Ευρώπη: ετοιμάζεται νόμος για φορολόγηση Alphabet και Facebook


Στο στόχαστρο εταιρείες σαν την Alphabet και το Facebook: Οι εταιρείες ψηφιακών τεχνολογιών που λειτουργούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν με ένα φόρο του 3% επί των ακαθάριστων εσόδων, σύμφωνα με σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσίευσε η Bloomberg.

Προηγούμενα σχέδια πρότειναν μια εισφορά στο εύρος του 2 έως και 6 τοις εκατό, καθώς οι χώρες της ΕΕ διερευνούν νέους τρόπους φορολόγησης μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών όπως την Alphabet και το Facebook.Alphabet

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, οι εταιρείες τεχνολογίας με παγκόσμια συνολικά έσοδα άνω των 750 εκατομμυρίων ευρώ (920 εκατομμύρια δολάρια) και τα συνολικά φορολογητέα ετήσια έσοδα από την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στην ΕΕ άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ θα υπόκεινται στη νέα εισφορά.

Η εισφορά θα είναι αυξημένη ανάλογα με τα έσοδα από διαφημίσεις, τα έσοδα από χρήστες, συνδρομητικές υπηρεσίες αλλά και τα έσοδα από την πώληση δεδομένων σε τρίτους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιμένει ότι θα συγκεντρώνει 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από τη νέα φορολογία, σύμφωνα με τα σχέδια των προτάσεων που εξέτασαν οι Financial Times. Το σχέδιο, το οποίο αναμένεται να προταθεί στις 21 Μαρτίου, θα χρειαστεί ομόφωνη υποστήριξη και από τα 28 μέλη της ΕΕ για να τεθεί σε ισχύ.

Η εισφορά δεν είναι αρκετά υψηλή, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire νωρίτερα αυτό το μήνα:

«Είναι ένα σημείο εκκίνησης. Προτιμώ ένα νόμο που θα εφαρμοστεί πολύ γρήγορα και όχι ατελείωτες διαπραγματεύσεις.”

Οι χώρες της ΕΕ όπως η Ιρλανδία με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές θα μπορούσαν να καταψηφίσουν το επερχόμενο νομοσχέδιο, καθώς αυτή τη στιγμή είναι η αγαπημένη χώρα των εταιρειών τεχνολογίας και φυσικά δεν θα ήθελε να το μοιραστεί με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εγγραφή στο iGuRu.gr μέσω Email

Εισάγετε το email σας για εγγραφή στην υπηρεσία αποστολής ειδοποιήσεων μέσω email για νέες δημοσιεύσεις.


Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news