Bitcoin Επειδή όλοι ασχολούνται.. Αξίζει να επενδύσω;

Παρακολουθείτε την πορεία του Bitcoin; Στις αρχές Δεκεμβρίου, η τιμή του κρυπτονομίσματος ανέβηκε στα 19.000 δολάρια, και έτσι οι πρώτοι επενδυτές διαθέτουν πλέον χαρτοφυλάκια αξίας χιλιάδων, για να μην αναφέρουμε αξίας εκατομμυρίων δολαρίων.Bitcoin

Φυσικά το ερώτημα που απασχολεί όλους τους άλλους είναι: είναι πολύ αργά να επενδύσω στο Bitcoin;

Η τιμή ενός Bitcoin έχει φτάσει σχεδόν τα 20.000 δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι η αγορά ενός μόνο νομίσματος είναι σχεδόν απρόσιτη, για τους περισσότερους από εμάς. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αγοράσετε ένα μικρότερο ποσό. Θα πρέπει όμως να σκεφτείτε τα παρακάτω:

Bitcoin: Περιορισμένη προσφορά

Τα Bitcoins που φέρεται να διατίθενται στην αγορά είναι γύρω στα 21 εκατομμύρια coins. Από αυτά τα 21 εκατομμύρια νομίσματα, περίπου τα τέσσερα εκατομμύρια θεωρούνται ήδη χαμένα (έχουν καταστραφεί σκόπιμα, ή είναι αποθηκευμένα σε κρυπτογραφημένους δίσκους με χαμένους κωδικούς πρόσβασης κ.λπ.).

Ο δημιουργός του Bitcoin, Satoshi Nakamoto, φέρεται να έχει εξορύξει γύρω στο 1 εκατομμύριο Bitcoin πριν δημοσιεύσει το blockchain. Υπάρχουν επίσης πάρα πολλοί άνθρωποι που είναι γνωστοί για το ότι κατέχουν περιουσίες από Bitcoin και σίγουρα θα υπάρχουν και μερικές κυβερνήσεις που διαθέτουν σημαντικές συμμετοχές.

Σύμφωνα με τον επενδυτή Ronnie Moas, υπάρχουν πιθανώς “γύρω στα 3-5 εκατομμυρία Bitcoin” στην πραγματική κυκλοφορία. Αυτός ο αριθμός αυξάνεται σταδιακά καθώς οι ανθρακωρύχοι (miners) “παράγουν” περισσότερα Bitcoin. Αυτά όμως είναι γύρω στα 12,5 coins ανά μπλοκ, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία βρίσκεται στις δεξαμενές εξόρυξης ή στα γνωστά mining pools.

Το Bitcoin είναι σπάνιο. Ένας άλλος παράγοντας που θα πρέπει να εξετάσετε είναι και το πλήθος των χρηστών. Μεταξύ του 3ου τριμήνου του 2014 και του 3ου τριμήνου του 2017, ο αριθμός των χρηστών του Blockchain αυξήθηκε από 1,9 εκατομμύρια άτομα στα 14,7 εκατομμύρια.

Δεδομένου του τεράστιου άλματος που παρατηρήθηκε τον Δεκέμβριο, μάλλον μπορούμε να πούμε ότι ο συνολικός αριθμός των χρηστών του Bitcoin θα αυξηθεί περαιτέρω.

Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότεροι χρήστες προσπαθούν να αποκτήσουν ολοένα και λιγότερα Bitcoins – και όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνει αυτό για την τιμή του κρυπτονομίσματος.

Περισσότεροι επενδυτές

Ο αριθμός των ανθρώπων που επενδύουν στο Bitcoin αυξάνεται συνεχώς. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχουν ακριβείς αριθμοί. Ορισμένες εκτιμήσεις συνδέουν τον αριθμό των χρηστών με τον αριθμό των πορτοφολιών (wallets). Χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα bitinfocharts, μπορούμε να δούμε τη διανομή των Bitcoins ανά wallet address.

Δείτε τον παρακάτω πίνακα.

Μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν περίπου 13,7 εκατομμύρια πορτοφόλια που κατέχουν λιγότερα από 0,001 BTC και δύο που κατέχουν μεταξύ 100.000 και 1.000.000. Εκτός αυτών ο πίνακας δείχνει ότι υπάρχουν περίπου 25 εκατομμύρια ενεργά πορτοφόλια.

Μια πιο πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Cambridge [PDF]  εκτιμά ότι υπάρχουν μεταξύ 2,9 και 5,8 εκατομμύρια ενεργοί χρήστες που χρησιμοποιούν το Βitcoin. Η μελέτη εκτιμά επίσης ότι υπάρχουν μεταξύ 5,8 εκατομμύρια και 11,5 εκατομμύρια ενεργά wallets.

Η μεγαλύτερη αλλαγή, ωστόσο, είναι η πρόσφατη εισαγωγή της Wall Street στο περιβάλλον συναλλαγών του Βitcoin. Το Chicago Board Options Exchange (CBOE) πρόσθεσε το Βitcoin στις επιλογές διαπραγμάτευσης την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου. Η τιμή του κρυπτονομίσματος πήγε αμέσως πάνω από 25%, προκαλώντας προσωρινή διακοπή συναλλαγών.

Η συνεργασία Bitcoin και Wall Street θα φέρει ένα σημαντικό αριθμό ατόμων στις κρυπτοσυχνότητες.

SMS Bitcoin

Όμως δεν είναι μόνο η Wall Street που ανέβηκε στο τρένο του Bitcoin. Υπάρχουν αρκετές υπηρεσίες που προσφέρουν τραπεζικές διευκολύνσεις με πιστωτικές ευκαιρίες σε όσους δεν μπορούν να έχουν χρηματοδότηση. Αρκετές νεοσύστατες εταιρείες προσπαθούν να πουλήσουν και να εμπορευθούν το Bitcoin μέσω SMS. Γιατί SMS; Φυσικά για το ότι δεν έχουν όλοι πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ το SMS είναι πανταχού παρόν σε κάθε χώρα.

Οι υπηρεσίες SMS Bitcoin απευθύνονται στην αφρικανική ήπειρο καθώς είναι μια αναξιοποίητη αγορά. Με αυτό τον τρόπο ακόμα και οι κάτοικοι χωρών με κατασταλτικές κυβερνήσεις ή με κοινωνικές αναταραχές αποκτούν ευκαιρίες στο Bitcoin.

Σταθερότητα

Το Bitcoin είναι απίστευτα ασταθές με ανοδικές τάσεις. Όμως η εμπλοκή της Wall Street θα έχει μάλλον μια ηρεμιστική επίδραση στη συνολική μεταβλητότητα των τιμών του Bitcoin.

Προβλέψεις

Ποια θα είναι η τιμή Βitcoin σε ένα χρόνο;  20.000 δολάρια;  50.000 δολάρια; Περισσότερα; Λιγότερα; Πολύ λιγότερα; Ακολουθούν πέντε προβλέψεις για την τιμή του Bitcoin:

Saxo Bank: 60.000 δολάρια το 2018, πριν πέσει στα 1.000 δολάρια πριν από το 2019
John McAfee: 1.000.000 δολάρια μέχρι το 2020
James Altucher: $1,000,000 by 2020
Οι δίδυμοι Winklevoss: 152.000 δολάρια, χωρίς ημερομηνία
Masterluc: από 40.000 μέχρι 110.000 δολάρια μέχρι το 2019

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι το Βitcoin θα συνεχίσει να αυξάνεται για τουλάχιστον ένα έτος ακόμη, άντε δύο. Ποιος μπορεί όμως να είναι σίγουρος;

Ως έχει, το Βitcoin είναι ήδη ένα παγκόσμιο νόμισμα, με τρέχουσα κεφαλαιοποίηση αγοράς άνω των 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αναμένεται να ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύρια δολάρια πριν από το 2020.

Ας βγάλουμε τον λογαριασμό:

Το Βitcoin παράγει ένα τεράστιο ενδιαφέρον και έχει τεράστια κεφαλαιοποίηση της αγοράς, αλλά τα ποσοστά της παγκόσμιας υιοθέτησης του εξακολουθούν να είναι κάτω από το 1% του πληθυσμού. Η μελέτη του Πανεπιστημίου του Cambridge που είδαμε νωρίτερα εμφανίζει μια μέγιστη εκτίμηση 11 εκατομμυρίων ενεργών πορτοφολιών, αλλά αυτό φτάνει μόνο το 0,14 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Βρισκόμαστε σε μια περίοδο παγκόσμιας συνειδητοποίησης για το Βitcoin. Η αύξηση των ειδήσεων από τα media που αφορούν το Βitcoin ευαισθητοποιεί το κοινό, την απληστία και την ψευδαίσθηση. Η τιμή του Βitcoin φαίνεται ότι θα συνεχίζει να αυξάνεται έως ότου συμβεί κάτι και θα αρχίσει η πτώση.

Μπορώ να επενδύσω;

Δεν είμαι οικονομολόγος και έτσι δεν μπορώ να δώσω επενδυτικές συμβουλές.

Παρόλα αυτά μπορείτε να κάνετε την έρευνά σας. Μην πιστεύετε ό, τι διαβάζετε και μην επενδύετε χρήματα που δεν μπορείτε να χάσετε.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.111 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).