Λειτουργία πτήσης στο Android: Συμβουλές και τεχνάσματα που πρέπει να ξέρετε

Έχετε αναρωτηθεί τι ακριβώς κάνει η λειτουργία πτήσης στα κινητά τηλέφωνα; Αν πετάξετε με αεροπλάνο ξέρετε τι να κάνετε και πως μπορείτε να περάσετε ευχάριστα τις ώρες πτήσης, παρέα με το τηλέφωνό σας;

πτήσης

Αν έχετε ένα τηλέφωνο Android ή iPhone ή iPad ή ακόμα και έναν υπολογιστή Windows 10 και θέλετε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, θα υποχρεωθείτε είτε να τον απενεργοποιήσετε εντελώς, είτε να το θέσετε σε κατάσταση λειτουργίας πτήσης. Αλλά τι είναι η λειτουργία πτήσης και τι σημαίνει αυτό; Πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε καθ’όλη την διάρκεια του ταξιδιού σας; Πάμε να δούμε.

Τι είναι η λειτουργία πτήσης;

H λειτουργία πτήσης είναι μια διαθέσιμη ρύθμιση σε σχεδόν όλα τα smartphones, φορητούς υπολογιστές και παρόμοιες συσκευές. Όταν ενεργοποιήσετε τη λειτουργία πτήσης, σταματά κάθε μετάδοση σήματος από τη συσκευή σας και θα δείτε ένα εικονίδιο αεροπλάνου στη γραμμή κατάστασης του τηλεφώνου σας.

Το χαρακτηριστικό αυτό είναι γνωστό ως λειτουργία πτήσης, επειδή πολλές αεροπορικές εταιρείες απαγορεύουν τις ασύρματες συσκευές στα αεροπλάνα τους, ειδικά κατά την απογείωση και την προσγείωση. Υπάρχει κάποια συζήτηση σχετικά με το εάν τα τηλέφωνα θα μπορούσαν να παρεμβάλουν τον ραδιοεξοπλισμό στα αεροπλάνα, αλλά οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο είμαστε υπερβολικοί σε θέματα ασφάλειας.

Τι κάνει η λειτουργία πτήσης;
Ουσιαστικά απενεργοποιεί όλες τις ασύρματες λειτουργίες του τηλεφώνου ή του φορητού υπολογιστή σας, όπως:

  • Σύνδεση με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας: Δεν μπορείτε να πραγματοποιείτε κλήσεις, να στέλνετε μηνύματα κειμένου ή να χρησιμοποιείτε δεδομένα για πρόσβαση στο διαδίκτυο.
  • Wi-Fi: Η συσκευή σας θα αποσυνδεθεί από οποιαδήποτε υπάρχουσα σύνδεση Wi-Fi και δεν θα συνδεθεί με νέες. Θα απενεργοποιήσει εντελώς την δυνατότητα Wi-Fi.
  • Bluetooth: Το Bluetooth είναι μια σύνδεση μικρής εμβέλειας που σας επιτρέπει να συνδέσετε το τηλέφωνό σας με ακουστικά, ηχεία και πολλά άλλα. Η λειτουργία πτήσης την απενεργοποιεί.

Το GPS είναι λίγο διαφορετικό. Δεν μεταδίδει ραδιοκύματα, οπότε ανάλογα με το τηλέφωνό σας, η λειτουργία πτήσης ενδέχεται να το απενεργοποιήσει, αλλά μπορεί και όχι. Ενώ οι εφαρμογές χαρτών εκτός σύνδεσης, λειτουργούν χωρίς σύνδεση στο Internet, άλλες δυνατότητες, όπως η οnline κίνηση στους δρόμους, δεν θα λειτουργούν σε λειτουργία πτήσης.

Πώς να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία πτήσης στο Android
Για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία πτήσης στη Android συσκευή σας, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

1. Σύρετε το δάκτυλό σας το επάνω μέρος της οθόνης προς τα κάτω, δύο φορές, για να ανοίξετε πλήρως τον πίνακα των “Γρήγορων ρυθμίσεων”.

2. Αναζητήστε το εικονίδιο που απεικονίζει ένα αεροπλάνο. Εάν δεν το βλέπετε, ίσως χρειαστεί να σύρετε προς τα πλάγια για να έχετε πρόσβαση σε περισσότερα εικονίδια.

3.Αγγίξτε το και το τηλέφωνό σας μπαίνει σε λειτουργία πτήσης.

Επαναλάβετε αυτά τα βήματα για να απενεργοποιήσετε τη λειτουργία πτήσης. Λάβετε υπόψη ότι κατά την επαναφορά του τηλεφώνου σας σε κανονική λειτουργία μπορεί να χρειαστούν λίγα δευτερόλεπτα έως ότου το τηλέφωνό σας επανασυνδεθεί με τα Wi-Fi και το τηλεφωνικό σας πάροχο.

Εάν το τηλέφωνό σας για κάποιο λόγο δεν έχει αυτή τη συντόμευση, μπορείτε να την ενεργοποιήσετε από τις Ρυθμίσεις > Ασύρματα & Δίκτυα > Λειτουργία πτήσης .

Στα Windows 10, μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία πτήσης μέσω του Κέντρου Δράσης. Πατήστε Win + A και κάντε κλικ στο εικονίδιο με το αεροπλάνο στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης.

Η λειτουργία πτήσης κάνει εξοικονόμηση μπαταρίας;
Ναι,  σίγουρα βοηθά τη συσκευή σας να εξοικονομήσει χρόνο ζωής στην μπαταρία. Με τις μισές λειτουργίες να είναι εκτός, το τηλέφωνό σας καταναλώνει λιγότερη ισχύ. Αντίστοιχα, επειδή το τηλέφωνό σας δεν καταναλώνει σε λειτουργία πτήσης, θα πρέπει επίσης να φορτίζει και πιο γρήγορα.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Wi-Fi;

Αυτό εξαρτάται από τη συσκευή σας, αλλά τα περισσότερα μοντέρνα τηλέφωνα σάς επιτρέπουν να χρησιμοποιείτε το Wi-Fi ακόμα και όταν βρίσκεστε σε λειτουργία πτήσης. Όταν την ενεργοποιήσετε, το Wi-Fi θα σβήνει, αλλά μπορείτε να το ενεργοποιήσετε και πάλι, μη αυτόματα.

Στη συσκευή σας Android, σύρετε δύο φορές από το επάνω μέρος της οθόνης προς τα κάτω για να ανοίξετε ξανά τις Γρήγορες ρυθμίσεις και, στη συνέχεια, πατήστε το εικονίδιο Wi-Fi . Δώστε το μερικά δευτερόλεπτα και θα δείτε το Wi-Fi να ενεργοποιηθεί και να συνδεθεί (εάν το τηλέφωνό σας το επιτρέπει).

Πολλές αεροπορικές εταιρείες προσφέρουν πλέον Wi-Fi κατά τη διάρκεια της πτήσης , και έτσι μπορείτε να το ενεργοποιήσετε. Εάν δεν είστε σίγουροι, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν υπάλληλο της αεροπορικής εταιρείας πριν δοκιμάσετε να συνδεθείτε. Τα αεροπλάνα επιτρέπουν την χρήση Wi-Fi μόνο πάνω από τα 10.000 πόδια (περίπου 3.000 μέτρα), γιαυτό φροντίστε να σβήσετε το Wi-Fi κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης.

Το Bluetooth λειτουργεί;


Πρόκειται για ένα παρόμοιο σενάριο με τα παραπάνω. Η ενεργοποίηση της λειτουργίας πτήσης απενεργοποιεί το Bluetooth, αλλά στα περισσότερα τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές μπορείτε να το ενεργοποιήσετε ξανά, μέσω των συντομεύσεων. Οι αεροπορικές εταιρείες δεν ενδιαφέρονται πολύ για το Bluetooth, διότι η εμβέλειά τους είναι πολύ μικρή.

Η ενεργοποίηση του Bluetooth σάς επιτρέπει να το αντιστοιχίσετε με ακουστικά Bluetooth, το πληκτρολόγιο ή παρόμοιες συσκευές. Ακόμη και όταν δεν βρίσκεστε σε αεροπλάνο, μπορείτε να ακούτε μουσική, χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο, μέσω ακουστικών Bluetooth.

Η λειτουργία πτήσης χρησιμοποιεί δεδομένα;
Όχι, επειδή η ενεργοποίηση της λειτουργίας πτήσης εμποδίζει το τηλέφωνό σας να συνδεθεί σε κάποια κεραία του παροχέα σας. Δεν μπορείτε να  χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα.

Τι γίνεται με τα παιχνίδια;

Αν σας αρέσει να παίζετε παιχνίδια στο τηλέφωνό σας, αλλά μισείτε τις διαφημίσεις, η λειτουργία πτήσης μπορεί να σας βοηθήσει. Επειδή απενεργοποιεί όλες τις συνδέσεις στο διαδίκτυο,  θα αποκρύψει και τις διαφημίσεις σε παιχνίδια για κινητά.

Ωστόσο, αυτό δεν θα λειτουργήσει για παιχνίδια που είναι πάντα σε απευθείας σύνδεση, οπότε θα πρέπει να δοκιμάσετε πρώτα αν το αγαπημένο σας παιχνίδι μπορεί να λειτουργήσει οffline.

Το ξυπνητήρι λειτουργεί;
Ναι, το ξυπνητήρι θα ηχήσει κανονικά, ακόμα και σε λειτουργία πτήσης. Δεν βασίζεται σε οποιαδήποτε σύνδεση στο Διαδίκτυο. Ανοίξτε την εφαρμογή Ρολόι στη συσκευή σας και ρυθμίσετε το ξυπνητήρι κατά τις επιθυμίες σας.

Μπορείτε να λάβετε κλήσεις και sms;
Όχι, επειδή το τηλέφωνό σας δεν έχει καμία σύνδεση με την υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας. Αν κάποιος σας καλέσει και το τηλέφωνό σας και αυτό είναι σε λειτουργία πτήσης, η κλήση του θα φτάσει στον τηλεφωνητή σας, σαν να ήταν απενεργοποιημένο το τηλέφωνό σας. Τα sms θα τα δείτε όταν γυρίσετε το τηλέφωνο σας σε κανονική λειτουργία.

Πώς θα ακούσετε μουσική


Δεδομένου ότι δεν έχετε σύνδεση στο διαδίκτυο, οι εφαρμογές ροής μουσικής όπως το Youtube κλπ, δεν θα λειτουργήσουν. Αυτό σημαίνει ότι έχετε δύο επιλογές για να ακούσετε μουσική μέσα σε ένα αεροπλάνο.

Αρχικά, αν εγγραφείτε στις πληρωμένες εκδόσεις αυτών των υπηρεσιών, όπως το YouTube Music Premium, μπορείτε να κάνετε από πριν, λήψη μουσικής στην κινητή συσκευή σας. Αυτό θα σας επιτρέπει να ακούσετε τα κομμάτια όποτε θελήσετε.

Εάν δεν θέλετε να πληρώσετε για μια συνδρομή συνεχούς ροής, μπορείτε να ακούσετε την τοπική μουσική που έχετε στην κατοχή σας και που έχετε περάσει από πριν στο τηλέφωνό σας. Θα χρειαστεί είτε να συγχρονίσετε τη μουσική σας στο cloud με το τηλέφωνό σας είτε απλά να το συνδέσετε καλωδιακά με ένα υπολογιστή και να κάνετε αντιγραφή των μουσικών σας κομματιών σε αυτό.

Συνοπτικά
Αυτές είναι μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη λειτουργία πτήσης στο τηλέφωνο ή στο φορητό σας υπολογιστή. Με λίγα λόγια, η λειτουργία αυτή τερματίζει όλες τις ασύρματες δραστηριότητες στη συσκευή σας, κάτι που απαιτείται σε ορισμένες αεροπορικές εταιρείες και που μπορεί να φανεί πρακτικό ακόμα και στο έδαφος.

Αν έχετε σκοπό να κάνετε μία πολύωρη πτήση, σας συνιστούμε να κάνετε λήψη μουσικής, βίντεο και παιχνιδιών στο τηλέφωνό σας, ώστε να μην εξαρτάστε από μία σύνδεση στο διαδίκτυο.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.111 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).