Χρειάζεστε Registry Cleaners σαν το CCleaner;

Μετά την απόφαση της να μην επιτρέπει την εφαρμογή CCleaner στα Windows 10, μάλλον ήρθε η ώρα να επανεξετάσουμε τα πιστεύω μας.

Η απόδοση του υπολογιστή μας θα είναι καλύτερη αν το μητρώο των Windows είναι σωστό; Γνωρίζετε πώς λειτουργεί το μητρώο των Windows; Μήπως καθαρίζοντας το Μητρώο των Windows προκαλείτε μεγαλύτερη ζημιά σε ένα σύστημα;

Το μητρώο των Windows είναι μια τεράστια βάση δεδομένων ρυθμίσεων, για τα ίδια τα Windows αλλά και για προγράμματα που εγκαθιστάτε. Για παράδειγμα, αν εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα, θα αποθηκεύσει τις ρυθμίσεις του στο μητρώο. Τα Windows θα προσθέσουν ορισμένες ρθυμίσεις για αυτό το πρόγραμμα.

Για παράδειγμα, αν το πρόγραμμα καταχωρήθηκε σαν προεπιλεγμένο πρόγραμμα για ένα συγκεκριμένο τύπο αρχείου, τα Windows θα αποθηκεύσουν μια καταχώριση μητρώου, ώστε να θυμούνται ότι είναι το προεπιλεγμένο πρόγραμμα.

Εάν απεγκαταστήσατε το πρόγραμμα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αφήσει πίσω του όλες τις καταχωρίσεις μητρώου μέχρι να επανεγκαταστήσετε τα Windows, να ανανεώσετε τον υπολογιστή σας, να τα “καθαρίσετε” με ένα πρόγραμμα καθαρισμού μητρώου ή να τα διαγράψετε με μη αυτόματο τρόπο.

Αυτό που κάνει λοιπόν ένα πρόγραμμα καθαρισμού μητρώου είναι η σάρωση του μητρώου σας για καταχωρήσεις που εμφανίζονται παλιές και τις διαγράφει. Οι εταιρείες θέλουν να πιστεύετε ότι αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλες βελτιώσεις στην απόδοση.

Αν ψάξετε στο Internet δεν θα βρείτε πουθενά κάποιο που δείχνει αύξηση της απόδοσης ενός υπολογιστή σαν αποτέλεσμα ενός καθαριστή μητρώου.

Τι είναι ένα καθαριστικό μητρώου σαν το CCleaner;

Τα καθαριστικά μητρώου εμφανίστηκαν πριν από 10 χρόνια, όταν η απόδοση του υπολογιστή δεν ήταν τόσο γρήγορη όσο είναι σήμερα. Ουσιαστικά, ένα εργαλείο καθαρισμού μητρώου είναι ένα εργαλείο που σαρώνει το μητρώο των Windows σας για κλειδιά μητρώου που δεν είναι χρήσιμα πια γιατί το λογισμικό που τα χρησιμοποιούσε έχει αφαιρεθεί.

Σας δίνει τη δυνατότητα να αφαιρέσετε αυτό το “βάρος” από το σύστημά σας. Οι προμηθευτές εργαλείων όπως το CCleaner ισχυρίζονται ότι με τον καθαρισμό του μητρώου των Windows, έχετε την ευκαιρία να επιταχύνετε τον υπολογιστή σας. Ή τουλάχιστον αυτό θέλει να πιστέψουμε η Piriform.

Το χρειαζόμαστε πραγματικά;

Όχι. Βλέπετε, η Microsoft δεν διαθέτει δικό της εργαλείο καθαρισμού μητρώου και δεν εγκρίνει οποιοδήποτε πρόγραμμα καθαρισμού μητρώου τρίτων. Δεν είναι τυχαίο.

Η θέση της Microsoft είναι ότι οι δεν πειράζουν το Μητρώο γιατί το μπερδεύουν. Με απλά λόγια, κάθε πείραγμα του μητρώου των Windows αν δεν γνωρίζετε τι κάνετε μπορεί να προκαλέσει σοβαρά τα που μπορούν να καταστήσουν τα Windows μη λειτουργικά.

Γιατί λοιπόν τόσοι πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν ένα εργαλείο καθαρισμού μητρώου σαν το CCleaner;

Η Piriform (τώρα ανήκει στην Avast) διευθύνεται από άτομα που κάνουν πολύ καλό marketing. Μην τους αφήσετε να σας ξεγελάσουν. Θέλουν να πιστέψετε ότι το καθαριστικό μητρώου των Windows είναι άκρως απαραίτητο.

Η Piriform επενδύει στην επιθυμία σας να αυξήσετε την απόδοση του υπολογιστή και σερβίρει αυτό που θέλετε να ακούσετε. Η Piriform και η εφαρμογή CCleaner δεν είναι οι μόνοι. Υπάρχουν ένα σωρό εφαρμογές που σερβίρουν το ίδιο παραμύθι: Wise Registry , Glarysoft Registry , Frontline Registry Cleaner, Αuslogic Registry Cleaner και άλλα.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι:

Ο καθαρισμός του μητρώου των Windows δεν θα επιταχύνει τον υπολογιστή σας. Στην πραγματικότητα, μπορεί να επιφέρει το αντίθετο αποτέλεσμα. Εμπιστεύεστε ένα αυτοματοποιημένο εργαλείο να κάνει πράγματα που οι ειδικοί δεν αποφασίζουν να κάνουν με το χέρι. Αν κάνει ένα λάθος, χωρίς να το γνωρίζετε, και διαγράψει ένα αρχείο μητρώου που είναι πραγματικά σημαντικό, γνωρίζετε τις συνέπειες;

Γιατί λοιπόν να ασχοληθείτε με το μητρώο αν αυτά τα άχρηστα μητρώου δεν βλάπτουν την απόδοση του υπολογιστή σας;

Τα Windows έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν το μητρώο και τυχόν πιθανά σφάλματα στο μητρώο. Εάν η Microsoft θεωρούσε ότι ο καθαρισμός του μητρώου θα βοηθούσε τον υπολογιστή σας, πιθανότατα θα είχε ενσωματώσει μια λειτουργία στα Windows. Δεν το έχει κάνει μέχρι σήμερα επειδή το μητρώο δεν χρειάζεται να καθαριστεί, παρά όλα αυτά που λένε οι άλλοι.

Τα κλειδιά μητρώου δεν καταλαμβάνουν χώρο στον υπολογιστή σας, οπότε μιλάμε για αρχεία kb ή mb ανάλογα με τις ρυθμίσεις και την παλαιότητα του υπολογιστή σας. Το να διαβάσουν τα Windows ένα αρχείο μερικών kb ή mb δεν προκαλεί κάποια καθυστέρηση. Αντίθετα η καθυστέρηση θα υπάρξει αν τα αρχεία του μητρώου είναι μπερδεμένα, δηλαδή έχουν σβήσει οι καταχωρίσεις μιας εφαρμογής που αφαιρέσατε, αλλά δεν έχουν διαγραφεί οι καταχωρήσεις των Windows για αυτή την εφαρμογή, και γενικά υπάρχουν ανακατεμένα υπολείμματα.

Διαβάστε στα Ελληνικά την Πολιτική της Microsoft για την χρήση των καθαριστικών Μητρώου.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral stories straight into your inbox!

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).