Ελλάδα οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι μετατρέπονται σε τεχνολογικές εταιρείες

Με τα να έχουν βαλτώσει τα τελευταία χρόνια, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι «χτυπούν» τα ψηφιακά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και δημιουργούν νέες ροές εσόδων, ενώ μετατρέπονται σε τεχνολογικές εταιρείες.

Σε τεχνολογικές εταιρείες μετασχηματίζονται οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στην Ελλάδα, αναζητώντας νέες ροές εσόδων, καθώς τα έσοδα από υπηρεσίες έχουν πιάσει ταβάνι. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που συντελείται σε όλη την οικονομία και την κοινωνία αποτελεί το νέο «Ελ Ντοράντο» για τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους που επενδύουν δυναμικά σε νέους τομείς και διεκδικούν συστηματικά περισσότερα έργα ψηφιοποίησης.Wi-Fi

Τα έσοδα από υπηρεσίες παραμένουν στάσιμα τα τελευταία χρόνια φτάνοντας μέχρι τα 5 δισ. ευρώ και την αγορά να βλέπει τους ρυθμούς ανάπτυξης να επιβραδύνονται, μετά και τον πόλεμο τιμών που είχε ξεσπάσει την τελευταία διετία. Γι αυτό οι πάροχοι στρέφονται στα ψηφιακά έργα έχοντας αναλάβει ήδη ένα portofolio που ξεπερνάει τα 800 εκατ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του 2023, ενώ σε πολλά έργα βρίσκονται να είναι και «σύμμαχοι» έχοντας αναλάβει διαφορετικά τμήματα.

Η Nova έχει δημιουργήσει ξεχωριστή εταιρεία για τα έργα ς την «Nova Information & Communication Technologies ΑΕ», και η Vodafone ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες την Fiber2all που θα μεταφερθεί όλη η υποδομή του δικτύου οπτικών ινών σε ένα πιο ευέλικτο σχήμα, στοχεύοντας και στην προσέλκυση νέων επενδυτών. Από την πλευρά του ο ΟΤΕ που κυριαρχεί στα έργα ICT στη χώρα, εκτός της επένδυσης στα έργα ψηφιοποίησης, αναπτύσσει και ψηφιακές υπηρεσίες που ακολουθούν τον βηματισμό της εποχής όπως η Payzy καταγράφοντας ικανοποιητική πρόοδο.

Κυριαρχία του ΟΤΕ στα ψηφιακά έργα

Ο ΟΤΕ έχει αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στα έργα του ICT τομέα την τελευταία δεκαετία, με τα έσοδα να βρίσκονται στα σταθερά ανοδική τροχιά, όπως καταγράφεται από την παρουσία τους στα «Λοιπά Έσοδα» του ομίλου, όπου εκεί συγκεντρώνονται επίσης τα έσοδα από εναλλακτικές πηγές, όπως οι πωλήσεις συσκευών κινητής, η ακίνητη περιουσία, η ακαδημία, κ.ά..

Όπως αναφέρει ο ΟΤΕ στα οικονομικά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου του 2023, τα λοιπά έσοδα αυξήθηκαν κατά 12,5% στο τρίμηνο, με τα έσοδα από παροχή system solutions να αυξάνονται κατά 26,9% στο τρίμηνο. Στο πρώτο εξάμηνο του έτους τα «λοιπά έσοδα» διαμορφώθηκαν στα 308,4 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 12,4% έναντι του αντίστοιχου εξαμήνου το 2022 που είχαν ανέλθει στα 274,3 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζουμε πως το 2022 τα έργα ICT σημείωσαν ισχυρή άνοδο που ξεπέρασε το 26%.

Ο επικεφαλής του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ έχει αναφέρει επίσης πολλές φορές ότι ο όμιλος στοχεύει στο να γίνει ο εθνικός digital provider, ενώ πηγές της εταιρείας σημειώνουν πως ο ΟΤΕ φιλοδοξεί να αποτελέσει σημαντικό συνεργάτη στην προσπάθεια της χώρας προς την ψηφιακή μετάβαση και πρόθεση του ομίλου είναι να συμμετέχει στα περισσότερα έργα που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο αυτό.

Ήδη από τις αρχές του χρόνου ο ΟΤΕ ανέλαβε από το έργο για τα cloud services, προϋπολογισμού 117 εκατ. ευρώ, μέχρι την ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΣΥ και των δικαστηρίων, ενώ υλοποιεί πλήθος έργων τα τελευταία χρόνια.

Τον περασμένο μήνα είχαν πέσει εξάλλου οι υπογραφές για το μεγάλο έργο του Ultra Fast Broadband, όπου ο ΟΤΕ έχει αναλάβει 3 από τα 7 LOTS του ΣΔΙΤ, έχοντας επίσης οριστεί ως ανάδοχος στο έργο του CRM αξίας 53 εκατ. ευρώ, το οποίο το έχει αναλάβει σε κοινοπραξία με την Unisystems, ενώ συμμετέχει στην ένωση εταιρειών «EY – OTE -Real Consulting» για το έργο «Υλοποίηση Κεντρικού Κόμβου Διαχείρισης & Ανάλυσης Πολυδιάστατων Δεδομένων Μεγάλου Όγκου (BigData)», αξίας 14,9 εκατ. ευρώ.

Είναι επίσης μεταξύ των αναδόχων για το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ ενώ εκτός από τα μεγάλα έργα ICT που έχει αναλάβει και στον ιδιωτικό τομέα, ο OΤΕ έχει και διεθνή παρουσία σε έργα για Οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνείς Οργανισμούς όπως για τον Οργανισμό eu-LISA.

Ο όμιλος έχει υλοποιήσει επίσης τα τελευταία χρόνια, έργα, όπως η Άυλη Συνταγογράφηση και η αντίστοιχη εφαρμογή myHealth για κινητά τηλέφωνα, το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, το Εθνικό Μητρώο ασθενών με Covid-19, η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και ψηφιακής υπογραφής και η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης “112”, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει λύσεις για την υλοποίηση έργων «Έξυπνων Πόλεων». 

Παράλληλα ο ΟΤΕ αναπτύσσει και νέες υπηρεσίες που διαφοροποιούν τις ροές εσόδων του, όπως η εφαρμογή ηλεκτρονικών πληρωμών, payzy, το BOX αλλά και η Cosmote Insurance, όπου και καταγράφονται ικανοποιητικοί ρυθμοί ανάπτυξης.

Ειδικότερα, εκτός από το ΒΟΧ που έχει αναρριχηθεί πλέον στη δεύτερη θέση των πλατφορμών delivery, η εφαρμογή Payzy έχει καταφέρει να αριθμεί 135.000 χρήστες σε λιγότερο από ένα χρόνο λειτουργίας μετά το λανσάρισμα τον Οκτώβριο του 2022, με τον τηλεπικοινωνιακό όμιλο να εισέρχεται στις ηλεκτρονικές πληρωμές. Όπως αναφέρθηκε προσφάτως στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου για το δεύτερο τρίμηνο, η Cosmote Payments, η θυγατρική του ομίλου ΟΤΕ στην οποία ανήκει το payzy, εμφάνισε το 2022 κύκλο 12,030 εκατ. ευρώ από 3,666 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021, καταγράφοντας αύξηση 228,08%.

Να ενισχύσει την παρουσία της μέσω της ευελιξίας στοχεύει η Vodafone

Από την πλευρά της η Vodafone έχει όλο και πιο έντονη παρουσία στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και σκοπεύει να δώσει περαιτέρω έμφαση στα έργα Πληροφορικής όπως είχε προαναγγείλει από πέρυσι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χ. Μπρουμίδης.

Η Vodafone προχώρησε και στη σύσταση της θυγατρικής Fiber2all στοχεύοντας να προχωρήσει το πλάνο της για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών, ενώ θα δημιουργήσει και πρόσφορο έδαφος για την προσέλκυση νέων επενδυτών.

Εκτός των έργων που βρίσκεται συμπαίκτης με τους άλλους παρόχους, η Vodafone είναι ανάδοχος και στο έργο ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, ενώ έχει αναλάβει στο πρώτο εξάμηνο του 2023 το έργο για την προμήθεια, υλοποίηση και συντήρηση των συστημάτων του ΑΔΜΗΕ, που θα τρέξει σε κοινοπραξία με την Netcompany –Intrasoft αξίας 24 εκατ. ευρώ και την παροχή κύριας και εφεδρικής υποδομής καταστροφών ως υπηρεσία, ύψους 3,6 εκατ. ευρώ.

Επίσης έχει αναλάβει το έργο για την ψηφιοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, καθώς και το έργο για τις «Έξυπνες Γέφυρες» προϋπολογισμού 157,9 εκατ. ευρώ. Η Vodafone έχει αναλάβει μαζί με την Q&R την ψηφιοποίηση αρχείου υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο, αξίας 48 εκατ. ευρώ, καθώς και το έργο  «Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων» της Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ύψους 6,9 εκατ. ευρώ και του «Μετασχηματισμός διαδικασιών Προξενικών Υπηρεσιών», ύψους 4,8 εκατ. ευρώ.

Προσπαθεί να ακολουθήσει με νέα θυγατρική η Nova

Έχοντας αναπτύξει πλέον έντονο ενδιαφέρον για τα ψηφιακά έργα και τις ευκαιρίες του Ταμείου Ανάκαμψης, η Nova με την σύμπραξη του ομίλου Βαρδινογιάννη δημιούργησε την Nova ICT, για να διαχειρίζεται τα έργα ς και πληροφορικής που τρέχει ο τηλεπικοινωνιακός πάροχος, με στόχο να διευρύνει την παρουσία του τηλεπικοινωνιακού παρόχου.

Ήδη η Nova μέσα στο πρώτο εξάμηνο έχει αναλάβει ως προσωρινός ανάδοχος το έργο αποθήκευσης φυσικών αρχείων του δημόσιου, αξίας 40 εκατ. ευρώ, και έχει υπογράψει την σύμβαση αντικατάστασης των συμβατικών με ψηφιακά υδρόμετρα στο δίκτυο της ΔΕΥΑ Κορίνθου ύψους 9,6 εκατ. ευρώ. Έχει αναλάβει επίσης μέρος του έργου της τηλεϊατρικής, καθώς και το έργο για την ψηφιοποίηση των Γενικών Αρχείων του Κράτους, έργο αξίας 48 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα έχει αναλάβει το έργο για την Πλατφόρμα Ανοιχτών Δεδομένων (OpenData) του ΑΔΜΗΕ, σε συνεργασία με τη Space Hellas έχει αναλάβει το έργο για το «Ηλεκτρονικό Πινάκιο», αξίας 16,5 εκατ. ευρώ καθώς και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ιστορικού Μουσείου Επανάστασης Ολύμπου και την ψηφιοποίηση των Αρχείων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με την Profile, ύψους 27,7 εκατ. ευρώ, ενώ διεκδικεί και έργα Smart Cities, έχοντας ωστόσο να καλύψει σημαντική απόσταση από τους ανταγωνιστές της.

businessdaily.gr

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

Subscribe to Blog via Email

Subscribe to this blog and receive notifications of new by email.

τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι

Written by newsbot

Αν και τα δελτία τύπου θα είναι από πολύ επιλεγμένα έως και σπάνια, είπα να περάσω ... γιατί καμιά φορά κρύβονται οι συντάκτες.

One Comment

Leave a Reply
  1. Ένα πουλάκι μου σπίκαρε, όχι πολύ καιρό πιο πριν, πως το μεγάλο αφεντικό στους τηλεπ/κούς παρόχους, σύντομα, μεσοπρόθεσμα (f), θα είναι η ΔΕΗ αποκτώντας δίκτυο (είτε δικό της, είτε με σύμπραξη με κάποια τρίτη εταιρεία εκ των υφισταμένων παρόχων ή κάποια ΝΕΑ επιχείρηση για τα ελληνικά δεδομένα) οπτικών ινών ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ που έχει ρεύμα στην επικράτεια. Δηλαδή παντού.

    Συμπλήρωσε δε το πουλάκι ότι, μετά από την επίτευξη αυτού του πραγματικά τεράστιου έργου, δεύτερος πάροχος τηλεπ/νιών, δεν θα χωράει. Τέλος μου σπίκαρε και κάτι ακόμη που συνοψίζεται στο “μην πας στοίχημα υπέρ της cosmote, ότι θα παραμείνει η cosmote, διότι ενδεχομένως και να το χάσεις”.

    Αυτά μου είπε, αυτά λέω.

    f : μεσοπρόθεσμα = 3 έως 5 έτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).