Δημιουργήστε ένα δυνατό password που όμως θα τον θυμάστε

Αναρωτηθήκατε αν μπορείτε να δημιουργήσετε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς πρόσβασης που όμως δεν θα ξεχνάτε; Τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο όσο μπορεί να φαίνεται!

passwords

Κανένας κωδικός δεν είναι απαραβίαστος, αλλά όσο ισχυρότερος είναι, τόσο πιο δύσκολο είναι να σπάσει. Από την αρχή σας προτρέπουμε να έχετε “ισχυρούς” κωδικούς πρόσβασής, αλλά τι σημαίνει στην πραγματικότητα αυτό για εσάς; Πώς μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης;

Η δημιουργία ενός τέτοιου password απαιτεί να έχετε στον κωδικό σας ειδικούς χαρακτήρες, μαζί με κεφαλαία και πεζά γράμματα και πολλούς αριθμούς. Αλλά ταυτόχρονα συχνά σημαίνει ότι όσο δύσκολο είναι να σπάσει τόσο είναι εξίσου δύσκολο και και για εσάς να το θυμάστε.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης που όμως μπορείτε πραγματικά να θυμάστε.

1. Χρησιμοποιήστε ένα ρυθμό

Μια προτιμώμενη μέθοδος δημιουργίας πολύπλοκων κωδικών πρόσβασης, ακόμη και εκείνων που απαιτούν πάνω από 15 χαρακτήρες, είναι η τεχνική της παιδικής ομοιοκαταληξίας.

Επιλέξτε ένα από τα αγαπημένα σας παιδικά στιχάκια, γράψτε κεφαλαία το πρώτο γράμμα κάθε πρότασης, αντικαταστήστε ορισμένα γράμματα με αριθμούς και τελειώστε το με κάποιο ειδικό χαρακτήρα στο τέλος. Εάν η αγαπημένη σας ομοιοκαταληξία είναι αρκετά μεγάλη, μη διστάσετε να την περικόψετε λίγο.

Ας πάρουμε για παράδειγμα το πρώτο τραγούδι που μάθατε στο νηπιαγωγείο. Ξέρετε πώς πάει:

“Χαρωπά τα δυό μου χέρια τα χτυπώ/ Χαρωπά τα δύο μου χέρια τα χτυπώ/ Μιας και είμαι εγώ παιδί/ Ξέρω πάντα να γελώ/ Χαρωπά τα δύο μου χέρια τα χτυπώ”.

Ας το κάνουμε greekglish:
"Xaropa ta dyo moy xeria ta xtypo/ Xaropa ta dyo moy xeria ta xtypo/ Mias kai eimai ego paidi/ Ksero panta na gelo/ Xaropa ta dyo moy xeria ta xtypo"

Κρατήστε το πρώτο γράμμα κάθε λέξης. Αφήστε κεφαλαίο γράμμα την αρχή κάθε γραμμής. Στη συνέχεια, αντικαταστήστε τα “α” με “@”. Σε άλλες περιπτώσεις, θα μπορούσατε να ανταλλάξετε το “ε” με το “3” ή το “L” με το “1” κ.λπ.

Και ας το τελειώσουμε με ένα θαυμαστικό.

Αυτό στη συνέχεια μετατρέπεται σε:
"XtdmxtxXtdmxtxMk33pKpngXtdmxtx!"

Πρόκειται για έναν κωδικό πρόσβασης 31 χαρακτήρων που περιλαμβάνει αριθμούς, γράμματα, κεφαλαία, πεζά και έναν ειδικό χαρακτήρα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να απαγγείλετε την παιδική ομοιοκαταληξία όταν πληκτρολογείτε τον κωδικό πρόσβασής σας!

2. Χρησιμοποιήστε το αγαπημένο σας απόσπασμα

Μια παρόμοια τεχνική με την παραπάνω χρησιμοποιεί διάσημα αποσπάσματα ταινιών και όχι παιδικές ρίμες. Η χρήση μιας αγαπημένης ταινίας θα κάνει αυτή την προσέγγιση πολύ πιο ασφαλή.

Φυσικά αντί για ταινίες μπορεί να είναι κάλλιστα μία αγαπημένη ρήση, ένα απόφθεγμα, μια πρόταση από κάποιο Ευαγγέλιο, μία προσευχή, το σύνθημα της ομάδας σας, ένας ύμνος, και τέλος πάντων οτιδήποτε θυμάστε εύκολα.

Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να αντικαταστήσετε χαρακτήρες με αριθμούς που δεν είναι τόσο εύκολο να μαντέψετε.

Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι θα σκέφτονταν να αντικαταστήσουν ένα “Ε” με ένα “3”, αλλά αν επιλέξετε διαφορετικό αριθμό, είναι πιο δύσκολο να το μαντέψει κάποιος hacker. Αντικαταστήστε κάθε “e” με ένα 6, το οποίο είναι εύκολο να θυμάστε επειδή ένα πεζό “e” μοιάζει με ένα ανάποδο “6”.

Ας χρησιμοποιήσουμε την συνομιλία μεταξύ Γκιωνάκη και ο Σταυρίδη από την ταινία Τα κίτρινα γάντια: “Τι θέτε; Θέτε τίποτα; Έχεις μία πορτοκαλάδα ρε; Πορτοκαλάδα θέτε; Ναι. Από πορτοκάλια; Όχι, από μούσμουλα”.

Αυτό θα γινόταν:
Ti thete? Thete tipota? Exeis mia portokalada re? Portokalada thete? Nai. Apo portokalia? Oxi, apo mousmoula"

Και αντίστοιχα:
"ΤtTt6mprPtN@pO@m"

Αυτή η ιδέα είναι ένα είδος ς, και είναι πολύ απίθανο να το μαντέψει κάποιος, ακόμα κι αν μάθει ποια είναι η αγαπημένη σας ταινία. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μάλλον δεν θα καταβάλουν προσπάθεια να σας γνωρίσουν τόσο καλά!

3. Χρησιμοποιήστε την γλώσσα της δουλειά σας

Μια εναλλακτική λύση είναι η χρήση πολύ εξειδικευμένων εκφράσεων για να φτιάξετε τον κωδικό πρόσβασης. Η ορολογία μιας συγκεκριμένης εργασιακής ειδικότητας είναι πολύ πιο δύσκολο να την μαντέψει κάποιος, σε σχέση με τις παιδικές ρίμες.

Για παράδειγμα, εάν είστε μηχανικός αυτοκινήτου, η φράση σας μπορεί να είναι:
“Τα πειράκια είναι η ανάφλεξη του καυσίμου σε διαφορετικό χρόνο από το άνω νεκρό σημείο (ΑΝΣ).” που γίνεται: “Ta peirakia einai i anafleksi toy kaysimoy se diaforetiko xrono apo ton ano nekro simio (ANS)”

Αυτή την φορά ας ανταλλάξουμε το δεύτερο “S” με “$”. Αυτό τότε γίνεται:
"Tpeiatk$dxatansANS!"

Αυτό είναι πολύ πιο δύσκολο να το μαντέψει κανείς, λόγω του πόσο ασαφές είναι.

4. Χρησιμοποιήστε προσωπικές ημερομηνίες (αλλά όχι γενέθλια)

Μια εναλλακτική τεχνική στη χρήση προτάσεων είναι η χρήση κυρίως αριθμών. Φυσικά, ούτε τους τυχαίους αριθμούς μπορείτε να τους θυμάστε εύκολα. Αλλά θα μπορούσατε πάντα να χρησιμοποιείτε σημαντικές οικογενειακές ημερομηνίες.

password,manager,hack,security

Τώρα, το πρώτο πράγμα που σκέφτονται πολλοί είναι να χρησιμοποιήσουν τα γενέθλια. Δυστυχώς, είναι πολύ εύκολο για τους έμπειρους χάκερ να ανακαλύψουν την γέννησής σας, μέσω phishing και παραβιάσεων δεδομένων.

Χρειάζεστε κάτι λίγο πιο προηγμένο από αυτό. Μια καλή προσέγγιση είναι να χρησιμοποιείτε ημερομηνίες γεγονότων που μόνο εσείς θα θυμάστε αφού είναι σημαντικές για εσάς, αλλά κανείς άλλος δεν θα τις γνώριζε πραγματικά. Για παράδειγμα την ημέρα που φιλήσετε για πρώτη φορά τον έρωτα της ζωής σας, ή την ημερομηνία των πρώτων σας διακοπών στο εξωτερικό.

Ωστόσο, κανένας ισχυρός κωδικός πρόσβασης δεν είναι απλώς αριθμοί, επομένως θα χρειαστεί να αλλάξετε κάποιους με γράμματα και ειδικούς χαρακτήρες. Είναι το αντίστροφο της αντικατάστασης ενός “e” με ένα “3”!

Πάρτε τις τρεις ημερομηνίες που σίγουρα θα θυμάστε και βάλτε τις όλες στη σειρά. Αντικαταστήστε τις κάθετες με ένα πεζό L, το κενό μεταξύ των ημερομηνιών με μια κάτω παύλα (όπως “_”) και τελειώστε με έναν ειδικό χαρακτήρα όπως “#”. Ένας τέτοιος κωδικός πρόσβασης θα μοιάζει κάπως έτσι:

"11l03l85_09l08l98_12l11l99#"

Αυτός ο κωδικός πρόσβασης είναι 27 χαρακτήρες, επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε συστήματα που μπορούν να χειριστούν πολύ μεγάλους κωδικούς πρόσβασης. Είναι ένας από τους πιο ασφαλείς κωδικούς πρόσβασης που μπορείτε να θυμάστε.

5. Χρησιμοποιήστε ένα μοτίβο πληκτρολογίου

Ακολουθεί μια διασκεδαστική προσέγγιση κωδικού πρόσβασης που χρησιμοποιεί ένα μοτίβο από το πληκτρολόγιό σας. Σχεδιάστε κάποιο είδος αναγνωρίσιμου μοτίβου στο πληκτρολόγιό σας και, στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε τα γράμματα και τους αριθμούς ως κωδικό πρόσβασης.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι δημιουργείτε ένα μοτίβο στο πληκτρολόγιό σας όπως φαίνεται παρακάτω.

apple keyboard pattern

Βάλτε μόνοι σας κάποιους κανόνες για το πως θα διαβάζετε το μοτίβο σας. Για παράδειγμα, ξεκινήστε από το “P” και στην αρχή κάθε νέας γραμμής, θα μπορούσατε να γράψετε κεφαλαίο αυτό το γράμμα.

Εάν βοηθάει, μπορείτε ακόμη και να σχεδιάσετε αναγνωρίσιμες εικόνες ή γράμματα πάνω από το . Στην παραπάνω περίπτωση, ο κωδικός πρόσβασης καταλήγει ως εξής:

"PoiuytGhjkl;'/.,M"

Χρησιμοποιώντας αυτήν την προσέγγιση, μπορείτε να αλλάξετε την πολυπλοκότητα του μοτίβου για να επιμηκύνετε τον κωδικό πρόσβασης.

Ένας χάκερ θα μπορούσε να εκτελέσει έναν αλγόριθμο που θα έκανε brute επίθεση χρησιμοποιώντας συσχετίσεις πληκτρολογίου, αλλά είναι απίστευτα απίθανο κάποιος να ξαναδημιουργήσει τον συνδυασμό σας, ειδικά αν προσθέσετε και κάτι άλλο, όπως μια ημερομηνία.

6. Χρησιμοποιήστε ένα Password

Η τελευταία τεχνική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε κωδικούς πρόσβασης που θα πρέπει να θυμάστε είναι να μην τους θυμάστε!.

Εάν χρησιμοποιείτε διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, χρειάζεται να θυμάστε μόνο έναν κωδικό: τον κύριο κωδικό πρόσβασης. Σκεφτείτε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης ως ένα ψηφιακό θησαυροφυλάκιο που διατηρεί ασφαλή όλα τα διαπιστευτήρια σύνδεσής σας. Χρειάζεστε απλώς τον σωστό κωδικό εισόδου για πρόσβαση στο θησαυροφυλάκιο.

Δοκιμάστε τον password manager, δημιουργήσετε έναν κύριο κωδικό πρόσβασης με τις μεθόδους 1 έως 5 και στη συνέχεια βασιστείτε σε αυτόν για να αποθηκεύσετε τους υπόλοιπους. Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε δυνατούς κωδικούς πρόσβασης που κανείς δεν θα μπορεί να βρει γιατί θα είναι πραγματικά τυχαίοι, και ούτε εσείς θα χρειαστεί να τους θυμάστε.

Το σημαντικό είναι να μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για πολλούς λογαριασμούς: ο σας δίνει αυτή την δυνατότητα.

Συμπερασματικά

Οι κωδικοί πρόσβασης που χρησιμοποιείτε θα πρέπει να είναι ισχυροί αλλά και υπόκεινται στη δική σας ατομική κατάσταση.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε από τις παραπάνω τεχνικές μεμονωμένα ή και σε συνδυασμό για να καταλήξετε σε μία προσωπική δική σας μέθοδο.

Η ιδέα είναι να αναπτύξετε έναν κωδικό πρόσβασης που να είναι ασυνήθιστος, με μεγάλη ποικιλία χαρακτήρων, ώστε η παραβίαση αυτού του κωδικού πρόσβασης να είναι σχεδόν αδύνατη.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral stories straight into your inbox!
password,manager,hack,security

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).