Δανία και NSA κατασκόπευαν την Angela Merkel


Σύμφωνα με μια έρευνα ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης που δημοσιεύθηκε την Κυριακή, η υπηρεσία πληροφοριών της Δανίας βοήθησε την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) να κατασκοπεύσει κορυφαίους Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel και τον Frank-Walter Steinmeier, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

angela merkel ap

Η αποκάλυψη του ότι οι ΗΠΑ κατασκόπευαν συμμάχους τους εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2013, αλλά αυτή τη φορά οι δημοσιογράφοι κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αναφορές που αποκαλύπτουν υποστήριξη της Υπηρεσίας Πληροφοριών Άμυνας της Δανίας στην NSA.

Σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ο Peer Steinbrueck, ο τότε υποψήφιος καγκελάριος του κεντροαριστερού κόμματος (SPD), ήταν επίσης στόχος.

Οι πληροφορίες για την έκταση της κατασκοπίας διαβιβάστηκαν από πηγές πληροφοριών σε μια ομάδα αποτελούμενη από Δανούς, Σουηδούς και Νορβηγικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς (DR, SVT και NRK αντίστοιχα), καθώς και τη γαλλική εφημερίδα Le Monde, τη γερμανική Sueddeutsche Zeitung, και Γερμανικούς δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς NDR και WDR .

Τι ρόλο έπαιξε η κυβέρνηση της Δανίας;

Η κυβέρνηση της Δανίας γνώριζε πολύ καλά τη συμμετοχή της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας της στο σκάνδαλο της NSA από το 2015.

Μετά από τις αποκαλύψεις του Edward Snowden, άρχισαν να συλλέγουν πληροφορίες για τη συνεργασία της FE με την NSA μεταξύ του 2012 και του 2014 στην εμπιστευτική έκθεση Dunhammer, σύμφωνα με την NDR.

Τα στοιχεία που απέκτησαν έδειξαν ότι η FE είχε βοηθήσει την NSA να κατασκοπεύει υψηλού επιπέδου πολιτικούς στη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Ολλανδία τη Γαλλία, και τη Γερμανία.

Η υπηρεσία πληροφοριών της Δανίας βοήθησε επίσης την υπηρεσία κατασκοπείας των ΗΠΑ στην παρακολούθηση του Υπουργείου Εξωτερικών της Δανίας, του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς και ενός κατασκευαστή όπλων της Δανίας.

Όταν η κυβέρνηση της Δανίας ανακάλυψε την έκταση της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών των δύο εθνών, διέταξε την παραίτηση ολόκληρης της ηγεσίας της FE το 2020.


Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news