ΔΕΣΦΑ επίθεση από την ομάδα Ragnar Locker

Ο ΔΕΣΦΑ είναι μια κοινής ωφέλειας. Το ακρωνύμιο ΔΕΣΦΑ ται για τα αρχικά του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου μια ανώνυμη εταιρία (ΑΕ) θυγατρική της ΔΕΠΑ ΑΕ.

Ο ΔΕΣΦΑ ελέγχεται από την ΡΑΕ, την ελληνική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας η οποία είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο όλων των εταιριών (κρατικών ή μη) που σχετίζονται με την ενέργεια, καθώς πρόκειται για κάποιο βασικό καταναλωτικό αγαθό.

Η εταιρία λοιπόν που ιδρύθηκε το 2007 με ένα νόμο που απελευθέρωνε την αγορά του φυσικού αερίου έχει σαν στόχο να φροντίζει για την μεταφορά του φυσικού αερίου προκειμένου ο κόσμος να προμηθεύεται αέριο με τρόπο ασφαλή και αξιόπιστο.

ragnar locker

Στις 20 Αυγούστου όμως ο ΔΕΣΦΑ ανακοίνωσε ότι δέχθηκε επίθεση “από κυβερνοεγκληματίες που προσπάθησαν να έχουν παράνομη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αρχεία και με επιβεβαιωμένη επίπτωση στη διαθεσιμότητα ορισμένων συστημάτων και πιθανή διαρροή αρχείων και δεδομένων”.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, απενεργοποιήθηκαν προληπτικά πληροφορικής, ενώ, όπως αναφέρεται, διασφαλίστηκε χωρίς προβλήματα η επαρκής και ομαλή λειτουργία του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου σε όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας.

Η ομάδα Ragnar Locker, με αναρτήσεις της στο web, ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης.

dshack

Το FBI ανακάλυψε για πρώτη φορά την ομάδα Ragnar Locker τον Απρίλιο του 2020 που χρησιμοποιούν ένα ομώνυμο ransomware (με διάφορες παραλλαγές του) για να κρυπτογραφούν τα ηλεκτρονικά αρχεία των στόχων τους. Μέχρι τον Ιανουάριο του 2022 το FBI είχε εντοπίσει τουλάχιστον 52 θύματα οργανισμούς και σε κρίσιμες υποδομές (ενέργεια και κατασκευαστικό τομέα).

Σύμφωνα με την αναφορά του FBI, οι δράστες χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο και στοχεύουν την τοποθεσία των τερματικών που μολύνουν. Σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι ο στόχος τους εδρεύει στο Αζερμπαϊτζάν, στην Αρμενία, στη Λευκορωσία, στο Καζακστάν, στο Κιργιστάν, στη Μολδαβία, στο Τατζικιστάν, στη Ρωσία, στο Τουρκμενιστάν, στο Ουζμπεκιστάν, στην Ουκρανία ή τη Γεωργία, απενεργοποιούν το ransomware. Aυτό ίσως εξηγεί και την πιθανή προέλευση των hackers, αν και ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος με τα παιχνίδια που παίζονται.

Από τον ΔΕΣΦΑ αναφέρουν ότι δεν έχει κλειδωθεί κάποιο από τα αρχεία τους ούτε τους έχουν ζητήσει λύτρα, μέχρι σήμερα τουλάχιστον.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

Ragnar Locker,hackers,iguru

Written by newsbot

Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω ... γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).