Ο Commodore 64 κατέχοντας το ρεκόρ των περισσότερων πωλήσεων κλείνει τα 40 χρόνια

Πριν από 40 χρόνια, η Commodore κυκλοφόρησε τον οικιακό υπολογιστή Commodore 64, που συγκλόνισε την υφήλιο και κατάφερε να κάνει ρεκόρ πωλήσεων, αξεπέραστο μέχρι και σήμερα.

commodore 64

Ο Commodore 64 ουσιαστικά ήταν ξεχωριστός γιατί έδωσε ώθηση στην βιομηχανία βιντεοπαιχνιδιών και εισήγαγε τον προγραμματισμό σε μια γενιά παιδιών σε όλο τον κόσμο. Όσοι ήταν 20άρηδες τότε και άρα σήμερα γύρω στα 60, θα θυμούνται αυτές τις ένδοξες ημέρες.

Υπολογιστές για τις μάζες, όχι για τις τάξεις

Η εμφάνισή του στα μαγαζιά έγινε μόλις ένα χρόνο μετά την έκδοση του Commodore VIC-20 (που και αυτός εξέπληξε την αγορά αφού έσπασε τα εμπόδια τιμών στον χώρο των οικιακών υπολογιστών).

Το Commodore 64 περιελάμβανε εντυπωσιακές δυνατότητες ήχου, γραφικά βασισμένα σε sprite και τεράστια για τα τότε δεδομένα, 64 kilobyte (KB) μνήμη. Και όλα αυτά στην εξίσου συγκλονιστική τιμή των 595 $ (περίπου 1.800 $ σήμερα, προσαρμοσμένα με τον πληθωρισμό).

Ή για να λέμε τα πράγματα με τις τότε συνθήκες κόστιζε τότε μόνο 55.500 δραχμές. Ρωτήστε τους μεγαλύτερους τι σήμαιναν αυτά τα λεφτά το 1982.

commodore 64 price

Στην πραγματικότητα, η ύπαρξη 64 KB μνήμης RAM σε έναν υπολογιστή κάτω των 600 ευρώ, ήταν τόσο μεγάλη υπόθεση, που έγινε μέρος του ονόματος του υπολογιστή: Commodore 64.

Η χαμηλή τιμή του, που ήταν η χαμηλότερη από παρόμοια εξοπλισμένα μηχανήματα, όπως τα Atari, Apple, Radio Shack και Texas Instruments, ήταν απόλυτα ευθυγραμμισμένη με το σλόγκαν του ιδρυτή της Commodore, Jack Tramiel, “Υπολογιστές για τις μάζες, όχι για τις τάξεις”.

Το Commodore είχε επίσης μια CPU MOS 6510 που λειτουργούσε στο 1 MHz και μια σειρά προσαρμοσμένων τσιπ, όπως το τσιπ βίντεο VIC-II και το τσιπ MOS 6581 “SID” που θα μπορούσαν να παράγουν εντυπωσιακή μουσική πολλαπλών φωνών και ηχητικά εφέ.

Ως οικιακός υπολογιστής χαμηλού κόστους, ο Commodore 64 ανταγωνιζόταν κυρίως τη σειρά υπολογιστών Atari 800, το TI-99/4A, τη σειρά Apple II και, σε κάποιο βαθμό, τον υπολογιστή IBM στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντιμετώπισε το ZX Spectrum και το BBC Micro.

Πώς χρησιμοποιούσανε το Commodore 64

Με το Commodore 64, το πληκτρολόγιο και το κύριο κύκλωμα υπολογιστή συνδυάστηκαν σε μία μονάδα. Τα περισσότερα άτομα με Commodore 64 προσάρτησαν τον υπολογιστή τους στην οικιακή τηλεόραση τους.

Όταν έγραφαν οποιοδήποτε πρόγραμμα στην ενσωματωμένη γλώσσα προγραμματισμού Commodore BASIC, θα το αποθήκευαν σε floppy δισκέτα με το Commodore 1541 ή σε κασέτα χρησιμοποιώντας τη μονάδα Commodore 1530 Datasette. Τα εμπορικά λογισμικά ερχόντουσαν τότε σε κασέτα, ή σε floppy δισκέτα ή σε plug-in ROM cartridge.

Αν και το Commodore 64 ήταν ένας ικανός προσωπικός υπολογιστής για εφαρμογές παραγωγικότητας, όπως η επεξεργασία κειμένου και τα υπολογιστικά φύλλα, πολλοί άνθρωποι (ειδικά τα παιδιά) τον χρησιμοποιούσαν κυρίως ως κονσόλα παιχνιδιών. Το C64 διατέθηκε με δύο ενσωματωμένες θύρες joystick συμβατές με Atari, οι οποίες έκαναν το παιχνίδι διασκέδαση, αν είχατε ήδη ένα joystick τύπου Atari 2600 με το ένα κουμπί.

commodore 64 games

Αν ρίξετε μια ματιά στη λίστα της δημοφιλής βάσης δεδομένων παιχνιδιών Lemon 64 με τα κορυφαία παιχνίδια C64, θα δείτε ότι οι τίτλοι του C64 κάλυπταν ένα ευρύ φάσμα ειδών παιχνιδιών, όπως δράση, RPG, προσομοίωση, στρατηγική, περιπέτεια και πολλά άλλα. Στα δημοφιλή παιχνίδια C64 περιλαμβάνονται τα Maniac Mansion, Zak McCracken, Sid Meier’s Pirates!, MULE, η σειρά Ultima, Bruce Lee, IK+, Turrican, Bubble Bobble κλπ.

Με τα χρόνια, οι εκδότες κυκλοφόρησαν έναν εκπληκτικό αριθμό παιχνιδιών για το C64 (υπολογίζεται πάνω από 4.000 από τους συνολικά 10.000 τίτλους λογισμικού). Και η πλατφόρμα C64 δεν είναι τεχνικά νεκρή (!), καθώς οι οπαδοί των Retro συνεχίζουν να αναπτύσσουν νέα παιχνίδια Commodore 64 ακόμα και σήμερα.

Ο θρύλος του Commodore 64

Το Commodore 64 ήταν από την αρχή επιτυχημένο, κάνοντας γρήγορα μεγάλες πωλήσεις. Μεταξύ 1983 και 1986, το Commodore 64 κατέλαβε το 30-40% της αγοράς προσωπικών υπολογιστών των ΗΠΑ. Οι εκτιμήσεις των αριθμών πωλήσεων του Commodore 64 ποικίλλουν πάρα πολύ (και δεν υπάρχουν διαθέσιμα ασφαλή αρχεία για ανάλυση), αλλά κατά τη διάρκεια ζωής του στα 11 χρόνια, ορισμένοι πιστεύουν ότι το Commodore πούλησε 12,5-17 εκατομμύρια μονάδες σε όλο τον κόσμο.

Μέχρι σήμερα, στο βιβλίο των Παγκόσμιων Ρεκόρ Γκίνες καταγράφεται ο Commodore 64 ως το μοντέλο επιτραπέζιου υπολογιστή με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. Ο προσδιορισμός “επιτραπέζιος υπολογιστής” είναι σημαντικός επειδή ορισμένοι υπολογιστές από τότε, όπως το iPad, το iPhone ή το Raspberry Pi έχουν υπερβεί τις πωλήσεις του C64 (ανάλογα με το πώς το υπολογίζετε). Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι το C64 ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο για την εποχή του.

Ένας από τους λόγους για τους τεράστιους αριθμούς πωλήσεών του, ήταν η τακτική της καμένης γης της Commodore, να υποτιμά τους ανταγωνιστές με ολοένα χαμηλότερες τιμές. Το να συμβαδίσει με τις επιθετική πολιτική τιμών του C64 της Commodore, είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση της Texas Instruments από την αγορά οικιακών υπολογιστών και εν μέρει επιτάχυνε τη διάσημη επιχειρηματική αποτυχία της Atari το 1983, που οδήγησε στη συντριβή των βιντεοπαιχνιδιών στη Βόρεια Αμερική.

commodore sx64 1

Σε όλο αυτό το διάστημα, η Commodore κράτησε και το C64 δημοφιλές και στην Ευρώπη. Με τα χρόνια, η Commodore παρήγαγε αρκετές παραλλαγές και επεκτάσεις του Commodore 64, συμπεριλαμβανομένων των Commodore 64C, Commodore SX-64, Commodore 64 Games System και Commodore 128. Η Commodore σταμάτησε να παράγει το Commodore 64 το 1994, όταν η εταιρεία υπέβαλε αίτηση πτώχευσης.

Σήμερα, πολλοί άνθρωποι που μεγάλωσαν με το Commodore 64 ως τον πρώτο τους υπολογιστή ή κονσόλα παιχνιδιών, το κοιτούν με αγάπη ως ένα σημαντικό και διαμορφωτικό μέρος της παιδικής τους ηλικίας.

Πώς να δοκιμάσετε το Commodore 64 σήμερα

Ο Commodore 64 δεν ήταν μόνο ένας εξαιρετικός υπολογιστής τη δεκαετία του 1980, αλλά είναι επίσης διασκεδαστικό να παίζεις μαζί του και σήμερα. Πολλά από τα καλύτερα παιχνίδια του είναι διαχρονικά.

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα πραγματικό Commodore 64 σήμερα, θα μπορούσατε να δοκιμάσετε να κάνετε αναζήτηση στο eBay για να αγοράσετε ένα ή να ρωτήσετε τα μεγαλύτερα μέλη της οικογένειας και τους φίλους σας για να δείτε αν έχουν κανένα κομμάτι ξεχασμένο στη σοφίτα.

Πριν αγοράσετε ένα από τα αυθεντικά καφέ μοντέλα, βεβαιωθείτε ότι λειτουργεί. Επίσης, στοχεύστε στο ανοιχτό μπεζ μοντέλο Commodore 64C αν είναι δυνατόν, το οποίο τείνει να είναι πιο αξιόπιστο από την προηγούμενη μονάδα.

Εάν δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα υπάρχουν και άλλες διαθέσιμες επιλογές. Μπορείτε να παίξετε σε ένα εξομοιωτή του Commodore 64 δωρεάν. Να κατεβάσετε και να τρέξετε τον περίφημο εξομοιωτή Commodore 64 που ονομάζεται VICE για Windows, Mac ή Linux.

Υπάρχουν διαθέσιμοι εξομοιωτές για το C64 και στο Android. Ή αν δεν θέλετε να εγκαταστήσετε τίποτα, μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε ένα Commodore 64 απευθείας στο πρόγραμμα περιήγησής σας σε σχεδόν οποιαδήποτε σύγχρονη πλατφόρμα.

Μπορείτε ακόμη και να κάνετε μεταφορά και απόθεση εικόνων δισκέτας στο παράθυρο του προγράμματος περιήγησης για να παίξετε παιχνίδια.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecegns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.112 εγγεγραμμένους.
Commodore

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).