Πώς να καταστρέψετε το laptop σας

Ελπίζουμε ότι δεν αναρωτιέστε πώς να καταστρέψετε ένα laptop και να μην μπήκατε σε αυτό το άρθρο μόνο γιαυτό. Αλλά είναι καλή ιδέα να γνωρίζετε τους πιο συνηθισμένους λόγους που μπορούν να πάθουν ζημία, ώστε να μπορέσετε να διατηρείσετε το δικό σας όσο το δυνατόν πιο ασφαλή.

Επειδή τα laptop έχουν την δυνατότητα μεταφοράς είναι πιο επιρρεπή σε ατυχήματα και σε ζημιές στο υλικό τους. Η τύχη είναι μέρος της εξίσωσης, αλλά ας δούμε πώς να αποφύγετε να χαλάσετε ένα laptop με την πάροδο του χρόνου. Παρακάτω θα δείτε πέντε συνήθη λάθη που η κατάχρηση τους θα μπορούσε να αποβεί μοιραία.

1. Πώς να καταστρέψετε ένα laptop με την υπερβολική θερμότητα
Οι φορητοί υπολογιστές παράγουν πολύ θερμότητα. Με την πάροδο του χρόνου και την εξέλιξη της τεχνολογίας, οι επεξεργαστές των laptop είναι μεν πιο αποδοτικοί αλλά η μέση θερμοκρασία τους μειώθηκε. Ωστόσο, πολλοί φορητοί υπολογιστές εξακολουθούν να ζεσταίνονται υπερβολικά.

Ένας ανεμιστήρας (ή άλλη πηγή ψύξης) πρέπει να αποβάλει αυτή την εσωτερική ζέστη και είναι δική σας ευθύνη να διατηρήσετε τον εξαερισμό του ανεμιστήρα καθαρό και ανοικτό. Εάν εμποδίζεται, η θερμότητα δεν έχει να πάει πουθενά. Αντ’αυτού, θα παραμείνει γύρω από τα κρίσιμα εξαρτήματα του φορητού υπολογιστή σας. Τελικά, το laptop σας θα φτάσει σε επικίνδυνη θερμοκρασία και θα υπερθερμανθεί.

Μερικοί φορητοί υπολογιστές αντιδρούν σε αυτό και θα κλείσουν αυτόματα. Αλλά άλλοι θα υποφέρουν από τη ζέστη καθώς ψήνονται αργά-αργά, μέχρι θανάτου.

Έπιπλα, χαλιά και κουβέρτες είναι οι συνήθης επιφάνειες που μπορούν να προκαλέσουν τον όλεθρο. Οπουδήποτε τοποθετείτε το φορητό υπολογιστή σας, βεβαιωθείτε πρώτα ότι ο εξαερισμός έχει μια καθαρή διαδρομή για να κάνει τη δουλειά του. Ακόμη και ένας σωρός από βιβλία που είναι πολύ κοντά στο φορητό υπολογιστή σας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Αυτή δεν είναι η μόνη πηγή θερμότητας. Με την πάροδο του χρόνου, η σκόνη που θα καθήσει μέσα στο μηχάνημά σας θα φράξει τον ανεμιστήρα και τους εσωτερικούς αεραγωγούς. Εάν έχετε αγοράσει τον υπολογιστή σας εδώ και χρόνια, τότε θα πρέπει να τον καθαρίσετε ώστε να αφαιρέσετε από μέσα του όλη στην συσσωρευμένη σκόνη.

Να είστε υποψιασμένοι και να δίνετε προσοχή στον ήχο του ανεμιστήρα του laptop σας. Εάν ακούγεται σαν κινητήρας τζετ και ο υπολογιστής σας δεν τρέχει εκείνη την στιγμή μια απαιτητική εργασία (όπως παιχνίδια ή κωδικοποίηση βίντεο), θεωρήστε το ως μια κραυγή για βοήθεια.

2. Πώς να καταστρέψετε το σκληρό δίσκο του φορητού υπολογιστή σας
Πολλά laptop περιλαμβάνουν πλέον μια μονάδα SSD (Solid State Drive). Δεδομένου ότι τα SSD δεν έχουν εσωτερικά κινούμενα μέρη, είναι πιο ανθεκτικά στην κίνηση. Ωστόσο, πολλοί παλαιότεροι ή και φθηνότεροι φορητοί υπολογιστές έχουν ακόμα έναν μηχανικό σκληρό δίσκο (HDD). Αυτοί οι δίσκοι μπορεί να καταστραφούν εάν κουνηθούν πάρα πολύ.

Αυτό το πρόβλημα με έναν περιστρεφόμενο σκληρό δίσκο, οφείλεται στη χρήση κινητών στοιχείων. Οι σκληροί δίσκοι έχουν μια κεφαλή ανάγνωσης / εγγραφής που πρέπει να κινηθεί για να αλληλεπιδράσει με τον δίσκο, ο οποίος περιστρέφεται. Αυτά τα μέρη έχουν τη δική τους αδράνεια, οπότε αν μετακινήσετε το laptop ενώ αυτός εργάζεται, θα προσπαθήσουν να κινηθούν προς την αρχική τους κατεύθυνση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει επαφή μεταξύ των εσωτερικών εξαρτημάτων του σκληρού δίσκου, γεγονός που με τη σειρά του θα μπορούσε να σας κοστίσει τα δεδομένα σας.

Μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο, κουνώντας απαλά τον φορητό υπολογιστή σας και να μην το μετακινείτε όταν εκτελείτε ένα πρόγραμμα που συχνά προσεγγίζει το σκληρό δίσκο. Μετακινήστε απαλά το φορητό υπολογιστή σας, χωρίς γρήγορες κινήσεις. Ακόμα κι αν ο υπολογιστής σας διαθέτει SSD, θα πρέπει να γνωρίζετε τα σημάδια της αποτυχίας SSD για την έγκαιρη ανίχνευση προβλημάτων.

3. Πώς να βλάψετε το φορητό υπολογιστή σας με την κακή χρήση του
Αν αναρωτιέστε πώς να χαλάσετε γρήγορα ένα καλό laptop, δοκιμάστε να σηκώσετε το φορητό υπολογιστή σας από την οθόνη. Το να το κρατήσετε από μία γωνία, ιδιαίτερα χαλαρά με το ένα χέρι, είναι μια κακή ιδέα. Ακόμα και οι φορητοί υπολογιστές υψηλής ποιότητας μπορούν μερικές φορές να υποκύψουν σε αυτή την φαινομενικά αθώα κατάχρηση.

Όταν ένα laptop είναι κλειστό, ο καλύτερος τρόπος να το παραλάβετε είναι να πιάσετε το μπροστινό ή το πίσω μέρος της συσκευής. Είναι έξυπνη κίνηση να το πάρετε και με τα δύο χέρια, για ασφάλεια. Όταν ο φορητός σας υπολογιστής είναι ανοικτός, θα πρέπει να το παραλάβετε και με τα δύο χέρια (ένας σε κάθε πλευρά).

Μην παραλάβετε ένα φορητό υπολογιστή από την οθόνη. Αν το φορητό σας υπολογιστής διαθέτει μια μονάδα οπτικού δίσκου για CD, μην το κρατάτε μόνο από εκείνη την πλευρά. Θα πρέπει επίσης να κρατάτε το φορητό υπολογιστή σε σταθερή, επίπεδη επιφάνεια όποτε είναι δυνατόν. Αυτό θα αποτρέψει το να λυγίσει.

Μερικοί φορητοί υπολογιστές θα χαλάσουν αμέσως και άλλοι μπορούν να αντιμετωπίσουν ζητήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Συγκεκριμένα, η παραλαβή ενός φορητού υπολογιστή από την οθόνη δίνει μεγάλη πίεση στους μεντεσέδες. Δεν προορίζονται για τέτοιο χειρισμό. Έτσι, αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους μεντεσέδες ή στα περιβάλλοντα υλικά, προκαλώντας θραύση της άρθρωσης ή διακοπή της λειτουργίας της οθόνης.

4. Πώς να καταστρέψετε ένα φορητό υπολογιστή με την περιστροφή των καλωδίων
Εάν θέλετε να απαξιώσετε τον υπολογιστή σας, μεταχειριστείτε τα καλώδια του όπως τα σκουπίδια. Λυγίστε τα απότομα, πιέστε τα στις γωνίες, στρίψτε τα με παράξενες γωνίες και περιμένετε να σπάσουν. Θα συμβεί νωρίτερα από ότι φαντάζεστε.

Ίσως να πιστεύετε ότι τα καλώδια ρεύματος μπορούν να αποσβέσουν μία δυνατή στρέβλωση και κάμψη, αλλά συχνά δεν μπορούν. Οι φορητοί υπολογιστές είναι πρωτίστως κινητές συσκευές και έτσι υπάρχει ένας καλός λόγος για να κάνουν τα καλώδια τους λεπτά, ελαφριά και εύκολο να μετακινούνται.

Μια συχνή ζημιά προκύπτει όταν κάποιος διπλώνει το καλώδιο πάνω από κάποιο άλλο αντικείμενο για να το κρατήσει ομαδοποιημένο. Μερικές φορές το αντικείμενο έχει αιχμηρές άκρες, οι οποίες κόβουν το καλώδιο. Και δε χρειάζεται ένα προφανές αντικείμενο όπως ένα μαχαίρι. Ένα σκληρό πλαστικό άκρο είναι το μόνο που χρειάζεται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μετασχηματιστές που είναι ενσωματωμένοι στο καλώδιο, θα βλάψουν ακόμη και το καλώδιο αν το τυλίξετε γύρω από αυτό το πλαστικό τούβλο.

Αποφύγετε αυτό το πρόβλημα, τυλίγοντας ένα καλώδιο με μεγάλες ομαλές βιρίνες. Τα περισσότερα καλώδια είναι συσκευασμένα με αυτόν τον τρόπο και ορισμένα περιλαμβάνουν ένα μικρό κομμάτι Velcro που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να κρατήσετε το καλώδιο ενωμένο μαζί. Εάν το καλώδιο σας δεν διαθέτει Velcro, μπορείτε να αγοράσετε. Είναι αρκετά φτηνά.

usb otg setup

Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι δεν βάζετε υπερβολική πίεση στα καλώδια του υπολογιστή σας. Αποφύγετε να κρεμάσετε το μετασχηματιστή εναλλασσόμενου ρεύματος στον αέρα. Αυτό θα ασκήσει πίεση στο βύσμα που πηγαίνει στο φορητό υπολογιστή σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό θα αποδυναμώσει το βύσμα και θα μπορούσε ακόμη και να καταστρέψει την πρίζα, εμποδίζοντας τη φόρτιση του υπολογιστή σας. Είναι σημαντικό το να έχετε μικρή χαλάρωση στα καλώδια.

5. Πώς να καταστρέψετε ένα laptop με μία ακατάλληλη μεταφορά
Όπως εξετάσαμε παραπάνω, στα laptop δεν αρέσει να κουνάτε. Ανεξάρτητα του τι εννοείτε εσείς σαν “κίνηση”, δεν μπορείτε μπορείτε να το έχετε στο πίσω μέρος μιας μοτοσικλέτας, ή σε ένα άδειο πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου, ενώ κάνετε κόντρες με τους φίλους σας. Τουλάχιστο όχι, χωρίς επιπρόσθετη προστασία.

Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν μια τσάντα για φορητό υπολογιστή, για να τον προστατεύσουν από τις καθημερινές προσκρούσεις και κτυπήματα. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρώτο βήμα, αλλά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η τσάντα παρέχει πραγματικά προστασία και δεν είναι απλά μόνο για ευκολία στο κουβάλημα. Οι φτηνές τσάντες για φορητούς υπολογιστές περιλαμβάνουν ένα διαμέρισμα που έχει μέγεθος φορητού υπολογιστή, αλλά συνήθως στερείται προστασίας.

 

Άλλες έχουν κάποιου είδους αφρολέξ στις πλευρές της τσάντας, αλλά παραμελούν εντελώς για να προστατεύσουν την κορυφή ή το κάτω μέρος. Φυσικά, το κάτω μέρος είναι αυτό που χτυπά στο πάτωμα όταν ρίχνετε μια τσάντα που κρατάτε.

Η σωστή τσάντα μεταφοράς είναι ένα απαραίτητο αντικείμενο όταν θέλετε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, ή μοτοσυκλέτα ή ακόμα και με αυτοκίνητο. Η ίδια τσάντα είναι επίσης απαραίτητη και όταν απλά πάτε επίσκεψη στον φίλο σας μαζί με το laptop σας.

Έχετε ποτέ καταστρέψει ένα φορητό υπολογιστή;
Εν ολίγοις, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις μικρές λεπτομέρειες. Διαφορετικά, ο φορητός σας υπολογιστής θα μπορούσε να πεθάνει, με αργό θάνατο, λόγω βλάβης στους μεντεσέδες, στο σκληρό δίσκο, στο εξωτερικό περίβλημα ή σε άλλα εξαρτήματα. Ακόμη και φαινομενικά μικρές ενέργειες, όπως τα ψίχουλα ψωμιού που πέφτουν πάω στο πληκτρολόγιο, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές με την πάροδο του χρόνου.

Θα διαβάσετε ιστορίες ανθρώπων που ρίχνουν το φορητό υπολογιστή τους σε μια πισίνα ή χύνουν ένα ποτό πάνω σε αυτό ή που τους πέφτει από τον τέταρτο όροφο. Τέτοια λάθη συμβαίνουν. Αλλά τα περισσότερα ατυχήματα δεν γίνονται με ένα εντυπωσιακό τρόπο. Οι φορητοί υπολογιστές συχνά αποτυγχάνουν λόγω ενός συνδυασμού μικρών λαθών, μερικοί από τους οποίους ενδέχεται να μην έχουν καμμία επίδραση στην αρχή.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.098 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).