Γερμανία block στην πολιτική απορρήτου της WhatsApp


Η Γερμανική αρχή ρύθμισης δεδομένων απαγόρευσε στο Facebook την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από τους χρήστες της εφαρμογής WhatsApp στη χώρα, αναφέροντας ότι η αμφιλεγόμενη νέα ενημέρωση της πολιτικής απορρήτου της εφαρμογής είναι παράνομη.

Ο Επίτροπος του Αμβούργου για την Προστασία Δεδομένων και την Ελευθερία της Πληροφορίας (HmbBfDI από το Hamburg Commissioner for Data Protection and Freedom of Information) εξέδωσε μια τρίμηνη απαγόρευση έκτακτης ανάγκης την Τρίτη, η οποία βασίζεται στον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων. Η Γερμανική αρχή θα επιδιώξει μια δεσμευτική απόφαση που θα καλύπτει ολόκληρη την ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (EDPB).

Σε μια δήλωση, η ρυθμιστική αρχή ανέφερε τις ανησυχίες της για την πολιτική απορρήτου της εφαρμογής WhatsApp, η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 15 Μαΐου:

“Οι διατάξεις για τη μεταφορά δεδομένων είναι διασκορπισμένες σε διαφορετικά επίπεδα της πολιτικής απορρήτου, είναι ασαφείς και δύσκολο να διακριθούν στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εκδόσεις τους. Επιπλέον, τα περιεχόμενα είναι παραπλανητικά και εμφανίζουν σημαντικές αντιφάσεις. Ακόμη και μετά από στενή ανάλυση, δεν είναι σαφές ποιες συνέπειες θα έχει η έγκριση από τους χρήστες. Επιπλέον, η συγκατάθεση δεν παρέχεται ελεύθερα, καθώς η WhatsApp απαιτεί την αποδοχή των νέων διατάξεων ως προϋπόθεση για τη συνεχιζόμενη χρήση των λειτουργιών της υπηρεσίας.”

Έτσι η ρυθμιστική αρχή υποστηρίζει ότι οι νέοι όροι χρήσης είναι παράνομοι.

Ο Johannes Caspar, επικεφαλής της αρχής, δήλωσε ότι η εντολή έχει σαν στόχο την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των σχεδόν 60 εκατομμυρίων χρηστών της εφαρμογής WhatsApp στη Γερμανία. Αναφέρθηκε επίσης σε φόβους ότι τα δεδομένα τους μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να επηρεάσουν τις αποφάσεις των ψηφοφόρων στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου στη χώρα.

Σαν απάντηση, το Facebook δήλωσε ότι εξετάζει να καταθέσει ένσταση κατά της απαγόρευσης. Ένας εκπρόσωπος της WhatsApp είπε ότι η εντολή βασίζεται σε μια παρανόηση του σκοπού και του αποτελέσματος της ενημέρωσης της WhatsApp και επομένως δεν έχει νόμιμη βάση. Πρόσθεσαν επίσης ότι η εντολή “δεν θα επηρεάσει τη συνεχιζόμενη κυκλοφορία της ενημέρωσης”.


Διαβάστε τις Τεχνολογικές Ειδήσεις από όλο τον κόσμο, με την εγκυρότητα του iGuRu.gr

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news