ΕΕ οι δαπάνες για την ενεργειακή κρίση στα 800 δις. Τέρμα οι επιδοτήσεις;

Ο λογαριασμός των ευρωπαϊκών χωρών για την των νοικοκυριών και των εταιρειών από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος έχει ανέλθει σε σχεδόν 800 δισεκατομμύρια ευρώ, δήλωσαν ερευνητές τη Δευτέρα (13 Φεβρουαρίου), καλώντας τις χώρες να είναι πιο στοχευμένες στις δαπάνες τους για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

money

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη δεσμεύσει ή διαθέσει 681 δισεκατομμύρια ευρώ για δαπάνες για ενεργειακή κρίση, ενώ η Βρετανία διέθεσε 103 δισεκατομμύρια ευρώ και η Νορβηγία 8,1 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με την ανάλυση της Bruegel think-tank.

Το σύνολο των 792 δισεκατομμυρίων ευρώ συγκρίνεται με τα 706 δισεκατομμύρια ευρώ στην τελευταία αξιολόγηση της Bruegel τον Νοέμβριο, καθώς οι χώρες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια του χειμώνα τις συνέπειες από τη διακοπή φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία το 2022.

Η Γερμανία βρέθηκε στην κορυφή του διαγράμματος δαπανών, διαθέτοντας σχεδόν 270 δισεκατομμύρια ευρώ – ένα ποσό που επισκίασε όλες τις άλλες χώρες. Η Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία ήταν οι επόμενες υψηλότερες, αν και η καθεμία από αυτές ξόδεψε λιγότερα από 150 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα περισσότερα κράτη της ΕΕ ξόδεψαν λιγότερα.

screenshot 2023 02 13 18 55 39

Σε κατά κεφαλήν , το Λουξεμβούργο, η Δανία και η Γερμανία ήταν οι χώρες με τις μεγαλύτερες δαπάνες.

Οι δαπάνες που προορίζονταν από τις χώρες για την ενεργειακή κρίση βρίσκονται πλέον στο ίδιο επίπεδο με το ταμείο ανάκαμψης από τον COVID-19 της ΕΕ που έφτασε τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό συμφωνήθηκε το 2020, στις Βρυξέλλες που ανέλαβαν να μεταβιβάσουν το κοινό χρέος στα 27 κράτη μέλη του μπλοκ για να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Ο χειμώνας δεν τελείωσε, αλλά η Ευρώπη προετοιμάζεται για τον επόμενο

Η Ευρώπη έχει ξεπεράσει την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μέχρι στιγμής, αλλά οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά σκέφτονται ήδη πώς θα περάσουν τον επόμενο χειμώνα.

Η ενημέρωση για τις ενεργειακές δαπάνες έρχεται καθώς οι χώρες συζητούν τις νέες προτάσεις της ΕΕ για περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων στις κρατικές ενισχύσεις για έργα πράσινης τεχνολογίας.

Αυτά τα σχέδια έχουν εγείρει ανησυχίες σε ορισμένες πρωτεύουσες της ΕΕ για το ότι η ενθάρρυνση περισσότερης κρατικής βοήθειας θα αναστατώσει την εσωτερική αγορά της Ευρώπης. Η Γερμανία αντιμετωπίζει ήδη επικρίσεις για το τεράστιο πακέτο ενεργειακής βοήθειας που έχει λάβει, καθώς ξεπερνά κατά πολύ αυτό που μπορούν να αντέξουν οικονομικά άλλα κράτη της ΕΕ.

Η Bruegel think-tank ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις είχαν επικεντρώσει το μεγαλύτερο μέρος της ς σε μη στοχευμένα μέτρα για τον περιορισμό της λιανικής τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές για την , όπως περικοπές ΦΠΑ στη ή ανώτατα όρια στις τιμές της λιανικής.

Το think-tank ανέφερε ότι αυτή η δυναμική πρέπει να αλλάξει, καθώς τα κράτη εξαντλούνται και δεν μπορούν να διατηρήσουν μια τόσο ευρεία χρηματοδότηση.

“Αντί για μέτρα μείωσης των τιμών που είναι de facto στις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, οι κυβερνήσεις θα πρέπει τώρα να προωθήσουν περισσότερες εισοδηματικές πολιτικές στήριξης που στοχεύουν στα δύο χαμηλότερα πεμπτημόνια της κατανομής του εισοδήματος και σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας”, δήλωσε ο ερευνητής Giovanni Sgaravatti.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral stories straight into your inbox!
ενεργειακή κρίση,ευρωπαική ένωση

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).