Check Point Παγκόσμιος Κατάλογος Απειλών Ιούνιος 2019

Η Check Point Research, δημοσίευσε τον πιο πρόσφατο Παγκόσμιο Κατάλογο Απειλών για τον Ιούνιο του 2019. Η ερευνητική ομάδα επιβεβαιώνει ότι το Emotet (το μεγαλύτερο, σε λειτουργία, δίκτυο bots τη δεδομένη χρονική στιγμή), είναι εκτός λειτουργίας, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του Ιουνίου δεν παρατηρήθηκαν νέες καμπάνιες. To Emotet, κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2019, ήταν στα πρώτα πέντε malwares παγκοσμίως ενώ έχει διανεμηθεί με μεγάλες καμπάνιες μηνυμάτων spam (ανεπιθύμητη αλληλογραφία).

Οι ερευνητές της Check Point πιστεύουν ότι το Emotet ενδέχεται να βρίσκεται εκτός λειτουργίας για εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης. Επιπλέον, θεωρούν ότι μόλις επανέλθουν οι διακομιστές του, θα επανενεργοποιηθεί διαθέτοντας νέες, βελτιωμένες δυνατότητες.

Check Point

H Maya Horowitz, Διευθύντρια Πληροφοριών και Έρευνας Απειλών της Check Point ανέφερε:

Το Emotet εμφανίστηκε στο προσκήνιο ως banking Trojan το 2014. Από το 2018 όμως, το έχουμε δει να αξιοποιείται ως botnet σε μεγάλες καμπάνιες malspam, και να χρησιμοποιείται για να διαμοιράσει άλλα malwares. Αν και οι υποδομές του ήταν ανενεργές στο μεγαλύτερο μέρος του Ιουνίου, παρέμεινε στην πέμπτη θέση του καταλόγου με τις παγκόσμιες απειλές, γεγονός το οποίο αποδεικνύει πόσο πολύ χρησιμοποιείται – και είναι πιθανό να επανεμφανιστεί με νέα χαρακτηριστικά.

και συνέχισε:

Το καλοκαίρι του 2017 και του 2018 παρατηρήσαμε μοτίβα επιθέσεων που αξιοποιούσαν banking trojans. Το συγκεκριμένο γεγονός καταδείκνυε ότι οι κυβερνοεγκληματίες προσπαθούσαν να εκμεταλλευτούν την τουριστική περίοδο καθώς και το ότι οι χρήστες την περίοδο που βρίσκονται σε διακοπές δίνουν λιγότερη σημασία στις πρακτικές ασφαλείας, χρησιμοποιώντας online τραπεζικές υπηρεσίες από shared και από λιγότερο ασφαλείς συνδέσεις.

Check Point: Οι 3 πιο διαδεδομένες απειλές κακόβουλου λογισμικού τον Ιούνιο 2019:

*Τα βέλη υποδεικνύουν τη μεταβολή στην κατάταξη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

  1. XMRig – Το XMRig είναι ένα CPU mining ανοικτού πηγαίου κώδικα για τη παραγωγής του κρυπτονομίσματος Monero που παρατηρήθηκε σε κυκλοφορία για πρώτη φορά τον Μάιο του 2017.

  2. JSEcoin – Λογισμικό εξόρυξης JavaScript που μπορεί να ενσωματώνεται σε ιστότοπους. Με το JSEcoin, μπορείτε να εκτελείτε το λογισμικό εξόρυξης απευθείας στο πρόγραμμα περιήγησης με αντάλλαγμα μια εμπειρία περιήγησης χωρίς διαφημίσεις, νομίσματα παιχνιδιών και άλλα κίνητρα.

  3. Cryptoloot – Λογισμικό παραγωγής κρυπτονομισμάτων που χρησιμοποιεί την ισχύ της κεντρικής μονάδας επεξεργασίας (CPU) η του επεξεργαστή γραφικών (GPU) και τους υπάρχοντες πόρους του θύματος για cryptomining – προσθέτοντας συναλλαγές στο blockchain και παράγοντας νέα νομίσματα. Ανταγωνίζεται το Coinhive, προσπαθώντας να το εκτοπίσει ζητώντας μικρότερο ποσοστό των εσόδων από τους ιστότοπους.

Οι 3 πιο διαδεδομένες απειλές κακόβουλου λογισμικού για κινητές συσκευές τον Ιούνιο 2019:

Tο Lotoor συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με τις πιο διαδεδομένες απειλές κακόβουλου λογισμικού για κινητές συσκευές. Ακολουθεί το Triada και το Ztorg, ένα νέο malware που βρίσκεται για πρώτη φορά στη λίστα.

  1. Lotoor – Κακόβουλο λογισμικό για Android, το οποίο αναπροσαρμόζει legitimate εφαρμογές και τις δημοσιεύει σε τρίτα stores. Η κύρια λειτουργία του είναι να εμφανίζει διαφημίσεις, παρ’ όλα αυτά είναι ικανό να αποκτά πρόσβαση σε πληροφορίες ασφαλείας που βρίσκονται στο λειτουργικό σύστημα, επιτρέποντας σε έναν εισβολέα να αποκτήσει ευαίσθητα δεδομένα χρηστών.

  1. Triada – Μodular backdoor για Android που εκχωρεί δικαιώματα super user σε κακόβουλο λογισμικό που έχει ληφθεί, βοηθώντας το να ενσωματωθεί σε διαδικασίες του συστήματος. Το Triada έχει παρατηρηθεί επίσης ότι παραποιεί διευθύνσεις URL που φορτώνονται στο πρόγραμμα περιήγησης.

  2. Ztorg – Τα trojans που ανήκουν στην οικογένεια Ztοrg, αποκτούν αυξανόμενα προνόμια σε συσκευές Android και εγκαθίστανται στο directory του συστήματος. Το κακόβουλο πρόγραμμα είναι σε θέση να εγκαταστήσει οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή στη συσκευή.

Check Point
Check Point’s Threat Prevention Resources Map

Οι 3 ευπάθειες «που γίνονται συχνότερα αντικείμενο εκμετάλλευσης» για τον Ιούνιο 2019

Τον Ιούνιο οι τεχνικές SQL Injections συνέχισαν να βρίσκονται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας, επηρεάζοντας το 52% των οργανισμών παγκοσμίως. Η ευπάθεια OpenSSL TLS DTLS Heartbeat Information Disclosure βρέθηκε στη δεύτερη θέση επηρεάζοντας το 43% των οργανισμών σε όλο τον κόσμο ακολουθούμενη στενά από το CVE-2015-8562 με αντίκτυπο στο 41% των οργανισμών παγκοσμίως.

  1. SQL (διάφορες τεχνικές) Πρόκειται για την εισαγωγή ενός SQL query στα δεδομένα που παρέχει ο client σε μια εφαρμογή, με συνέπεια την εκμετάλλευση μιας ευπάθειας που υπάρχει στον κώδικα της εφαρμογής αυτής.

  1. OpenSSL TLS DTLS Heartbeat Information Disclosure (CVE-2014-0160; CVE-2014-0346) – Μια ευπάθεια αποκάλυψης πληροφοριών που υπάρχει στο OpenSSL. Η ευπάθεια οφείλεται σε ένα σφάλμα κατά το χειρισμό πακέτων heartbeat TLS/DTLS. Ένας εισβολέας μπορεί να εκμεταλλευθεί αυτή την ευπάθεια για να αποκαλύψει περιεχόμενα της μνήμης ενός συνδεδεμένου συστήματος-πελάτη ή διακομιστή.

  1. Joomla Object Injection Command Execution  (CVE-2015-8562)- Έχει γίνει αναφορά για μία ευπάθεια που σχετίζεται με την απομακρυσμένη εκτέλεση εντολών σε πλατφόρμες Joomla. Η ευπάθεια υπάρχει εξ’ αιτίας της έλλειψης επικύρωσης στα αντικείμενα που εισάγονται, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απομακρυσμένη εκτέλεση κώδικα. Ένας απομακρυσμένος εισβολέας θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτή την ευπάθεια αποστέλλοντας ένα κακόβουλο αίτημα στο θύμα. Η επιτυχής εκμετάλλευση αυτής της ευπάθειας μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εκτέλεση αυθαίρετου κώδικα από την πλευρά του χρήστη-στόχου.

*Η πλήρης λίστα με τις 10 πιο διαδεδομένες απειλές κακόβουλου λογισμικού παγκοσμίως μπορεί να βρεθεί εδώ.

_________________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).