Τι είναι η ασφαλής λειτουργία στα Windows

Οι περισσότεροι που τρέχετε θα πρέπει να έχετε ακούσει την ορολογία “Ασφαλής Λειτουργία”. Ελάχιστοι ίσως την έχετε χρησιμοποιήσει. Ξέρετε τι είναι και πως μπορεί να σας χρησιμεύσει;

safe mode windows 2

Τι είναι η ασφαλής λειτουργία σε έναν υπολογιστή με Windows;

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά: Η ασφαλής λειτουργία (safe mode) είναι μια ειδική λειτουργία των Windows που έχει σχεδιαστεί για να σας βοηθήσει να αντιμετωπίζετε προβλήματα στον υπολογιστή ή στη συσκευή σας. Όταν εκτελείτε το λειτουργικό των Windows σε ασφαλή λειτουργία, ο σας θα εκκινήσει χρησιμοποιώντας μόνο τις πιο βασικές υπηρεσίες και διαδικασίες.

Με λίγα λόγια η Ασφαλής Λειτουργία αναλαμβάνει να εκκινήσει τον υπολογιστή σας στην πιο απλή μορφή του και να φορτώνει μόνο τα πιο κρίσιμα προγράμματα οδήγησης και λογισμικό, παρακάμπτοντας όλα τα περιττά μέρη του συστήματος και αποφεύγοντας έτσι τη χρήση στοιχείων υλικού ή εφαρμογών που δεν είναι απαραίτητα για την εκκίνηση των Windows.

Πρόκειται για έναν τρόπο λειτουργίας στον οποίο εκτελούνται μόνο οι απολύτως απαραίτητες εργασίες για να ξεκινήσουν τα Windows.

Γιατί είναι σημαντική η Ασφαλής Λειτουργία;

Επειδή περιορίζοντας τον αριθμό των προγραμμάτων οδήγησης και του λογισμικού που έχουν φορτωθεί κατά την εκκίνηση ενός υπολογιστή, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα του Windows υπολογιστή σας πιο εύκολα.

Εάν, για παράδειγμα, ο υπολογιστής σας τερματίζεται απότομα λόγω σφάλματος στα προγράμματα οδήγησης γραφικών, η εκτέλεση των Windows σε ασφαλή λειτουργία μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε το πρόβλημα, επειδή ξεκινά μόνο ένα βασικό συμβατό σύνολο προγραμμάτων οδήγησης βίντεο και όχι με τα πλήρη προγράμματα οδήγησης γραφικών που έχουν κυκλοφορήσει από τον κατασκευαστή της GPU σας.

Όσο και να σας φαίνεται περίεργο ένας προβληματικός driver που βάλατε μπορεί να κάνει το ευάλωτο περιβάλλον των Windows μπάχαλο, και μάλιστα όχι αμέσως αλλά αρκετά αργότερα.

safe,mode,Windows,Windows 10,Windows 11,ασφαλής,λειτουργία

Και δεν είναι μόνο οι drivers, αλλά και οποιοδήποτε είδους λογισμικό, ή η διαγραφή ενός αρχείου, η ενός προγράμματος, κάποιο malware, ή ακόμα και η σύγκρουση λειτουργιών.

Εάν δεν συμβεί κάποιο πρόβλημα σε ασφαλή λειτουργία, αυτό σημαίνει ότι οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις και τα βασικά προγράμματα οδήγησης των συσκευών σας δεν προκαλούν το πρόβλημα.

Η παρατήρηση των Windows σε ασφαλή λειτουργία σάς επιτρέπει να περιορίσετε την προέλευση ενός προβλήματος και μπορεί να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων στον υπολογιστή σας.

Αν όμως τα Windows δεν μπορούν να ξεκινήσουν ούτε σε ασφαλής λειτουργία, τότε τα πράγματα είναι πραγματικά σοβαρά όσον αφορά το λειτουργικό σύστημα, και είναι σχεδόν σίγουρο πως θα χρειαστείτε να κάνετε format.

Τι μπορείτε να κάνετε με την ασφαλή λειτουργία σε ένα Windows υπολογιστή;

Όπως γνωρίζετε πλέον, η Ασφαλής Λειτουργία βοηθά να αντιμετωπίσετε προβλήματα με τους Windows υπολογιστές και συσκευές. Αλλά πώς ακριβώς; Ακολουθούν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε σε ασφαλή λειτουργία σε υπολογιστή με Windows:

  • Εκτελέστε τα εργαλεία αντιμετώπισης προβλημάτων που είναι διαθέσιμα στο λειτουργικό σύστημα για να εντοπίσετε πιθανά προβλήματα με το δίκτυο, τον ήχο, τα γραφικά κ.λπ.
  • Χρήση των Windows Terminal, Command Prompt , ή PowerShell για να εκτελέσετε προηγμένες για την επισκευή προβλημάτων στον δίσκο, θεμάτων του boot, προβλήματα του δικτύου, και ούτω καθεξής.
  • Κάντε λήψη (εάν εκτελείτε την Ασφαλή λειτουργία με δίκτυο), εγκαταστήστε και εκτελέστε προγράμματα που πιστεύετε ότι μπορεί να είναι χρήσιμα για την αντιμετώπιση προβλημάτων του υπολογιστή σας.
  • Πραγματοποιήστε λήψη (εάν εκτελείτε την Ασφαλή λειτουργία με δίκτυο) και εγκαταστήστε ή απεγκαταστήστε προγράμματα οδήγησης για ορισμένα στοιχεία υλικού στον υπολογιστή σας, τα οποία πιστεύετε ότι ενδέχεται να έχουν σφάλματα που τον εμποδίζουν να εργάζεται όπως θα έπρεπε.
  • Ελέγξτε τον υπολογιστή ή τη συσκευή σας για κακόβουλο λογισμικό ή άλλες απειλές ασφαλείας χρησιμοποιώντας το ενσωματωμένο Microsoft Antivirus ή οποιοδήποτε άλλο λογισμικό ς από ιούς που ενδέχεται να έχετε εγκαταστήσει.
  • Να επαναφέρετε μια εικόνα του συστήματος σας, αν είχατε κρατήσει!

Από την άλλη πλευρά, στην ασφαλή λειτουργία , δεν μπορείτε να εκτελέσετε εφαρμογές που χρησιμοποιούν προηγμένες λειτουργίες του υλικού σας. Για παράδειγμα, δεν μπορείτε να παίξετε παιχνίδια σε ασφαλή λειτουργία των Windows. Και ο λόγος είναι αρκετά προφανής, αφού όπως καταλάβατε η ασφαλής λειτουργία φορτώνει μόνο βασικά προγράμματα οδήγησης και τρέχει σε χαμηλής ανάλυσης βίντεο.

Τα παιχνίδια χρειάζονται το πλήρες πρόγραμμα οδήγησης και ισχύ της κάρτας γραφικών, αλλά και άλλων εξαρτημάτων σας, επομένως δεν υπάρχει τρόπος να παίξετε παιχνίδια σε ασφαλή λειτουργία.

Πόσα είδη ασφαλής λειτουργίας υπάρχουν;

Τα λειτουργικά συστήματα Windows έχουν τρεις διαφορετικούς τύπους ασφαλών λειτουργιών:

  • «Κανονική» ασφαλή λειτουργία,
  • Ασφαλή λειτουργία με δίκτυο
  • Ασφαλή λειτουργία με γραμμή εντολών

safe mode windows 1

Αν και μπορεί να ακούγονται σαν να είναι πολύ διαφορετικά, η πραγματικότητα είναι ότι μόνο λίγα πράγματα αλλάζουν από το ένα στο άλλο. Ορίστε λοιπόν ποια είναι η διαφορά μεταξύ των ασφαλών λειτουργιών των Windows :

Η “Κανονική” Ασφαλής Λειτουργία ξεκινά τα Windows 10 και τα Windows 11 στην τυπική Ασφαλή Λειτουργία με τις βασικές ρυθμίσεις στην κάρτα γραφικών, ένα ελάχιστο σύνολο προγραμμάτων οδήγησης, βασικές υπηρεσίες και διαδικασίες κ.λπ.

Η Ασφαλής Λειτουργία με δίκτυο είναι σαν την «κανονική» Ασφαλής Λειτουργία, αλλά τώρα έχουν ενεργοποιηθεί τα προγράμματα οδήγησης και υπηρεσίες δικτύου. Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να συνδεθείτε με άλλους υπολογιστές στο τοπικό σας δίκτυο, καθώς και στο διαδίκτυο για να επισκεφτείτε ιστότοπους και να αναζητήσετε τεκμηρίωση ή οδηγούς αντιμετώπισης προβλημάτων. Αυτή είναι επίσης η ασφαλής λειτουργία που πρέπει να χρησιμοποιήσετε εάν χρειάζεται να κάνετε λήψη και εγκατάσταση εφαρμογών ή προγραμμάτων οδήγησης.

Η Ασφαλής Λειτουργία με γραμμή εντολών φορτώνει την «κανονική» ασφαλή λειτουργία και ανοίγει αυτόματα τη γραμμή εντολών. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη λειτουργία όταν έχετε ήδη δοκιμάσει την τυπική ασφαλή λειτουργία και αντιμετωπίσατε προβλήματα με τη κάρτα γραφικών. Στην ασφαλή λειτουργία με γραμμή εντολών, μπορείτε να εκτελέσετε εντολές ακόμα και αν τα Windows αποτυγχάνουν να φορτώσουν την , την Εξερεύνηση αρχείων ή άλλα οπτικά εργαλεία.

Πώς θα ανοίξετε την Ασφαλή λειτουργία;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τρέξετε τα Windows σε Ασφαλή λειτουργία, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείτε Windows 11, Windows 10 ή ακόμα και ή Windows 8.1. Δείτε αυτόν τον αναλυτικό οδηγός μας που απευθύνεται στα Windows 10.

Windows 10 τρόποι επανεκκίνησης σε ασφαλή λειτουργία
Γρήγορη εκκίνηση σε ασφαλή λειτουργία με Command Prompt στα Windows 10
Προσθέστε ασφαλή λειτουργία στο μενού εκκίνησης των Windows 10 και 8

Για την είσοδό σας στην ασφαλή λειτουργία ο υπολογιστή σας θα σας ζητήσει όνομα και κωδικό πρόσβασης του λογαριασμού σας στην Microsoft, οπότε καλό είναι να τα έχετε πρόχειρα, γιατί η ασφαλής λειτουργία δεν επιτρέπει να συνδεθείτε χρησιμοποιώντας κάποια άλλη μέθοδο, όπως το PIN, ή ανάγνωση δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Στη συνέχεια, ο υπολογιστής θα ανοίξει την επιφάνεια εργασίας σε ασφαλή λειτουργία όπου στις γωνίες της θα βλέπετε τη σχετική ένδειξη.

safe mode

Μόλις ολοκληρώσετε την αντιμετώπιση προβλημάτων του υπολογιστή σας, μέσω της ασφαλής λειτουργίας, επανεκκινήστε τον υπολογιστή σας και δοκιμάστε να κάνετε κανονική εκκίνηση των Windows.

Υπάρχει κάτι διαφορετικό στην Ασφαλή Λειτουργία για Windows 11 και Windows 10;

Δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα διαφορετικό σχετικά με τις ασφαλείς λειτουργίες στα Windows 11 και Windows 10. Τουλάχιστον από ό,τι έχουμε καταφέρει να δούμε, και τα δύο λειτουργικά συστήματα προσφέρουν την ίδια εμπειρία και συμπεριφέρονται πανομοιότυπα όταν χρησιμοποιείτε τις ασφαλείς λειτουργίες τους.

Για ποιο λόγο να χρησιμοποιήσετε την Ασφαλή λειτουργία;

Η ασφαλής λειτουργία των Windows είναι σίγουρα ένα από τα πιο χρήσιμα κομμάτια του λειτουργικού συστήματος, ειδικά όταν ο υπολογιστής ή η συσκευή σας δεν συμπεριφέρεται σωστά και πρέπει να κάνετε κάποιες ενέργειες αντιμετώπισης προβλημάτων.

Υπάρχει, όχι τυχαία, από την ίδια την Microsoft, ως μέτρο υποστήριξης σε Windows, όταν δεν μπορεί κάποιος να μαντέψει τι πάει στραβά σε ένα χαώδης λειτουργικό σύστημα.

Είναι ο ιδανικός τρόπος επισκευής, όταν τίποτα άλλο δεν φαίνεται να λειτουργεί στον υπολογιστή και το τελευταίο ίσως βήμα πριν το format. Το λιγότερο η ασφαλής λειτουργία δίνει το δικαίωμα να κάνετε ένα backup των αρχείων σας, πριν το format.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive of new posts by email.

safe,mode,Windows,Windows 10,Windows 11,ασφαλής,λειτουργία

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).