Επισκευάστε την θύρα φόρτισης μίας συσκευής

Αν το τηλέφωνο, το tablet ή το laptop σας δεν φορτίζονται μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στη θύρα φόρτισής. Δείτε πως μπορείτε να διαγνώσετε και να διορθώσετε το πρόβλημα.

iphone usbc smartphone charger port

Μια χαλασμένη θύρα φόρτισης είναι από τις πιο δύσκολες βλάβες. Ουσιαστικά είναι μία βλάβη υλικού και απαιτεί την επέμβαση κάποιου επαγγελματία. Αλλά ακόμα και μέχρι την πλήρη καταστροφή της θύρας φόρτισης υπάρχουν διαβαθμίσεις βλάβης, που άλλες μπορούν να φτιαχτούν χωρίς αντικατάσταση και άλλες όχι.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της ζημιάς, μπορείτε να δοκιμάσετε διάφορες τεχνικές επισκευής πριν αποφασίσετε να “το πάτε στο μάστορα”. Ας δούμε τι μπορείτε να κάνετε, αλλά για αρχή ας δούμε γιατί η θύρα φόρτισης μπορεί να χαλάσει και πως να αποφύγετε την ζημιά της.

Αιτίες δυσλειτουργίας της θύρας φόρτισης

charger port iphone smartphone

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που ο καθένας μόνος του αλλά και όλοι μαζί, μπορούν να καταστρέψουν την θύρα. Ο προσδιορισμός των αιτιών της ζημιάς θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε που κάνατε λάθος αλλά και να προσδιορίσετε την καλύτερη πορεία δράσης σας.

Πολλά πράγματα μπορεί να χαλάσουν μία θύρα φορτιστή, όπως:

 • Ζημιά από νερό: Εάν το τηλέφωνό σας βραχεί, το νερό μπορεί να προκαλέσει διάβρωση και ζημιά στη θύρα φόρτισης.

 • Σκόνη και υπολείμματα: Με την πάροδο του χρόνου, η σκόνη και τα υπολείμματα μπορεί να συσσωρευτούν στη θύρα φόρτισης και τελικά να προκαλέσουν ζημιά.

 • Φθορά: Η τακτική και κακή χρήση της θύρας φόρτισης του τηλεφώνου σας μπορεί τελικά να οδηγήσει σε φθορά που καταστρέφει τη θύρα.

 • Χαλαρή σύνδεση: Εάν δεν συνδέσετε σωστά τη θύρα φόρτισης στον φορτιστή, μπορεί τελικά να καταστραφεί.

 • Ακατάλληλη φόρτιση: Η χρήση μη συμβατού φορτιστή μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη θύρα φόρτισης.

Επισκευή: Εργαλεία που θα χρειαστείτε

Morpheus: Αυτοματοποιημένο Hijacking Tool

Για να διορθώσετε τη χαλασμένη θύρα φόρτισης του τηλεφώνου σας, θα χρειαστείτε μερικά απαραίτητα εργαλεία για να ολοκληρώσετε με επιτυχία κάθε στάδιο επισκευής. Τα αναφέρουμε σύμφωνα με την δυσκολία των σταδίων αυτών.

 • Ένας νέος φορτιστής με καλώδιο: Για να διαπιστώσετε αν έχει προβλήματα ο φορτιστής ή το καλώδιο και όχι η θύρα φόρτισης.

 • Ένα μπουκάλι πεπιεσμένου αέρα: Για να φυσήξετε τη θύρα.

 • Μια οδοντόβουρτσα: Για σκοπούς καθαρισμού.

 • Κατσαβίδι: Για την αφαίρεση τυχόν βιδών που συγκρατούν τη θύρα του φορτιστή στη θέση της ή την πλακέτα.

 • Πιστόλι συγκόλλησης: Για να αφαιρέσετε τις κολλήσεις που συγκρατούν τη θύρα φόρτισης και να κολλήσετε την νέα.

Και πάμε τώρα να δούμε τα στάδια επισκευής. Δεν μπορούν όλοι οι άνθρωποι να έχουν τεχνικές ικανότητες, οπότε κρίνετε μόνοι (ες) σας μέχρι που μπορείτε να φτάσετε. Τα παρακάτω βήματα ξεκινούν από ένα εύκολο βαθμό δυσκολίας και όσο προχωράνε τόσο και δυσκολεύουν.

Επισκευή 1: Δοκιμάστε ένα διαφορετικό καλώδιο φόρτισης

port,charger,θύρα

Για αρχή δοκιμάστε να φορτίσετε την συσκευή σας με ένα άλλο φορτιστή και καλώδιο και από άλλη πρίζα, καθώς το πρόβλημά μπορεί να μην είναι η θύρα, αλλά ο φορτιστής ή και το καλώδιο του φορτιστή ή και η πρίζα στο σπίτι σας.

Το καλώδιο επειδή είναι πιο ευπαθές έχει την μεγαλύτερη πιθανότητα να μην κάνει καλή επαφή και μία να φορτίζει και μία όχι. Προσωπικά όμως, μου έχει τύχει να έχει πρόβλημα η συνηθισμένη πρίζα που χρησιμοποιούσα τόσα χρόνια να μην έχει ρεύμα πλέον και να αναζητώ ένα σωρό αιτίες ενώ απλά δεν δούλευε η πρίζα.

Όποια και αν είναι η περίπτωση, η δοκιμή ενός διαφορετικού καλωδίου – φορτιστή – πρίζας μπορεί να σας βοηθήσει να απορρίψετε ή όχι, ως βλάβη το παρελκόμενο αυτό. Εάν η αλλαγή του φορτιστή δεν επιλύσει το πρόβλημα, ήρθε η ώρα να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.

Επισκευή 2: Καθαρίστε τη θύρα φόρτισης

clean charge port iphone

Ξεκινήστε ελέγχοντας για τυχόν υπολείμματα ή συσσωρεύσεις που θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη σύνδεση μεταξύ της θύρας φόρτισης και του βύσματος, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη φόρτιση.

Μετά τον οπτικό έλεγχο ψεκάστε λίγο πεπιεσμένο αέρα για να φυσήξετε την τυχόν συσσωρευμένη σκόνη και βρωμιά. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα αιχμηρό αντικείμενο όπως τσιμπιδάκια ή μια βελόνα για να καθαρίσετε τυχόν επίμονα υπολείμματα που είναι κολλημένα πάνω του.

Προσέξτε να μην χρησιμοποιήσετε οδοντογλυφίδα για να αφαιρέσετε τα υπολείμματα, καθώς μπορεί να σπάσει μέσα στη θύρα και να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά.

Εάν ακόμη δεν λειτουργεί τότε το πρόβλημα είναι η ίδια η θύρα του φορτιστή και θα χρειαστεί να ανοίξετε τη συσκευή και να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτήν.

Επισκευή 3. Άνοιγμα της συσκευής

port,charger,θύρα

Εάν η θύρα του φορτιστή τηλεφώνου δεν λειτουργεί, ξεκινήστε αφαιρώντας το πίσω κάλυμμα για να αποκαλύψετε την εσωτερική περιοχή του τηλεφώνου σας ή του laptop σας. Το πως θα ανοίξετε την συσκευή σας εξαρτάται το “πόσο πιάνουν τα χέρια σας”.

Τα σύγχρονα κινητά τηλέφωνα απαιτούν καυτό αέρα (πιστόλι καυτού αέρα, το πιστολάκι μαλλιών δεν θα κάνει δουλειά), μία ημίσκληρη και λεπτή ζελατίνα (όπως πένα μουσικού οργάνου) και βεντούζα.

Τα tablet και laptop απαιτούν μόνο πολύ ψιλά σταυροκατσάβιδα, αν και καμμιά φορά μπορεί να συναντήσετε βίδες με κεφάλι άλλεν ή torx (αστεράκι).

Καλά θα κάνετε πριν επιχειρήσετε οτιδήποτε να δείτε πρώτα ένα βίντεο με την αποσυναρμολόγηση της συσκευής σας. Υπάρχουν στο διαδίκτυο ένα σωρό σχετικά βίντεο και μάλιστα για κάθε είδους συσκευής.

Φροντίστε να το δείτε ολόκληρο καθώς στις λεπτομέρειες κρύβετε η σωστή αποσυναρμολόγηση. Παίζει ρόλο κάθε λεπτομέρεια, όπως από ποια γωνία θα ξεκινήσετε να θερμάνετε το κινητό ή πως θα πιάσετε την πλάτη του laptop κλπ.

cleaning charging port area

Μόλις αποκτήσετε πρόσβαση στο πίσω μέρος της συσκευής σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια οδοντόβουρτσα για να καθαρίσετε τυχόν υπολείμματα στη θύρα φόρτισης που δεν βγήκαν με το βήμα 2.

Επισκευή 4: Πρόσβαση και αλλαγή της θύρας

charger port micro usb

Στη συνέχεια, δείτε αν όλα τα καλώδια είναι στη σωστή τους θέση. Εάν όλα είναι εντάξει, το πρόβλημα είναι με την ίδια τη θύρα του φορτιστή και πρέπει να την αφαιρέσετε και να την αντικαταστήσετε.

Επιλογή 1
Μπορείτε να αλλάξετε μόνο την θύρα ή αν αυτή βρίσκεται επάνω σε μία μικρή πλακέτα, για να μην μπλέξετε με κολλητήρια  προτιμήστε να αλλάξετε όλη την πλακέτα. Δεν είναι πολύ ακριβή και δεν χρειάζεται να έχετε δεξιότητες.

Για την αλλαγή της πλακέτας, πρώτα απομονώστε την μπαταρία από την συσκευή, αποσυνδέοντας το βύσμα της στην καλωδιοταινία. Αν δεν το κάνετε όλα τα κυκλώματα θα έχουν ρεύματα και σε οποιοδήποτε ατυχές βραχυκύκλωμα θα κάψετε κάποιο μέρος της συσκευής σας (πονεμένη ιστορία).

Μετά αποσυνέστε όλα τα βύσματα που υπάρχουν στην πλακέτα με την θύρα φόρτισης, ξεβιδώστε τις βίδες συγκράτησης, αντικαταστήστε την πλακέτα, βιδώστε την και επανασυνδέστε όλα τα βύσματα.

usb charger port samsung

Προσοχή.
Όλες οι βίδες θα πρέπει να ξεσφιχτούν και να σφιχτούν με την δύναμη που μπορείτε να έχετε στα δύο μόνο δάκτυλα σας και όχι σε όλη την χούφτα σας.

Όλα τα βύσματα θα πρέπει να αποσυνδεθούν και να επανασυνδεθούν με τόση δύναμη σαν να χαδεύατε την γάτα σας. Ειδικά στην επανασύνδεση θα πρέπει να πιέσετε με ένα δάκτυλο και απαλά. Αν δεν συνδέεται σωστά δεν φταίει η δύναμη αλλά απλά δεν έχει βάλει σωστά το βύσμα στην θέση του. Εμπιστευτείτε την καμπυλότητα των καλωδιοταινιών και αφήστε την να πάει μόνη της εκεί που πρέπει. Ήταν εκεί αρκετούς μήνες και θυμάται.

Επιλογή 2
Αν είστε σκληροπυρηνικοί και θέλετε να αλλάξετε μόνο την θύρα, τότε αποσυνδέστε προσεκτικά τυχόν καλώδια που είναι συνδεδεμένα στη πλακέτα της θύρας του φορτιστή. Χρησιμοποιήστε ένα κολλητήρι για να αφαιρέσετε τις παλιές συγκολλήσεις στις τέσσερις γωνίες της θύρας φόρτισης.

Πρέπει να το κάνετε με μεγάλη ακρίβεια και προσοχή για να αποφύγετε την καταστροφή άλλων εξαρτημάτων του τηλεφώνου σας. Για να το κάνετε καλά, τοποθετήστε το άκρο του κολλητηριού πάνω από κάθε μία από τις αρχικές συνδέσεις συγκόλλησης και κρατήστε το για αρκετά δευτερόλεπτα μέχρι η συγκόλληση να αρχίσει να γίνεται υγρή.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε την μύτη μίας πένσας ή ένα παρόμοιο εργαλείο για να αφαιρέσετε απαλά τη θύρα φόρτισης.

Το παραπάνω βήμα θα πρέπει να λειτουργεί και για tablet. Η πρόσβαση στη θύρα φορτιστή ενός φορητού υπολογιστή μπορεί να είναι κάπως μια πρόκληση. Ωστόσο, η αλλαγή της είναι πιο εύκολη από ό, τι σε ένα τηλέφωνο.

removing the charging port

Αρχικά, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε απενεργοποιήσει τον υπολογιστή σας πριν κάνετε οποιεσδήποτε αλλαγές. Εντοπίστε τις βίδες που συγκρατούν το εξωτερικό περίβλημα και αφαιρέστε τις. Φροντίστε να σημειώσετε ακριβώς από πού προήλθε κάθε βίδα, ώστε να μπορείτε να την επανατοποθετήσετε γρήγορα αργότερα, όταν ολοκληρώσετε τις εργασίες επισκευής.

Στη συνέχεια, αναζητήστε τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα κοντά στην περιοχή όπου συνδέεται η θύρα φορτιστή με τον φορητό υπολογιστή σας και αποσυνδέστε τα προσεκτικά. Αφού αφαιρέσετε αυτά τα εξαρτήματα, προχωρήστε στην αποσύνδεση της θύρας φόρτισης από τον υπολογιστή σας, προσέχοντας να μην σπάσουν καλώδια ή άλλα εύθραυστα μέρη κατά τη διαδικασία.

Επισκευή 5: Προσπαθήστε να διορθώσετε τη θύρα φόρτισης πριν την αντικαταστήσετε

Αφού έχετε την θύρα στα χέρια σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να ελέγξετε εάν υπάρχει κάποια σημείο που φαίνεται να έχει σπάσει και να προσπαθήσετε να το διορθώσετε. Για παράδειγμα, όπως φαίνεται παρακάτω, μπορείτε να προσπαθήσετε να σφίξετε τις μεταλλικές πλάκες γύρω από τη θύρα φόρτισης.

metal plates surrounding the charging port

Επίσης, εάν δείτε κάποιες ανωμαλίες, όπως το μεσαίο τμήμα να είναι λυγισμένο ή κατεστραμμένο, μπορείτε να προσπαθήσετε να το διορθώσετε. Αφού δοκιμάσετε τα παραπάνω, μπορείτε να την συνδέσετε ξανά και να δείτε εάν υπάρχουν σημάδια που να δείχνουν ότι φορτίζει. Εάν δεν υπάρχουν, μπορείτε στη συνέχεια να προχωρήσετε στην αντικατάσταση.

Μετά την αντικατάσταση, είναι σημαντικό να καθαρίσετε τον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας ένα δοχείο πεπιεσμένου αέρα, για να διασφαλίσετε ότι δεν θα μείνουν τυχόν υπολείμματα μέσα στο φορητό υπολογιστή σας.

Στη συνέχεια, επανασυνδέστε προσεκτικά τυχόν καλώδια που είναι συνδεδεμένα στην παλιά θύρα φορτιστή, χρησιμοποιήστε το κατσαβίδι για να σφίξετε τις βίδες και κλείστε τον φορητό υπολογιστή σας.

Εάν τα παραπάνω βήματα δεν λειτουργήσουν, θα πρέπει να μεταφέρετε τη συσκευή σας σε έναν επαγγελματία. Αλλά αν η ζημιά είναι σοβαρή, μπορεί να είναι καιρός για αναβάθμιση.

Επισκευή 6: Χρησιμοποιήστε έναν ασύρματο φορτιστή

wireless charger extra

Εάν η ζημιά δεν μπορεί να επισκευαστεί και δεν έχετε τα χρήματα για να αγοράσετε μια νέα συσκευή, θα πρέπει να σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε έναν ασύρματο φορτιστή.

Ένας ασύρματος φορτιστής χρησιμοποιεί τεχνολογία ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής, επιτρέποντάς σας να τοποθετήσετε το τηλέφωνό σας απευθείας πάνω σε ένα επαγωγικό pad χωρίς να χρειάζεται να συνδέσετε κανένα καλώδιο.

Αυτό όχι μόνο εξαλείφει την ταλαιπωρία και το χάος των καλωδίων, αλλά προσφέρει επίσης μεγαλύτερες ταχύτητες φόρτισης, ώστε να μην χρειάζεται να ξοδεύετε τόσο πολύ χρόνο περιμένοντας να ενεργοποιηθεί το τηλέφωνό σας. Όμως θα πρέπει να συνδέσετε το πηνίο φόρτισης με την υποδοχή της θύρας.

Δεδομένου ότι φθάσατε έως εδώ σημαίνει ότι ξέρετε να χρησιμοποιείτε κολλητήρι και άρα θα μπορείτε να κολλήσετε και το πηνίο και να το τοποθετήσετε στην πλάτη της συσκευής σας. Είτε από μέσα, αν υπάρχει χώρος, είτε από έξω.

Συμβουλές για την αποφυγή σπασμένης θύρας φορτιστή

port,charger,θύρα

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να αποφύγετε να καταστρέψετε τη θύρα φόρτισης της συσκευής σας.

 • Είναι καλύτερο να αποφύγετε τη χρήση του τηλεφώνου σας κατά τη φόρτιση, καθώς μπορεί να πιέσει τη θύρα του φορτιστή και να προκαλέσει θραύση.

 • Αποφύγετε τη χρήση κατεστραμμένου ή φθαρμένου καλωδίου φορτιστή, καθώς μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη θύρα.

 • Να είστε προσεκτικοί όταν εισάγετε ή αφαιρείτε το φορτιστή από τη θύρα. Επίσης, μην το πιέζετε μέσα ή έξω, καθώς αυτό μπορεί να σπάσει τους συνδέσμους μέσα στη θύρα.

 • Διατηρήστε τη θύρα καθαρή και απαλλαγμένη από υπολείμματα. Η σκόνη και η βρωμιά μπορεί να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου και να προκαλέσουν προβλήματα με τη φόρτιση.

 • Μην λυγίζετε ή στρίβετε πολύ το καλώδιο, καθώς αυτό μπορεί να το καταστρέψει.

 • Αποφύγετε τη χρήση φορτιστών τρίτων, αν είναι δυνατόν. Αυτά μπορεί να μην είναι συμβατά με το τηλέφωνό σας και να καταστρέψουν τη θύρα. Εάν πρέπει να χρησιμοποιήσετε φορτιστή τρίτου κατασκευαστή, βεβαιωθείτε ότι προέρχεται από αξιόπιστη πηγή.

Αυτά ήταν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να διαγνώσετε τι συμβαίνει με τη θύρα φόρτισης, καθώς και ορισμένες μεθόδους για τη διόρθωσή της, είτε πρόκειται για τηλέφωνο, tablet ή φορητό υπολογιστή.

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.

port,charger,θύρα

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).