της Microsoft.
Για Xbox One: Το Xbox One υποστηρίζει εξωτερικές μονάδες δίσκου μέσω USB 3.0, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχεδόν οποιοδήποτε SSD. Δυστυχώς, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος αντικατάστασης της εσωτερικής μονάδας δίσκου.
Για Xbox One X: Το Xbox One X υποστηρίζει επίσης εξωτερικές μονάδες δίσκου μέσω USB 3.0 με ελάχιστο μέγεθος 256 GB. Δυστυχώς, δεν υπάρχει εύκολος τρόπος αντικατάστασης της εσωτερικής μονάδας δίσκου και κάτι τέτοιο θα ακυρώσει την εγγύησή σας.
Για τις σειρές Xbox X και S: Οι σειρές Xbox X και S διαθέτουν μια προεξοχή επέκτασης, κατάλληλη για την κάρτα επέκτασης Seagate 1TB. Η κάρτα επέκτασης Seagate έχει βελτιστοποιηθεί για χρήση με το Xbox Series X / S, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε εξωτερικές μονάδες USB 3.0 ή 3.1.
Για PlayStation 3: Όλα τα μοντέλα PlayStation 3 διαθέτουν μονάδες δίσκου SATA 2,5 ιντσών που μπορούν να αντικατασταθούν και να αναβαθμιστούν από χρήστες χωρίς ταλαιπωρία.
Για PlayStation 4: Όλα τα μοντέλα PlayStation 4, συμπεριλαμβανομένων των Slim και Pro, διαθέτουν μονάδες δίσκου SATA 2,5 ιντσών που μπορούν να αντικατασταθούν και να αναβαθμιστούν από χρήστες χωρίς ταλαιπωρία. Υποστηρίζουν επίσης εξωτερικούς σκληρούς δίσκους μέσω USB 3.0.
Για το PlayStation 5: Κατά τη στιγμή της γραφής, οι χρήστες του PlayStation 5 μπορούν να χρησιμοποιούν εξωτερικές μονάδες USB 3.0.

gjhjh Φροντίστε τους σκληρούς σας δίσκους

Εάν φροντίζετε τους σκληρούς δίσκους σας , θα σας φροντίσουν και αυτοί. Τουλάχιστον, όσο μπορούν. Οι σκληροί δίσκοι δεν είναι άφθαρτοι, αλλά εάν τους διατηρείτε ασφαλείς, θα πρέπει να προστατεύουν τα δεδομένα σας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δείτε σε αυτό το άρθρο Πώς οι σκληροί δίσκοι και οι ssd πεθαίνουν στο χρόνο και εδώ Ένα εύχρηστο διαγνωστικό εργαλείο για σκληρούς δίσκους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).