Τι είναι το GPC;

Ο Παγκόσμιος έλεγχος απορρήτου (GPC από το Global Privacy Control) είναι μια νέα πρωτοβουλία ερευνητών, εταιρειών ειδήσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένων κατασκευαστών προγραμμάτων περιήγησης, του EFF, ορισμένων μηχανών και ορισμένων άλλων οργανισμών για τη βελτίωση του απορρήτου και των δικαιωμάτων των χρηστών στο Διαδίκτυο.

Σε μία πρόταση, το GPC επιτρέπει σε ιστότοπους που συνδέεται ένας να γνωρίζουν ότι ο χρήστης αρνείται στον ιστότοπο το δικαίωμα πώλησης ή κοινοποίησης προσωπικών πληροφοριών σε τρίτους.

Παρόλο που ακούγεται ακριβώς σαν το Do Not Track header 2.0, που έχει σχεδιαστεί για να λειτουργεί με υπάρχοντα νομικά πλαίσια (και μελλοντικά) όπως το California Consumer Privacy Act (CCPA) ή τον Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων ().

Πώς λειτουργεί;

Όλα ξεκινούν με ένα πρόγραμμα περιήγησης, και μια επέκταση ή που υποστηρίζει το GPC. Προς το παρόν, αυτό σημαίνει μια dev έκδοση του Brave, της εφαρμογής DuckDuckGo για ή για το iOS ή τις επεκτάσεις του προγράμματος περιήγησης από τις DuckDuckGo, Disconnect, EFF ή Abine.

Το Brave έχει ενεργοποιήσει το GPC χωρίς επιλογές να το απενεργοποιήσετε, ενώ άλλα προγράμματα περιήγησης, εφαρμογές ή επεκτάσεις ενδέχεται να απαιτούν από τους χρήστες να το ενεργοποιήσουν. Στην εφαρμογή DuckDuckGo Privacy Browser, για παράδειγμα, είναι απαραίτητο να ενεργοποιήσετε το από τις για να το χρησιμοποιήσετε.

Για τους χρήστες, τα παραπάνω είναι τα μόνα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Το πρόγραμμα περιήγησης, η εφαρμογή ή η επέκταση προσθέτει τις πληροφορίες GPC στα δεδομένα που υποβάλλονται κατά τη διάρκεια των συνδέσεων, έτσι ώστε οι ιστότοποι να το γνωρίζουν.

Το επόμενο βήμα εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τον ιστότοπο στον οποίο συνδέεται ο χρήστης. Οι ιστότοποι που δεν συμμετέχουν θα αγνοήσουν την κεφαλίδα.

Όταν ένας ιστότοπος συμμετέχει, θα διασφαλίσει ότι τα δεδομένα χρήστη δεν κοινοποιούνται ή πωλούνται σε τρίτους.

Θα γίνει το GPC σημαντικό;

Το Do Not Track ξεκίνησε με την ελπίδα ότι θα άλλαζε το διαδικτυακό απόρρητο προς στο καλύτερο, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν το έκανε. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε ακόμη και να χρησιμοποιηθεί σε προσπάθειες fingerprinting.

Μπορεί και η τύχη του GPC να είναι παρόμοια. Αυτήν τη στιγμή, η υποστήριξη περιορίζεται σε μερικές επεκτάσεις, εφαρμογές, ένα πρόγραμμα περιήγησης με οριακό μερίδιο και σε ορισμένους ιστότοπους που συμμετέχουν. Μπορεί ορισμένοι από τους συμμετέχοντες ιστότοπους να είναι σημαντικοί, όπως τους The New York Times, αλλά αυτή τη στιγμή η χρήση του είναι πολύ περιορισμένη.

Οι εταιρείες Mozilla και Automattic (WordPress) ηγούνται της προσπάθειας αλλά δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία εφαρμογή προς το παρόν.

Ακόμα όμως κι αν αυτές οι δύο εταιρείες, ή ίσως κι άλλες, προσθέσουν υποστήριξη για το GPC, θα έπρεπε να συμμετάσχουν οι μεγάλες εταιρείες Διαδικτύου όπως τις Google, Microsoft Apple κλπ.
Εν αναμονή λοιπόν.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Get the best viral stories straight into your inbox!

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).