Τι είναι το VK; Όλα γύρω από το Facebook της Ρωσίας

Εάν ζείτε στη Ρωσία, είναι πολύ πιο πιθανό να έχετε λογαριασμό στον ρωσικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης VK παρά το Facebook. Τι είναι όμως το VK; Αξίζει να εγγραφείτε σε αυτό; Πάμε να το δούμε καλύτερα.

vk russia

Όταν αναφερόμαστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πρώτη μας σκέψη είναι στο Facebook και κάπου στο βάθος έρχεται δεύτερο το Twitter. Εάν όμως ζείτε στη Ρωσία, είναι πιο πιθανό να σκεφτείτε πρώτα το vk.com, γνωστό και ως VKontakte, καθώς είναι ένα από τα κορυφαία ρωσικά κοινωνικά δίκτυα.

Υπάρχουν πολύ λίγα πράγματα που μπορείτε να διαβάσετε για το VK στον δυτικό κόσμο, καθιστώντας τον ιστότοπο μυστήριο για όσους βρίσκονται εκτός της ρωσικής επικράτειας. Εάν δεν έχετε ακούσει ποτέ για το VK, κρατηθείτε γιατί πρόκειται να σας ενθουσιάσει.

1. Το VK είναι ο πιο δημοφιλής ιστότοπος μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη Ρωσία

Με το Facebook να βρίσκεται στο νούμερο τέσσερα στις προσεις της Ρωσίας (πίσω από το VK και άλλους δημοφιλείς ιστότοπους μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Odnoklassniki και Instagram), το VK έχει στην πραγματικότητα διπλάσια απήχηση από τον πλησιέστερο ανταγωνιστή του, όσον αφορά τα μηνιαία μηνύματα και τις αναρτήσεις που ανταλλάσσονται μεταξύ των χρηστών.

vk statista

Σύμφωνα με το Alexa, το VK είναι ο τρίτος ιστότοπος με τις περισσότερες επισκέψεις στη Ρωσία, ακριβώς πίσω από το Google και το YouTube. Το ημερήσιο κοινό για κινητές συσκευές του ιστότοπου κορυφώνεται σε σχεδόν 45 εκατομμύρια επισκέπτες κατά μέσο όρο.

2. Το VK είναι πιο δημοφιλές στους νεαρούς

Η πλειονότητα των χρηστών VK είναι ηλικίας μεταξύ 25 και 34 ετών. Αυτό είναι ένα ενδιαφέρον δημογραφικό στοιχείο που πρέπει να προσεγγίσετε, δεδομένου ότι οι χρήστες του Facebook είναι κυρίως από 35 ετών και άνω.

Μερικές πιθανές εξηγήσεις για αυτή τη διαφορά περιλαμβάνουν:

  • Την εστίαση του VK στην κοινή χρήση αρχείων ήχου και βίντεο μεταξύ φίλων (σας θυμίζει κάτι αυτό;)
  • Η τάση του ιστότοπου να ενθαρρύνει τους χρήστες να επεκτείνουν τους κοινωνικούς τους κύκλους, σε αντίθεση με το να παραμένουν μόνο σε αυτούς στους οποίους είναι ήδη μέρος.
  • Την δημοτικότητα του ιστότοπου μέσων κοινωνικής δικτύωσης Odnoklassniki στους ενήλικες Ρώσους, μεγαλύτερης ηλικίας.

3. Η VK προσφέρει πολλά όσον αφορά τη δημιουργία προφίλ

Το Facebook ως εταιρεία τείνει να ενθαρρύνει τους χρήστες να συμπληρώσουν τα χρονολόγιά τους με ό,τι πιο πρόσφατο στη ζωή τους, σε αντίθεση με τη δημιουργία ενός εξαιρετικά αναλυτικού προφίλ πληροφοριών για τον εαυτό τους.

Αυτό δεν συμβαίνει στο VK. Η δημιουργία προφίλ του ιστότοπου είναι ειλικρινά πιο αναλυτική από οτιδήποτε έχουμε δει ποτέ σε οποιονδήποτε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης!.

Για να αναφέρουμε ένα παράδειγμα, η διαδικασία εγγραφής ζητά να προσθέσετε την εκπαίδευσή σας στο προφίλ σας. Λογικά θα γράφατε το όνομα του πανεπιστημίου σας και να προχωρούσατε παρακάτω.

Όμως αυτός ο ιστότοπος συνεχίζει δείχνοντας μια λίστα με τις μεμονωμένες σχολές των πανεπιστημίων. Μετά θα σας ζητήσει την ειδικότητά σας, την κατεύθυνση που πήρατε, καθώς και την τωρινή κατάσταση (αν έχετε τελειώσει ή είστε στο μεταπτυχιακό, κλπ).

vk profil

Περιττό να πούμε ότι το VK μιλάει Ελληνικά, Αγγλικά και ένα σωρό άλλες γλώσσες. Έχει λίστες με τα πανεπιστήμια κάθε χώρας.

Αυτό το επίπεδο λεπτομέρειας μεταφέρεται σε σχεδόν κάθε μέρος του προφίλ σας.

4. Το VK έχει μια περίπλοκη πολιτική ιστορία

Ακριβώς όπως το Facebook, το VK δημιουργήθηκε από ένα νεαρό άτομο, που είχε τελειώσει το κολέγιο. Ο Πάβελ Ντούροφ (Pavel Durov) γνώρισε μεγάλη επιτυχία πριν αντιμετωπίσει προβλήματα με το νόμο, το 2012.

Πολλές ομάδες ακτιβιστών, σε αντίθεση με το ρωσικό κατεστημένο, χρησιμοποίησαν συχνά την πλατφόρμα, τόσο ως απλοί χρήστες, όσο και ως μέσο για την προώθηση των σκοπών τους. Όταν του ζητήθηκε να απαγορεύσει οριστικά αυτές τις ομάδες και τα άτομα, ο Ντούροφ αρνήθηκε.

Περιττό να πούμε ότι τα πράγματα έγιναν περίπλοκα. Ο Durov τελικά εξαναγκάστηκε να χάσει το μερίδιό του στην εταιρεία, το 2014. Όλα πήγαν στον Αλισέρ Ουσμάνοφ (Alisher Usmanov), τον πλουσιότερο άνθρωπο στη Ρωσία, εκείνη την εποχή.

5. Οι Ρώσοι χρήστες πιστεύουν ότι το VK είναι καλύτερο από το Facebook

Ονομάστε το “υγιές αίσθημα εθνικισμού” ή απλώς θέμα ευκολίας, οι περισσότεροι Ρώσοι προτιμούν το VK από το Facebook.

Δεν είναι μόνο ότι το VK χρησιμοποιείται πιο συχνά στη Ρωσία. Σύμφωνα με μια μελέτη του γερμανικού πανεπιστημίου Henrich Heine, οι χρήστες του VK θεωρούν την πλατφόρμα ως την ανώτερη επιλογή στα social media, και μάλιστα με διπλάσια προτίμηση σε σχέση άλλων επωνυμιών μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το VK θεωρήθηκε συνολικά από τους συμμετέχοντες στην έρευνα, πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό, πιο εύκολο στη χρήση και πιο αξιόπιστο.

6. Το VK έχει υποστεί σημαντικές παραβιάσεις ασφαλείας

Τον Ιούνιο του 2016, το VK αντιμετώπισε πράγματι μια σημαντική παραβίαση ασφαλείας, αποκαλύπτοντας τα δεδομένα περισσότερων από 171 εκατομμυρίων χρηστών.

Σε αυτά περιλαμβανόντουσαν: ονόματα, διευθύνσεις email, κωδικοί πρόσβασης και άλλα ευαίσθητα στοιχεία επικοινωνίας, τα οποία τελικά βρέθηκαν να πωλούνται στο dark web. Το VK δεν είναι το πρώτο, ούτε το τελευταίο. Ωστόσο, σε βάζει σε σκέψεις. Θα πρέπει πάντα να είστε προσεκτικοί σχετικά με το τι μοιράζεστε στο δια, ακόμη και σε έναν ιστότοπο, τόσο τεράστιο όσο αυτό.

7. Ο πιο συνηθισμένος κωδικός πρόσβασης στο VK είναι “123456”

Ένα συμπέρασμα που προέκυψε από την παραβίαση που περιγράφηκε παραπάνω, είναι ότι ο πιο συνηθισμένος κωδικός πρόσβασης στο VK είναι “123456”. Εάν φταίτε για αυτό, αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασής σας τώρα.

Πολλοί από αυτούς τους κλεμμένους κωδικούς πρόσβασης αποθηκεύτηκαν σε απλό κείμενο. Βρέθηκαν ότι πάνω από 700.000 άτομα χρησιμοποίησαν τον κωδικό πρόσβασης “123456” και άλλα 400.000 χρησιμοποιούσαν τον κωδικό “123456789”.

Άλλοι δημοφιλείς κωδικοί πρόσβασης ήταν οι “qwerty”, “1111111” και “123321”.

8. Ο σχεδιασμός του ιστότοπου του VK αλλάζει σπάνια

Στην πραγματικότητα, με βάση τον τρέχοντα σχεδιασμό του ιστότοπου του VK, αν μπείτε μπορεί να υποθέσετε ότι είσαστε στο Facebook, πριν από μερικά χρόνια.

vk first page

Οι χρήστες του Facebook είναι περισσότερο από εξοικειωμένοι με την αίσθηση των συνεχών αλλαγών του ιστότοπου και μάλιστα με η σημερινή εμφάνιση απέχει παρασάγγας από πριν μία πενταετία. Το VK είναι πολύ πιο προσανατολισμένο στη διατήρηση ενός οικείου σχεδιασμού. Οι σχεδιαστές του VK δίνουν τον ακόλουθο λόγο για τις σχεδιαστικές επιλογές τους:

“Μας αρέσει ο μινιμαλισμός και η απλότητα. Αυτός είναι ο τρόπος όπως φαινόταν στην αρχή, και έτσι φαίνεται και τώρα.”

Το VK λοιπόν διατηρεί την εμφάνισή του ίδια σε όλη την διάρκεια της ύπαρξής του, όπως ένα παλιό καλό αυτοκίνητο.

Υπάρχει ένας κόσμος έξω από το Facebook

Το VK είναι πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, με νεαρά κατά βάση άτομα, που φλερτάρει με την πειρατεία και παράνομες ομάδες. Εάν έχετε φίλους στη Ρωσία ή την , αυτός ο ιστότοπος είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συνδεθείτε μαζί τους.

Ακόμα κι αν δεν έχετε, η εγγραφή στο VK προσφέρει στους δυτικούς πολιτισμούς, μια ασυνήθιστη ματιά μέσα από τα social media.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.085 εγγεγραμμένους.
VK,social,media,VKontakte,Russia,Ρωσία,facebook

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

One Comment

Leave a Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).