Αποσπώμενη ή μη αποσπώμενη μπαταρία σε smartphone; Υπέρ & κατά

Η μπαταρία ενός μοντέρνου smartphone είναι είτε αποσπώμενη είτε μη αποσπώμενη. Εσείς ποιον από του δύο τρόπους τοποθέτησης προτιμάτε?

μπαταρία

Όταν έρχεται η στιγμή να αγοράσετε ένα νέο smartphone σίγουρα προεπιλέγετε ποια βασικά χαρακτηριστικά θέλετε από αυτό. Ο περισσότερος κόσμος αναζητά την ταχύτητα του επεξεργαστή, την ποιότητα της κάμερας και την διάρκεια της μπαταρίας. Αυτή την φορά όμως θα σας θέσουμε ένα νέο ζήτημα που ίσως θα έπρεπε να σας απασχολεί κατά την επιλογή αγοράς ενός smartphone.

Να έχει αφαιρούμενη ή μη-αφαιρούμενη μπαταρία;

Ο τρόπος της τοποθέτησης της μπαταρίας σε ένα smartphone δεν είναι κάτι που βλέπετε συνήθως να διαφημίζεται μαζί με διάρκεια της ζωής της, ή το μέγεθος της οθόνης και τα megapixels της κάμερας. Αυτές που δεν βγαίνουν αναφέρονται στα χαρακτηριστικά του τηλεφώνου είτε ως “μη αποσπώμενες” είτε ως “ενσωματωμένες”.

Ωστόσο, οι αφαιρούμενες και οι μη αφαιρούμενες μπαταρίες έχουν αρκετές διαφορές (μία εκ των οποίων μπορείτε να πείτε ότι είναι και το όνομα!) και θα έπρεπε σε κάποιες περιπτώσεις να αποτελεί βασικό κριτήριο για το αν θα αγοράσετε μια συγκεκριμένη συσκευή ή όχι.

Αφαιρούμενη έναντι μη αφαιρούμενης μπαταρίας

Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι πολύ απλή. Η αφαιρούμενη μπαταρία μπορεί να βγει εύκολα από το τηλέφωνο συνήθως από το άνοιγμα της πίσω θήκης. Η μη αφαιρούμενη μπαταρία περικλείεται μέσα σε ζωτικά συστατικά του τηλεφώνου και είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να την αφαιρέσετε χωρίς να αλλοιώσετε πολύ σημαντικά μέρη του τηλεφώνου.

Παρά το όνομά τους, οι μη αφαιρούμενες μπαταρίες είναι στην πραγματικότητα αφαιρούμενες! Το πρόβλημα είναι ότι συχνά απαιτεί πολλά ειδικά εργαλεία και έτσι είναι ανέφικτο να αναμένουμε ο μέσος χρήστης να είναι σε θέση να την αφαιρέσει. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να περιλαμβάνει εργασίες όπως η απομάκρυνση της κολλητικής ουσίας μεταξύ της οθόνης και τηλεφώνου. Με λίγα λόγια, αν δεν “πιάνουν” τα χέρια σας, είναι πολύ δύσκολο να το κάνετε μόνος σας.

Όταν η μη αποσπώμενη μπαταρία από ένα smartphone αργοπεθαίνει, η κύρια λύση είναι να το πάτε σε ένα κατάστημα επισκευής.

Αλλά, γιατί οι εταιρείες κατασκευάζουν τηλέφωνα με μη αφαιρούμενες μπαταρίες; Παρά τον περιοριστικό χαρακτήρα τους, υπάρχουν πλεονεκτήματα που δικαιολογούν την επιλογή αυτή.

Μη αφαιρούμενες μπαταρίες – Πλεονεκτήματα

Ένα πλεονέκτημα που έχουν τα τηλέφωνα με μη αποσπώμενη μπαταρία είναι ότι έτσι έχουν ένα αυστηρότερο σχεδιασμό. Επειδή μια αφαιρούμενη μπαταρία απαιτεί από το τηλέφωνο να έχει μια πίσω αποσπώμενη θήκη, αυτό μπορεί να προσθέσει δυσκολίες στο συνολικό σχεδιασμό του τηλεφώνου. Τα τηλέφωνα με μη αφαιρούμενη μπαταρία έχουν την μπαταρία συμμαζεμένη και ενσωματωμένη στα ηλεκτρονικά μέρη του, πράγμα που σημαίνει ότι δεν έχουν ανάγκη από την ύπαρξη ενός πίσω πάνελ που θα πρέπει να αφαιρείται. Αυτό επιτρέπει στους κατασκευαστές να δημιουργήσουν το τηλέφωνο από υψηλής ποιότητας υλικά με πολύ καλύτερο σχεδιασμό και στόχευση στην πολυτέλεια και στην ομορφιά. Σημαίνει, επίσης, ότι η μη αφαιρούμενη μπαταρία του τηλεφώνου είναι λεπτή.

Βοηθά επίσης στην ανάκτηση ενός κλεμμένου smartphone. Μια αποσπώμενη μπαταρία μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα από έναν κλέφτη και έτσι να σταματήσει το τηλέφωνο να αποστέλει δεδομένα που αφορούν το σημείο που βρίσκεται κάθε στιγμή. Η μη αποσπώμενη μπαταρία καθιστά πιο δύσκολο για έναν κλέφτη να απενεργοποιήσει τα χαρακτηριστικά ασφαλείας παρακολούθησης του τηλεφώνου.

Μειονεκτήματα

Φυσικά, υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα με τη μη αποσπώμενη μπαταρία: είναι μη αφαιρούμενη! Αυτό από μόνο του μπορεί να είναι απαράβατο χαρακτηριστικό για πολλούς. Όταν η μπαταρία θα αρχίζει να πνέει στα λοίσθια (και συνήθως η μπαταρία είναι το πρώτο πράγμα που χαλάει), θα απειλήσει και να πάρει μαζί στο τάφο και το τηλέφωνο. Βέβαια μπορείτε να την αντικαταστήσετε μόνος σας αν έχετε μεγάλη εμπειρία στην αποσυναρμολόγηση τηλεφώνων, είτε να το πάτε σε ένα κατάστημα επισκευής. Ως εκ τούτου, στο μέλλον μπορεί να σας κοστίσει αρκετά μια αντικατάσταση της μπαταρίας με την χρέωση της επισκευής.

Αφαιρούμενη μπαταρία – Πλεονεκτήματα

Έχοντας ένα τηλέφωνο με μπαταρία που μπορεί να αφαιρεθεί, έχετε και πολλά οφέλη. Το πιο προφανές είναι η εύκολη αντικατάσταση της όταν η παλιά πεθαίνει. Επιπλέον όμως, το ότι είστε σε θέση ανά πάσα στιγμή να το ανοίξετε και να αφαιρέσετε την μπαταρία μπορεί να βοηθήσετε στο να στεγνώσει αν βραχεί, και πριν προλάβει να γίνει οποιαδήποτε ζημιά. Και αν θέλετε, μπορείτε να έχετε μία ακόμα φορτισμένη εφεδρική μπαταρία σε κατάσταση αναμονής την οποία θα ανταλλάξετε με την κύρια, αν τελειώσει η δύναμη της σε μια κρίσιμη στιγμή.

Επίσης υπάρχει και το επιχείρημα που λέει ότι η αφαίρεση της μπαταρίας είναι ένας καλός τρόπος για να επανεκκινήσετε ένα κολλημένο τηλέφωνο, αν και τα τηλέφωνα με μη αφαιρούμενη μπαταρία έχουν προσθέσει τρόπους για να τα επανεκκινήσετε, αν κολλήσουν, χωρίς να χρειάζεται να αγγίξετε την μπαταρία τους.

Μειονεκτήματα

Δυστυχώς, για τις αφαιρούμενες μπαταρίες δεν υπάρχει πάντα εγγύηση ότι θα τις δούμε στα καλύτερα μοντέλα συγκεκριμένων τηλεφώνων. Πολλά από τα νεότερα τηλέφωνα έχουν μοντέλα με μόνο μη αποσπώμενη μπαταρία, χωρίς επιλογή για μια αφαιρούμενη έκδοση.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι θέλετε να διαλέξετε μεταξύ των Motorola Moto G5, το G5 Plus, και το G5S Plus (μπορεί να το συναντήσετε και σαν Lenovo). Με την προσθήκη του περιορισμού της αποσπώμενης μπαταρίας, αυτόματα παραμένει μόνο το απλό G5 και τα δύο Plus μοντέλα βγαίνουν εκτός λίστας!

Οι κατασκευαστές φαίνεται να στέφονται σε μοντέλα με μη αποσπώμενη μπαταρία, τουλάχιστον στα κορυφαία μοντέλα τους.

 

Τι να διαλέξετε;

Αν βρεθείτε στο δίλημμα σχετικά με την μπαταρία όταν θα αναζητάτε ποιο τηλέφωνο να αγοράσετε, κάντε στο εαυτό σας την εξής ερώτηση:

Φαντάζεστε τον εαυτό σας να χρησιμοποιεί ακριβώς το ίδιο τηλέφωνο για τα επόμενα δύο χρόνια;

Αν θέλετε να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής του τηλεφώνου σας, η μη αποσπώμενη μπαταρία θα είναι ένα αγκάθι στην επιλογή σας. Διαλέξτε ένα τηλέφωνο που έχει την δυνατότητα να αντικαθίσταται εύκολα η μπαταρία του και φροντίστε να διαβάσετε πόσο κοστίζει και πόσο εύκολα μπορείτε να προμηθευτείτε μια εφεδρική.

Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να διατηρήσετε το τηλέφωνό σας ζωντανό για περισσότερο χρόνο χωρίς να χρειαστεί να βάλετε το χέρι σας βαθιά στην τσέπη.

Ωστόσο, αν σας αρέσει να κυνηγάτε τα νεότερα και πιο καυτά smartphones, μάλλον θα αδιαφορήσετε για τον περιορισμό της αγοράς μόνο με συσκευές με αφαιρούμενη μπαταρία. Το πιθανότερο είναι να αντικαταστήσετε το τηλέφωνο σας, πολύ πριν η μπαταρία του αρχίσει να πεθαίνει.

Έτσι ένα τηλέφωνο με μια μη-αποσπώμενη μπαταρία, σας επιτρέπει να ψωνίσετε χωρίς περιορισμούς προς τα καλύτερα μοντέλα τηλεφώνων.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.107 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).