Doxxing τι είναι και πως να προστατευτώ

Doxxing είναι η και η δημοσίευση προσωπικών πληροφοριών που υπάρχουν online, με σκοπό την παρενόχληση μέσω της έκθεσης ενός ατόμου. Αν και δεν είναι τεχνικά παράνομο, σαφώς και θεωρείται παρενόχληση από τους περισσότερους του διαδικτύου.

Doxxing

Έτσι έχουν προταθεί νομοσχέδια για να καθιερωθεί η απαγόρευσή του από το νόμο και να θεωρείται αξιόποινη πράξη.

Doxxing Πρέπει να ανησυχώ;

Πιθανώς όχι. Το Doxxing είναι γενικά μια στοχευμένη μορφή παρενόχλησης, και αν δεν έχετε λόγους να ανησυχείτε μάλλον είστε ασφαλείς. Συνήθως πραγματοποιείτε σε διάσημους χρήστες του διαδικτύου, ή της πραγματικής ζωής. Πολλοί χρήστες του διαδικτύου έχουν κάποιο ηλεκτρονικό ψευδώνυμο, αποφεύγοντας να αποκαλύψουν περισσότερα στοιχεία για αυτούς.

Εδώ έρχεται το doxxing.

Μετά από αναζητήσεις αποκαλύπτεται το πραγματικό όνομα, αλλά και άλλες ιδιωτικές πληροφορίες και δημοσιεύονται online, αποκαλύπτοντας την πραγματική ενός ατόμου σε όλους. Αυτό φυσικά είναι μια σημαντική παραβίαση της ιδιωτικής ζωής του θύματος.

Σε περίπτωση που κυκλοφορήσει δημόσια το όνομά σας, ο αριθμός τηλεφώνου σας και η πραγματική σας διεύθυνση, σας κάνει ευάλωτους σε πάρα πολλά διαδικτυακά εγκλήματα, όπως το swatting, τη παρενόχληση, και το stalking για να αναφέρουμε μερικά από αυτά. Φυσικά και είστε περισσότερο ευάλωτοι σε στοχευμένες phishing, καθώς οι επιτιθέμενοι γνωρίζουν πολύ περισσότερα στοιχεία που θα μπορούσαν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας.

Να αναφέρουμε ότι αν η παρουσία σας στο internet δεν είναι σημαντική, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Αν όμως είστε δημόσιο πρόσωπο και παίρνετε μέρος σε πολιτικές (και μη) συζητήσεις, σε ιστοσελίδες όπως το Twitter και το Facebook (που έχουν αποθηκευμένα πολλά από τα προσωπικά σας στοιχεία) μια λάθος λέξη μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις από αυτούς που διαφωνούν μαζί σας.

Περιστασιακά έχουμε δει και πολύ ατυχή συμβάντα, με λάθος doxxing, όπως και το 2013, όταν στο Reddit κατηγόρησαν ένα λάθος άτομο για την τρομοκρατική επίθεση στη Βοστόνη. Ο κατηγορούμενος δεν ήταν ο βομβιστής. Ήταν ένα θύμα που είχε πεθάνει μετά την έκρηξη της βόμβας, και η οικογένειά του έπρεπε να ασχοληθεί με την υπεράσπισή του μέχρι να βρεθεί ο πραγματικός ύποπτος.

Πώς να προστατευτείτε

Η πλειοψηφία των doxxing επιθέσεων συμβαίνουν εκεί που υπάρχουν προσωπικά δεδομένα, δηλαδή μέσω κοινωνικών δικτύων και όχι από hacking σε προσωπικούς υπολογιστές.

Είναι πολύ δύσκολο να το σταματήσετε επειδή υπάρχουν χρήστες που μοιράζονται πάρα πολλά δεδομένα online. Εδώ να αναφέρουμε ότι ακόμα κι αν νομίζετε ότι οι πληροφορίες σας είναι κρυμμένες, στην πραγματικότητα δεν είναι.

Για παράδειγμα, ακόμα κι αν έχετε κρύψει τα γενέθλιά σας στο Facebook, με μια αναζήτηση στο timeline σας για τους όρους “χρόνια πολλά” “να ζήσεις” “Happy Birthday” κλπ, τα γενέθλιά σας θα εμφανιστούν. Μόλις ο επιτιθέμενους μάθει το πότε ακριβώς γεννηθήκατε, μπορεί να έχει πιο εύκολη πρόσβαση σε δεδομένα που υπάρχουν σε άλλες υπηρεσίες.
Έτσι το να κρύβετε τα γενέθλιά σας, μπορεί να σας προστατέψει μόνο από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν τον τρόπο να ανακαλύπτουν δεδομένα.

Από την άλλη η απόκρυψη όλων των προσωπικών σας πληροφοριών είναι αντίθετη με τους όρους των κοινωνικών δικτύων.

Σίγουρα υπάρχει νόημα στο να μην δημοσιεύετε τη διεύθυνσή σας, τον αριθμό τηλεφώνου σας ή τα γενέθλιά σας στο διαδίκτυο, αλλά υπάρχουν και κάποιοι που μπορούν να συμπεράνουν πολλά για εσάς από τις φαινομενικά αβλαβείς δημοσιεύσεις σας. Κάθε μικρή λεπτομέρεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αποκαλύψει την επόμενη.

Η διαγραφή των παλαιών αναρτήσεων και το να προσέχετε τι δεδομένα κρύβουν οι αναρτήσεις σας είναι μια επιλογή που μπορεί να σας βοηθήσει, αν δεν επιλέξετε την ριζοσπαστική λύση της πλήρους διαγραφής του λογαριασμού σας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greeceggns

Get the best viral stories straight into your inbox!















giorgos

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).