Facebook SDK και η ιστορία με τον βοσκό που φώναζε λύκος

Το είναι και πάλι το επίκεντρο σε ένα σκάνδαλο ιδιωτικότητας, αλλά αυτή τη φορά το κοινωνικό δίκτυο μπορεί να μην είναι τόσο ένοχο όσο νομίζουν κάποιοι.

Μια σημερινή δημοσίευση της Wall Street Journal αποκάλυψε ότι 11 δημοφιλείς κινητές εφαρμογές στέλνουν δεδομένα σε διακομιστές του Facebook, δεδομένα που περιέχουν ευαίσθητες πληροφορίες, όπως ρυθμούς καρδιακού παλμού, αρτηριακή πίεση, έμμηνο κύκλο ή ακόμη και κατάσταση εγκυμοσύνης.Facebook

Αυτά τα δεδομένα δεν συλλέγονται από το ίδιο το Facebook, αλλά από τους προγραμματιστές εφαρμογών που χρησιμοποιούν το Κιτ Ανάπτυξης Λογισμικού (SDK) του Facebook για τη συλλογή μετρήσεων και αναλυτικών στοιχείων για τον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες ασχολούνται με τις εφαρμογές τους.

Τα δεδομένα αποστέλλονται στους διακομιστές του Facebook για αποθήκευση με τη μορφή “συμβάντων εφαρμογών”, τα οποία είναι ειδικά αρχεία για κάθε εφαρμογή. Όπως προαναφέραμε ορισμένες εφαρμογές ενδέχεται να αποστέλλουν πληροφορίες σχετικές με την υγεία, ανάλογα με το προφίλ της κάθε εφαρμογής.

Η δημοσίευση της WSJ υποστηρίζει ότι το Facebook έχει κρυφά πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα σύμφωνα με τους όρους χρήσης του SDK του, και ασκεί άμεση κριτική εναντίον της εταιρείας.

– Λύκος, λύκος στα πρόβατα! Τρεχάτε χωριανοί, βοήθειααα!

Αλαφιασμένοι οι συγχωριανοί του σκαρφάλωσαν στην πλαγιά, μα βρήκαν τα πρόβατα να βόσκουν ήσυχα-ήσυχα και το τσοπανόπουλο να κρατάει την κοιλιά του από τα γέλια…

TIP: όπου βοσκός βάλτε

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο δραματικά και μονόπλευρα, όπως τα έγραψαν οι δημοσιογράφοι της WSJ στην δημοσίευσή τους.
Δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο στο SDK του Faceboοk. Είναι άλλο ένα SDK όπως πολλά άλλα για από κινητές συσκευές.

Σύμφωνα με τα λόγια ενός πρώην διευθυντή προϊόντων του Faceboοk, ο οποίος εξέφρασε τα παράπονά του για την δημοσίευση της WSJ στο Twitter, το SDK αναλυτικών δεδομένων του Facebook δεν διαφέρει από το Analytics.

Με τον τρόπο που τα scripts του Google Analytics είναι ενσωματωμένα σε δισεκατομμύρια ιστότοπους και συλλέγουν δεδομένα για τις σελίδες που επισκέπτονται οι χρήστες και σε ποια κουμπιά και συνδέσμους κάνουν , το ίδιο κάνει και το Facebook.

Ακριβώς όπως η Google, και το Facebook δεν αναγκάζει τους προγραμματιστές εφαρμογών να χρησιμοποιούν το analytics του SDK. Υπάρχουν πολλά άλλα SDKs για κινητές αναλύσεις στην αγορά και οι προγραμματιστές των εφαρμογών χρησιμοποιούν το εργαλείο του Faceboοk με τη δική τους ελεύθερη βούληση.

Εάν οι προγραμματιστές των εν λόγω 11 εφαρμογών, που αναφέρει η Wall Street Journal, είχαν χρησιμοποιήσει ένα άλλο SDK για την ανάλυση δεδομένων και έστελνε τα ίδια στοιχεία σε κάποια άλλη εταιρεία αναλύσεων, δεν θα το είχε μάθει κανείς. Τώρα τρελαίνονται όλοι μόνο και μόνο επειδή είναι το Faceboοk.

“Το Faceboοk κυριαρχεί στις δαπάνες των διαφημίσεων για κινητά όπως η Google που κυριαρχεί στις διαφημίσεις. Έτσι χρειάζεται μια πλατφόρμα ανάλυσης για το κινητό οικοσύστημα”, ανέφερε ο García Martínez, πρώην διευθυντής προϊόντων Faceboοk και τρέχων ιδρυτής της διαφημιστικής πλατφόρμας AdGrok.

  Rescuezilla 2.4.1 ένα must για τον υπολογιστή σας

“Το Faceboοk δεν ασχολείται με αυτή τη συλλογή δεδομένων, ούτε τα αποθηκεύει σε κάποια χρήσιμη μορφή (αποθηκεύονται σαν “γεγονότα”, για να μπορεί ο προγραμματιστής να ταξινομεί τις ενέργειες των χρηστών)” αναφέρει ο Martínez.

“Το Faceboοk εδώ λειτουργεί σαν ένας μετρητής φασολιών.”

_______________

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).