Διαφορές μεταξύ MAC address και IP address

Δυσκολεύεστε να κάνετε διάκριση μεταξύ μιας MAC και μιας address; Σίγουρα δεν είστε μόνοι αφού αυτοί οι δύο όροι συγχέονται εύκολα.

ip vs mac address

Και η Mac address και η IP address υποδηλώνουν το ίδιο πράγμα, μια διεύθυνση, αλλά έχουν διαφορετικές περιπτώσεις χρήσης και ο κάθε μία είναι μοναδική με τον τρόπο της.

Ας εμβαθύνουμε και ας σας βοηθήσουμε να κατανοήσετε τι είναι οι IP address και τι οι MAC address και ποιες είναι οι βασικές διαφορές τους.

Τι είναι μια Mac address;

Το MAC δεν είναι σκωτσέζικο όνομα, αλλά ακρωνύμιο της φράσης Media Access Control που σημαίνει “Έλεγχος πρόσβασης μέσων”. Μια διεύθυνση MAC είναι ένα μοναδικό δεκαεξαδικό αναγνωριστικό 12 ψηφίων, που δίνεται σε έναν Ελεγκτή Διασύνδεσης Δικτύου (NIC = Interface Controller).

Ένα NIC (γνωστό και ως κάρτα δικτύου) βοηθά στην αναγνώριση συσκευών που είναι συνδεδεμένες σε ένα δεδομένο . Όπως υποδηλώνει το όνομα, μια κάρτα δικτύου παρέχει τη διεπαφή (inteface) μέσω της οποίας η συσκευή σας (η οποία έχει δυνατότητα σύνδεσης στο ) συνδέεται στο διαδίκτυο, μέσω Wi-Fi ή μέσω καλωδίου Ethernet.

ip,mac,address,διεύθυνση

Οι MAC address εκχωρούνται από κατασκευαστές καρτών δικτύου, οι οποίοι καθιστούν το αναγνωριστικό αυτό μόνιμα. Ωστόσο, είναι δυνατό να αλλάξετε τη MAC address σας. Δεδομένου ότι μια διεύθυνση MAC είναι συνδεδεμένη με την κάρτα διασύνδεσης δικτύου, αναφέρεται συνήθως ως φυσική διεύθυνση (physical address).

physical address mac

Μια MAC address εμφανίζεται συνήθως σε έξι σετ διψήφιων αριθμών ή χαρακτήρων που χωρίζονται είτε με άνω και κάτω τελεία (:), ή παύλα (-) ή τελεία (.) για καλύτερη αναγνωσιμότητα. Ακολουθεί ένα παράδειγμα διεύθυνσης MAC 3Α:34:52:C4:69:B8 Τα τρία πρώτα σύνολα αντιπροσωπεύουν το αναγνωριστικό του οργανισμού, ενώ τα τρία τελευταία προσδιορίζουν ένα συγκεκριμένο NIC.

example mac address

Ενώ ο όρος “MAC” μπορεί να σας κάνει να πιστεύετε ότι οι διευθύνσεις MAC σχετίζονται με συσκευές Apple, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Οποιαδήποτε συσκευή που μπορεί να συνδεθεί στο διαδίκτυο έχει διεύθυνση MAC.

Και όταν λέμε οποιοδήποτε, εννοούμε, οποιοδήποτε. Έτσι, ο πεντάχρονος φορητός σας σας, το έξυπνο ηχείο του Google Assistant, η έξυπνη τηλεόρασή σας, η ρομποτική σκούπα σας και όποιες άλλες συσκευές τις οποίες μπορείτε να συνδέσετε στο διαδίκτυο έχουν διεύθυνση MAC.

Τι είναι μια IP address;

Μια Protocol (IP) address είναι ένα μοναδικό αναγνωριστικό που δίνεται σε μια συσκευή συνδεδεμένη σε τοπικό δίκτυο ή στο διαδίκτυο. Μια διεύθυνση IP μπορεί να παρομοιαστεί με μια διεύθυνση σπιτιού, κάτι που είναι σημαντικό κατά την αποστολή αλληλογραφίας.

  Προαιρετικές δυνατότητες των Windows: Ποιες είναι και τι κάνουν

Ομοίως, μια IP address επιτρέπει σε διαφορετικές συσκευές που είναι συνδεδεμένες σε ένα δίκτυο να επικοινωνούν. Είναι η διεύθυνση από την οποία ο υπολογιστής σας στέλνει και λαμβάνει δεδομένα.

Για παράδειγμα, εάν θέλετε να στείλετε δεδομένα σε έναν συγκεκριμένο υπολογιστή στο διαδίκτυο, ένας server (δρομολογητής) θα τα δρομολογήσει σε αυτόν τον υπολογιστή λόγω της μοναδικής του ταυτότητας (διεύθυνση IP). Το ίδιο ισχύει και για τους ιστότοπους. Κάθε ιστότοπος έχει μια μοναδική διεύθυνση IP.

Υπάρχουν δύο εκδόσεις διευθύνσεων IP, η IPv4 και η IPv6. Το IPv4 περιλαμβάνει ένα σύνολο τεσσάρων αριθμών που χωρίζονται με τελείες που κυμαίνονται από το 0 έως το 255. Ακολουθεί ένα δείγμα διεύθυνσης IPv4: 207.228.238.7.

ip,mac,address,διεύθυνση

Ενώ μία IPv6 αποτελείται από οκτώ σετ σειρών τεσσάρων χαρακτήρων αριθμών και γραμμάτων με άνω και κάτω τελείες ενδιάμεσα. Ένα δείγμα διεύθυνσης IPv6 είναι 2001:db8:3333:4444:5555:6666:7777:8888. Το IPv6 είναι η πιο πρόσφατη έκδοση των διευθύνσεων IP και ήρθε στο κόσμο μας γιατί οι IPv4 μετά από τόσα χρόνια άρχισε να γεμίζει και μην διαθέτει άλλα νούμερα διαθέσιμα.

Διαφορές μεταξύ MAC address και IP address

Τώρα που καταλαβαίνετε τι είναι οι IP address και οι MAC address, ας δούμε πώς διαφέρουν μεταξύ τους:

  • Πρώτον, ένας πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) παρέχει μια διεύθυνση IP, ενώ ένας κατασκευαστής καρτών δικτύου εκχωρεί μια διεύθυνση MAC.
  • Μια διεύθυνση IP είναι μια λογική διεύθυνση 32-bit (IPv4) ή 128-bit (IPv6), ενώ μια διεύθυνση MAC είναι μια φυσική διεύθυνση 48-bit.
  • Οι διευθύνσεις MAC λειτουργούν στο επίπεδο σύνδεσης δεδομένων του μοντέλου Open Systems Interconnection (OSI), ενώ οι διευθύνσεις IP λειτουργούν στο επίπεδο δικτύου.
  • Μια άλλη διαφορά μεταξύ μιας διεύθυνσης MAC και μιας διεύθυνσης IP είναι ότι η τελευταία είναι προσωρινή ενώ η πρώτη είναι μόνιμη (Μπορείτε να την αλλάξετε, αλλά κάντε το με προσοχή).
  • Επίσης, δύο ή περισσότερες συσκευές δεν μπορούν να μοιράζονται την ίδια διεύθυνση MAC, ενώ πολλές συσκευές μπορούν να μοιράζονται μια ενιαία διεύθυνση IP.
  • Το βασικό στοιχείο είναι ότι μια διεύθυνση IP προσδιορίζει μια σύνδεση με το δίκτυο, ενώ μια διεύθυνση MAC προσδιορίζει μια φυσική συσκευή συνδεδεμένη στο δίκτυο.

Συμπερασματικά
Τώρα που γνωρίζετε τι είναι μια διεύθυνση IP και τι μια διεύθυνση MAC, καταλαβαίνετε ότι, ενώ οι δύο όροι μπορεί να ακούγονται παρόμοιοι, αλλά κάθε ένας έχει τις εφαρμογές του και διαφέρει σε αρκετά σημεία.

Και οι δύο είναι χρήσιμοι στη δικτύωση,  κάθε ένας αποδεικνύεται χρήσιμος σε διαφορετικά σενάρια, και δεν μπορείτε να αντικαταστήσετε τον ένα με τον άλλον.

ip,mac,address,διεύθυνση

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).