Πόσα προσωπικά σας δεδομένα συλλέγουν οι εταιρείες;

Τοποθεσίες και διευθύνσεις του σπιτιού μας σε ιδιωτικά μηνύματα, τηλεφωνικοί αριθμοί και πολλά άλλα, είναι οι πολύτιμες προσωπικές πληροφορίες – δεδομένα που παραδίνουμε καθημερινά στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες χωρίς να το συνειδητοποιούμε.

Ωστόσο, αποδεχόμενοι τους όρους υπηρεσιών συμφωνήσαμε ότι οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα προσωπικά μας δεδομένα για δική τους χρήση.

Πόσες φορές έχετε διαβάσει μια πολιτική απορρήτου από μια ηλεκτρονική πλατφόρμα μέχρι το τέλος; Καμία; ούτε εγώ.

δεδομένα

Η online πλατφόρμα ασφαλείας vpnMentor έχει διαβάσει τις πολιτικές απορρήτου κάποιων από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές, δημιουργώντας ένα διαδραστικό εργαλείο που δείχνει πώς αυτές οι εταιρείες παρακολουθούν την κάθε κίνηση μας.

Η νέα υπηρεσία μελέτησε πάνω από 7,2 δισεκατομμύρια λογαριασμούς σε πλατφόρμες όπως το Google, το Facebook, το Amazon και το Tinder. Πόσοι από εμάς γνωρίζουν τις λεπτομέρειες των πολιτικών απορρήτου που αποδεχόμαστε σχεδόν αυτόματα;

Το Facebook και το Instagram φαίνεται να είναι οι μεγαλύτεροι παραβάτες, αφού παρακολουθούν όσο μπορούν τους χρήστες τους.
Τι γνωρίζουν οι τεχνικοί των εταιρειών για εσάς; Το νέο εργαλείο δείχνει πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα. Ήρθε ο καιρός να σκεφτούμε περισσότερο πριν πατήσουμε το αποδοχή στους όρους υπηρεσιών;

Παρακάτω αναφέρουμε μερικές από τις λεπτομέρειες που εμφανίζει το εργαλείο:

Τοποθεσία: Από τις 21 πλατφόρμες που μελετήθηκαν, οι 18 παρακολούθούσαν την τρέχουσα σας ανά πάσα στιγμή κατά τη χρήση της εφαρμογής. Μερικές από αυτές, όπως το Tinder, συνεχίζουν να σας παρακολουθούν ακόμα και όταν η εφαρμογή δεν ται. Το Facebook και το Instagram όχι μόνο παρακολουθούν την τοποθεσία σας αλλά και τη θέση των επιχειρήσεων και των ανθρώπων που βρίσκονται κοντά. Αποθηκεύουν δε και την διεύθυνση κατοικίας σας αλλά και των τοποθεσιών που επισκέπτεστε πιο συχνά.
Τα μηνύματά σας: Πιστεύετε ότι κανείς δεν θα γνωρίζει τα προσωπικά σας μηνύματα; Θα πρέπει να αναθεωρήσετε. Το Facebook, το LinkedIn και το Instagram χρησιμοποιούν τις πληροφορίες που μοιράζεστε στις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων για να μάθουν περισσότερα για εσάς, ενώ το Twitter και το Spotify δηλώνουν ανοιχτά ότι έχουν πρόσβαση σε όλα τα μηνύματα που στέλνετε στις πλατφόρμες τους.
Πληροφορίες συσκευής: Πολλές υπηρεσίες και εφαρμογές παρακολουθούν περισσότερες από τις λειτουργίες της συσκευής σας από ό, τι φαίνεται να χρειάζονται. Το Facebook και το Instagram, παρακολουθούν το επίπεδο ς, την ισχύ του σήματος, τα κοντινά σημεία Wi-Fi, αν έχει καλή σύνδεση το τηλέφωνο, τα ονόματα εφαρμογών αλλά και τα ονόματα αρχείων στη συσκευή σας, μεταξύ άλλων. Η Google και η Amazon διατηρούν τις φωνητικές εγγραφές από τις αναζητήσεις ενώ η Alexa και η Apple Music παρακολουθούν τις τηλεφωνικές κλήσεις και τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλονται και λαμβάνονται στις συσκευές στις οποίες χρησιμοποιούνται οι υπηρεσίες.

Αν δεν έχετε λογαριασμό στις παραπάνω πλατφόρμες, αυτό δεν θα εμποδίσει την παρακολούθηση των κινήσεων σας στο διαδίκτυο. Η Google παρακολουθεί τη δραστηριότητά σας σε ιστότοπους τρίτων που χρησιμοποιούν λειτουργίες της Google όπως οι διαφημίσεις.

Οι σελίδες που συνεργάζονται με το Facebook (8.4 εκατομμύρια ιστότοποι σε ολόκληρο τον ιστό) στέλνουν δεδομένα του Facebook και του Instagram που συλλέγονται μέσω του Business Tools του Facebook, όπως το κουμπί Like – ανεξάρτητα από το αν έχετε λογαριασμό στο Facebook ή είστε συνδεδεμένοι.

Ακόμα και αν έχετε ρυθμίσει την επιλογή “Do Not Track” που διαθέτουν ορισμένα προγράμματα περιήγησης, δεν είστε ασφαλείς. Σχεδόν κανένας ιστότοπος δεν ανταποκρίνεται στο σήμα, και συνεχίζει να σας παρακολουθεί.

Δεν είναι μόνο ιστότοποι τρίτων εταιρειών που αποθηκεύουν τα δεδομένα σας, το Facebook συλλέγει και διατηρεί τα δεδομένα που παρέχονται για εσάς από άλλους, όπως εκείνους που ανεβάζουν τα στοιχεία επικοινωνίας σας χωρίς την άδειά σας.

Ο Gaya Polat, από την VPNmentor ανέφερε: “Η ποσότητα των δεδομένων που κρατούνται στο διαδίκτυο από τους χρήστες θα πρέπει να τους κάνει επιφυλακτικούς στο πώς χρησιμοποιούνται τα προσωπικά τους στοιχεία.

Μπορείτε να δείτε και εσείς το διαδραστικό εργαλείο.

Προσοχή: η υπηρεσία VPNmentor είναι διαφημιστική, και περιέχει affiliate links. Αυτό σημαίνει ότι με κάθε click στις υπηρεσίες VPN που περιέχει, λαμβάνει ποσοστά, ειδικά αν αγοράσετε κάποια από τις υπηρεσίες. Επίσης το δωρεάν εργαλείο που προσφέρει η εταιρεία, μπορεί να μην είναι δωρεάν, καθώς όλα τα δεδομένα που ανακαλύπτει μπορεί να καταλήγουν στις βάσεις δεδομένων της εταιρείας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.087 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).